GÜNDEM - 25 Ekim 2024 Cuma 13:43

Yolu olmayan mezarlığa dürbünle ziyaret

A
A
A

Yol olmadığı için kabir ziyaretini dürbünle yapmak zorunda kalan Hüseyin Semih Terzi, “Kendi memleketimde gurbette gibi dua ediyoruz” dedi.

Tokat çevreyolu çalışmaları sırasında başka yere taşınan Aksu mezarlığındaki kabirlerin bazıları yola uzak olduğu gerekçesiyle taşınmadı. Mezarlıkta anne, baba ve kardeşi bulunan 67 yaşındaki Hüseyin Semih Terzi, kabir ziyareti için mezarlığa ulaşamıyor. İlerleyen yaşına kabir ziyareti yapmak isteyen Terzi, yol olmaması nedeniyle kabirlerin bulunduğu yere çıkamıyor. Mezarlığın altından geçen eski yolun altına kadar arabasıyla çıkan Terzi, buradan sonra yanında getirdiği dürbünü ile mezarlara bakarak yaklaşık 80 metre mesafeden duasını ediyor. Akrabalarının yanına gidemeyen Terzi, kendi memleketinde gurbette gibi yaşadığını belirtiyor.

Yolu olmayan mezarlığa dürbünle ziyaret

“Gurbette gibi uzaktan dua ediyorum”

Mezarlıkta anne, baba ve kardeşinin yattığını belirten Hüseyin Semih Terzi, yaşlılığı ve yola erişim zorluğu nedeniyle mezarları ziyaret edemediğini, dualarını dürbünle yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Mezarlık yolu olmadığı için büyük mağduriyet yaşadığını vurgulayan Terzi, “Yıllardır dua etmekten ve mezar bakımından yoksun kaldım. Mezarcılar bile yolu olmadığı için hizmet veremiyor. Gurbette gibi uzaktan dua ediyorum, ancak bu bile içimi rahatlatmıyor” dedi.

Yolu olmayan mezarlığa dürbünle ziyaret

Yasin Kıras

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Büyükşehir’den “Cumhuriyet’e Giden Yol” söyleşisi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Etkinlikleri kapsamında “Cumhuriyet’e Giden Yol” söyleşisi düzenlendi. Pelin Çift moderatörlüğünde Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün katılımıyla gerçekleşen söyleşide Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden süreci, bu süreçte yaşanan olayları, toplumsal değişimleri, Antep’in kurtuluş mücadelesi, Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele döneminde yaptıkları ve yaşadıkları hakkında konuşuldu. Söyleşiye Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Vali Yardımcısı Murat Akyüz, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdal Kılınç ve öğrenciler katıldı. “Türkiye yüzyılı sizinle birlikte şahlanacak” Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptığı konuşmada, gençlere çok güvendiğini ifade ederek, “Şahinbey’in ve Şehitkamil’in torunlarını sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 101 yıl önce çok önemli bir başlangıç yapıldı ve en büyük eserim dedi Cumhuriyet’e Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Türkiye Yüzyılı sizinle birlikte şahlanacak. İnşallah bu diriliş büyük bir şahlanışa dönüşecek. Bizden aldığınız bayrağı en göklere siz koyacaksınız. Size çok güveniyorum. Korkma diyen İstiklal Marşımızı bütün dünyada okutup al yıldızlı bayrağımızı her yerde dalgalandıracaksınız” dedi. “Antep’in sokakları bile insanlara çeşitli ilhamlar veriyor” Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Pelin Çift, Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle bir kez daha çok sevdiğimiz Gaziantep’te bulunmanın çok özel olduğunu belirtirken konuk Tufan Gündüz ise, “Gaziantep’te bulunmak bizim için çok önemli. Burası bir gazi şehir. Antep’in sokakları bile insanlara çeşitli ilhamlar veriyor. Ayrıca Gaziantep her geldiğimizde daha da güzelleşiyor. Burada da elbette Fatma Şahin’in ciddi katkıları var. Gençler şehri güzelleştiriyor, büyütüyor” diye konuştu. Söyleşide Neden cumhuriyet? sorusu üzerine konuşulurken, Cumhuriyet’in kuruluşu öncesi yaşananlara değinildi. Ülkenin durumu anlatılırken Antep’in kurtuluş mücadelesi, Millî mücadelenin askeri, hukuki ve ekonomik yönleri konuları, Cumhuriyetin insana topluma millete kazandırdıkları hakkında konuşuldu. Devamında ise Tufan Gündüz Cumhuriyetin ilanı sonrası yaşanan sıkıntıları ve ilerleme hakkında bilgiler verirken Atatürk’ün çok yönlü kişiliği ve kararlığı hakkında detaylara inildi. Söyleşinin ardından öğrencilerle soru cevap yapıldı. Programın ardından protokol tarafından konuşmacılara hediye takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çekildi.
İstanbul Yesevi’nin ‘Fakrname’si minyatürde hayat buldu Esenler Belediyesi, Türk dünyasının manevi lideri Hoca Ahmet Yesevi tarafından insanlığa miras bırakılan ‘Fakrname’ adlı eseri, minyatür sanatıyla buluşturan “Minyatürlerle Fakrnâme” sergisine ev sahipliği yapacak. Minyatür sanatçısı Jahongir Ashurov, “Eserlerimizle Yesevi ve öğretilerinin bilinir olmasına katkı sağlamak istedik” dedi. Esenler Belediyesi, Türkler arasında İslamiyet’in ve tasavvufun yaygınlaşmasına öncülük eden Hoca Ahmet Yesevi’nin tasavvuftaki inceliklerini, tarikât adabını, usulünü, erkanını anlattığı ‘Fakrname’yi minyatür sanatıyla buluşturan “Minyatürlerle Fakrnâme” sergisine ev sahipliği yapacak. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle Jahongir Ashurov’in yürütücülüğünde gerçekleşen projede Aysun Mirzeoğlu, Efnan Yüce ve Meral Üztetik tarafından yapılan 20 eser yer alıyor. Açılışı, 30 Ekim’de Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi’nde yapılacak ‘Minyatürlerle Fakrnâme’ sergisi, 6 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek. "Bir yıldır çalışıyoruz" Minyatür sanatçısı Jahongir Ashurov, proje fikrinin 2020 yılında ortaya çıktığını söyleyerek “Esenler Belediyesi, Hoca Ahmet Yesevi’ye atfettiği kültür sanat sezonunda bize de böyle bir çalışma teklifini sundu. Fakrnâme ile ilgili konuları minyatür sanatıyla süslememiz istendi. Bir yılı aşkın süredir Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki nakkaşhanede arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Projenin eskizleri ve tasarımları tamamen bana ait” ifadelerini kullandı. "Derin bir felsefesi var" Ashurov, böyle bir çalışmanın ilk kez yapıldığını ifade ederek “Fakrname ile ilgili böyle bir çalışmanın yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Bu nedenle bir ilk diyebiliriz. Ahmet Yesevi’nin çok derin bir felsefesi var. Eserlerimizle Yesevi ve öğretilerinin daha bilinir olmasına katkı sağlamak istedik. Bunu minyatür sanatıyla yapıyoruz. İslam sanatlarındaki minyatür, insanın tefekkür dünyasının bir tasviri” diye konuştu.