Türkiye Kamu-Sen Nevşehir İl Temsilcisi Turgay Çetin, hükümetin memurun zamlı maaşını geciktirdiğini ve gecikme bedeli ödemek zorunda olduğunu söyledi.
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Turgay Çetin, düzenlediği basın toplantısında, tarihinde ilk defa memurların yeni yılda maaş zammı alamadıklarını belirtti. Anayasaya göre memurların maaş artışlarının toplu sözleşme ile belirlenmek zorunda olduğunu hatırlatan Çetin, memurlara toplu sözleşme hakkı getiren anayasa değişikliğinin üzerinden tam 18 ay geçmesine karşın halen toplu sözleşmenin nasıl yapılacağına dair kanun tasarısının olmadığını vurguladı.
Kamu görevlisi, emekliler, dul ve yetimler ile 4/c’li çalışanlar olmak üzere yaklaşık 5 milyon kişinin, 3 aydır, dört gözle çıkarılacak kanunu ve maaş zammını beklediklerini ifade eden Turgay Çetin, "Anayasada kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan 12 Eylül referandumunun üzerinden 18 ay, Üçlü Danışma Kurulu toplantılarının üzerinden 7 ay, üzerinde kısmen anlaşma sağlanan Yasa Taslağının Bakanlar Kurulu’na gönderilmesinin üzerinden tam 4 ay geçmiştir. Tasarı, TBMM gündemine geleli de 1,5 ay olmuştur. Ancak, komisyon dipsiz bir kuyu misali, tasarıyı adeta iç etmiş durumdadır.18 ay içinde TBMM gündemine sayısız kanun getiren, şike yasasını meclisten 2 kere geçiren, sosyal güvenlik kanununda değişiklik içeren, milletvekili maaşlarını artıran tasarıyı 15 dakikada oylatan hükümet, MİT Kanunu olarak bilinen kanunu 1 gün içinde meclisten geçirip, 1 günde de Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasını sağlayabilmiştir."dedi.
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Turgay Çetin, hükümetin bu tavrının, 2 milyon 600 bin kamu görevlisi, 2 milyona yakın memur emeklisi, yüz binlerce dul ve yetim ile 45 bin 4/C’liyi yok saymak ve kaderiyle baş başa bırakmak anlamı taşıdığını belirterek bu tutumu bir insanlık ayıbı olarak gördüklerini söyledi. Çetin, " Doğalgaz fiyatları yükseldi; odun kömür zamlandı; yiyecek fiyatları aldı başını gidiyor ama memurun ve emeklinin maaşı yerinde sayıyor. Yetkililer ise adeta toplu sözleşme hakkını söke söke aldığımız için bizlerden intikam alıyor. Lojman kiraları artırılmıştır. Servis ücretlerine zam gelmiştir. Yemek bedellerine zam yapılmıştır. Vergiler, harçlar zamlanmıştır. Velhasıl devlet, bütün alacaklarına yılbaşında zam yapmıştır.Ama borçlu olduğu kamu çalışanlarına ve emeklilerimize zulmetmeyi reva görmüştür. Bizler memurlarımızın, elektrik, doğalgaz, benzin, tüp ve zorunlu tüketim kalemlerine yapılan zamlar nedeniyle eriyen maaşlarının yükseltilmesini, yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Elektrik, su faturalarımızı geç ödediğimizde, vergimizi geciktirdiğimizde, gecikme bedeli ödüyoruz.Hükümet de memurun zamlı maaşını geciktirmiştir. Öyleyse iktidar da bize gecikme bedeli ödemek zorundadır" dedi.