Malazgirt Savaşı’nın gerçekleştiği alanı tam olarak belirlemek amacıyla yürütülen “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi” çerçevesinde hazırlanan “Zaferin İzinde Malazgirt Belgeseli” Muş Galası yapıldı.
Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Konferans salonunda yapılan “Zaferin İzinde Malazgirt Belgeseli” büyük beğeni topladı. 2020 yılında başlayan ve 12 üniversiteden yaklaşık 40 bilim insanının iş birliğiyle Muş Alparslan Üniversitesi(MAUN) ev sahipliğinde sürdürülen proje çerçevesinde hazırlanan belgeselin yönetmenliğini ise Coşkun Aral ve Murat Toy yaptı.
Savaşın yaşandığı tarihi ortamın görselleştirildiği belgeselde proje boyunca yapılan tüm arkeolojik çalışmalara yer verildi. Ayrıca Malazgirt Zaferi’nin izini süren belgeselde Selçuklu Tarihi uzmanı olan Muş Alparslan Üniversitesi(MAUN) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican ile projenin akademik danışmanlığını üstlenen Prof. Dr. Adnan Çevik’in anlatımları da yer aldı.
Malazgirt şehrinin tarihi kimliğini aydınlatmak üzere başlayan ve 2023 yılı itibarıyla dördüncü yılına giren bu proje, dünyada savaş alanı arkeolojisine katkı sunduğunu ifade eden Rektör Alican, Muş’un ismini önemli çalışmalarla duyuracaklarını belirterek, “Projenin başlamasından 4 yıl geçti. Projemizden; kitap, dergi, yayınlar ve belgesel çıktı. Proje yaptığımız süre boyunca yer altından yüzlerce sikke, ok ucu, kılıç, kalkan ve altın çıktı. özelikle son bir iki yılda bizim arkadaşlarımız Rusya’da, İngiltere’de Barselona’da değişik sunumlarda bulundular. Son olarak dün yapmış olduğumuz çalıştayda uluslararası arenada Muş’u merkez yaptık. Benim çok temel bir amacım var inşallah biz Muş’un adını artık terör ve olumsuz olaylarla değilde bilimsel çalışmalar, arkeolojik çalışmalarla ve doğal güzelliklerle duyuracağız. Bir süre sonra Muş denilince akla hiçbir olumsuz durum gelmeyecek” dedi.
Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesinin akademik danışmanı Prof. Dr. Adnan Çevik, Zaferin 950’inci yılı anısına bir belgesel hazırladıklarını ifade ederek, “Malazgirt savaş alanının tespit ilişkin projemiz Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün desteği, Ahlat Müze Başkanlığı ve benim akademik danışmanlığımda ve 12 üniversiteden 40’a yakın alan uzmanı hocalarımızın katılımı ile 2020 yılında başlamış ve bu yılda 4’üncü yılına girdiğimiz bu büyük zaferin ete kemiğe büründürülmüş yerinde tespit ederek sadece Malazgirt değil. Konuşmakla yetinmeyelim aynı zamanda büyük zaferin savaşın nerede olduğunu bütün gerçek delilleri ile ortaya koyarak tıpkı Çanakkale gibi Çanakkale şehitliği gibi bu toprakların yurt tutma mücadelesini ve Anadolu’nun Türkiye olma sürecinin başlangıcı bu büyük tarihi hadiseyi yerinde görünür kılalım. Zaferin 950’inci yılı anısına bir belgesel hazırladık” diye konuştu.
Zaferin İzinde Malazgirt Belgeselinin galası için Muş’a gelen belgesel yapımcısı ve yönetmen Çoşkun Aral ise, “Savaşın bütün aktörlerini bulmak üstelik aradan geçen o kadar süre içinde demirin bile aşındığı ve bize gelen keşiflerin ne halde olduğunu da görmüştüm. Çalışmalarda çıkanların sadece 4’te 1’ini burada gösterebildim. Çalışmalarda inanılmaz keşifler ortaya çıktı. Böyle bir çalışmanın dünyaya ışık tutacağı kesin. Bende bu dünyaya ışık tutacak evrensel bir çalışmanın içinde yerel bir haberci olarak bulunmaktan gurur duyuyorum. Belgesel çalışma işi bir ekip işidir” ifadelerini kullandı.
İslami İlimler Fakültesi Konferans salonunda gerçekleşen gösterime, Muş Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, projenin bilimsel danışmanı Prof. Dr. Adnan Çevik, yönetmen Çoşkun Aral, proje ekibi ve kurum amirleri katıldı.