EKONOMİ - 05 Ekim 2024 Cumartesi 14:11

Şeker pancarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu

A
A
A
Şeker pancarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu

Muş’ta kent ekonomisine 2 milyar 500 milyon TL katkı sağlaması beklenen şeker pancarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu başladı.


3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda pancar hasadına başlandı. Bin 711 üreticinin yaklaşık 85 bin dönüm alanda ekimini yaptığı şeker pancarının tarladan sofraya uzanan 2 milyar 500 milyon TL’lik tatlı yolculuğu sürüyor. Çiftçiler tarafından yaklaşık 6 aydır bin bir zahmetle gece gündüz bakımı yapılan pancarların sökümü başladı. Traktör ve kamyonlarla fabrikaya taşınan pancarlar, analizleri yapıldıktan sonra kıyım işleminin yapılması için fabrikaya gönderiliyor. Burada çeşitli işlemlerden geçen şekerpancarı, toz şeker haline getirilerek hijyenik ortamlarda torbalanıp hazır hale getiriliyor. 56 bin ton şeker elde edilmesi beklenen pancardan kent ekonomisine ise 2 milyar 500 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor.


Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya bu yıl bin 711 üreticiyle 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yapıldığını ifade ederek, "Tatlı yolculuğumuz devam ediyor. Şeker pancarlarımızı fabrikaya almaya başladık. Kıyım, arıtma, mayalama ve ambalajlama işlemlerinden sonra şekerlerimiz ambarlarda birikmeye başladı. Günlük ortalama 12 bin ton pancar alımını gerçekleştiriyoruz. Bin 711 üreticiyle 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yapıldı. Bu yıl 450 bin ton pancar işlemeyi hedefliyoruz. 43 bin 660 ton A kotası, 12 bin 500 ton ihraç kayıtlı C şekeri olmak üzere toplamda 56 bin 160 ton şeker elde etmeyi planlıyoruz. Bizim bu üretimimizle çiftçiye ödeyeceğimiz pancar bedeliyle satacağımız şekerle ödeyeceğimiz nakliye bedelinde melas ve küspenin ilin ve ülkenin ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar lira katkı sağlayacaktır” dedi.


Bağlar Mahallesinde şeker pancarı sökümü yapan Cevat Özdemir isimli çiftçi ise şeker pancarı ekimine nisan ayında başladıklarını belirterek, “Çiftçilik uzaktan bakıldığı gibi kolay bir meslek değil. Çiftçilik genel olarak çok zor. Özelikle şeker pancarı işçiliği zor olan bir meslektir” şeklinde konuştu.



Şeker pancarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da Domaniç-Tavşanlı Karayolu’nun en zor ve tehlikeli kısmı olan 6,2 kilometrelik kısmı törenle trafiğe açıldı Kütahya’nın önemli ulaşım projelerinden biri olan Domaniç-Tavşanlı yolunun en zor ve tehlikeli kısmı olan 6,2 kilometrelik bölümü, yoğun kar yağışı altında düzenlenen bir törenle trafiğe açıldı. Açılış törenine AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Milletvekili Mehmet Demir, AK Parti il ve ilçe teşkilatları, Karayolları Bölge Şefleri, Tavşanlı Ticaret Odası yöneticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Törende konuşan AK Parti Milletvekili Mehmet Demir, yolun Kütahya-Tavşanlı-Tunçbilek-Domaniç-İnegöl-Bursa bağlantısı açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Demir, “Bugün yıllardır beklenen bu güzergahın 1. etabının açılışını gerçekleştirdik. Daha güvenli bir seyahat imkanı sunan bu yolun tamamlanması için çalışmalarımız hızla sürecek. Bu proje, hem bölgemiz hem de ülkemiz için büyük bir kazanım olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay ise, yolun kalan kısımlarıyla ilgili bilgi verdi. Önsay, “Bugün açılışını yaptığımız 6,2 kilometrelik kısmın ardından, 2024 yılı hedefimiz Muhacirler-Tunçbilek arasındaki 3,3 kilometrelik yolu tamamlamak. Sonrasında Tunçbilek geçişindeki 5 kilometrelik bölüm de bitirildiğinde Tavşanlı-Domaniç yolu tamamen hizmete açılmış olacak. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Açılan 6,2 kilometrelik bölüm, eski yolun en zorlu ve tehlikeli kısmını oluşturuyordu. Özellikle Kırık Köprüsü bölgesinde sıkça yaşanan kazalar, dar ve virajlı yollar nedeniyle hem can kaybına hem de trafik aksamasına neden oluyordu. Yeni yolun genişletilmiş ve virajsız olması, üç şeritli Hamidabat yokuşu gibi iyileştirmelerle bölgedeki ulaşımı önemli ölçüde rahatlatacak. Projenin tamamlanmasıyla, Domaniç-Tavşanlı arasındaki seyahat süresi kısalırken, ulaşım daha güvenli ve konforlu hale gelecek. Bu yol, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine de katkı sağlaması beklenen önemli bir yatırım olarak öne çıkıyor.
Edirne Edirne’de zincirleme trafik kazası: 1 yaralı Edirne’de hızla seyir halinde olan araç kontrolden çıkarak karşı yönden gelen otomobile çarptı. Kazada çarptığı otomobil ise park halindeki kamyonete çarparak durabilirdi. Çarpan sürücünün ise aracı olay yerinde bırakıp kayıplara karıştığı öğrenildi. Kaza, Edirne’nin Uzunköprü ilçesi 19 Mayıs Caddesi üzerinde gece saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, cadde üzerinde seyir halinde olan U.A. kontrolündeki 59 AH 995 plakalı otomobile karşı yönden hızla gelen sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 22 LY 011 plakalı araç çarptı. Çarpmanın şiddetiyle araç sağa doğru savrularak park halindeki 39 NR 055 plakalı kamyonete yandan çarptı. Kazaya karışan 22 LY 011 plakalı aracın sürücü ise hızla olay yerinden kaçtı. Kaza yapan otomobili gören çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbarın ardından olay yerine çok sayıda itfaiye polis sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerinde gelen itfaiye ekipleri 45 dakikalık uğraşın ardından 59 AH 995 plakalı araç sürücü U.A’yı sıkıştığı yerden güçlükle çıkarttı. Bölgeye gelen sağlık ekipleri tarafından yaralı U.A, olay yerinde yapılan ilk müdahalesinin ardından Uzunköprü Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan sürücünün hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. Öte yandan polis ekipleri 22 LY 011 plakalı aracı olay yerinde bırakıp kaçan sürücünün peşine düştü. Polis ekipleri kaza ile ilgili inceleme başlattı.