Muş Alparslan Üniversitesinde görevli öğretim üyelerinin over kanseri ile ilgili çalışmaları TÜBİTAK-3501 projesi olarak kabul edildi.
Muş Alparslan Üniversitesinde görevli öğretim üyeleri over kanseri alanında yaptıkları araştırmalarla büyük bir adım atmaya hazırlanıyor. TÜBİTAK-3501 çerçevesinde kabul gören proje, over kanseri tedavisine dair umut vaat eden yeni yaklaşımların kapısını aralayacak. TÜBİTAK-3501 Projesi çerçevesinde 586 bin 323 TL bütçeye sahip olan projede üniversitenin öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Eşref Alkış yürütücü olarak görev alırken, Doç. Dr. Nevin Turan, Doç. Dr. Kenan Buldurun, Doç. Dr. Ahmet Savcı ve Doç. Dr. Yusuf Alan araştırmacı olarak yer alıyor.
Projede görev alacak olan öğretim üyelerinin çalışmalarından dolayı tebrik eden Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican, “Öğretim üyelerimizin TÜBİTAK projesinin kabul edilmesini, üniversitemizin bilimsel araştırmalardaki vizyonunun yansıması olarak görüyorum. Over kanseri alanındaki bu araştırma, gelecekte daha etkili ve hasta odaklı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine önemli bir adım olabilir. Bu tür nitelikli araştırmaların, toplumun sağlık ve refahını olumlu yönde etkileme potansiyeli büyüktür. Bu başarı, üniversitemizin bilimsel misyonunu taşıyan öğretim üyelerimizin çabalarının bir sonucudur. Kendilerini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mehmet Eşref Alkış, projenin amacına dair yaptığı açıklamada over kanserine yakalanan hastaların yaşam süresi ve kalitesini yükseltmek için yan etkisi düşük olan ilaç üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Over kanseri kadınlarda en sık görülen beşinci kanser türü olup, jinekolojik malign tümörlerin en ölümcül olanıdır. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), over kanseri teşhisi konan kadın sayısının 2040 yılına kadar %47 artacağını tahmin etmektedir. Bununla birlikte, over kanserinin kemoterapiye direnç göstermesi ve hücresel düzeyde heterojen olmasından dolayı tedavide istenen başarı elde edilememektedir. Bu nedenlerden dolayı over kanserine yakalanan hastaların yaşam süresi ve kalitesini yükseltmek için yan etkisi düşük olan, yeni ve güçlü ilaçların ve yeni tedavi tekniklerinin geliştirilmesi vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu çalışma ile over kanseri için düşük maliyetli, biyoseçiciliği ve antikanser etkinliği arttırılmış yeni moleküler sentezleme ve düşük doz antikanser ajanla etkili tedavi sağlanabilecek yeni tedavi teknikleri hedeflenmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Projede kullanılacak disiplinler arası yaklaşım, over kanseri tedavisindeki geleneksel yöntemlere yeni bir bakış açısı getireceğini vurgulayan Doç. Dr. Alkış, “Disiplinler arası olan bu projemiz ile ilk defa yeni kombine tedavi teknikleri araştırılacaktır. Bu tedavi teknikleri klinikte kullanılacak duruma gelirse, düşük doz antikanser ilaç ve düşük doz radyasyonla tedavi sağlanacağından tedavi sürecinde saç dökülmesi, ishal, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve kanama gibi yan etkiler neredeyse görülmeyecektir. Bu da hastaların fiziksel ve psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmelerine ve iyileşmelerinin hızlanmasına yardımcı olacaktır.” dedi.