ÇEVRE - 07 Haziran 2024 Cuma 09:45

Muş’ta bitkin halde bulunan Hint gökkuzgunu kurtarıldı

A
A
A
Muş’ta bitkin halde bulunan Hint gökkuzgunu kurtarıldı

Muş’ta duyarlı bir vatandaş tarafından bitkin halde bulanan Hint gökkuzgunu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne teslim edildi.


Muş’un Arak köyüne aracıyla giderken yolda bitkin halde Hint gökkuzgunu bulan hayvan sever Onur Cem Algan, ilk başta papağan sandığı kuşun koruma altında nesli tükenmekte olan bir tür olduğunu öğrenince Doğa Koruma ve Milli Parklar Muş Şube Müdürlüğüne teslim etti. Kanadı kırık olan kuşun uzman ekiplerce ilk tedavisinin tamamlanmasının ardından rehabilitasyon sürecinin devam etmesi için Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğüne teslim edileceği bildirildi.


Doğada bitkin halde bulduğu Hint gökkuzgununu kurtaran Algan, “Geçen gün Arak köyüne gidiyordum. Arak yolunda asfaltta bir kuş gördüm. Uçamıyordu. Yanına gittim, ilk başta papağan falan zannettim. Değişik bir türdü. Veterinere fotoğrafını attım. Bu kuş türünün koruma altında olduğunu söyledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Muş Şube Müdürlüğüne teslim etmem gerektiğini söyledi. Ben de kuşu teslim ettim. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olsun. Doğamıza sahip çıkalım, hayvanlarımıza sahip çıkalım. Kuş uçamıyordu, sürünüyordu. Ben yanına gittim, sürüne sürüne kaçıyordu. Yakaladım, arabamda kutu vardı, kutunun içine koydum. Eve götürdüm. İnternetten araştırma yaptım ve ona göre yiyecek verdim. Ama iştahı olmadığı için beslenemedi” ifadelerini kullandı.



Muş’ta bitkin halde bulunan Hint gökkuzgunu kurtarıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya DPÜ Tavşanlı’da lavanta hasadı yapılarak yağı çıkartıldı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tavşanlı Yerleşkesinde 2022 yılından itibaren kampüs bahçe düzenleme çalışmaları kapsamında yetiştirilen lavantaların 2024 yılında hasadı yapılarak yağı çıkarıldı. Eylül ayı başında biçilen lavantalar DPÜ Kimyasal Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bulunan distilasyon cihazında işleme sokularak yağları çıkarıldı. Distilasyon cihazında içinde sıcak buhar geçirilen lavantaların, buharın yoğuşturulması ve su ile ayrışması sonucunda yağı alınıyor. Merkez yetkilisi Prof. Dr. Cengiz Yenikaya Kütahya’da lavanta yetiştiren üreticilerin lavantaların yağlarının çıkartılmasında hizmet verdiklerini ve bu tip ürünler üzerinde daha ileri araştırmalar yapacaklarını belirtti. DPÜ Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik yaptığı açıklamasında Tavşanlı yerleşkesinde oluşturdukları lavanta bahçesinin kampüse görsel bir güzellik katmasının yanı sıra yağını da çıkartarak ekonomik açıdan okullarına gelir elde etmeyi amaçladıklarını belirtti. Isparta, Burdur, Denizli gibi illerimizde daha yoğun lavanta ekildiğini belirten Prof. Dr. Çelik, Kütahya’da yetiştirilen lavantaların iklimsel nedenlerle daha geç hasat edildiğini ve görsel güzelliklerini daha uzun süre sunduklarını belirtti. Çelik ayrıca, elde ettikleri lavanta yağlarının analizleri sonunda, lavanta yağının baş ağrısı, kas ve eklem ağrılarını hafifleten, kaygı ve depresyon tedavisinde yatıştırıcı etki yapan, akne, yara izi, egzama, sedef gibi cilt sorunlarını tedavi edici, böcek ısırmaları, yanık ve kesik kaynaklı yaraları iyileştiren ve uyku kalitesini artıran bileşenler içerdiği belirterek Kütahya Vefa Hastanesi doktorlarından Dr. Abdullah Ayaz ile lavanta yağlarının psikiyatrik tedavilerde kullanımı konusunda işbirliği yaptıklarını belirtti. DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Arif Özgür yağ çıkarma işlemini yerinde izleyip bilgi aldılar. Ziyaretlerinden dolayı Rektör Yardımcısına teşekkür eden Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, ayrıca DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’a çalışmalarında kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti ve Prof. Dr. Kızıltoprak’ın üniversiteye gösterdiği misyon çerçevesinde, her alanda bölgenin ve ülkenin gelişmesine katkı sağlanmasının öncelikli amaçlarından olduğunu belirtti.