ÇEVRE - 07 Haziran 2024 Cuma 13:22

Muş İl Afet ve Risk Azaltma toplantısı gerçekleştirildi

A
A
A
Muş İl Afet ve Risk Azaltma toplantısı gerçekleştirildi

Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü Afet Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen Muş İl Afet ve Risk Azaltma (İRAP) toplantısında afet öncesi ve sonrası yapılması gereken konular ele alındı.


Muş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen Muş İl Afet ve Risk Azaltma (İRAP) toplantısı, bugün geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, afet öncesi ve sonrasında yapılması gereken önlemler ve stratejiler ele alınarak afet öncesi yapılması gereken çalışmalar arasında risk haritalarının güncellenmesi, yapı stoklarının gözden geçirilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi konuları ön planda yer aldı.


Düzenlenen toplantıya başkanlık yapan Vali Avni Çakır, afet risklerinin azaltılması ve afetlere karşı hazırlıklı olunmasının önemine dikkat çekti. Vali Çakır, İl Afet ve Risk Azaltma Planı olduğunu ve bu anlamda yol haritasının belirlendiğini belirterek, “Bunları ötelemeden kısa vadeli olanlara hemen, orta vadeli ile alakalılarda süreç içerisinde gerekli hazırlıkları yaparak da başlamak gerekiyor. Tabii bunların bir kısmı ciddi bütçe rakamları da gerektiren faaliyetler. Böyle olunca da bu konuda da bakanlıklarımızla, genel müdürlüklerimizle yakın bir ilişkide olmak gerekiyor ki bu konudaki planlarımızı, projelerimizi, hazırlamış olduğumuz İRAP planımızdaki duruma göre uygun bir hale getirelim ve uygulayalım. Bu anlamda zaten AFAD Başkanlığımız Türkiye çapında koordinasyonu üst seviyede gerçekleştiriyor. İlimiz de bu anlamda yapmış olduğu çalışmalarda da zaten AFAD’ın iller arasındaki değerlendirmelerde de üst sıralarda yer alıyor” dedi.


Bilinçlendirme ve bilgilendirme faaliyetlerinin çok önemli olduğunu dile getiren Çakır, “AFAD gönüllüleriyle bizler de çeşitli ortamlarda bir araya geliyoruz. Bundan sonra da onlarla bir araya geleceğiz. Ekiplerimizin imkan ve kabiliyetlerini arttırmak için çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızı daha da arttıracağız. Tatbikatlarımızı arttırıyoruz, arttıracağız. Yani 7’den 70’e tüm halkımızı, tüm kurumlarımızı, öğrencilerimizi, gençlerimizi, vatandaşlarımızı afet konusunda bilinçlendireceğiz. Artı bizler de diğer kurum ve kuruluşlar olarak da bütçe gerektiren, ekipman gerektiren, projede çalışma gerektiren işlerle de ilimizdeki afete dayanıksız alanları, yapılardan başlayıp, dere yataklarından başlayıp nerelerde varsa kademe kademede inşallah hep beraber dönüştüreceği” şeklinde konuştu.


Vali Çakır, kısa sürede güçlendirme çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, “Eğer bir risk gösteriyorsa o yapıyı boşaltıp onu tekrar güçlü bir hale getirmek lazım. Hükümet konağından başlayacağız. 10’a yakın okulumuz var merkezde. Onların da süreçleri başlatıldı. Muş’umuz inşallah afetlere dayanıklı bir il haline, hem insan yapısıyla, hem araç ve gereçleriyle her türlü fiziksel altyapısal ne gerekiyorsa tüm kapasitesi hazır bir hale hep beraber getireceğiz” ifadelerini kullandı.


Vali Çakır’ın konuşmasının ardından AFAD İl Müdürü Taha Yasin Çekiç tarafından İRAP sunumu yapıldı. Programa kurum amirleri katıldı.



Muş İl Afet ve Risk Azaltma toplantısı gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya DPÜ Tavşanlı’da lavanta hasadı yapılarak yağı çıkartıldı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tavşanlı Yerleşkesinde 2022 yılından itibaren kampüs bahçe düzenleme çalışmaları kapsamında yetiştirilen lavantaların 2024 yılında hasadı yapılarak yağı çıkarıldı. Eylül ayı başında biçilen lavantalar DPÜ Kimyasal Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bulunan distilasyon cihazında işleme sokularak yağları çıkarıldı. Distilasyon cihazında içinde sıcak buhar geçirilen lavantaların, buharın yoğuşturulması ve su ile ayrışması sonucunda yağı alınıyor. Merkez yetkilisi Prof. Dr. Cengiz Yenikaya Kütahya’da lavanta yetiştiren üreticilerin lavantaların yağlarının çıkartılmasında hizmet verdiklerini ve bu tip ürünler üzerinde daha ileri araştırmalar yapacaklarını belirtti. DPÜ Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik yaptığı açıklamasında Tavşanlı yerleşkesinde oluşturdukları lavanta bahçesinin kampüse görsel bir güzellik katmasının yanı sıra yağını da çıkartarak ekonomik açıdan okullarına gelir elde etmeyi amaçladıklarını belirtti. Isparta, Burdur, Denizli gibi illerimizde daha yoğun lavanta ekildiğini belirten Prof. Dr. Çelik, Kütahya’da yetiştirilen lavantaların iklimsel nedenlerle daha geç hasat edildiğini ve görsel güzelliklerini daha uzun süre sunduklarını belirtti. Çelik ayrıca, elde ettikleri lavanta yağlarının analizleri sonunda, lavanta yağının baş ağrısı, kas ve eklem ağrılarını hafifleten, kaygı ve depresyon tedavisinde yatıştırıcı etki yapan, akne, yara izi, egzama, sedef gibi cilt sorunlarını tedavi edici, böcek ısırmaları, yanık ve kesik kaynaklı yaraları iyileştiren ve uyku kalitesini artıran bileşenler içerdiği belirterek Kütahya Vefa Hastanesi doktorlarından Dr. Abdullah Ayaz ile lavanta yağlarının psikiyatrik tedavilerde kullanımı konusunda işbirliği yaptıklarını belirtti. DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Arif Özgür yağ çıkarma işlemini yerinde izleyip bilgi aldılar. Ziyaretlerinden dolayı Rektör Yardımcısına teşekkür eden Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, ayrıca DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’a çalışmalarında kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti ve Prof. Dr. Kızıltoprak’ın üniversiteye gösterdiği misyon çerçevesinde, her alanda bölgenin ve ülkenin gelişmesine katkı sağlanmasının öncelikli amaçlarından olduğunu belirtti.