EĞİTİM - 08 Haziran 2024 Cumartesi 11:40

Malazgirt’te YKS heyecanı başladı

A
A
A
Malazgirt’te YKS heyecanı başladı

MUŞ (İHA) –Muş’un Malazgirt ilçesinde, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başladı.


YKS’nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) maratonu, bütün Türkiye’de olduğu gibi Malazgirt’te de başladı. Öğrenciler, geleceklerini şekillendirecek bu önemli sınavda içerde ter dökerken, aileler de dışarıda büyük bir heyecanla bekledi. Sabah erken saatlerde sınav merkezlerine akın eden öğrenciler, sınavın yapılacağı okulların önünde yoğunluk oluşturdu. Sınav salonlarına giriş öncesinde kimlik ve sınav giriş belgeleri kontrol edilen öğrenciler, güvenlik kontrollerinin ardından salonlara alındı.


Sınav merkezlerinin dışında bekleyen veliler ise Kur’an-ı Kerim okuyup bol bol dua etti. Bulanık ilçesinden oğlunu Malazgirt’te sınava getiren Mesut İncir isimli veli, "Malazgirt’te sınav merkezinin olması bizler için çok iyi oldu. Oğlum bir yıldan beridir çalıyor. İnşallah güzel bir başarı elde eder. Sınava giren tüm çocuklarımıza başarılar dilerim” dedi.



Malazgirt’te YKS heyecanı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya DPÜ Tavşanlı’da lavanta hasadı yapılarak yağı çıkartıldı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tavşanlı Yerleşkesinde 2022 yılından itibaren kampüs bahçe düzenleme çalışmaları kapsamında yetiştirilen lavantaların 2024 yılında hasadı yapılarak yağı çıkarıldı. Eylül ayı başında biçilen lavantalar DPÜ Kimyasal Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bulunan distilasyon cihazında işleme sokularak yağları çıkarıldı. Distilasyon cihazında içinde sıcak buhar geçirilen lavantaların, buharın yoğuşturulması ve su ile ayrışması sonucunda yağı alınıyor. Merkez yetkilisi Prof. Dr. Cengiz Yenikaya Kütahya’da lavanta yetiştiren üreticilerin lavantaların yağlarının çıkartılmasında hizmet verdiklerini ve bu tip ürünler üzerinde daha ileri araştırmalar yapacaklarını belirtti. DPÜ Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik yaptığı açıklamasında Tavşanlı yerleşkesinde oluşturdukları lavanta bahçesinin kampüse görsel bir güzellik katmasının yanı sıra yağını da çıkartarak ekonomik açıdan okullarına gelir elde etmeyi amaçladıklarını belirtti. Isparta, Burdur, Denizli gibi illerimizde daha yoğun lavanta ekildiğini belirten Prof. Dr. Çelik, Kütahya’da yetiştirilen lavantaların iklimsel nedenlerle daha geç hasat edildiğini ve görsel güzelliklerini daha uzun süre sunduklarını belirtti. Çelik ayrıca, elde ettikleri lavanta yağlarının analizleri sonunda, lavanta yağının baş ağrısı, kas ve eklem ağrılarını hafifleten, kaygı ve depresyon tedavisinde yatıştırıcı etki yapan, akne, yara izi, egzama, sedef gibi cilt sorunlarını tedavi edici, böcek ısırmaları, yanık ve kesik kaynaklı yaraları iyileştiren ve uyku kalitesini artıran bileşenler içerdiği belirterek Kütahya Vefa Hastanesi doktorlarından Dr. Abdullah Ayaz ile lavanta yağlarının psikiyatrik tedavilerde kullanımı konusunda işbirliği yaptıklarını belirtti. DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Arif Özgür yağ çıkarma işlemini yerinde izleyip bilgi aldılar. Ziyaretlerinden dolayı Rektör Yardımcısına teşekkür eden Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, ayrıca DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’a çalışmalarında kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti ve Prof. Dr. Kızıltoprak’ın üniversiteye gösterdiği misyon çerçevesinde, her alanda bölgenin ve ülkenin gelişmesine katkı sağlanmasının öncelikli amaçlarından olduğunu belirtti.