EKONOMİ - 21 Ağustos 2023 Pazartesi 13:07

Hasat döneminin tamamlanmasıyla yaylacılar ovaya döndü

A
A
A
Hasat döneminin tamamlanmasıyla yaylacılar ovaya döndü

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Konakdüzü köyünde hasat döneminin tamamlanmasıyla yaylacılar hayvanlarını ovaya indirdi.


Korkut ilçesinde yayladan indirilen küçükbaş hayvanlarını sağmak için her gün kilometrelerce yol kat eden berivanlar (süt sağan kadın), sağdıkları sütlerden yaptıkları peynir ve yağdan gelir elde ediyor. İlçeye bağlı Konakdüzü köyünde yaşayan berivanlar, sabahın ilk ışıklarıyla zorlu mesailerine başlayarak ev işlerini yaptıktan sonra saatlerce yürüyerek sürülerinin bulunduğu meralara ulaşıyor.


Konakdüzü köyünde yaşayan Yıldız Baydan, günde iki kere hayvanlarını sağdıklarını belirterek, “Sabah erken saatlerde ev işlerini yaptıktan sonra koyunları sağmak için zorlu mesaiye başlıyoruz. Sabah akşam olmak üzere günde 2 kere geliyoruz. Burada sağdığımız sütü, yoğurt, peynir ve tereyağı üretimi yaparak hem kışlık ihtiyacımızı hazırlıyoruz hem de fazlasını satarak aile bütçemize katkı sağlıyoruz" dedi.


Besici Yahya Demir de yaz aylarını hayvanlarını götürdükleri yüksek ve serin yaylalarda geçirdikten sonra ovada hasatların kaldırılmasıyla dönüş yaptıklarını aktararak, “Biz her yıl mayıs ayında hayvanlarımızı yaylaya çıkarıyoruz. Şu anda ovada buğday, arpa ve ot hasadı yapıldıktan sonra meralar açıldı, bizde hayvanlarımızı yayladan getirdik. Şu anda havalar çok sıcak geçiyor. Kadınlar kilometrelerce yol yürüyerek günde 2 kere koyun sağmaya geliyorlar. Özellikle hayvanlarımızı otlatmak amacıyla yaylalara çıkıyoruz. Buralarda kaldığımız süre içinde hem kış aylarında tüketeceğimiz süt ürünlerini elde ediyoruz hem de hayvanların tüketeceği otları biçiyoruz. Hayvancılık yaptığımız için ömrümüz hayvanlara bakmakla geçiyor” ifadelerini kullandı.



Hasat döneminin tamamlanmasıyla yaylacılar ovaya döndü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Çobanların en güvendiği dostları: Çoban köpekleri Erzincan’ın Başpınar köyünde çobanlık yapan Celal Gül, çoban köpeklerinin hayvanlarını koruma ve güvenliğini sağlama konusundaki önemini vurguladı. Çoban köpeklerinin zorlu arazilerde gösterdiği başarıları ve köpeklerin koyun sürüleri için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Başpınar köyünde çobanlık yapan Celal Gül (37) isimli üretici, yıllardır sürülerini koruyan çoban köpeklerinin kendileri için vazgeçilmez birer dost ve güvenlik aracı olduğunu kaydetti. Gül, "Köpeklerimiz hayvanlarımızın can güvenliğini sağlıyor. Onlar olmazsa, sürülerimizi kurtlara karşı korumamız imkânsız" diyerek köpeklerinin, zorlu arazi şartlarında bile sürülerini nasıl başarıyla koruduklarına dikkat çekti. "Köpeklerimiz olmadan hayvanlarımızı kurtlara karşı koruyamayız" Çobanlık yapan Celal Gül, 25 yılı aşkın bir süredir sürülerinin güvenliğini çoban köpeklerine emanet ettiğini belirtti. Gül, köpeklerin sürülerini korumadaki rolüne şu sözlerle değindi: “Eğer köpeklerimiz olmasaydı, hayvanlarımızın yarısı kurtların avı olurdu. Yaylada ve merada en büyük güvencemiz köpeklerimiz. Onlar bize her türlü tehlikeye karşı koruma sağlıyor.” Çoban köpeklerinin sadece sürüleri korumakla kalmadığını, aynı zamanda çobanların da dinlenebilmesi için bir güvenlik sağladığını belirten Gül, "Yaylada çok yoruluyoruz ve köpeklerimize güvenerek biraz dinlenebiliyoruz. Onlar olmasa, koyunları koruyabilmemiz mümkün olmaz" dedi. Çoban köpekleri ve kangal köpekleri arasındaki fark Celal Gül, çoban köpeklerinin kangal köpeklerinden daha üstün olduğunu belirterek, "Kangal köpekleri büyük ve güçlü olsa da, taşlık arazilerde kurdun peşinden koşamayabilirler. Çoban köpeklerimiz ise zorlu arazilerde çok hızlıdır ve bu yüzden sürüyü korumada çok etkilidirler" şeklinde konuştu. Zorlu arazilerde tehlike Çoban köpekleri, sadece koyunları korumakla kalmıyor, aynı zamanda kurtlarla mücadele sırasında hayati risklerle de karşılaşıyor. Gül, köpeklerinin boğazlarına kurt tüylerinin kaçtığını ve bu yüzden hastalanabildiklerini söyledi. Celal Gül, köpeklerin sürülerinin güvenliğini sağlamak ve çobanlık yapmak için en önemli yardımcıları olduğunu belirterek, "Köpeksiz çoban, çobansız da köpek olmaz. Köpeklerimiz bizim gözümüz, kulağımız ve en önemli güvenliğimizdir" diyerek çoban köpeklerinin hayvanlar için ne kadar kritik bir rol oynadığını vurguladı. 12 yaşındaki Berat Topal ise, ara tatilde babasına yardım etmek amacıyla köpeğiyle birlikte koyunları otlatmaya geldiklerini söyledi. "Köpeğim benim için çok önemli. Onu ben büyüttüm, hastalandığında iyileştirdim. Köpeğimiz olmazsa koyunlarımız büyük tehlike altında kalır" diyen Berat Topal, köpeğiyle olan özel bağını da vurguladı. Başpınar köyünde hayvancılıkla uğraşan çobanlar, sürülerini korumanın zorluklarıyla başa çıkarken, en büyük destekçileri olarak gördükleri çoban köpeklerine olan minnettarlıklarını her fırsatta belirtiyorlar.