ÇEVRE - 19 Ağustos 2023 Cumartesi 17:42

Büyük umutlarla ekimi yapılan karabuğday hasat edildi

A
A
A
Büyük umutlarla ekimi yapılan karabuğday hasat edildi

Muş’ta üretimine başlanan ve çölyak hastalarının umudu olan karabuğday bitkisinde hasat başladı.


"Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği ve Yayımı Projesi" çerçevesinde 10 dönüm alana ekimi yapılan karabuğdayın hasadı yapıldı.


Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Muş Belediyesi, Muş İl Özel İdaresi ve Muş Çölyak Derneği iş birliğiyle yürütülen "Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği ve Yayımı Projesi" çerçevesinde ekimi yapılan karabuğday hasadı yapıldı.


Projenin çölyak hastalarına umut olduğunu ifade eden Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, "İlimizde, ilk olarak bu yıl 4 ayrı lokasyonda toplam 50 dekar alanda ekilişini yaptığımız karabuğday diye bilinen Kuzukulağıgiller familyasından olan, protein içeriği ve lif kaynağı açısından çok değerli olan bu bitkinin, üreticilerimize tanıtılması ve üretiminin giderek arttırılması adına üniversitemiz ile birlikte bu etkinliği düzenliyoruz. Karabuğday yüzde 80 oranında lif içeren ve glütene duyarlı olan hastalar için kıymetli değerli besleyici bir bitkidir. Üreticilerimiz açısından da üretim masraflarının düşük olması, pazar değerinin olması, karlılığının yüksek olması sebebiyle önerdiğimiz ve tavsiye ettiğimiz bu proje Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi ve çölyak hastalarının sıkıntılarını gidermek amacıyla Çölyak Derneği ile birlikte yürüttüğümüz bir sosyal sorumluluk projesidir. 16-17 Mayıs tarihinde ekimi yapılmış ve gelişimi oldukça iyi durumdadır. Hasadı biçerdöverle çok rahatlıkla yapılabilmektedir. 120 kilogram civarında verim alınması beklenmektedir. Önümüzdeki yıllarda karabuğdayla ilgili çalışmalarımız inşallah devam edecektir. Bu projede emeği geçen herkese şahsım ve kurumum adına teşekkür ederim" dedi.


Gerçekleştirilen hasat programına; Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş Çölyak Derneği ve Muş Alparslan Üniversitesi Çölyak ve Glütensiz Beslenme Topluluğu Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Züleyha Almaz, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Araştırmacı Dr. Ahmet Güneş, İl Özel İdaresi Tarımsal İşler Şube Müdürü Ahmet Ayman, akademik personel, Yıldız Tarım İşletmesi yetkilileri, STK temsilcileri, kurum amirleri ve personel ile üreticiler katıldı.



Büyük umutlarla ekimi yapılan karabuğday hasat edildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Çobanların en güvendiği dostları: Çoban köpekleri Erzincan’ın Başpınar köyünde çobanlık yapan Celal Gül, çoban köpeklerinin hayvanlarını koruma ve güvenliğini sağlama konusundaki önemini vurguladı. Çoban köpeklerinin zorlu arazilerde gösterdiği başarıları ve köpeklerin koyun sürüleri için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Başpınar köyünde çobanlık yapan Celal Gül (37) isimli üretici, yıllardır sürülerini koruyan çoban köpeklerinin kendileri için vazgeçilmez birer dost ve güvenlik aracı olduğunu kaydetti. Gül, "Köpeklerimiz hayvanlarımızın can güvenliğini sağlıyor. Onlar olmazsa, sürülerimizi kurtlara karşı korumamız imkânsız" diyerek köpeklerinin, zorlu arazi şartlarında bile sürülerini nasıl başarıyla koruduklarına dikkat çekti. "Köpeklerimiz olmadan hayvanlarımızı kurtlara karşı koruyamayız" Çobanlık yapan Celal Gül, 25 yılı aşkın bir süredir sürülerinin güvenliğini çoban köpeklerine emanet ettiğini belirtti. Gül, köpeklerin sürülerini korumadaki rolüne şu sözlerle değindi: “Eğer köpeklerimiz olmasaydı, hayvanlarımızın yarısı kurtların avı olurdu. Yaylada ve merada en büyük güvencemiz köpeklerimiz. Onlar bize her türlü tehlikeye karşı koruma sağlıyor.” Çoban köpeklerinin sadece sürüleri korumakla kalmadığını, aynı zamanda çobanların da dinlenebilmesi için bir güvenlik sağladığını belirten Gül, "Yaylada çok yoruluyoruz ve köpeklerimize güvenerek biraz dinlenebiliyoruz. Onlar olmasa, koyunları koruyabilmemiz mümkün olmaz" dedi. Çoban köpekleri ve kangal köpekleri arasındaki fark Celal Gül, çoban köpeklerinin kangal köpeklerinden daha üstün olduğunu belirterek, "Kangal köpekleri büyük ve güçlü olsa da, taşlık arazilerde kurdun peşinden koşamayabilirler. Çoban köpeklerimiz ise zorlu arazilerde çok hızlıdır ve bu yüzden sürüyü korumada çok etkilidirler" şeklinde konuştu. Zorlu arazilerde tehlike Çoban köpekleri, sadece koyunları korumakla kalmıyor, aynı zamanda kurtlarla mücadele sırasında hayati risklerle de karşılaşıyor. Gül, köpeklerinin boğazlarına kurt tüylerinin kaçtığını ve bu yüzden hastalanabildiklerini söyledi. Celal Gül, köpeklerin sürülerinin güvenliğini sağlamak ve çobanlık yapmak için en önemli yardımcıları olduğunu belirterek, "Köpeksiz çoban, çobansız da köpek olmaz. Köpeklerimiz bizim gözümüz, kulağımız ve en önemli güvenliğimizdir" diyerek çoban köpeklerinin hayvanlar için ne kadar kritik bir rol oynadığını vurguladı. 12 yaşındaki Berat Topal ise, ara tatilde babasına yardım etmek amacıyla köpeğiyle birlikte koyunları otlatmaya geldiklerini söyledi. "Köpeğim benim için çok önemli. Onu ben büyüttüm, hastalandığında iyileştirdim. Köpeğimiz olmazsa koyunlarımız büyük tehlike altında kalır" diyen Berat Topal, köpeğiyle olan özel bağını da vurguladı. Başpınar köyünde hayvancılıkla uğraşan çobanlar, sürülerini korumanın zorluklarıyla başa çıkarken, en büyük destekçileri olarak gördükleri çoban köpeklerine olan minnettarlıklarını her fırsatta belirtiyorlar.