ÇEVRE - 04 Ekim 2024 Cuma 13:36

110 bin Ahlat ağacı turizme kazandırılmayı bekliyor

A
A
A
110 bin Ahlat ağacı turizme kazandırılmayı bekliyor

Muş merkeze 47 kilometre uzaklıkta bulunan Bilek köyünde, yaklaşık 110 bin Ahlat ağacında asırlardır süregelen geleneksel armut hasadı bu yıl da büyük bir coşkuyla devam ediyor.


Yöreye özgü lezzetiyle bilinen bu armutlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir emekle toplanıyor. Bilek köyünde bulunan ve sayıları 110 bini aşan Ahlat ağaçlarının ilk hasadı, köyün çocukları tarafından yapıldı. Doğal yetişen bu meyvelerin hasadı bu yıl çocukların neşesiyle başladı.


Armutların doğal olarak yetiştiğine dikkat çekerek, bu sayede ürünlerin hem sağlıklı hem de lezzetli olduğunu vurgulayan köy sakinlerinden Şabettin Çiçek, “Bilek köyünde oturuyorum. Bizim köy arazisinde yaklaşık 110 bin yabani armut ağacı var. 1980’li yıllarda devletimiz bir sayım yaptı, o dönem 130 bin yabani armut ağacı olduğu tespit edilmişti. Arada geçen yıllarda bakımsızlıktan sayıları düştü. İki armut ağacının meyve tatları aynı değil. Köyümüzden il dışına göç eden vatandaşlarımız da yılın bu döneminde köye gelerek hasada katılıyorlar. İstanbul, Bursa, Ankara, Malatya, Bingöl ve Elâzığ’dan vatandaşlar gelip buradan armut topluyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Bu bölge koruma altına alınsın. Çevredeki köylerin yakacak sıkıntısı olduğunda bu ağaçlara zarar veriyorlar. Biz köylüler olarak buraya 30 yıl boyunca bekçi tuttuk. Bizim artık gücümüz yetmiyor. Devlet desteğini istiyoruz. Böyle bir yer Türkiye’nin hiçbir yerinde yoktur. Bu alanın turizme kazandırılmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızı köyümüze davet ediyoruz. Herkes gelsin istediği kadar armut alsın” dedi.



110 bin Ahlat ağacı turizme kazandırılmayı bekliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Pati Evi’nde patilerin günü Türkiye’de doğal yaşam alanı ilan edilen 3 merkezden biri olan Talas Pati Evi Doğal Yaşam Alanında 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü münasebetiyle miniklerle bir program düzenlendi. Burada konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın; "Biz sizleri ve hayvanları çok seviyoruz. Hayvanları sevmemiz sizi, sizi sevmemiz hayvanları sevmemizden kaynaklanıyor” dedi. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Milli Parklar Müdürü Sami Yılmaz, İlçe Tarım Müdürü Okay Sağnak, Kayseri Hayvanları Koruma Derneği (KAYHAKDER) Başkanı Nilgün Uzel ve öğrencilerle Başakpınar yolu üzerinde bulunan doğal yaşam alanındaki patileri ziyaret ederek sevdi. Programın açılışında konuşan KAYHAKDER Başkanı Nilgün Uzel, Kayseri’deki 16 ilçe içinde sadece Talas Belediyesi’nin köpekleri toplamak için bir yeri olduğunu belirterek, “Mustafa Yalçın başkanıma geleceği gördüğü için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu, çok büyük bir olay" diye konuştu. Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Özlem Bozkurt bakım evlerinde gerekli denetimleri tüm hassasiyetle gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Talas Belediyesine, sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlara teşekkür etti. İlçe Tarım Müdürü Okay Sağnak, Talas Pati Evi Doğal Yaşam Alanının Türkiye’de örnek bir tesis olduğunun altını çizerken, Milli Parklar Müdürü Sami Yılmaz sunduğu hizmetlerden dolayı Başkan Yalçın’a teşekkürlerini iletti. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Talas Pati Evi’nin 365 gün 7/24 açık olduğunu dile getirerek; "Burası 5 yıl önce yine böyle bir günde açılmıştı. O günden bu yana tam 9 bin 724 köpek bu barınaktan geçti. Bunların 1200 civarı sahiplendirildi. Diğerleri tekrar doğal ortamına salındı. Bir kısmı Erciyes Üniversitesi Veteriner Hekimlik Fakültesi ile Büyükşehir Belediyemizin hayvanat bahçesindeki bakım evine ulaştırıldı. Merkezde 4, araçlarda 4 personel çalışıyor. Bir pati kurtaran, bir tane de sokak hayvanlarını toplayan konforlu bir aracımız var. Burası 15 bin metrekare alana sahip 5 doğal mağaradan oluşuyor. Elektriği bile kendimiz üretiyoruz. Buraya yiyecekler belediyemizin yemekhanesi ve kamu kurumlarının atık yemeklerinden temin ediliyor. Buranın dışında Ali Dağı ve civar kırsalda 40 tane yemlik bulunuyor" şeklinde konuştu. Başkan Yalçın, Talas Pati Evi’nin önemine dikkat çekerek, “Biz sizi ve hayvanları çok seviyoruz. Hayvanları sevmemiz sizi, sizi sevmemiz hayvanları sevmemizden kaynaklanıyor. Sokak köpeklerini sizlere zarar verecek hale gelmeden önce buraya alıp doğal ortamda yetişmiş oluyor.” ifadelerini kullandı. Öğrenciler de büyüklere seslenerek hayvanları satın almayıp, sahiplenme mesajı verdi. Konuşmaların ardından Başkan Yalçın ve misafirler barınaktaki köpekleri dolaşarak sevdi.