GÜNDEM - 20 Eylül 2024 Cuma 19:47

YEDAM çalışmalarıyla bağımlılıkla mücadelede öncü rol üstleniyor

A
A
A
YEDAM çalışmalarıyla bağımlılıkla mücadelede öncü rol üstleniyor

Muğla Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) bağımlılıklarla mücadele alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor.



Muğla Yeşilay Şubesi tarafından düzenlenen tooplantıda, YEDAM’ın bağımlı bireylere ve ailelerine yönelik verdiği ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmetleri hakkında bilgi verildi. Toplantıda konuşan Yeşilay Muğla Şube Başkanı Abdullah Şenol Şengür, YEDAM’ın 2015 yılında kurulduğunu belirterek bağımlılık alanında uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının görev aldığı YEDAM’ın bugüne kadar 728 başvuru aldığını açıkladı. Alkol bağımlılığının 230 başvuruyla en önde olduğunu belirten Şengür, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı gibi farklı bağımlılık türleriyle de mücadele ettiklerini vurguladı.



Bağımlı bireylerin sosyal uyum ve yaşam becerilerinin geliştirilmesi için bireysel görüşmelerin yanı sıra çeşitli sosyal etkinliklerin düzenlendiği Muğla Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde ilgili kurum ve birimler ile koordineli olarak çalışıldığı ve bağımlı bireylerin ihtiyaçlarına göre çeşitli yönlendirmelerin yapıldığı kaydedildi.



Toplantıda ayrıca, Muğla Valiliği Açık Kapı Şube Müdürlüğü ve Yeşilay arasında yapılan protokol kapsamında, ilçelerden YEDAM’a ulaşmak isteyen vatandaşlar için ulaşım desteği sağlandığı ifade edildi. Bu hizmet sayesinde, bağımlılıkla mücadele eden bireylerin psikososyal destek süreçlerinin kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde sürdürüldüğü belirtildi.



Yeşilay Muğla Şube Başkanı Abdullah Şenol Şengür, Yeşilay’ın Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu hatırlatarak, “Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırmalar yapıyor. Bugün Türkiye genelinde 120 şubemiz, 97 ülkede ise uluslararası işbirliklerimiz var” dedi. Ayrıca, bağımlılıklarla ilgili ihbarların Yeşilay’ın 115 danışma hattı üzerinden alındığını ve mahremiyet ilkesine uygun olarak sürecin uzmanlar tarafından yürütüldüğünü aktardı.



Toplantıya katılan diğer yöneticiler ve uzmanlar da YEDAM’ın çalışmalarına destek veren kurumlarla olan işbirliklerinin önemine değinerek, bu sayede bağımlılıkla mücadelede daha etkili çözümler üretildiğini belirttiler.



Muğla Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin öncülüğünde yürütülen bu çalışmalar, bağımlı bireylerin hayatlarını yeniden kazanmasına yardımcı olmayı hedefliyor ve Muğla genelinde bağımlılıkla mücadelenin güçlenmesini sağlıyor.



Toplantıya Yeşilay Muğla Şubesi yönetim kurulu üyeleri, YEDAM temsilcileri ve basın mensupları katıldı.



YEDAM çalışmalarıyla bağımlılıkla mücadelede öncü rol üstleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük "Borsada yüksek kazanç" vadiyle 1 milyon dolar dolandırdılar Karabük İl Emniyet Müdürlüğü tarafından "borsada yatırım yaparak yüksek kazanç elde etme” vaadiyle 29 ilde 41 farklı olayda vatandaşları 1 milyon dolar dolandıran şahıslara yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda, İstanbul, Sakarya ve Kırşehir’de 6 kişi yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, “bilişim sistemleri kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçu çerçevesinde "kendilerini yatırım danışmanı" olarak lanse edip, “borsada yatırım yaparak yüksek kazanç elde etme” vaadiyle vatandaşları dolandırarak haksız kazanç elde eden şahıslara yönelik operasyon düzenledi. 10 ay teknik takip yapıldı Şahısların, elde ettikleri suç gelirlerinin bir kısmını kurdukları paravan şirketler üzerinden şahsi hesaplara, buradan da tespit edilemeyen kripto varlık cüzdanlarına, bir kısmını ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bulunan şirketlere aktardığı 10 aylık teknik çalışma sonrası tespit edildi. Olayla ilgili tespiti yapılan 12 şahıs ile ilgili olarak yürütülen operasyonda, şahısların bu yöntemle Karabük ile birlikte toplam 29 ilde 41 farklı olayda vatandaşları yaklaşık 1 milyon dolar dolandırarak haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi. 7 kişi tutuklandı Şahısların yakalanmasına yönelik İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından İstanbul, Sakarya ve Kırşehir’de yapılan eş zamanlı operasyonlarda, İstanbul’da 2, Sakarya’da 3, Kırşehir’de 1 şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonda, 2 şahsın hali hazırda cezaevinde, 4 şahsın yurt dışında olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan 1 şahıs alınan ifadesi sonrasında Cumhuriyet Savcılığından serbest bırakılırken, mahkemeye çıkartılan 5 şahıs ile birlikte hali hazırda cezaevinde bulunan 2, toplam 7 şahıs tutuklandı.