SAĞLIK - 12 Eylül 2024 Perşembe 15:27

Muğla’nın su sorunu ortadan kaldırılıyor

A
A
A
Muğla’nın su sorunu ortadan kaldırılıyor

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın göreve gelmesinin ardından Menteşe merkez mahalleleri, Kötekli, Yeniköy, Datça merkez mahalleleri, Yatağan Turgut, Mesken, Seydikemer Yayla Karaçulha ve Kavaklıdere merkez Mahallelerinde yaşanan sorunlar altı ay gibi çok kısa bir süre içinde tamamen ortadan kalktı. Ayrıca Bodrum’da yapılan çalışmalarla İlçeye verilen su miktarı yaklaşık yüzde 20 oranında arttırıldı.


Menteşe’de su sıkıntısı kalmadı


Özellikle yaz aylarında sık sık su kesintilerinin yaşandığı Menteşe Merkez mahallelerini kapsayan bir çalışma yapılırken, ilçenin sorunu kalıcı olarak çözüldü. Çalışma kapsamında Akçaova içme suyu deposunun iletim kapasitesini arttıran ekipler, ilçeye günlük 15 bin kişiye yetebilecek miktarda ilave su sağladı. Burada yapılan çalışma ile sadece merkez mahalleleri değil Yeniköy, Kötekli, Yerkesik, Dağdibi, Kafaca ve Akçaova Mahallerine de ilave su sağlama imkânı doğarken son günlerde Kötekli ve Yeniköy’de yaşanan su sorunları da buradan sağlanan ilave su ve bölgede yapılan hat yenileme çalışmaları sayesinde giderildi.


Kavaklıdere merkezini besleyen depoların seviyeleri yüzde 100’e ulaştı


Kavaklıdere İlçesinin merkez mahalleleri olan Cumhuriyet, Yeni ve Bakırcılar Mahallelerini besleyen içme suyu kaynaklarında çalışma gerçekleştirin MUSKİ ekipleri bu çalışma kapsamında mevcut su kaynaklarında iyileştirme, temizlik ve suyun toplanarak depolara aktarımı için büyük önem taşıyan ilave kaptaj yaptı. Yapılan çalışma ile birlikte toplam 3 bin kişinin yaşadığı mahallelere saniyede 5 litre daha fazla su verilmeye başlandı. Böylelikle içme suyu depoları yüzde 100 doluluk oranına ulaşırken sağlanan bu ilave su ise günlük yaklaşık 2 bin kişiye yetebilecek düzeye ulaştı.


Yatağan, Datça ve Seydikemer’de önemli çalışmalar yapıldı


Yine içme suyu sorunlarının yaşandığı Datça merkez mahallelerinde meydana gelen hat tıkanıkları ve ilave su temin projeleri hayata geçirildi. Özellikle Yazı Mahallesi Belen mevkiinde yaşanan su sıkıntısı ekipler tarafından depoya aktarılan ilave su çalışması ile ortadan kaldırıldı. Üst kotlara dahi rahatlıkla su çıkarken vatandaşlar yıllar sonra kesintisiz su aldıkları için mutlu olduklarını iletti. Ayrıca Datça merkezinde kireç tıkanıklıkları nedeniyle meydana gelen su kesintileri de yapılan hat yenileme çalışmaları ile aşıldı. Yatağan İlçesinin Mesken Mahallesinde de su kaynaklarında iyileştirme çalışması yapılarak bölgeye ilave su sağlandı. Böylelikle buradaki su ihtiyacı da karşılandı. Ekipler ayrıca Seydikemer Yaylakaraçulha Karahasan mevkiinde sık sık su kesintileri yaşanması üzerine sisteme ilave su sağlayarak bu sorunu da ortadan kaldırdı.


Bodrum için büyük kaynak ayrıldı


Muğla’da en büyük su sıkıntısı ise Bodrum Yarımadası’nda yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde bölgede yapılan çalışma ile sisteme verilen miktarı yaklaşık olarak yüzde 20 oranında arttırıldı. Büyükşehir Belediye Başkan Ahmet Aras bu sorunların giderilmesi için MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bodrum’un içme suyu problemlerini ortadan kaldıracak olan projelerin hayata geçirilmesi amacıyla Büyükşehir bütçesinden MUSKİ’ye ödenek aktardı. Muğla Büyükşehir Belediyesinin kendi öz kaynaklarıyla gerçekleşecek çalışmalarla Yarımada’nın su sorunları çözüme kavuşacak.


Tüm bu önemli projelere ek olarak muhtelif mahallelerde de kullanım ömrünü tamamlayan içme suyu hatlarının yenileme çalışması, ilave su kaynakları oluşturularak ihtiyaç duyulan bölgelere aktarılması, kaynaklar ile depolarda yapılan iyileştirme çalışmaları ile vatandaşlara kesintisiz ve sağlıklı su sağlanması için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.



Muğla’nın su sorunu ortadan kaldırılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bağcılar Belediyesi Rus iş adamlarını ağırladı Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Rus iş adamlarını belediyede konuk etti. Türkiye ile Rusya iş dünyası arasındaki iş birliği çalışmalarına destek verdiklerini söyleyen Özdemir, Türkiye ihracatının yüzde 3,5’inin yapıldığı Bağcılar’ın ticaretteki yeriyle ilgili bilgiler verdi. Birtakım ziyaret ve iş temasları için Türkiye’de bulunan 35 kişilik Rus iş adamlarından oluşan heyet, Bağcılar Belediyesi’ni ziyaret etti. Rus konukları Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ağırladı. Toplantıda; iki ülke arasında gelişen ticaret, sanayi ve ekonomik iş birliğiyle ilgili görüşmeler yapıldı. Özellikle Bağcılar’daki ticaretin öncüsü olan tekstil ve otomotiv sektöründeki gelişmeler ve hayata geçirilmesi planlanan yatırımlara değinildi. “İki devletin ortak iş yapma sürecine katkı yapmaktan büyük bir onur duyarız” Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye ile Rusya iş dünyasının kuvvetli bağlarını daha da kuvvetlendirmek istediklerini belirterek, “Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin özelinde var olan güven ilişkisi ülkelerimiz arasında daha da fazla pekişmekte. Devlet başkanları özelinde yapılan bu önemli iş birliği çabalarını yerel yönetimler olarak bizlerin de desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Ticari kapasite açısından İstanbul’un en önemli ilçelerinden biri olan Bağcılar’ın belediye başkanı olarak iki devletin ortak iş yapma sürecine katkı yapmaktan büyük bir onur duyarız” şeklinde konuştu. “Türkiye ihracatının ortalama yüzde 3,5’i Bağcılar merkezli firmalarca yapılmakta” Özdemir konuşmasında, “İlçemizde 25 otel, bin beş yüz oto galerisi, 5 binin üzerinde tekstil firması, matbaacılar sitesi ve yatay mimari anlamında dünyanın en büyük ikinci ticaret merkezi olan İSTOÇ’a sahibiz. Ayrıca, Türkiye ihracatının ortalama yüzde 3,5’i Bağcılar merkezli firmalarca yapılmakta. Bugün güzel ve kıymetli bir toplantı oldu. Bundan sonraki süreçte de tanışıklığı devam ettirip bölgemizdeki iş dünyası temsilcilerini sizlerle buluşturacağız. Karşılıklı kazanımların olduğu ticaretlerin de yapılmasına vesile olmak isteriz. İşlerinizde başarılı olmanızı temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi. “Somut bir sonuca varacağız” Rusya Federasyonu’nun sınırları içerisinde iş geliştirmekle birlikte başka ülkelerde de ikili ilişkilerin kurulmasına yardımcı olduklarını ifade eden Rusya Federasyonu İnsan Kaynakları Başkanı Aleksey Bunkın, “Ümit ediyorum ki, toplantılar sonucunda somut bir sonuca varacağız. İlişkilerimiz yoğunlaşacak” dedi. Program sonrası Bunkın ve beraberindekiler, misafirperverliklerinden dolayı Başkan Özdemir’e teşekkürlerini iletti.
Bitlis Ahlat’ta şiddetli yağış sel ve taşkınlara neden oldu Bitlis’in Ahlat ilçesinde etkili olan sağanak, sel ve taşkınlara neden oldu. İlçede günlerdir aralıklarla devam eden ve yaşamı olumsuz etkileyen yağışlar, birçok noktada sel ve taşkınlara yol açtı. Ana yollardaki su birikintisi dolayısıyla araçların ilerlemekte zorluk çektiği ilçede, Ahlat Belediyesine bağlı ekipler tarafından şehir merkezinde ve mahalle aralarında temizlik çalışmaları yürütüldü. Alanda incelemelerde bulunarak, çalışmaları yakından takip eden Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, gazetecilere yaptığı açıklamalarında, “İlçemizde 2 gündür etkili olan yağışlar sele sebep oldu. İlçe genelinde birçok alanı sel bastı. Maalesef mal kaybı var ama çok şükür can kaybımız yok. Bu noktada 2 gündür ekiplerimiz canla başla sahadalar. Diğer belediyelerden, DSİ ve karayollarından da yardım talep ettik. Yaralarımızı en kısa sürede sarmak için ciddi çabalar sarf ediyoruz. Milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımızla koordineli bir şekilde alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Tunus ve Erkizan mahalleleri yoğunlukta olmak üzere tüm mahallelerimizde ciddi sorunlar meydana geldi. En kısa sürede bu sorunları gidermek üzere elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz” dedi. İş yerini su basan Bülent Akgün isimli esnaf da, “Ahlat’ta birkaç gündür devam eden sağanak yağış iş yerlerine, mahallelerdeki evlere hasar verdi. Allah beterinden korusun. Can kaybı yok. Maddi hasar meydana gelmiş o da giderilir. İş yerimiz de gördüğünüz gibi çamur deryasına döndü” ifadelerini kullandı. Mehmet Ali Akpolat isimli esnaf ise, “Sabah geldiğimizde müthiş bir yağmur yağıyordu. İş yerimizi açtığımızda 15-20 santim su vardı içeride. Her taraf su ve çamur dolmuştu. Sabah 8’den bu yana uğraşıyoruz” diye konuştu.
İzmir Kasapoğlu, Ege Üniversitesi’nde yapımı devam eden yurtları inceledi Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu, Ege Üniversitesi’nde yapımı devam eden öğrenci yurtlarında incelemelerde bulundu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya ve Yaşar Kırkpınar’ın da eşlik ettiği incelemelerde İzmir’deki yurt kapasitesinin artışına dikkat çekildi. Yurtlarla ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Kasapoğlu, “İzmir’deki yurt kapasitemiz; 2018 yılında yaklaşık 16 bindi. 2023 yılında ise bu sayı 36 bin 173’e yükseldi. Ve 2024 yılında ise 45 bin 453’e ulaşacak. Bu artış hakikaten gurur verici. Tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de rakamlar ortada. Popülist söylemlerle, magazinel ifadelerle iş yapılmaz. Bizim çalışmalarımız verilerle sabittir. Bu yıl İzmir’de yurtlarımız için 6 bin 729’ü kız ve 5 bin 220’si erkek olmak üzere 15 bin 315 öğrencimiz başvuru yaptı. Bugün itibariyle erkek öğrencilerden yurt sırası bekleyen arkadaşımız kalmadı. Başvuru yapan tüm erkek öğrencilerimizin yurtlara yerleşimleri gerçekleştirildi. Kızlardan ise az sayıda yedek bekleyen öğrencimiz kaldı. Onlar da hem yeni yurtlarımızın devreye girmesi hem de yapılacak yerleşim planları ile çok kısa sürede yurtlarına kavuşacaklar.” dedi. Türkiye’nin yurt kapasitesi hakkında da bilgi veren Kasapoğlu, “Türkiye’nin yurt altyapısı öyle muazzam bir noktaya geldi ki GSB yurtları 50’den fazla ilimizin nüfusundan daha fazla yatak kapasitesine sahip. Böyle büyük bir yapıda yemek, temizlik, güvenlik gibi ihtiyaçların karşılanması çok büyük bir operasyonel tecrübe gerektiriyor. Gençlik ve Spor Bakanlığımız bu konuda tüm yetkinliğe sahip ve süreçleri başarıyla yönetiyor” dedi. “Ailelerimizin gözü arkada kalmasın” Ege Üniversitesi’nde yapımı devam eden yurtlarla ilgili de bilgi veren Kasapoğlu, “Şu an inşaatı devam eden yurtlarımızla, Ege Üniversitesi’nde 6 bin olan yurt kapasitemizi 8 bin daha arttırarak 14 bine çıkartıyoruz. Evladı şehir dışında okuyan ve okuyacak ailelerimizin gözü arkada kalmasın. Türkiye’nin en güvenli öğrenci barınma sistemi olana GSB yurtlarımız her zaman gençlerimizin yanında olmaya devam edecek.” şeklinde konuştu. Yurt ziyaretine eşlik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da yaptığı açıklamada “Sayın Mehmet Kasapoğlu bakanımız hem bakanlığı döneminde hem de şimdi milletvekilliğinde İzmir’e ve üniversitelerimize her zaman özel bir ilgi göstermiştir. Bilimi ve bilim yuvaları olan üniversiteleri önemseyen, destekleyen yaklaşımını; gerek işbirlikleriyle, gerekse de yürüttüğü projelerle her daim ortaya koymuştur. Yurtlarda gerçekleştirilen hamleler bunlardan biri. İşte yapımı tamamlanmak üzere olan ve üniversitemiz öğrencilerinin barınma imkanını daha arttıracak olan bu yurtlar, kendisinin bakanlığı zamanında başladı ve artık bitme noktasına geldi. Destekleri için kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Balıkesir Bandırma’da su krizi kapıda Balıkesir’in Gönen ilçesinde, Bandırma’nın içme suyunu karşılayan Gönen Barajı’nda doluluk seviye kritik seviyelere kadar indi. Bandırma içme ve kullanma suyunu sağlayan Gönen Barajı’nda, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde ve yağışsız geçmesi, tarımsal sulamanın artışı ve nüfusa bağlı olarak suyun kullanımın artması nedeniyle barajdaki suyu seviyesi yüzde 14. 61 seviyelerine kadar indi. Gönen Barajı’nda doluluk oranı Temmuz sonlarında yüzde 51.96’da iken, 19 Eylül 2024 tarihinde barajdaki su seviyesi yüzde 14,61 seviyelerine kadar geriledi. Uzmanlar, 2030 yılına kadar dünya genelinde su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaşacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Su Danışmanı Emekli Akademisyen Burhan Arıker ile yapılan özel röportajda, su yönetimi ve gelecekte yaşanması muhtemel krizler ele alındı. Arıker: "Suyun yolculuğu ve alınması gereken önlemler" Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma programının 2030 yılında sona ereceğini hatırlatan Arıker, “Dünyanın 2’inci büyük Fransız su yönetim şirketi Wivendi’ye göre 2030’dan sonra su, dünyanın en büyük sorunu olacak. Hatta şu anda dünya genelinde 400 noktada su savaşı yaşanıyor. Türkiye de bu tehlikenin farkında. Orman Bakanlığı, su kriziyle mücadele için 2023 yılında 114 maddelik bir eylem planı yayınladı. Özellikle turizm sektörü için su verimliliği rehberleri hazırlandı. Ayrıca yeni su yasası üzerinde çalışmalar sürüyor” dedi. Su kaynaklarının verimli kullanılmasına dikkat çeken Arıker, “Barajlardan çeşmelere kadar suyun her aşaması titizlikle kontrol edilmeli. Su kalitesi sık sık incelenmeli, pompalar gözden geçirilmeli, isale hatları ve şehir şebekeleri bakım altında tutulmalı. Su kaçakları en aza indirilmeli ve su konusunda halk bilinçlendirilmelidir” ifadelerini kullandı. Ayrıca Arıker, yağmur suyu toplama ve gri su projeleri gibi alternatif su kaynaklarına da daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. "Bandırma’nın geçmişteki su krizini tekrar yaşamamalı" Arıker, Bandırma’nın yaklaşık 30 yıl önce yaşadığı su krizini hatırlatarak, “O dönemde şehirde su, saatli olarak bölge bölge veriliyordu ve tankerlerle su takviyesi yapılıyordu. Bandırma’da oturan 40 yaş üstü insanlar bu zor günleri çok iyi hatırlar. Bu kriz üzerine Gönen Barajı’ndan Bandırma’ya su getirilmesine karar verildi ve bu proje sayesinde Bandırma’ya uzun vadeli su temini sağlandı” dedi. Arıker, bu süreçte dönemin Belediye Başkanı Durgut Ergin’in büyük bir risk alarak belediye bütçesinin yaklaşık 10 katı borca girdiğini belirtti. "Danışmanlığını yaptığım proje, belediyenin hazine garantili uluslararası ihaleye çıkmasıyla 40 kilometrelik CTP boru hattı döşendi ve Bandırma’ya su sağlandı" diye ekledi. Arıker: "Tedbirlere bugünden başlamalıyız" Wivendi eski Türkiye yönetim danışmanı Emekli Akademisyen Burhan Arıker, Bandırma’nın su krizini yeniden yaşamaması için halkın eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca yeni binalarda su depoları yapılması, depoların yanlarına yangın hortumları alınması ve su kaynaklarının verimli kullanılması gibi adımların atılmasının şart olduğunu belirtti. “Bandırma halkı 30 yıl önce yaşadığı susuz günleri tekrar yaşamamalı” diyen Arıker, su isale hattı yanında kurulan organize sanayi bölgelerinin su ihtiyaçlarının da dikkate alınarak bölgede geniş araştırma yapılması ve bu bölge için göçü önleme projesi yapılması gerektiğine dikkat çekti.