SAĞLIK - 27 Kasım 2024 Çarşamba 10:59

MEAH’ta akciğer kanseri farkındalık ayı kapsamında bilgilendirme yapıldı

A
A
A
MEAH’ta akciğer kanseri farkındalık ayı kapsamında bilgilendirme yapıldı

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Alkan, “1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında, akciğer kanseri hakkında önemli bilgiler paylaşarak vatandaşlara sağlıklı yaşam çağrısında bulundu.



Doç. Dr. Alkan, akciğer kanserinin kadın ve erkeklerde meme ve prostat kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olduğunu ancak kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer aldığını vurguladı. Her yıl dünya genelinde 1,69 milyon kişinin akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Alkan, tütün ve tütün ürünlerinin bu hastalık için en büyük risk faktörü olduğunun altını çizdi.



Türkiye’de yapılan bir çalışmaya göre, erkeklerde akciğer kanseri vakalarının yüzde 89,9’u, kadınlarda ise yüzde 43’ü tütün ve tütün ürünleri kullanımıyla ilişkilendiriliyor. Alkan, ülkemizde her yıl ortaya çıkan 25 bin akciğer kanseri vakasının büyük bir kısmının önlenebilir olduğunu ifade etti.



Akciğer kanserinin sık görülen belirtileri arasında dirençli öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı, iştahsızlık, halsizlik ve ses kısıklığı yer alıyor. Kesin tanı için biyopsi gerektiğini belirten Alkan, “Akciğerdeki kitleden alınan örnekler, moleküler genetik analizlerle detaylı inceleniyor ve hastalık tipi belirleniyor. Bu süreç, hedefe yönelik tedaviler ve immunoterapi için uygunluğu değerlendirmek açısından büyük önem taşıyor” dedi.



Tedavi planının hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve hastalığın evresine göre değiştiğini belirten Alkan, kanser tedavisinin multidisipliner bir ekip çalışması gerektirdiğini vurguladı. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde her hafta düzenlenen Toraks Tümör Konseyi’nde hastalar için en uygun tedavi planlarının belirlendiğini ekledi.



Erken evre akciğer kanserinde cerrahinin kür sağlayabildiğini, ileri evrede ise kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapinin yaşam süresine katkıda bulunduğunu belirten Alkan, akciğer kanseri farkındalık ayı dolayısıyla şu çağrıda bulundu:


“Vatandaşlarımızı tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmaya, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemeye davet ediyoruz. Sağlığımızı korumanın ilk adımı, hastalığın bir adım önünde olmaktır” ifadesini kullandı.



MEAH’ta akciğer kanseri farkındalık ayı kapsamında bilgilendirme yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Minik öğrencilere doğru diş fırçalama anlatıldı Düzce Sağlık Müdürlüğü Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında; Sağlık Hizmetleri Başkanlığımızda görevli diş hekimlerince, özel bir kreşte eğitim gören öğrencilere yönelik ağız ve diş sağlığı eğitim programı gerçekleştirildi. Toplum sağlığımızın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konularında farkındalık oluşturmak ve doğru alışkanlıklar kazandırmak amacıyla düzenlenen tarama programında çocuklara sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığının önemi, ağız ve diş bakımının nasıl yapılması gerektiği ve doğru diş fırçalama konularında öğrencilere bilgiler verildi. Öğrencilerden gelen sorular cevaplandırıldı. Eğlenceli anların yaşandığı etkinlikte çocuklar UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) ve 112 ekiplerimizce okul bahçesine getirilen acil yardım ambulansını incelediler, kendilerine acil bir durumla karşılaştıklarında nasıl ambulans çağırmaları gerektiği, hangi durumlarda 112’nin aranacağı, hattın gereksiz meşgul edilmemesi gerektiği, trafikte ambulansın geçiş üstünlüğüne özen gösterilmesi ve ambulansın çalışma sistemi konularında bilgiler verildi. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ekiplerimizce de minik öğrencilere, okulda sağlığın korunması ve geliştirilmesi amacıyla; kişisel hijyen ve öz bakım, ağız bakımı, besin hijyeni, çevresel hijyen, el yıkama alışkanlığının önemi, tırnak bakımı ve temizliğin bireylerin sağlığına etkisi konularında bilgilendirmeler yapıldı. Etkinlik programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Adana Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Doç. Dr. Dinç: Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Özellikle bu dönemde çok daha fazla kararlılığımızı artırmak zorundayız çünkü bağımlılık endüstrisini görüyorsunuz her mahalleye her eve girmiş durumda" dedi. Doç. Dr. Mehmet Dinç, Adana Yeşilay Şubesi’nde dün başlattıkları "Bağımsızlık Seferberliği" projesinin detaylarını anlattı. Dinç, en büyük felaketin bağımlılık olduğunu kaydederek, “Asıl olan şey önleme çalışmalarımız. Yeşilay danışmanlık merkezlerimizde bu sorunun pençesine düşmüş kardeşlerimiz için psikologlarımız, sosyal hizmet uzmanlarımız gece gündüz çalışıyorlar. Bir kardeşimiz bağımlılığın pençesine düşmüş ise kendisinden ümidi kesmesin. Yeşilay danışmanlık merkezlerimizde ücretsiz olarak psikologlarımız uzmanlarımız bu kardeşlerimize sahip çıkacak” dedi. “Bağımlılık endüstrisi büyük bir gayretle her sokağa giriyor” Başta çocuk ve gençlerin bağımlı olmamasını istediklerini belirten Dinç, “Özellikle bu dönemde çok daha fazla kararlılığımızı artırmak zorundayız çünkü bağımlılık endüstrisini görüyorsunuz her mahalleye her eve girmiş durumda. Biz de bağımsızlık taraftarları olarak her sokağa her eve girmek zorundayız. Bir insanın başına gelebilecek en kötü şey bağımlılık dedik bir insanın başına gelebilecek en kötü şeyi yapan insanlar bağımlılık endüstrisi. İnsanların hayatlarıyla oynayanlar büyük bir azimle, gayretle büyük bir çalışmayla her sokağa giriyorlar” diye konuştu. “Adana’nın bütün esnafı Yeşilay elçisi olsun istiyoruz” "Bağımsızlık Seferberliği" projesini dün İstanbul’da başlattıklarını açıklayan Dinç, “nasıl seferberlikte herkes vaziyet almak zorundaysa bugün geldiğimiz noktada bağımlılık meselesi sadece Yeşilay’a, devlete veya bir ekibe verilecek bir mesele değil. Toplumumuzun her kesiminin her bir insanının gücü yettiğince bu yükün altına girmesi lazım. Bu noktada mahallede etkin olan bütün figürlere yönelik bir rol tanımlamalarımız oldu. Mahallenin teyzesine amcasına gideceğiz, şubeler olarak ziyaret edeceğiz, onlara ne iş düşüyor anlatacağız. Mahallenin muhtarına, esnafına da iş düşüyor. Adana’nın bütün esnafı Yeşilay elçisi olsun istiyoruz” dedi.
Bitlis Bitlis’te öğrencilere mont ve bot yardımı Bitlis Valiliği tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilere mont ve bot yardımı yapıldı. Bitlis merkez ve ilçelerdeki okullarda eğitim gören ihtiyaç sahibi 3 bin 850 öğrenciye mont ve bot dağıtımı yapıldı. Bitlis Valiliği koordinesinde kaymakamlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Danışma Vakıfları ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde “Bitlis’te Sıcak Gülümsemeler” sloganıyla hayata geçirilen proje kapsamında yaklaşık 3 milyon TL değerinde bot ve mont alınarak, öğrencilere dağıtılmak üzere okul müdürlerine teslim edildi. Teslim için düzenlenen programa Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Vali Yardımcısı Kübra Sivaslıoğlu, İl Sosyal Yardımlaşma ve Danışma Vakfı Müdürü Mesut Gültekin, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Vefa Akdoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ve okul müdürleri katıldı. Burada konuşan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, “Valiliğimiz koordinesinde, Sosyal Yardımlaşma ve Danışma Vakıflarımız ve Milli Eğitim Müdürlüklerimizin işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz bu güzel proje ile il genelindeki 154 okulumuzda tespit edilen ihtiyaç sahibi 3 bin 850 öğrencimize mont ve bot dağıtımı yapacağız. Projemize destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyor ve devletimizin tüm imkânlarıyla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın, özellikle de geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum” dedi.
Antalya Engelli bireylerden en tatlı atölye Alanya Belediyesi ve Alanya Üniversitesi iş birliğinde ‘Engelsiz Mutfak Atölyesi’ gerçekleştirildi. Çikolata ve kurabiye yaparak hem eğlenip hem öğrenen engelli bireyleri ziyaret eden Alanya Belediye Başkan Danışmanı Faruk Konukçu, “Üyelerimiz, kendi Engelsiz Kafe Projemizi hayata geçirdiğimizde burada edindikleri tecrübelerle projenin içinde yer alacaklar” dedi. Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi tarafından hayata geçirilen ‘Engelsiz Mutfak Atölyesi’ projesi kapsamında, Belediye ve Alanya Üniversitesi Aşçılık Bölümü iş birliğinde özel bireylerle birlikte çikolata atölyesi düzenlendi. Hem eğlendiler hem öğrendiler Etkinliğe, Alanya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Belediye Başkan Danışmanı Faruk Konukçu, Alanya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Erdem Demir, Aşçılık Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Selma Lubabe Erdoğan, Belediye Sosyal Yardım İşleri Müdürü Hüseyin Doğan, Belediye Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi Sorumlusu Münir Altıoğlu, Aşçılık Bölümü öğretim görevlileri, üniversite öğrencileri ve Belediye Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi üyeleri katıldı. Alanya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğretim görevlileriyle birlikte mutfağa giren engelli bireyler, keyifli dakikalar geçirirken, yaptıkları çeşitli çikolatalar ve kurabiyelerle hem eğlendiler hem öğrendiler. Engelli bireyler, atölye sonunda ortaya çıkardıkları lezzetli çikolataları, annelerine ikram ettiler. Konukçu: "Engellerin hepsini kaldıracağı Atölyeyi ziyaret eden Belediye Başkan Danışmanı Faruk Konukçu, engelli bireylerle sohbet etti ve yaptıkları birbirinden lezzetli tarifleri tattı. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği Konukçu, yapılan atölyeyi değerlendirerek, “Bizim Engelsiz Yaşam Merkezi’mizin kuruluş amaçlarının en başında, engelli vatandaşlarımızın becerilerinin geliştirilmesi yatıyor. Bunun için içeride bir Engelsiz Sanat Merkezimiz var. Sanat becerilerini geliştirmek, bu becerilerini ticarileştirmelerine alan açmak, bu konuda çok yol kat etmemizi sağladı. Yeni dönemde Engelsiz Yaşam Merkezi’nin için de bir de Engelsiz Mutfak Projemiz var. Patika Derneği’ne teşekkür ederiz, onların verdiği desteklerle biz engelsiz bir mutfak kuruyoruz. Burada da Alanya Üniversitesi’nin Aşçılık Bölümü ile beraber pastacılık ve çikolata üretimi üzerine bir atölye çalışması yapıyoruz. Sağ olsunlar kendileri tüm akademik birikimlerini, bizim engelli öğrencilerimize açtılar. Burada edindikleri tecrübeyle ileride kendi Engelsiz Kafe’mizi açtığımızda ya üretimin içinde ya satışta ya da işletmenin içinde yer alacaklar. Onların yaşam becerilerini desteklemek öncelikli amacımız. Aileler, Belediyemiz ve Alanya Üniversitesi’nin akademik iş birliğiyle biz bu engellerin hepsini kaldıracağız. Bize, engelli çocuklarımızla beraber bu deneyimi yaşatan Alanya Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bu iş birliğimizin artarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi. Rektör vekili Yazıcı: "Etkinliği her yıl yapacağız" Alanya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Yazıcı ise, “Özel gençlerimizin ve çocuklarımızın bugün üniversitemizde olması, Belediye ile beraber bu özel aktiviteyi gerçekleştiriyor olmamız bizi çok mutlu etti. Alanya ile özdeşleşmiş bir üniversiteyiz. Sadece isim olarak değil, özde de biz bu birlikteliği hissediyoruz. Bütün kurumlarla beraber çocuklarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın, herkesin eğitime erişmesi ve sosyalleşmesi açısından elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Bugün hocalarımızla birlikte gerçekten çok güzel çikolatalar, kurabiyeler yaptılar. Önemli olan bu atmosferin içinde bulunmuş ve üniversitenin havasını koklamış olmaları. Onları burada görmekten çok mutlu olduk, enerjimiz arttı. İnşallah her sene bu etkinliği tekrarlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.