ÇEVRE - 10 Ağustos 2022 Çarşamba 15:52

Bodrum’da yeni balık türleri semineri

A
A
A
Bodrum’da yeni balık türleri semineri

Akdeniz Koruma Derneği, Türkiye denizlerine sonradan giren yeni türler hakkında bilginin artması, balıkçıların bu türlere yönelik izlenimlerini aktarması ve Derneğin yeni balık türlerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların aktarılması için Göcek ve Datça Karaköy’den sonra Bodrum’daki balıkçılarla ‘Yeni Balıklar Semineri’nde bir araya geldi.

Akdeniz Koruma Derneği, Türkiye denizlerine sonradan giren yeni türler hakkında bilginin artması, balıkçıların bu türlere yönelik izlenimlerini aktarması ve Derneğin yeni balık türlerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların aktarılması için Göcek ve Datça Karaköy’den sonra Bodrum’daki balıkçılarla ‘Yeni Balıklar Semineri’nde bir araya geldi.


İklim değişikliğinin etkisiyle artan deniz suyu sıcaklığı, Kızıldeniz, Hint Okyanusu gibi farklı ekosistemlere ait türler için Akdeniz Havzası’nı her geçen gün daha yaşanabilir hale getiriyor. Cebelitarık Boğazı, Süveyş Kanalı ve gemilerin balast suları ile taşınan yeni balık türleri, yabancısı oldukları Türkiye denizlerine hızla uyum sağlayıp çoğalırken, bir yandan da yerli balık türleri ve küçük ölçekli balıkçılık ekonomisi üzerinde tehditler oluşturduğu açıklandı. Aslan balığı, kılkuyruk mercan, asker balığı, lokum balığı, uzun dikenli deniz kestanesi, Türkiye kıyılarında son yıllarda yaşamaya ve hızla yayılmaya başlayan türler arasında yer aldığı belirtildi.


Akdeniz Koruma Derneği, 2012 yılından bu yana istilacı olarak da adlandırılan yeni balık türlerinin izlenmesi için çalışmalarını yürütüyor. Aynı zamanda yenebilir yeni balık türlerinin sofralara dahil olmasını sağlayarak, bu türlerin yerel türler üzerindeki baskının azaltılması ve küçük ölçekli balıkçılara yeni bir gelire dönüşmesi için faaliyet gösteriyor. Bu türlere yönelik bilginin artması için Akdeniz Koruma Derneği’nin düzenlediği ‘Yeni Balıklar Semineri’ Göcek, Datça Karaköy’den sonra Bodrum’da gerçekleşti.


Yeni Balıklar Semineri’nde Tarım ve Orman Bakanlığı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü’nden Merve Karakuş, aslan ve balon balığına yönelik gerçekleştirilen çalışmalara yönelik bilgilendirmede bulundu. Ardından Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu Aslan Balığı avcılığında kullanılabilecek av araçlarına yönelik balıkçıları bilgilendirirken, bu alanda kullanılacak av araçlarına yönelik Akdeniz Koruma Derneği’yle çeşitli araştırmalar yürütüldüğü belirtti.


Akdeniz Koruma Derneği Doğa Koruma Yöneticisi Funda Kök, ‘’Akdeniz Koruma Derneği’nin gerçekleştirdiği tanıtım ve tadım çalışmaları sonrasında Aslan balığının 2020 yılında 5 TL olan kg fiyatı, 2021 yılında 40 TL’ye yükseldi. Bu sayede bu türler küçük ölçekli balıkçılar için yeni bir gelir kaynağına dönüşüyor’’ dedi.


Dr. Tolga Taymaz, istilacı balık türlerinin veya zararlı deniz canlılarının oluşturduğu sağlık sorunlarına yönelik sunum gerçekleştirirken, Bodrum Turgutreis’te yeni balıklardan Aslan ve Asker balığı tadımı gerçekleşti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Annesi ölen tay, yavrusunu kaybeden keçiden süt emerek hayatta kaldı Muş’ta yavrusunu kaybeden bir keçi, annesi doğumda ölen bir tayı sahiplenerek ona sütünü verdi. Farklı türden olmalarına rağmen aralarında kurulan bu bağ, adeta annelik içgüdüsünün sınır tanımadığını gösterdi. Muş’ta annesi doğum sırasında ölen yavru tay, yavrusunu kaybeden bir keçinin sütünü emerek hayata tutundu. Keçinin annelik içgüdüsüyle sahiplendiği tay, görenleri duygulandırdı. Muş merkezde yaşayan ve hayvancılık yapan Turgay Subaşı, doğum sırasında annesini kaybeden "Can Dora" isimli cins taya adeta bebek gibi bakıyor. İlk günlerde keçilerden sağdığı sütü biberonla veren Subaşı, zamanla tayı doğrudan keçiyle buluşturdu. Annelik içgüdüsüyle hareket eden keçi, tayın emmesine izin verdi ve onu sahiplendi. Can Dora’nın artık keçiden doğrudan süt emerek beslendiğini söyleyen Subaşı, Bu davranışa tanık olmanın kendilerini çok duygulandırdığını belirterek, "Muş merkezde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarımızla uğraşıyoruz. Annesi doğumda ölen tayı, yavrularını kaybeden keçilerle beslemeyi düşündük. Keçi, annelik içgüdüsüyle taya sahip çıktı. Bu durum bizi hem şaşırttı hem de çok rahatlattı. Gerçekten hayatımızda ilk kez böyle bir şey görüyoruz. Nasıl olduğunu biz de tam olarak anlayamadık ama keçi, annelik içgüdüsüyle tayı sahiplendi ve şu an tüm şefkatiyle onu besliyor, ilgileniyor" dedi. Yavru tayın yaşaması için yavrusu ölen keçisini komşuna veren Yavuz Tektimur, "Ben Sütlüce Mahallesi’nde oturuyorum. Turgay Bey benim komşum olur. İlk başta beni arayıp atının doğum sırasında öldüğünü, tayın ise öksüz kaldığını söyledi. O an aklıma, tayı bir keçiyle besleme fikri gelmemişti. Daha sonra Turgay Bey benden bir keçi istedi. Keçi sütünün at sütüne yakın olduğunu ve bu şekilde tayın daha sağlıklı büyüyebileceğini söyledi. İlk başta çok ihtimal vermedim. Denemeye karar verdik. Birkaç defa emzikle süt vermeye çalıştık. Bir süre sonra tay, keçilerin içinde kalınca onlara uyum sağlamaya başladı. Bir defasında keçinin altına girip süt emmeye çalıştığını gördük. Biz de bu şekilde devam ettirdik. Şu an keçilerle tam uyum içinde. Bunun dışında bize de alışmaya, uyum sağlamaya çalışıyor. Keçinin önünde durduğumuzda, sanki keçinin yavrusuymuş gibi davranıyor. Altına girip kendi kendine süt emebiliyor" şeklinde konuştu.
Muğla Muğla’da güvenlik ve huzur toplantısı yapıldı Muğla Valiliği 75. Yıl Toplantı Salonu’nda "Muğla’nın Huzuru Güvenlik Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, turizm ve güvenlik alanındaki çalışmaları değerlendirdi. Vali Akbıyık, kent genelinde 526 turizm işletmesinin denetlendiğini, eksiklikleri tespit edilen 247 tesisin kapatıldığını, 23 tesisle ilgili kapatma sürecinin ise sürdüğünü belirtti. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında 24 saat insansız hava araçlarıyla izleme yapıldığını ifade eden Akbıyık, "Tüm tedbirlerimizi alıyoruz. Geçtiğimiz yıl 384 yangın yaşandı. Bu yıl şu ana kadar 39 yangın çıktı. Hedefimiz ormanlarımızın hiç yanmaması. Bu kapsamda ormanlık alanlara girişleri yasaklıyoruz. Vatandaşlarımızdan da dikkatli olmalarını istiyoruz" diyerek duyarlılık çağrısında bulundu. Konuşmasında turizm verilerine de değinen Akbıyık, 2024 yılında Muğla’ya 3 milyon 700 bin yabancı turistin geldiğini hatırlatarak, "Muğla’nın potansiyeli bence Antalya’dan daha fazla. Turizmi 12 aya yaymak için çalışmalarımız sürüyor. Halkımızın huzur ve güven içinde yaşaması için tüm birimlerimizle yoğun bir çaba içerisindeyiz" dedi. 2025 yılının ilk üç ayına ilişkin verileri de paylaşan Vali Akbıyık, bu dönemde haklarında hapis cezası bulunan 1260 kişinin yakalandığını açıkladı. Ayrıca 279 ruhsatsız silah ele geçirilirken, 345 kişi hakkında işlem yapıldı. Organize suç örgütlerine yönelik 5 ayrı operasyon gerçekleştirildi ve 21 kişi tutuklandı. Uyuşturucu satıcılarına yönelik 133 operasyonda 204 kişi gözaltına alındı, 137 kişi tutuklandı. Operasyonlarda toplam 16 bin 465 gram uyuşturucu madde ele geçirildi. Siber suçlarla mücadele kapsamında ise 268 sosyal medya hesabında suç unsuru tespit edildi. Yılın ilk üç ayında Muğla’da 637 bin araç sürücüsü denetlendi. Bu denetimlerde 73 bin sürücüye cezai işlem uygulanırken, 4 bin 500 araç trafikten men edildi, 1400 sürücünün ehliyetine el konuldu. 125 bin motosiklet kullanıcısından ise 33 binine para cezası kesildi. Vali Akbıyık, denetimlerin temel amacının cezalandırmak olmadığını vurgulayarak, "Amacımız cezalandırmak değil, kurallara uyulmasını sağlamak" ifadelerini kullandı.