GÜNDEM - 07 Ekim 2024 Pazartesi 16:09

Başkan Köksal: “Çok özel bir mirasın üstünde yaşıyoruz”

A
A
A
Başkan Köksal: “Çok özel bir mirasın üstünde yaşıyoruz”

Uluslararası 31. Muğla Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında Yüksek Mimar-Yazar Ertuğrul Aladağ ve Şehir Plancısı Kerem Ekinci tarihi Konakaltı Kültür Merkezi avlusunda bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal, “Çok şanslıyız çünkü çok değerli bir mirasa sahibiz” diye konuştu.



“Kentsel Kültürel Miras” konulu söyleşide Ekinci; Kamusal Kent Merkezinin Tarih İçindeki Mobilitesi, Aladağ ise Muğla’daki restorasyon çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.



Söyleşinin açılış konuşmalarını yapan Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal, “Çok şanslıyız çünkü çok değerli bir mirasa sahibiz. Benim belediye başkanı adayı olmamda ki en önemli sebep aslında buydu. Bu kadar büyük bir mirasın üstündeyiz. Kimi zaman gündelik yaşamdan sahip olduğumuz değerlerin farkında değiliz. Bizler farkında olmazsak, çocuklarımız nasıl olsun? Bu mirası biraz daha ortaya çıkartıp, hem somut olan mirası hem de somut olmayan mirası; yani yeme içme kültürümüzü, yaşam biçimimizi, folklörümüzü, mimari öğelerimizi, meydanımızı, han ve hamamlarımızı, Karabağlar Yaylamızı, Değirmendere Kanyonumuzu önce biz idrak edelim. Ben bunun bizden sonra gelen nesillere aktarmanın ne kadar önemli olduğunu düşündüğümde bu işe gönül verdim. O yüzden 31’ incisini düzenlediğimiz bu şenlikte Muğla’nın özünü, Muğla’nın değerlerini konu alan yerelden beslenen ama ulusala da seslenen bir şenlik yapalım dedik. Muğla bizim en büyük sevdamız. Bugün de aramızda çok değerli misafirlerimiz değil, kent sahipleri Ertuğrul Aladağ hocam, çok kıymetli Oktay Ekinci’nin oğlu benimde üniversiteden arkadaşım Kerem Ekinci var. Bu söyleşi bu şenliğin olmazsa olmazı” dedi.



Başkan Köksal konuşmasına şöyle devam etti: “Yakın zamanda yapılan seçimlerde Tarihi Kentler Birliği encümen üyesi olduk. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş Tarihi Kentler Birliği Başkanlığına seçildi. 22, 23 ve 24 Kasım tarihlerinde 400 belediye başkanımızı ve beraberindeki teknik ekibini Muğla’mızda ağırlayacağız. Bu çok önemli bir etkinlik olacak. Tüm Türkiye’nin gözü burada olacak. Muğla’nın görünürlüğü ve tanınırlığı açısından bu çok kıymetli bir etkinlik. Ben bu toplantılarda şunu anladım. Birçok kent Muğla kadar, Menteşe kadar zengin değil. Bakıyorum sadece doğal sit alanı, sadece kentsel sit alanı olan belediyeler var. Biz de ise öyle değil. Biz kentsel, doğal ve arkeolojik sit alanlarını bünyesinde toplayan bir ilçeyiz. Sadece biraz daha parlatılmaya, biraz daha görülmeye ihtiyacımız var. Değerlerimizi koruyarak geleceğe aktarmak en büyük görevimiz.”


Söyleşide Şehir Plancısı Ekinci Menteşe’de Kamusal Kent Merkezinin Tarih İçindeki Mobilitesi hakkında bir sunum yaparken, Mimar Aladağ, ilçedeki restorasyon çalışmalarının devam etmesini, bunun için de yerel yönetimler tarafından profesyonel bir restorasyon ekibinin kurulması gerektiğini kaydetti. Söyleşi katılımcılarında soruları ile interaktif olarak devam etti. Söyleşinin ardından Mimar Aladağ ve Şehir Plancısı Ekinci’ye şenliğe yapmış oldukları katkı ve katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.



Başkan Köksal: “Çok özel bir mirasın üstünde yaşıyoruz”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya DAİMFED Malatya Şube Başkanı Esen’den yerinde dönüşüm ve güçlendirme uyarısı Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, deprem, güçlendirme ve yerinde dönüşüm konularında önemli açıklamalarda bulundu. BUSABAH Medya Genel Yayın Yönetmeni Sinem Hatun Davut’un sorularını yanıtlayan Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, deprem sonrası bürokratik süreçlerde yaşanan aksaklıklara dikkat çekti. Programa telefonla bağlanan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal ise zemin etkisinin deprem hasarlarının yüzde 65’ini oluşturduğunu belirterek güçlendirme çalışmalarının yalnızca binalara değil, zemine de odaklanması gerektiğini söyledi. “Yerinde Dönüşüm sisteminde revizyon şart” Kadircan Esen, 6 Şubat depreminde devletin arama kurtarma ve kriz yönetiminde başarılı olduğunu ancak deprem sonrası inşa ve güçlendirme süreçlerinde ciddi bürokratik aksaklıklar yaşandığını dile getirdi. Hatay, Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da vatandaşların bu aksaklıkları yoğun şekilde hissettiğini belirten Esen, yerinde dönüşüm projelerinin hızlanması için ekonomik ve işleyiş açısından mutlaka revizyon gerektiğini vurguladı. “Yapı denetimli binalar can güvenliğinde başarılı ama mal güvenliği noktasında yetersiz” Esen, 11 ilde denetim hizmeti alan 151 bin 990 yapıdan yalnızca 132’sinin çöktüğünü ve bu oranın can güvenliği açısından yüzde 99’un üzerinde bir başarı anlamına geldiğini söyledi. Ancak mal güvenliği noktasında eksikliklerin bulunduğunu ve bu durumun bina önem katsayısından kaynaklandığını belirten Esen, deprem yönetmeliğinde yapılacak bir yenilenmenin önem katsayısını en az 1,2’ye çıkarması gerektiğini ifade etti. “Yerel yönetimler vatandaşa projeleri doğru anlatmalı” Esen, rezerv alanlar ve yerinde dönüşüm projeleri konusunda devletin önemli çalışmalar yaptığını belirterek vatandaşların bu süreçlerde daha iyi bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Geçmişte yerel yönetimlerde idari görevler aldığını hatırlatan Esen, vatandaşlarla projelerin detaylı şekilde paylaşıldığında uzlaşma oranlarının yüzde 90’ların üzerine çıktığını belirtti. Esen, yerel yönetimlerin bakanlıkla işbirliği yaparak bilgilendirme ofisleri açması ve halkı projeler hakkında daha fazla bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. Yerinde dönüşüm ve güçlendirme süreçlerinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için hem vatandaşların hem de yerel yönetimlerin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Esen, bu süreçlerin hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi, büyükşehir ve bakanlık iş birliğiyle ayağa kalkacak Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi hasar alan Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşümü Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilecek. Proje kapsamında esnaflara 1.5 milyon TL hibe ve kredi desteğinde de bulunulacak. 6 Şubat depremlerinin ardından yeni Kahramanmaraş’ın imar ve inşası noktasında altyapıdan ulaşıma, üstyapıdan yeşil alana, sağlıktan turizme tüm alanlarda yatırımlarını durmaksızın sürdüren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşümü ve tekrar ayağa kaldırılması noktasında da büyük bir sorumluluk üstleniyor. Şehrin ticaret ve sanayisi için büyük bir öneme sahip Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşümü Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği iş birliğiyle gerçekleştirilecek. Ağır hasarlı ve yıkık iş yerlerinin olduğu bölgeden başlamak üzere etaplar halinde hayata geçirilecek projelerle Küçük Sanayi Sitesi, 6 Şubat depremleri öncesinden daha iyi bir noktaya gelecek. Proje kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca proje kapsamında esnaflara 1.5 milyon TL kredi ve hibe desteğinde de bulunulacak. Ayrıca yeni iş yerlerinin yapım sürecinde esnaflara kira yardım desteği de sunulacak. Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilecek proje ve sağlanacak destekler, Küçük Sanayi Sitesi esnafının da yüzünü güldürdü.
Aydın Amatör Spor Haftası Aydın’da törenle başladı Amatör Spor Haftası kutlamaları tüm Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da düzenlenen tören ile başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu tarafından her yıl ortaklaşa planlanan, her yaştan insanın spor yapması için düzenli fiziksel aktivitelerin oluşturulmasını özendirmek ve yeni bireylerin spora kazandırılması için farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen Amatör Spor Haftası bu yıl 7-11 Ekim tarihleri arasında ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da kutlanıyor. Aydın’da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenecek Amatör Spor Haftası etkinlikleri Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünden düzenlenen açılış töreni ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürü Cenap Fillikçioğlu, "Bakanlığımızın katkıları ve sağladığı imkanlarla tesislerimizle çok yakın bir gelecekte bütün çocuklarımızın en az bir spor dalı ile ilgilendiği bir ülke olma gayretindeyiz. Sporcuların ve gençlerin aktif katılımlarını teşvik etmek amacıyla Bakanlığımızın hizmet anlayışı ‘Sporu tabana yayıyoruz’ sloganına uygun bir şekilde her geçen gün ilimizin 17 ilçesinde tamamlanan ve devam eden sentetik futbol sahaları, yüzme havuzları ve gençlik merkezleri gibi birçok tesis yatırımlarıyla spora temas zeminini oluşturmaya devam ediyoruz. Amatör spora ve sporcularımıza, gençlerimize verdiği desteklerden ötürü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Osman Aşkın Bak’a ve Aydın Valimiz Yakup Canbolat’a teşekkürlerimi sunuyorum. Amatör Spor Haftası açılış törenimize hoşgeldiniz diyorum” dedi. Kortej yürüyüşü ile devam eden tören, Aydın Atatürk Kent Meydanı’nda düzenlenen sportif etkinlikler ile son buldu.
Mersin VM Medical Park Mersin’den ’Serebral Palsi’ etkinliği VM Medical Park Mersin Hastanesi, özel çocuklara yönelik ’Serebral Palsi’ etkinliği düzenledi. VM Medical Park Mersin Hastanesi, Serebral Palsi Farkındalık Günü’nde özel çocuklara yönelik anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Yenişehir ilçesindeki İzem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen farkındalık etkinliğine özel çocukların yanı sıra veliler de katıldı. Hastanede görev yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Melike Dolmuş ile Diyetisyen Burcu Ada, etkinlikte, serebral palsili çocukların gelişimlerinin, muayene takiplerinin ve beslenmelerinin önemini anlattı. "Muayene takipleri önemli" Uzm. Dr. Melike Dolmuş, erken fetal dönem ile 5 yaş arasında meydana gelen beyin hasarı sonucu oluşan serebral palsinin taşıdığı etkilen hasarın derecesi ve bulunduğu yere bağlı olarak değişkenlik gösterebildiğini ifade etti. Hareket bozuklukları ve kaslardaki spastisitenin serebral palsi belirtileri arasında yer aldığını vurgulayan Dolmuş, bu belirtilerin fark edilemeyecek kadar hafif olabileceği gibi bir veya birden çok uzuvda önemli hareket bozuklukları şeklinde gözlemlenebileceğini kaydetti. Uzm. Dr. Dolmuş, muayene takiplerinin ve egzersiz süreçlerinin gelişimde önemli bir nokta olduğunun altını çizdi. Diyetisyen Burcu Ada da serebral palsili bireylerde epilepsi, entelektüel problemler ve iletişim sorunlarının yanı sıra beslenme problemlerinin de ortaya çıkabileceğini belirterek, beslenme süreçlerine ilişkin velilere yönelik bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Melike Dolmuş’un aileler için kontroller de gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk etkinliğinde, merkezin yöneticileri Dolmuş ve Ada’ya çiçek takdiminde bulundu.