KÜLTÜR SANAT - 13 Ekim 2024 Pazar 11:29

Yenişehir Kültür Festivali ve Kitap Fuarı başladı

A
A
A
Yenişehir Kültür Festivali ve Kitap Fuarı başladı

Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlen Uluslararası Yenişehir Kültür Festivali ve festival kapsamında gerçekleştirilen Mersin Kitap Fuarı’nın açılışı yapıldı.


Yenişehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Yenişehir Kültür Festivali ve Mersin Kitap Fuarı kapılarını açtı. 20 Ekim tarihine kadar Mersinlileri ağırlayacak olan festivalde şair ve yazarlar söyleşi ile imza günü etkinlikleriyle okurlarıyla buluşacak.



“Kültür ve sanat alanındaki her adımı, toplumsal refahın temel taşlarından biri olarak görüyoruz”


Yenişehir’in sanatla, bilgiyle ve kültürel zenginliklerle buluşmasını sağlamak için çalıştıklarını söyleyen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Bugün, şehrimizde sanatın, edebiyatın ve kültürel zenginliğin buluştuğu iki önemli etkinliğin açılışını yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Uluslararası Yenişehir Kültür Festivali ve Mersin Kitap Fuarı, Mersin’in kültürel dinamizmini ve sanata verdiği önemi bir kez daha gösteriyor. Kitaplar, geleceğin inşasında önemli bir rol oynar; fuarımız da bu misyona hizmet eden önemli bir organizasyondur. Göreve geldiğimiz günden bu yana Yenişehir’in sanatla, bilgiyle ve kültürel zenginliklerle buluşmasını sağlamak bizim en büyük hedeflerimizden oldu. Yenişehir Belediyesi olarak kentimizin fiziki altyapısını güçlendirmenin yanı sıra eğitime, bilime ve sanata da büyük önem veriyoruz. Çünkü inanıyoruz ki, modern bir kent sadece yollarıyla ve binalarıyla değil, aynı zamanda bilgiye ve sanata yaptığı yatırımlarla büyür ve gelişir. Bu bağlamda, kültür ve sanat alanındaki her adımı, toplumsal refahın temel taşlarından biri olarak görüyoruz” dedi.



“Yenişehir Belediyesinin eğitim çalışmaları Türkiye’de model haline geldi”


Sanata, kültüre ve eğitime verdikleri önemin yansıması olan bu etkinliklerin uzun yıllar boyunca devam etmesi için çalışacaklarını belirten Başkan Özyiğit, şunları dile getirdi: “Geçtiğimiz yıllarda açtığımız kütüphaneler, özellikle erken çocukluk eğitimi konusunda yaptığımız öncü çalışmalarla önemli bir yol kat ettik. Yenişehir Belediyesinin eğitim çalışmaları Türkiye’de model haline geldi. Bu alandaki yatırımlarımız, sadece bireysel başarılara değil, toplumsal kalkınmaya da katkı sunuyor. Dolayısıyla attığımız her adımda, yarının liderlerini ve sorumlu vatandaşlarını yetiştiriyoruz. Sanata, kültüre ve eğitime verdiğimiz önemin yansıması olan bu etkinliklerin uzun yıllar boyunca sürmesini diliyorum. Tüm vatandaşlarımızı festivalimize ve kitap fuarına bekliyoruz.”



“Mersin kültür ve medeniyet şehridir. Mersin, Mustafa Kemal’in şehridir.”


Açılış töreninde konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise festivalin ve kitap fuarının Mersin için önemine dikkat çekerek, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e teşekkür etti. Mersin halkının kültüre, sanata, eğitime değer verdiğini ifade eden Başkan Seçer, “Mersin kültür ve medeniyet şehridir. Mersin, Mustafa Kemal’in şehridir” diye konuştu. Seçer, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Ne mutlu ki 2019’dan bu yana özellikle Yenişehir ve Mezitli başta olmak üzere birçok ilçemizde çağdaş düşünceli belediye başkanları görev yaptı. Sayenizde ben de 2019’dan sonra Mersin Büyükşehir Belediyesini yöneten bir belediye başkanı olarak bunları söylüyorum. Ama 2024 içinde bir gelişme oldu ve bu düşünceye sahip artık 3’ten 4’ten 5’ten fazla belediye başkanları oldu."


Açılışın ardından Uluslararası Yenişehir Kültür Festivali kapsamında Mersinli şair Özdemir İnce, yazar Feridun Andaç, gazeteci ve yazar Serhan Asker, şair Nouri al-Jarrah, yazar Elçin Suçin ve yazar Mehmet Suçin söyleşi programıyla Mersinliler buluştu, kitaplarını okurları için imzaladı.



Yenişehir Kültür Festivali ve Kitap Fuarı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Safran yaprağı atıkları bilime hizmet ediyor Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran, proje kapsamında Safran yapraklarının gıdalarda kullanımı, safran bitkisinin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini daha fazla göz önüne çıkaracağını söyledi. Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran’ın “Enkapsüle Safran Yaprağı (Petal) Atıklarının Fermente Süt İçeceğinde Fonksiyonel Etkilerinin Araştırılması" başlıklı proje ile TÜBİTAK 2218 yurt içi doktora sonrası araştırma burs programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje hem gıda israfını azaltmaya hem de tüketicilere daha sağlıklı ve besleyici ürünler sunmayı amaçlıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran, Safranbolu’nun asırlık mirası olarak sadece ekonomik bir değer değil, aynı zamanda sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekiyor. Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran, bu değerli bitkinin yaprak atıklarının gıda atığı olmaktan çıkarılarak fonksiyonel bir bileşene dönüştürülmesi için önemli bir çalışma başlattı. Proje, safran yapraklarının enkapsülasyon yöntemiyle fermente süt içeceklerine eklenmesiyle bu içeceklere sağlık faydası sağlayacak yeni fonksiyonlar kazandırmayı hedefliyor. Bilimsel İnovasyon: Gıda Atıklarının Dönüşümü Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran’ın projesi, safran yaprağı gibi değerlendirilmeyen bitkisel atıkları fonksiyonel gıdalara dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, safran yapraklarının biyoaktif özellikleri incelenerek fermente süt içeceklerine nasıl katkı sağladığı araştırılacak. Safran yapraklarının gıdalarda kullanımı, safran bitkisinin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini daha fazla göz önüne çıkaracak. Proje kapsamında, fermente süt içecekleri üzerine yapılan araştırmalar, safranın sadece baharat olarak değil, aynı zamanda fonksiyonel bir sağlık bileşeni olarak da kullanılabileceğini gösteriyor. Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi İlkay Buran, akademik çalışmaları kapsamında Safran üzerine hazırladıkları projede Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şebnem Budak ve Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı ile birlikte çalıştıklarını belirtti. Proje konusunun “Enkapsüle Safran Yaprağı (Petal) atıklarının fermente süt içeceğinde fonksiyonel etkilerinin araştırılması olduğunu söyleyen Buran, Ekim ve Kasım 2023’te hasat edilen Safran yapraklarını kurutup enkapsülasyon işlemiyle belirli solüsyonlardan geçirdiklerini ve ön deneme çalışmalarını başarıyla tamamladıktan sonra TÜBİTAK 2218 programına başvurduklarını ifade etti. Dr. Öğretim Üyesi İlkay Buran, “Bu projede geçen ay sonuçlandı ve başarıyla bunu gerçekleştireceğiz. Safran, Batı Karadeniz’in en değerli bitkisi olarak bilinir ve ’kırmızı altın’ olarak adlandırılır. Bizim amacımız Safran zaten değerli fakat atık demeye bile kıyamadığımız bu taç yaprakları ve içerisindeki polenlerin ayrıştırıldıktan sonra değerlendirilmesini istedik. Safran zaten kendisi antioksidan ve fenolikçe zenginiydi. Acaba yapraklarında da aynı bileşenlere sahip mi diye çalışmalarını gerçekleştirdik. Bu projede süt ürünleri antioksidan ve fenolikçe zayıf olduğu için Safran yapraklarının enkapsülasyon sonrası fermente süt içeceğindeki kalite analizlerine gerçekleştireceğiz. Burada fiziksel, kimyasal, mikrobiolojik ve fonksiyonel nitelik taşıyan özellikleri değerlendirecek. Bununla birlikte duysal analiz parametrelerine bakılacak” dedi. Safranbolu Safran’ının 2024 yılında coğrafi işaret almasının uluslararası bir önem taşıdığını da belirten Buran, “Biz de sürdürülebilirlik, atıkların değerlendirilmesi kapsamında bulunduğumuz bölgedeki ürünü değerlendirip bileşenlerinden faydalanmak istedik. Dolayısıyla fonksiyonel bir gıda demek sağlığa faydalı gıda bileşenlerini bünyemize alabilmek. Biz de bunun süt ürünüyle birlikte bir entegrasyonunu gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.
İzmir Menemenli minikler pamuk hasatı yaptı Menemen Belediyesi Ulukent Anaokulu’nun minik öğrencileri, ovayı beyaza boyayan pamuk tarlalarına girerek hasat mutluluğuna ortak oldu pamuk topladı. Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, "Çiftçi bir ailenin evladı olarak, miniklerimizin tarlaya, toprağa aşina olarak büyümesini çok önemsiyorum. Kent hayatının her geçen gün daha da geliştiği Menemen’imizde tarıma da sahip çıkmayı, evlatlarımızı tarımla buluşturmayı, onlara toprağın önemini ve bereketini anlatmayı sürdüreceğiz." dedi. Üzümden çileğe, ıspanaktan incire, domatesten buğday ve ayçiçeğine kadar geniş bir tarım çeşitliliğine sahip olan Menemen’de pamuk hasadı bereketi yaşanıyor. Ovayı beyaza boyayan pamuk tarlalarında başlayan hasat bereketine, Menemenli minikler de ortak oldu. Menemen Belediyesi Ulukent Anaokulu’nda eğitim gören minikler, öğretmenleri gözetiminde pamuk tarlasına giderek, pamuk topladı. Menemen İlçe Tarım Müdürlüğü ile bir arada gerçekleştirilen hasatta, Menemenli çocuklar hem pamuk toplamayı öğrendi, hem de pamuğun yetişme sürecine dair bilgi edindi. Ekolojik tarım dersi görüyorlar Menemen Belediyesi Ulukent Anaokulu’nun öğrencilerinin tarım ve toprakla buluşmasında pamuk hasadı bir ilk değil. Anaokulunda ekolojik tarım dersi gören öğrenciler, okulun bahçesinde kurulan ekolojik bahçede de, öğretmenleriyle birlikte domates, patlıcan gibi ürünleri yetiştirerek toprağın nimetlerini elde etmeyi öğreniyor. "Menemenli çocuklar, toprağı tanıyarak büyüyor" Miniklerin pamuk hasadına katılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, "İlçemiz her geçen gün çağın şartları gereği kentleşmede önemli adımlar atıyor. Bu süreçte kentleşme ne kadar önemliyse, evlatlarımızın topraktan kopmaması da o kadar önemli. Miniklerimizin yaşamın en önemli kaynaklarından olan tarımsal üretime yabancılaşmaması adına anaokulumuzda tarımı bir ders olarak veriyoruz, çocuklarımızı hasat bereketine dahil ederek, en temel üretimi yerinde görmelerini sağlıyoruz. Çiftçi bir ailenin evladı olarak miniklerimizin tarıma aşina büyümesini çok önemsiyorum. Kent hayatının her geçen gün daha da geliştiği Menemen’imizde tarıma da sahip çıkmayı, evlatlarımızı tarımla buluşturmayı, onlara toprağın önemini ve bereketini anlatmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.