EKONOMİ - 14 Aralık 2022 Çarşamba 10:56

TÜİOSB’ye ’Altın Değerler’ ödülü

A
A
A
TÜİOSB’ye ’Altın Değerler’ ödülü

Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), bu yıl ’küresel değer zincirleri’ ana temasıyla 6’ncı kez düzenlenen ve ’Daha iyi bir dünyayı mümkün kılmak’ sloganıyla gerçekleştirilen İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde, ’Altın Değerler Ödülleri’ çerçevesinde, ’Türkiye’nin ilk ihracat odaklı yeni nesil organize sanayi bölgesi ödülü’ne layık görüldü.

Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), bu yıl ’küresel değer zincirleri’ ana temasıyla 6’ncı kez düzenlenen ve ’Daha iyi bir dünyayı mümkün kılmak’ sloganıyla gerçekleştirilen İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde, ’Altın Değerler Ödülleri’ çerçevesinde, ’Türkiye’nin ilk ihracat odaklı yeni nesil organize sanayi bölgesi ödülü’ne layık görüldü.


İstanbul Ekonomi Zirvesi, ’küresel değer zincirleri’ ana temasıyla düzenlendi. Bir otelde düzenlenen ve iki gün süren zirvede dünyanın ekonomik durumu, iklim değişikliğine uyum, güvenli gıdaya erişim, gelir dağılımındaki adaletsizlik, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi gibi konular ele alındı.


TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, çok sayıda ülkeden konuşmacıların yer aldığı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, Dünya Bankası Washington DC Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, Yuvam Dünya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, Azerbaycan Cumhuriyeti İhracat ve Yatırım Teşvik Ajansı Başkanı Yusuf Abdullayev, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu gibi isimlerin yer aldığı zirvenin açılışında, TÜİSOB ile ilgili sunum gerçekleştirdi.


İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde dünyanın ekonomik durumu, iklim değişikliğine uyum, güvenli gıdaya erişim, gelecek nesiller için yaşamı sürdürülebilir bir biçimde iyileştirmek, sürdürülebilir enerjiye erişim, kaynakların verimli kullanılması gibi önemli konuların ele alınmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Gül Akyürek Balta, TÜİOSB’de de bu konular üzerinde hassasiyetle durduklarını, Türkiye’nin tarımsal üretimde söz sahibi bir ülke olarak gücünü daha da artırması için çalıştıklarını dile getirdi.



“Çevreye ve insana saygıyı esas dijital tarım ve gıda ekosistemi kuruyoruz”


Zirvenin düzenlenmesine destek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Gül Akyürek Balta, TÜİOSB’nin, Endüstri 4.0 hedefiyle çevreye ve insana saygıyı esas alarak yola çıkan, Türkiye’nin ilk ihracat odaklı dijital ve yeşil organize sanayi bölgesi olma özelliği taşıdığını kaydetti. "Yeni nesil OSB’mizde, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumlu, sürdürülebilir üretime dayalı dijital tarım ve gıda ekosistemini kuruyoruz" diyen Gül Akyürek Balta, şöyle konuştu: "Bu ekosistemin en önemli çıktısı olan ve yüksek kaliteyi ifade eden DigiGreenFoodValley sertifikasıyla ürünlerimizin ihracatını artırarak, ülkemize katma değer sağlayıp yatırımlarımızı yeni nesil TÜİOSB’mizde büyüteceğiz. Bölgemizde konserveden süt ve süt ürünlerine, makarnadan bakliyat çeşitlerine, kurutma eleme ve paketleme tesislerinden tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesine kadar gıdanın hemen hemen her alanında faaliyet gösterecek bu işletmelerde elde edeceğimiz katma değeri yüksek ürünlerimizi dünya pazarlarında en iyi şekilde değerlendirerek bölge ve ülke ekonomisine katma değer kazandıracağız. TÜİOSB olarak 100 fabrika ile 10 bin kişiye istihdam sağlarken, ülkemize ilave 250 milyon dolar ihracat geliri kazandırmayı hedefliyoruz."


500 milyon dolarlık yatırım


Mersin’in Tarsus ilçesinde 500 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçirilecek olan TÜİOSB’nin toplam 300 hektarlık alandan oluşacağını anlatan Gül Akyürek Balta, "TÜİOSB’mizde, 115 hektarda 70 parselden oluşan birinci etap arazi düzenleme çalışmalarını tamamladık ve söz konusu 70 parselin tamamının ön tahsislerini gerçekleştirdik. Çok kısa sürede fabrika inşaatlarına başlayacağımız TÜİOSB’mizde dijital tarım ve gıda ekosistemi kuruyoruz" dedi.


Gül Akyürek Balta, şöyle devam etti; "TÜİOSB’mizde, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Dijital Tarım, Tarladan Çatala Dijital Değer Zinciri, Ortak Lojistik Merkezi, Girişimci Ekosistemi, Tarım ve Gıda Teknolojileri Test Merkezi, Dijital Tarım ve Gıda Endüstrisi Eğitim Kompleksi, Güneş Enerji Santrali gibi önemli projeler yer alıyor. Bölgemizdeki yatırımcıların ve KOBİ’lerin dijital dönüşümüne zemin hazırlamak, küresel rekabetçilik güçlerini artırmak, sürdürülebilir ve kârlı büyümelerini sağlamak üzere aynı zamanda Dijital Dönüşüm Merkezi’ni hayata geçirdik. Burada dijital olgunluk değerlendirme, eğitim-gelişim, dijital ikiz (digitaltwin) pilot çalışmaları, danışmanlık, uygulama ve yeşil fabrika (leedcertificate) başlıkları başta olmak üzere birçok konuda faaliyetler yürüteceğiz. Ayrıca temel hizmetlerden elektrik, su, telefon, internet, doğal gaz ve SCADA yönetimi hizmetlerini de yatırımcılarımıza sunuyor olacağız. TÜİOSB’yi Türkiye’de Yeşil Mutabakat’a uyumlu ve verimliliğin azami düzeye çıkarıldığı, kaynak kullanımının optimize edildiği ve dijital dönüşümünü tamamlamış fabrikaların faaliyet gösterdiği bir yapı olarak ülkemize kazandıracağız. Projemizin tamamlanmasının ardından kurumsal kapasitemizin geliştirilmesi ve yeşil dönüşümün temellerinin atılması sonucunda, bölgesel ve ülkesel düzeyde yapılacak benzer çalışmalar için referans bir kurumsal yapıyı hayata geçirmiş olacağız."



TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, yakın bir zamanda işletmelerin temellerinin atılacağı bölgeye yönelik yoğun bir yatırımcı talebi olduğunu da vurgulayarak, "Çukurova’nın ve Türkiye’nin önde gelen firmalarının yanı sıra uluslararası alandan hatırı sayılır yatırımcılar da bizden arsa talebinde bulunuyor. Bizler yer tahsisi konusunda seçici davranarak TÜİOSB’de ülkemize ve bölgemize en fazla katkıyı sağlayacak firmaların yer alması için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.



Altın Değer Ödülleri sahiplerini buldu


Açılış konuşmaları, plaket takdimleri ve panellerin yapıldığı zirvenin ikinci gününde ise Türkiye’ye katma değer sağlayan kişi ve kurumlara verilen İstanbul Altın Değerler Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen ve ’Daha iyi bir dünyayı mümkün kılmak’ sloganıyla gerçekleştirilen zirve çerçevesinde 11 alanda ödül verildi. TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta’ya, ‘Türkiye’nin ilk ihracat odaklı yeni nesil organize sanayi bölgesi ödülü’ takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Modaya yön verenler gençlere cesaret aşıladı Kocaeli’de düzenlenen "USTAM ile Yön Verenler" söyleşisinde moda sektörünün önde gelen isimleri gençlerle bir araya geldi. Kurduğu Moda Akademisi ile geleceğin modacılarını yetiştiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, "USTAM" projesi kapsamında sektörün önde gelen isimlerini moda sektörüne adım atacak genç yeteneklerle buluşturdu. Bu kapsamda, İstihdam Akademileri ve Moda Akademisi eğitim alanında gerçekleştirilen söyleşiye, geleceğin modasına yön vermek isteyen gençler sağladı. "USTAM ile Yön Verenler" kapsamında gerçekleşen söyleşide sektörün önde gelen isimleri Esra Elibüyük Sürmeli ve Özlem Erkan, kariyer hikayelerinden ve deneyimlerinden bahsederek, gençlere mesleki hedeflerini belirlemede yol gösterdi. Söyleşide tecrübelerini aktaran Sürmeli, "İletişim dilinizi doğru ve etkili kullanın" diyerek gençlere cesaret aşıladı. Sürmeli, "18 yıldır aile şirketinde çalışıyorum. Tedarikçi olarak görünüyoruz ama kadın hazır giyim anlamında moda tasarımını yakından takip ediyoruz. Tasarımcı olarak gençler şimdilerde çok şanslı. Çünkü patron egemenliğinden tasarım egemenliğine doğru ilerliyoruz. Bu da gençlerin işini biraz olsun rahatlatıyor" dedi. "Hiç kimse bana tepside fırsat sunmadı" Konuşmasına moda tasarım alanına nasıl başladığını anlatarak başlayan Özlem Erkan ise "Öğrencilik yıllarımdan sonra tasarımcı olarak staj yapmaya başladım. Uzun süre stajdan sonra ya kendi şirketimi kuracaktım ya da tasarım alanına yoğunlaşacaktım. Köklü bir firmada çalışmalar yaparken bir yanım hep kendi markamı ve çizgimi oluşturmak için can atıyordu. Bu kapsamda İzmir’de düzenlenen moda tasarım yarışmalarına katıldım ve çeşitli dereceler aldım. Fırsatları kendi çabamla gözümü karartarak yakaladım. Hiç kimse bana tepside fırsat sunmadı. İlk kendi defilemi kendim organize ettim. Kumaş almak için birçok kapıya gittiğimde birçok engeller ve zorluklarla karşılaştım ama asla pes etmedim. Sektöre tasarımcıların önemini anlattım ve kabul görmesini sağladım" ifadelerini kullandı.
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin müzik grubu OPA QUADRO’dan etkileyici performans Türkiye’de ilk kez bir belediye bünyesinde kurulan piyanolu oda müziği grubu olan OPA Quadro, prömiyer konserinde sanatseverlerden tam not aldı. OPA Quadro’nun ilk konseri Odunpazarı Belediyesi 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dinleyicilere büyüleyici bir repertuvar sunulan prömiyer konserinde eserler hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Eserlerin anlatıcılığını, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Prof. Burcu Yazıcı ve TRT Radyo Klasik Müzik Programları yapımcılarından müzisyen Ayşe Yavaş üstlendi. Sanatseverler unutulmaz bir gece yaşadı Piyanoda Tayfun İlhan, kemanda İlayda Erden, viyolada Burcu Yazıcı ve viyolonselde Sinan Dizmen’in oluşturduğu OPA Quadro’nun etkileyici performansı, sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. Konserde, Gustav Mahler’in duygusal derinlik taşıyan Piyanolu Dörtlü eseri ile Wolfgang Amadeus Mozart’ın zarif melodilerle bezenmiş Piyanolu Dörtlü, No:1 K.478 adlı eseri seslendirildi. Her 2 eser, sanatçılar tarafından büyük bir ustalıkla yorumlanarak dinleyicilere derin bir müzikal yolculuk yaşattı. "Piyanolu dörtlümüz her ayın son cumartesi günü sanatsever hemşehrilerimizle buluşacak" OPA Quadro’nun performansının ardından sahnede konuşma yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, "Bugün çok özel bir gün. Kıymetli sanatçılardan oluşan oda müziği grubumuzun ilk konserini izledik. Harika bir performans sergilediler. Eserleri herkesin anlayabileceği bir şekilde anlattılar. Sanatı halkla buluşturmak, bu kültürü aşılamak çok önemli bir görev. Kendilerini tebrik ediyorum. Piyanolu dörtlümüz OPA Quadro, her ayın son cumartesi günü 100. Yıl Kültür Merkezi’nde sanatsever hemşehrilerimizle buluşacak. Bu özel konserimizi onurlandıran siz değerli dostlarımıza ve bizlere harika bir akşam yaşatan kıymetli sanatçılarımıza teşekkür ediyorum. Odunpazarı Belediyesi olarak, sanatın her alanında var olmaya, kültür ve sanat şehri Eskişehir’imize yakışan etkinlikleri hemşehrilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi. Aylık konserler ve YouTube yayınları Odunpazarı Belediyesi’nin grupla ilgili yapmış olduğu açıklamada, "OPA Quadro, her ay farklı tema ve repertuvarla konserler düzenleyecek. Konserlerde, eserlerin tarihçesi ve müzikal özellikleri hakkında açıklamalar yapılacak. Ayrıca, konserler Odunpazarı Belediyesi’nin YouTube kanalında yayınlanarak daha geniş bir kitleye ulaşacak. OPA Quadro projesiyle Odunpazarı Belediyesi yalnızca Eskişehir’de değil, Türkiye genelinde de sanatseverler için yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Klasik müziğin büyüleyici dünyasını dinleyicilere ulaştırmayı amaçlayan bu yenilikçi adım, Eskişehir’i kültürel inovasyonun merkezi haline getiriyor" denildi.