EKONOMİ - 14 Aralık 2022 Çarşamba 10:56

TÜİOSB’ye ’Altın Değerler’ ödülü

A
A
A
TÜİOSB’ye ’Altın Değerler’ ödülü

Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), bu yıl ’küresel değer zincirleri’ ana temasıyla 6’ncı kez düzenlenen ve ’Daha iyi bir dünyayı mümkün kılmak’ sloganıyla gerçekleştirilen İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde, ’Altın Değerler Ödülleri’ çerçevesinde, ’Türkiye’nin ilk ihracat odaklı yeni nesil organize sanayi bölgesi ödülü’ne layık görüldü.

Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), bu yıl ’küresel değer zincirleri’ ana temasıyla 6’ncı kez düzenlenen ve ’Daha iyi bir dünyayı mümkün kılmak’ sloganıyla gerçekleştirilen İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde, ’Altın Değerler Ödülleri’ çerçevesinde, ’Türkiye’nin ilk ihracat odaklı yeni nesil organize sanayi bölgesi ödülü’ne layık görüldü.


İstanbul Ekonomi Zirvesi, ’küresel değer zincirleri’ ana temasıyla düzenlendi. Bir otelde düzenlenen ve iki gün süren zirvede dünyanın ekonomik durumu, iklim değişikliğine uyum, güvenli gıdaya erişim, gelir dağılımındaki adaletsizlik, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi gibi konular ele alındı.


TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, çok sayıda ülkeden konuşmacıların yer aldığı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, Dünya Bankası Washington DC Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, Yuvam Dünya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, Azerbaycan Cumhuriyeti İhracat ve Yatırım Teşvik Ajansı Başkanı Yusuf Abdullayev, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu gibi isimlerin yer aldığı zirvenin açılışında, TÜİSOB ile ilgili sunum gerçekleştirdi.


İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde dünyanın ekonomik durumu, iklim değişikliğine uyum, güvenli gıdaya erişim, gelecek nesiller için yaşamı sürdürülebilir bir biçimde iyileştirmek, sürdürülebilir enerjiye erişim, kaynakların verimli kullanılması gibi önemli konuların ele alınmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Gül Akyürek Balta, TÜİOSB’de de bu konular üzerinde hassasiyetle durduklarını, Türkiye’nin tarımsal üretimde söz sahibi bir ülke olarak gücünü daha da artırması için çalıştıklarını dile getirdi.



“Çevreye ve insana saygıyı esas dijital tarım ve gıda ekosistemi kuruyoruz”


Zirvenin düzenlenmesine destek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Gül Akyürek Balta, TÜİOSB’nin, Endüstri 4.0 hedefiyle çevreye ve insana saygıyı esas alarak yola çıkan, Türkiye’nin ilk ihracat odaklı dijital ve yeşil organize sanayi bölgesi olma özelliği taşıdığını kaydetti. "Yeni nesil OSB’mizde, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumlu, sürdürülebilir üretime dayalı dijital tarım ve gıda ekosistemini kuruyoruz" diyen Gül Akyürek Balta, şöyle konuştu: "Bu ekosistemin en önemli çıktısı olan ve yüksek kaliteyi ifade eden DigiGreenFoodValley sertifikasıyla ürünlerimizin ihracatını artırarak, ülkemize katma değer sağlayıp yatırımlarımızı yeni nesil TÜİOSB’mizde büyüteceğiz. Bölgemizde konserveden süt ve süt ürünlerine, makarnadan bakliyat çeşitlerine, kurutma eleme ve paketleme tesislerinden tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesine kadar gıdanın hemen hemen her alanında faaliyet gösterecek bu işletmelerde elde edeceğimiz katma değeri yüksek ürünlerimizi dünya pazarlarında en iyi şekilde değerlendirerek bölge ve ülke ekonomisine katma değer kazandıracağız. TÜİOSB olarak 100 fabrika ile 10 bin kişiye istihdam sağlarken, ülkemize ilave 250 milyon dolar ihracat geliri kazandırmayı hedefliyoruz."


500 milyon dolarlık yatırım


Mersin’in Tarsus ilçesinde 500 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçirilecek olan TÜİOSB’nin toplam 300 hektarlık alandan oluşacağını anlatan Gül Akyürek Balta, "TÜİOSB’mizde, 115 hektarda 70 parselden oluşan birinci etap arazi düzenleme çalışmalarını tamamladık ve söz konusu 70 parselin tamamının ön tahsislerini gerçekleştirdik. Çok kısa sürede fabrika inşaatlarına başlayacağımız TÜİOSB’mizde dijital tarım ve gıda ekosistemi kuruyoruz" dedi.


Gül Akyürek Balta, şöyle devam etti; "TÜİOSB’mizde, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Dijital Tarım, Tarladan Çatala Dijital Değer Zinciri, Ortak Lojistik Merkezi, Girişimci Ekosistemi, Tarım ve Gıda Teknolojileri Test Merkezi, Dijital Tarım ve Gıda Endüstrisi Eğitim Kompleksi, Güneş Enerji Santrali gibi önemli projeler yer alıyor. Bölgemizdeki yatırımcıların ve KOBİ’lerin dijital dönüşümüne zemin hazırlamak, küresel rekabetçilik güçlerini artırmak, sürdürülebilir ve kârlı büyümelerini sağlamak üzere aynı zamanda Dijital Dönüşüm Merkezi’ni hayata geçirdik. Burada dijital olgunluk değerlendirme, eğitim-gelişim, dijital ikiz (digitaltwin) pilot çalışmaları, danışmanlık, uygulama ve yeşil fabrika (leedcertificate) başlıkları başta olmak üzere birçok konuda faaliyetler yürüteceğiz. Ayrıca temel hizmetlerden elektrik, su, telefon, internet, doğal gaz ve SCADA yönetimi hizmetlerini de yatırımcılarımıza sunuyor olacağız. TÜİOSB’yi Türkiye’de Yeşil Mutabakat’a uyumlu ve verimliliğin azami düzeye çıkarıldığı, kaynak kullanımının optimize edildiği ve dijital dönüşümünü tamamlamış fabrikaların faaliyet gösterdiği bir yapı olarak ülkemize kazandıracağız. Projemizin tamamlanmasının ardından kurumsal kapasitemizin geliştirilmesi ve yeşil dönüşümün temellerinin atılması sonucunda, bölgesel ve ülkesel düzeyde yapılacak benzer çalışmalar için referans bir kurumsal yapıyı hayata geçirmiş olacağız."



TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, yakın bir zamanda işletmelerin temellerinin atılacağı bölgeye yönelik yoğun bir yatırımcı talebi olduğunu da vurgulayarak, "Çukurova’nın ve Türkiye’nin önde gelen firmalarının yanı sıra uluslararası alandan hatırı sayılır yatırımcılar da bizden arsa talebinde bulunuyor. Bizler yer tahsisi konusunda seçici davranarak TÜİOSB’de ülkemize ve bölgemize en fazla katkıyı sağlayacak firmaların yer alması için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.



Altın Değer Ödülleri sahiplerini buldu


Açılış konuşmaları, plaket takdimleri ve panellerin yapıldığı zirvenin ikinci gününde ise Türkiye’ye katma değer sağlayan kişi ve kurumlara verilen İstanbul Altın Değerler Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen ve ’Daha iyi bir dünyayı mümkün kılmak’ sloganıyla gerçekleştirilen zirve çerçevesinde 11 alanda ödül verildi. TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta’ya, ‘Türkiye’nin ilk ihracat odaklı yeni nesil organize sanayi bölgesi ödülü’ takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Halk korosu ilk konserini verdi Adana’nın Kozan ilçesinde oluşturulan halk korosu, ilk konserini verdi. Kozan Belediyesi Ebulfez Elçibey Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde bir araya gelen sanatseverlerden halk korosu oluşturuldu. Koro, ilk halk konserini verdi. Ömürlük şarkılar konserinde nostalji rüzgarı esti. Yerel halktan oluşan halk korusu izleyicilerden tam not aldı. Kozan Belediye sinemasında düzenlenen konserde Türk sanat müziği, Türk halk müziği ve 90’lı yılların pop müzikleri sahnede seslendirildi. Konserde halktan oluşan halk korusu birbirinden güzel eserleri izleyicilere seslendirirken izleyiciler konsere tam not verdi. Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı, ilçede bu kez siyasetin sustuğu ve sanatın konuşulduğunu ifade etti. Başkan Atlı," Kozan tarihimizde Dadaloğlu, Karacaoğlan’ın izinde ilerleyen Adana’da sanatın kültürün izlerini geleceğe taşıyan bir öncü ilçe olsun istiyoruz. ilçede ilimle bilimle gençlerimizi Nihat Atlı Eğitim Tesisleri’nde geleceğe hazırlarken, kültür sanat merkezinde bale, resim, gitar, saz ve ritim, değerler eğitimi kursu ile gençlerimizin önünü açıyoruz. Koza sokaklarında sadece tarih, siyaset değil sanat konuşulsun istiyoruz. Merkezimin oluşturduğu halk korosu ile unutulmaz bir konser izledik. emeği geçenleri kutluyoruz" dedi. Kozan Belediye Başkan Yardımcısı Alev Ataş’ta 645 kursiyere sanat merkezinde eğitim verildiğini kaydetti. Ataş, ayrıca sanat, eğitim ve kültür alanında ön plana çıktığı bir Kozan inşa etmek için çalışmaların hızla sürdüğünü sözlerine ekledi.
Adana Tarımda ’B-Reçete’ aşırı ilaç kullanımını önleyecek Tarımsal üretimde zirai ilaç kullanımının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, bilinçsiz ve aşırı kullanımın insan sağlığı ve çevre açısından ciddi riskler taşıdığını vurgulayan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, "B-Reçete Sistemi, bilinçsiz ve aşırı ilaç kullanımının önüne geçecek" dedi. Bitki koruma ürünlerinin doğru kullanımı ve izlenebilirliğinin sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek B-Reçete Sistemi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sarıçam ilçesi Evliya Çelebi Uygulama Oteli Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, tarımsal üretimde zirai ilaç kullanımının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Bilinçsiz ve aşırı kullanımın insan sağlığı ve çevre açısından ciddi riskler taşıdığını vurgulayan Bayazıt, "Bakanlığımız tarafından uygulamaya alınacak B-Reçete Sistemi, bilinçsiz ve aşırı ilaç kullanımının önüne geçerek bitki koruma ürünlerinin doğru, kontrollü ve izlenebilir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır" diye konuştu. "B-Reçete Sistemi Türkiye’de bir ilk" Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram ise Türkiye’nin yıllık bitkisel üretiminin 130-135 milyon ton olduğunu, bunun yaklaşık 50-55 milyon tonunu yaş meyve ve sebze üretiminin oluşturduğunu belirtti. Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin toplam yaş meyve sebze üretiminin 80-85 milyon ton civarında olduğunu ifade eden Bayram, "Türkiye tek başına AB’nin üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştirmektedir. Bu veriler, yapılan çalışmanın ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı. Türkiye’de 669 kayıtlı zararlı organizma ile mücadele edildiğini hatırlatan Bayram, bu mücadelenin doğru yönetilmemesi halinde hem ürün kayıplarının hem de insan ve hayvan sağlığına yönelik risklerin arttığını söyledi. B-Reçete Sisteminin Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Bayram, "Bu sistem bir milat, adeta bir devrimdir. Bayiden üreticiye, reçete yazandan müdürlüklere kadar herkes bu sistemin bir paydaşıdır. Sistem sayesinde hangi tarlada, hangi ürüne, ne kadar bitki koruma ürünü kullanıldığı il, ilçe ve parsel bazında izlenebilecektir" şeklinde konuştu. Sistemin hâlen geliştirme aşamasında olduğunu belirten Bayram, ÇKS ve TÜKAS gibi mevcut sistemlerle entegre şekilde çalışacağını, kullanıcıların katkı ve önerileriyle zaman içerisinde daha da güçleneceğini de kaydetti. Bayram, amaçlarının üreticiyi zorlamak değil, tarımsal üretimde ihtiyaç kadar, doğru dozda ve doğru zamanda ilaç kullanımını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
İstanbul Tema İstanbul Aile Sağlığı Merkezi, Tevfikbey Mahallesi’nde hizmete açıldı Küçükçekmece Tevfikbey Mahallesi’ne İstanbul Aile Sağlığı Merkezi hizmete açıldı. 8 adet muayene odası, 2 gebe izleme odası, 2 aşı odası ve 2 tıbbı müdahale odası yer alıyor. Küçükçekmece Belediyesi, Tevfikbey Mahallesi’ne Aile Sağlığı Merkezi kazandırdı. Tema İstanbul Aile Sağlığı Merkezi, hayırsever Süleyman Çetinsaya’nın katkılarıyla vatandaşın hizmetine açıldı. Tema İstanbul Aile Sağlığı Merkezi’nin açılış törenine; İstanbul Valisi Davut Gül, Vali Yardımcısı Hasan Gözen, Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanı Dr. Burhan Küçükoğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ali Osman Çolak, Küçükçekmece Müftüsü Hasan Hüseyin Palabıyık, Avcılar Müftüsü Mehmet Özcan, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Açılışta Vali Davut Gül tarafından destek veren hayırseverlere plaket takdim edildi. "Hedefimiz ASM’lerde 2500 kişiye bir hekimin düşmesi" Açılışta konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, ‘’İstanbulumuzda her gün mutlaka bir kamu binası hizmete giriyor. Sağlık alanında inşaatı devam eden hastanelerimizin yatak sayısı ise 10 bine yakın, bu çok önemli. Hastaneler kadar Aile Sağlık Merkezleri de önemli çünkü vatandaşa yürüme mesafesinde ve mahalle ölçeğinde hizmet veriyor. Hedefimiz ASM’lerde 2 bin 500 kişiye bir hekimin düşmesi, vatandaşların hastaneye ihtiyaç duymaması, gitmesine gerek kalmaması. Sağlık Bakanımızın koordinesiyle, il sağlık müdürümüzle, kaymakamımızla, belediyemizle, hayırseverlerimizle, hekimlerimizle ve çalışanlarımızla hep birlikte bu hizmetleri daha ileriye götüreceğiz. Açılışını yaptığımız Aile Sağlığı Merkezimizin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum’’ dedi. "Sağlık hizmetlerine erişimi güçlendirmek için önemli adımlar atıyoruz" Tema İstanbul Aile Sağlığı Merkezi’nde emeği geçen herkese teşekkür eden Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, ‘’Yerel yönetimler olarak sağlık hizmetlerinin doğrudan sorumlusu olmayabiliriz. Ama biliyoruz ki sağlık sadece hastanede değil, mahallede, sokakta, insanın yaşadığı yerde başlar. Bu anlayışla, ilçemizde birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimi güçlendirmek için önemli adımlar atıyoruz. Fevzi Çakmak, Yarımburgaz, Yeşilova, Atatürk Mahallelerimizle birlikte Tevfikbey de beşinci Aile Sağlığı Merkezimizi halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. Özellikle çocukların ve yaş almış büyüklerimizin kendi mahallelerinde sağlık hizmeti alabilmesi bizim için çok kıymetli. Tema İstanbul Aile Sağlığı Merkezimizin mahallemize, ilçemize ve tüm komşularımıza hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi. Tema Aile Sağlığı Merkezinde; 8 adet muayene odası, 2 gebe izleme odası, 2 aşı odası ve 2 tıbbı müdahale odası yer alıyor.