EKONOMİ - 24 Kasım 2024 Pazar 09:50

Salatalık üreticisinin yüzünü güldürdü

A
A
A
Salatalık üreticisinin yüzünü güldürdü

Türkiye’nin sebze ve meyve üretim merkezlerinden Mersin’de örtü altında yetiştirilen sonbaharla birlikte hasada başlanan salatalık bahçede 30-35 TL bandında alıcı bulması üreticisinin yüzünü güldürdü.


Salatalık üretiminde ülke genelinde ilk sıralarda yer alan Mersin’de, açıkta hasadın bitmesinin ardından örtü altında yetiştirilen ürünlere geçildi. Seralarda Ağustos ve Eylül aylarında fideleri dikilen salatalıklar Ekim ile Kasım aylarında hasat edilirken, üreticisini de sevindirdi. Havaların soğuması nedeniyle 2 günde bir toplanan salatalık, haftada 2 gün hasat edilmeye başlandı. Güzlük salatalıkta hasat sonunun da yaklaşmasıyla birlikte ürün azaldığı için fiyatlar bahçede 35 TL’ye kadar çıktı. 30-35 TL bandında bahçeden alınan salatalık ise pazarlarda 50, marketler de ise 60 ile 75 TL arasında satılması dikkat çekti. Üreticiler, geçen yıl para etmeyen bu yazda 10-15 TL bandında satılan salatalığın güz döneminde üreticisini sevindirdiğini ancak tüketicinin ise aracılar nedeniyle pahalıya aldığını söyledi.



"10 senede ilk defa bu kadar kazandık"


Erdemli ilçesinde örtü altında salatalık üretimi yaptıklarını belirten Ömer Çerçi," Haftada 2 gün hasat ediyoruz. Hasat ettiğimiz ürünü Mersin’e gönderiyoruz. Biz emek verip, masraf ederek ürettiğimiz salatalığı bahçeden 30-35 TL’ye satıyoruz. Marketlere ise 75-80’e satıyor. Onlar bizden iki kat daha fazla para kazanıyor. Biz salatalık üretimini 10 senedir yapıyoruz. 10 senede ilk defa bu kadar para kazandık. Bu sene bizim için fiyatlar iyi oldu" dedi.


Mersin’in salatalık üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu aktaran üretici İsmet Ateş," Güzlük salatalığı Ağustos ayında örtü altına diktik. Geçen yıl ürünlerimiz para etmedi, masraflarımız artmıştı. Bu yıl çok şükür para ediyor" diye konuştu.


Havaların soğuması ile birlikte gün aşırı hasadın haftada ikiye indiğine değinen Ateş, güzlük hasada 15-20 gün daha devam edeceklerini ardından da yeni ekim yapılacağını kaydetti.


Şuanda salatalığın bahçeden çıkış fiyatının 30-35 TL bandında olduğunu dikkat çeken, pazarda 50 TL, marketlerde ise 65-70 TL’den başladığını, kendilerini fide ve gübre gibi masrafları nedeniyle onlar kadar kazanamadıklarına da vurgu yaptı.



Salatalık üreticisinin yüzünü güldürdü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kocasinan, Türkiye genelinde 7 belediyeden biri oldu Kocasinan Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen 23. Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda, Arabidin Mescidi restorasyon çalışması ile ‘Uygulama’ ödülüne layık görüldü. Muğla’da düzenlenen ödül törenine katılıp, ödülünü alan Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, TKB tarafından verilen ödüllerde geleneğin değişmediğine belirterek, tarihi ve kültürel eserleri gelecek nesillere aktarmaya devam edeceklerini ifade etti. Ulusal düzeyde yenilikçi projelerle bir ödül daha kazandıklarına dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar; Türkiye genelinde yalnızca yedi belediyeden biri olmanın ayrı bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Kocasinan’ın yaşam kalitesini artırmak amacıyla kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirirken, tarihi yapılara da sahip çıkarak geleceğe aktardıklarını vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar, “Tarihi değerlere değer kattık, bu yıl da Tarihi Kentler Birliği tarafından verilen ödüllerde geleneği bozmadık. Kocasinan Belediyesi olarak geçen yıl ‘Başarı’ ödülüyle başladığımız, ‘Proje’ ödülüyle devam ettiğimiz süreçte, son olarak ‘Uygulama’ ödülünü aldık. Bu ödül, Kocasinan Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmasının taçlandırılmasıdır. Yapmış olduğumuz çalışmalarda kültürel mirasımızı gün yüzüne çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak, aynı zamanda bu yapıları fonksiyonel hale getirerek yeniden hayata kazandırmak ve vatandaşların hizmetine sunmak temel amacımızdır. Arabidin Mescidi, bu yıl ‘Uygulama’ ödülü kazandığımız projelerden biri oldu. Aslına uygun şekilde restore ederek yeniden günümüze kazandırdık. Erkilet Arabidin Mescidi, projemizin bir parçası olarak ayağa kalktı ve hizmete girdi. Bu bölgenin eski yaşanmışlığıyla, taş evleriyle, sokaklarıyla, kuru yapı sistemiyle bir mahalle olarak yeniden inşa edilmesi için çalışıyoruz. Elbette eski evlerin aynısı olması için uzun bir süreç ve titiz bir projelendirme gerekmektedir. İnşallah, aşama aşama Kadim Erkilet dokusunu yeniden şehrin kültür hazinesi olarak kazandırmış olacağız. Kültür mirasımıza sahip çıkmaya, tarihi eserlerimizi korumaya devam edeceğiz ve bizden sonraki kuşaklara aktaracağız. İnşallah yeni ödülleri, Kayseri’mize getirme noktasındaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Başkan Çolakbayrakdar, Kocasinan Belediyesi olarak ilçede tarihi ve kültürel mirası aslına uygun şekilde restore ettiklerini ve son teknolojiyle donatarak vatandaşların hizmetine sunduklarını sözlerine ekledi.