ASAYİŞ - 08 Ocak 2025 Çarşamba 15:21

Mersin’de zehirlenme sonucu ölen 3 kardeşten ikisi toprağa verildi

A
A
A
Mersin’de zehirlenme sonucu ölen 3 kardeşten ikisi toprağa verildi

Mersin’in Tarsus ilçesinde zehirlenme sonucu hayatını kaybeden yabancı uyruklu 3 kardeşten ikisi toprağa verildi.


6 Ocak tarihinde, Yeşilevler Mahallesi’nde zehirlenme şüphesiyle kaldırıldıkları Tarsus Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybeden 2 yaşındaki Rana ile 4 yaşındaki Ömer Elyusuf’un otopsi işlemleri tamamlandı. 2 kardeşin cenazeleri bugün Mersin’in merkez Mezitli ilçesindeki Davultepe Anayurt Mezarlığına sessiz sedasız defnedildi. Durumu ağır olduğu için diğer 3 kardeşi ile birlikte Ankara’daki hastanelere sevk edilen, ancak yolda hayatını kaybeden 4 yaşındaki Selem Elyusuf’un cenazesinin ise işlemlerinin tamamlanmasının ardından yine Davultepe Anayurt Mezarlığına defnedileceği öğrenildi.



Olay


Tarsus’un Yeşilevler Mahallesi’nde 6 Ocak tarihinde meydana gelen olayda, 6’sı çocuk 8 kişilik yabancı uyruklu aile zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılmış, çocuklardan 2 yaşındaki Rana ile 4 yaşındaki Ömer Elyusuf, Tarsus Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Durumu ağır olan çocuklardan Ahid (9), İlaf (7), Selem Elyusuf (4) ve Selam Duho (1) ise Mersin Şehir Hastanesi’ne sevk edilirken, sağlık durumları iyi olan baba Memun (34) ile anne Hazal Duho (29) ise tedaviyi reddederek taburcu edilmişti.



Ankara’ya sevk edilen çocuklardan biri daha yolda hayatını kaybetti


Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören çocuklar Ahid, İlaf, Selem Elyusuf ile Selam Duho, dün akşam saatlerinde Etlik ve Bilkent Şehir Hastanelerine sevk edildi. Çocuklardan 4 yaşındaki Selem Elyusuf, hastaneye ulaştırılamadan yolda hayatını kaybetti. Böylelikle olayda ölen çocuk sayısı 3’e yükseldi.



Eve fare zehri koymuşlar


Bu arada AFAD ekipleri tarafından evde yapılan inceleme ve ölçümlerde zehirli gazlar tespit edildiği, fare veya benzeri bir zehrin hava ve su ile tepkimesi sonucu zehirlenmelerin oluşabileceğinin değerlendirildiği öğrenildi. Alınan numunelerin de incelenmesi için Ankara’ya gönderildiği aktarıldı.


Durumu iyi olduğu için tedaviyi reddeden anne Hazal Duho’nun ise polisteki ifadesinde, evlerinde fare olduğundan dolayı farklı yerlere fare zehri koyduklarını, çocukların rahatsızlandıklarını, küçük çocuğun elinde fare zehri gördüğünü, yemiş olabileceğini düşünerek hastaneye başvurduklarını söylediği öğrenildi.



Mersin’de zehirlenme sonucu ölen 3 kardeşten ikisi toprağa verildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İnsan Metapnömovirüsü (HMPV): Kış ve ilkbaharda dikkat edilmesi gereken tehdit Üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan İnsan Metapnömovirüsü (HMPV), genellikle soğuk algınlığına benzer belirtilerle ortaya çıkar ve insanların büyük bir kısmı beş yaşına gelmeden bu enfeksiyonu geçirir. Dr. Öğr. Üyesi Cengiz UZUN, ilk kez enfekte olan bireylerde hastalık daha ciddi seyredebilirken geçirilen enfeksiyon sonrasında bağışıklık gelişir ve tekrarlayan enfeksiyonlar daha hafif atlatılır, diye vurguladı. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz UZUN, “HMPV, özellikle 6-12 aylık bebeklerde, 65 yaş üstü kişilerde, akciğer hastalığı olan bireylerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha ağır hastalıklara yol açabilir. Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 10-12’sinin sebebi HMPV’dir. Çoğu vaka hafif seyretmesine rağmen, çocukların yüzde 5-16’sında zatürre gibi ciddi komplikasyonlar görülebildiğinin altını çizdi. Doğrudan temas veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunma yoluyla yayılmakta Hastalığın belirtilerini sıralayan Dr. Uzun, “Öksürük, ateş, burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı, nefes darlığı ve vücutta döküntü yer alır ve HMPV, doğrudan temas veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunma yoluyla yayılır. Öksürme, hapşırma, el sıkışma, sarılma ve günlük hayatta kullanılan telefon, kapı kolu gibi yüzeyler bulaşma yolları arasında sayılabilir” dedi. Antibiyotiklerin bu hastalıkta yeri yoktur ve etkili değildir Hastalığın tedavisinden bahseden Dr. Uzun, “Spesifik bir antiviral ilaç bulunmamakla belirtilere yönelik tedavi uygulanır. Ateş düşürücüler veya öksürük kesiciler bu süreçte kullanılabilir. Ancak HMPV bir virüs olduğu için antibiyotiklerin bu hastalıkta yeri yoktur ve etkili değildir” şeklinde konuştu. Enfeksiyondan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi Dr. Uzun son olarak şunları söyledi: “Enfeksiyondan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi önemlidir. Ellerin düzenli olarak sabun ve suyla yıkanması veya alkol bazlı dezenfektanlarla temizlenmesi gerekir. Öksürük veya hapşırık sırasında ağız ve burun bir mendil ile ya da dirsek içiyle kapatılmalıdır. Ayrıca, temiz olmayan ellerle yüz, burun ve gözlere dokunulmaktan kaçınılmalıdır.”
Kütahya Kütahya’da “78. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” ödül töreni düzenlendi Kütahya’da, "78. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" kapsamında düzenlenen ödül töreni, İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Kütahya Verem Savaşı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Salih Yiğit, Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Yüksel Altuğ, Millî Eğitim Şube Müdürü Rıdvan Acar, öğrenciler ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Millî Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, yarışmaların öğrencilerin gelişimi ve bilinçlenmesi açısından önemine dikkat çekti. Başyiğit, “Yarışmalar sayesinde öğrencilerimizin gündeminde olan konulara ilgi duymalarını sağlıyoruz. Resim yapmak, şiir ve kompozisyon yazmak öğrencilerimize hem oluşturuculuk hem de farkındalık açısından değer katıyor. Yarışmalara katılımın yüksek olması bizim için oldukça önemli. Bugünkü konumuz olan veremle mücadeleyi gençlerimize aktarmak ve onların bilincine kazandırmak, bu etkinliğin en anlamlı yanı” diye konuştu. Başyiğit, Kütahya Verem Savaşı Derneği ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu konuda önemli bir rol üstlendiğini belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti. Dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi Konuşmaların ardından, resim, şiir ve kompozisyon dallarında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllerini protokol üyelerinin elinden aldı. Tören sonunda, protokol üyeleri, ödül kazanan öğrencileri tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan "Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" kapsamında düzenlenen etkinliklerle, hava yoluyla bulaşan ve akciğerler başta olmak üzere tüm organları etkileyebilen tüberküloz hastalığına karşı farkındalık artırılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın kontrol çalışmaları sayesinde, tüberküloz hasta sayısında her yıl yüzde 6-7 oranında azalma kaydediliyor. 2005 yılında 20 bin 535 olan kayıtlı tüberküloz hasta sayısı, 2021 yılında 9 bin 166’ya düştü. Sağlık Bakanlığı, tüberküloz teşhis ve tedavisini tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak sunarken, tedavide kullanılan ilaçları da ücretsiz temin ediyor. Etkinlikler, "Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye" sloganıyla toplumun her kesimini bu mücadeleye dahil etmeyi amaçlıyor.
Eskişehir Vali Aksoy’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy tarafından 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla yayınlanan mesajda tarafsız, ilkeli habercilik anlayışı ve güçlü, özgür basın vurguları yapıldı. Vali Hüseyin Aksoy yaptığı açıklamada, basının temel ilkesinin vatandaşları doğru ve tarafsız şekilde bilgilendirmek olduğunun altını çizerken, habere erişim noktasında gazetecilere düşen sorumluluğun da önemini vurguladı. Düşünce ve ifade özgürlüğünün bir demokrasi göstergesi olduğunu söyleyen Vali Aksoy, bireylerin haber alma hakkının ancak özgür bir basınla mümkün olabileceğini dile getirdi. Aksoy, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Bilginin, haberin, gündemin an be an değiştiği günümüz dünyasında basın hayati bir önem taşımaktadır. Doğru bilgiye ve habere erişim noktasında gazetecilerimizin üzerine düşen sorumluluk her zamankinden daha fazladır. Demokrasi, hak ve özgürlüklerin kullanılabilmesi ve korunması temeline dayanır. Katılımcı ve çoğulcu demokrasinin vazgeçilmez ögelerinden olan düşünce ve anlatım özgürlüğünün gündelik yaşamda etkin görünürlüğü bir demokrasi göstergesidir. Bu ise, gücünü kamuoyundan alan, bireyin haber alma hakkını kullanmasını sağlayan ve toplumdan gelen istekleri yansıtma görevini üstlenen özgür basınla mümkündür. Basın hayatında kamu yararının göz önünde bulundurulması, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışının sayfalarda ve ekranlarda görünür kılınması, basın organlarının amacına uygun işlerliği, basın özgürlüğünü ve demokratik gelişmeyi sağlayacaktır. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da basınımızın katkısı büyük olacaktır. Güçlü ve köklü Eskişehir basını şehrimizin en önemli zenginliklerindendir. Şehrimizde başarılı basın kültürünü oluşturan tüm gazetecileri kutluyor, ebediyete irtihal eden gazetecileri rahmetle anıyorum. Hepinizin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, esenlikler diliyorum."