EKONOMİ - 08 Eylül 2024 Pazar 12:24

Mersin’de üreticiler, küçükbaş hayvan desteği ile işletme sahibi oluyor

A
A
A
Mersin’de üreticiler, küçükbaş hayvan desteği ile işletme sahibi oluyor

Mersin Büyükşehir Belediyesinin başlattığı ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi sayesinde üreticiler işletme sahibi oluyor.


2020 yılında başlayan projeyle 240 üreticiye 25’er hayvan dağıtan ekipler, hayvansal üretime büyük destek olan projenin yeni doğumlarla büyümesini ve yeni yetiştiricilere üretim kapısı açmasını sağlıyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde devam eden ve kent genelinde ilçe ilçe yapılan dağıtımlarla kendi işini kuran küçükbaş hayvan yetiştiricileri, bir taraftan geçimlerini sağlarken diğer taraftan da hayvan popülasyonunu artırıyor.


Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde devam eden proje sayesinde 4 yılda 240 yetiştiriciye 6 bin küçükbaş hayvan desteği verildi. Küçükbaş desteğinin yanı sıra hayvanların 1 yıllık yemleri ve aşılarını da sağlayan ekipler, sürdürülebilir olan bu proje sayesinde yeni üreticilere vermek üzere verdikleri 25 hayvanı üreticilerden geri toplamaya başladı. Bu yılda 60 üreticiyi destekleyecek olan Büyükşehir Belediyesi, yüzlerce üreticiden toplayacağı bin 500 hayvanı yeni üreticilerle buluşturarak Mersin tarımına katkı sağlayacak.



“Topladığımız hayvanlarla yeni üreticilerimize ulaşacağız”


’Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinin 5’inci yılında olduğunu söyleyen Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, “2020 yılında başlatmış olduğumuz proje kapsamında her yıl 60 yetiştiricimize 24 dişi, 1 erkek olmak üzere 25 küçükbaş hayvan dağıtımı yaptık. Aynı zamanda da 4’er ton yem ve 1 yıllık aşı hizmeti verdik” dedi. Vermiş oldukları 25’er hayvanı yeniden toplamaya başladıklarını söyleyen Şahutoğlu, “Üreticilerimizden topladığımız hayvanların karantina sürecini başlattık. Karantina süreci kapsamında hayvanlarımızın tırnak bakımları, kırkımları, aynı zamanda da aşıları ve sağlık kontrolleri yapılarak düzenli bir şekilde beslemeleri yapıldıktan sonra 2024 yılında vereceğimiz yeni yetiştiricilerimize buluşturacağız” diye konuştu.



Üreticinin ihtiyaç duyduğu bütün destekler Büyükşehir Belediyesinden


Proje başladığından itibaren 240 üreticiye ulaştıklarını ve bu yıl yapılacak olan 60 dağıtımla toplam 300 yetiştiriciyi desteklemiş olacaklarını kaydeden Şahutoğlu, “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim projesi Mersin Büyükşehir Belediyesinin tarımsal anlamda yapmış olduğu projelerin en iyi örneklerinden bir tanesi. Projelerin sürdürülebilirliği, birbirini tamamlayıcılığı, iş akışının tamamen bir proje döngüsü içerisinde yer aldığı, üreticilerin en başta hayvanlarla desteklendiği, yemi, aşı bakımlarını gibi tamamını gerçekleştirdiği bir proje” ifadelerine yer verdi.



“Türkiye’ye örnek olacak bir model”


Girdi maliyetlerinin git gide yükseldiği bir ortamda yetiştiricilerin ayakta durabilmesi için bütün destekleri Büyükşehir Belediyesinin verdiğini vurgulayan Şahutoğlu, “Günün sonuna bakıldığında da aslında Türkiye’deki hayvancılık projeleri arasında en iyi proje denilebilecek seviyede ve proje kendi içinde döngü sağlıyor. Bu yıl içerisinde dağıtılması gereken bin 500 hayvanın tamamı üreticilerden toplanarak aslında 25- 30 milyon lira civarındaki bir bütçe Mersin Büyükşehir Belediyesinin kasasında kalıyor” dedi.


Üreticilerin bu destek sayesinde işletme sahibi olabildiklerini kaydeden Şahutoğlu, “İşletmelerini geliştiriyor, aynı zamanda da yeni yetiştiriciler için kendi elleriyle bir imkan sağlamış oluyor. Bu şekilde kent içerisinde de bir bütünlük sağlanmış oluyor” şeklinde konuştu.



Mersin’de üreticiler, küçükbaş hayvan desteği ile işletme sahibi oluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon 1 kişinin öldüğü, 17 kişinin de yaralandığı yangına ait görüntüler dehşete düşürdü Afyonkarahisar’da dün gece 1 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin de yaralandığı yangında restoranda olan müşterilerin cep telefonu kameralarına yansıyan görüntüler dehşete düşürdü. Olay, Afyonkarahisar-İzmir karayolu Kadayıfçıoğlu Kavşağındaki bir akaryakıt istasyonu yerleşkesinde bulunan restoranda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, restoranda müşterilerin ısınması için yakılan elektrik sobası bir anda içerideki perdeleri tutuşturdu. Perdeden çıkan alevler, kısa sürede iş yerine yayıldı. Yangına restoran çalışanları müdahale ederken, çevredekilerin ihbarı ile bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler hızlı bir şekilde alevlere müdahale ederken, rüzgarın da etkisiyle yangın 2 katlı restoranın her yerini sardı. Yangın itfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saatlik müdahalesinin ardından kontrol altına alındı. Olayda restoran çalışanı 1 kadın hayatını kaybederken, 17 kişi ise yaralandı. "Annem annem" diye bağırarak içeri girmeye çalıştı Yangın esnasında içerideki müşteriler tarafından cep telefonu ile çekilen görüntüler ise görenleri adeta dehşete düşürdü. Görüntülerde büyük panik yaşayan içerideki müşteri ve çalışanların dışarıya kaçmaya çalıştıkları görüldü. Görüntülerde yangında binada çökmeler de yaşandığı görülürken, dışarı çıkan bir şahsın ise "Annem annem" diye bağırarak tekrar içeriye girmeye çalıştığı ve yanındakilerin "Az sonra çıkar" diyerek şahsı telkin etmeye çalıştıkları gözlendi.
Mersin Emekliler, ’ileri yaşta beslenme’ konusunda bilgilendirildi Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından emeklilere yönelik düzenlenen ’ileri yaşta beslenme’ eğitiminde, yaşlılıkta sağlıklı beslenme alışkanlıkları üzerine bilgi verildi. Emekliler için birçok hizmet sunan Büyükşehir Belediyesi, yaş almışların sağlıklarını da önceleyen projelere imza atıyor. Bu kapsamda Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan emekli evlerinde eğitim veren Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, ’ileri yaşta beslenme’ konusunda emeklileri bilinçlendirdi. Diyetisyen eşliğinde yapılan eğitimde; su, protein ve sebze tüketiminin önemine değinildi. Bol bol egzersiz yapılmasının da önerildiği eğitimde, aktif yaş alımı için emeklilerin neler yapması gerektiği konusunda bilgiler aktarıldı ve katılımcıların soruları yanıtlandı. "Yaşlılıkta en önemli besin kaynaklarından biri proteindir" Mersin Büyükşehir Belediyesi Polikliniği Diyetisyeni Hatice Öder, eğitimde yaşlılıkta beslenmenin nasıl olacağı, beslenmenin önemi ve beslenme önerilerinden bahsetti. Öder, "Yaşlılıkta en önemli besin kaynaklarından biri proteindir. Herhangi bir hastalık olmadığı sürece, günde 1 adet yumurta tüketmeye özen gösterelim. Yeşil yapraklı sebzelerden mutlaka faydalanalım. İleriki yaşlarda susuzluk hissini kaybediyoruz. O yüzden günde mutlaka 8-10 bardak su tüketelim. Sodyum ve tuz alımına da dikkat edelim. Ayrıca lifli gıdaları, sebze-meyveleri gün içinde mutlaka tüketmeye çalışalım" dedi. Emekli evi sakinleri verilen eğitimden memnun Emekli evi sakinlerinden Peruze Berke, "Burası bana çok iyi geliyor ve motivasyon sağlıyor. Eğitimler de faydalı. Sporumuz var, gezilerimiz oluyor, personel güler yüzlü, başkanımız çok iyi. Emekli evi bizim için gerçekten bulunmaz bir nimet" diye konuştu. Emekli evinde verilen beslenme eğitiminin önemine değinen Berke, kronik rahatsızlıkları olduğu için beslenmesine dikkat ettiğini kaydetti. Emekli evi üyelerinden Müslüm Doğan ise "Eğitimde öğrendiğim yeni bilgilerden sonra, beslenme alışkanlıklarımda değişiklikler yapacağım. Mesela su tüketimim az oluyordu, onu artıracağım. Tuz kullanımını azaltacağım. Vitamin eksiklerimi de doktorumdan öğrenip, düzeltmeye çalışacağım" dedi.