EKONOMİ - 08 Kasım 2024 Cuma 14:09

Mersin’de ’6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’ başladı

A
A
A
Mersin’de ’6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’ başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğinde düzenlenen 6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu başladı. Toros Üniversitesi ev sahipliğinde geleneksel gıdaları yaşatmak, korumak ve geleceğe taşımak amacıyla düzenlenen sempozyum, bu yıl ’Gelenekten Geleceğe: Gıda Mirasımızın Korunması’ temasıyla gerçekleştiriliyor.


Geleneksel gıdaların korunması, geliştirilmesi, ticarileştirilmesi, geçmişten alınan bilgi ve deneyimlerle geleneksel gıdaların kendine has özelliklerini koruyarak güncel teknolojilerle harmanlanıp daha rekabetçi hale getirilmesi ve sürdürülebilir uygulamalarla birleştirilmesi konularında bilgi alışverişi ve iş birliği fırsatları sunmayı hedefleyen sempozyuma, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Mersin İl Tarım Orman Müdürü Erdem Karadağ, STK ve oda temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.


Sempozyum kapsamında katılımcılarla; geleneksel gıdalara dair bilimsel araştırmalar, sürdürülebilirlik örnekleri ve kültürel mirasın korunması gibi çeşitli konularda bilgi ve deneyim paylaşımı yapılıyor. Geleneksel gıdaların geleceği, inovasyon ve teknoloji ile entegrasyonu, sürdürülebilir gıda üretim yöntemleri, coğrafi işaretli ürünler, geleneksel gıdaların kültürel öneminin yanı sıra, ekonomik değerini artırma ve global pazarlarda rekabet edebilirliğini sağlamak gibi birçok konuda bilimsel sunumların ve panellerin yer alacağı sempozyum, 3 gün boyunca devam edecek. Sempozyumda bilim insanları tarafından 48 sözlü, 30 poster bildiri olmak üzere, toplam 78 akademik çalışma sunulacak.



"İş birliklerine önem veriyoruz"


Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, iş birliklerine önem verdiklerini belirterek, "Bugün düzenlediğimiz sempozyumun altında, elde ettiğimiz başarılar yatıyor. 3 gün boyunca güzel bir sempozyum gerçekleştireceğiz. Kente ilk defa gelenlere de, Mersin’imizi güzel bir şekilde tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.



"Projelerin sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz"


Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Büyükşehir Belediyesinin 2019’dan bu yana geleneksel gıdalarla ilgili yaptığı çalışmaları anlattı. Şahutoğlu, "Yaptığımız her çalışmayı, sofradan son tüketiciye gelecek şekilde planlıyoruz. Projelerin sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz. Atalık tohumu destekliyoruz. Ama atalık tohumu desteklerken tohum üretimine de katkı sunuyoruz. Üreticilerimizle buluşuyor, atalık tohumu üretmelerini sağlıyoruz. Sonra da bu üreticilerimizle anlaşma yapıyoruz. Hem üreticiyi destekliyoruz, hem de tüketicinin güvenilir gıdaya aynı zamanda geleneksel gıdaya erişimine destek sağlamış oluyoruz" dedi.



"Mersin’de 24 adet coğrafi işaretli ürünümüz var"


Coğrafi işaretli ürünleri önemsediklerini dile getiren Şahutoğlu, "Mersin’de 24 adet coğrafi işaretli ürünümüz var. Bizler geçen sene Gülnar’ın Kişniş Üzümü’nün coğrafi işaretini almıştık. Bu sene de Mersinden Kadın Kooperatifi ortaklığıyla, Kan Portakalı’nın coğrafi işaretini aldık. Amacımız geleneksel gıdaları desteklemek. Mersin gibi, deniz seviyesinden 3 bin rakıma kadar tarımın yapıldığı, 86 farklı ürünün yetiştiği, birçok ürünün birincilik elde ettiği, 30’a yakın ürünün de Türkiye üretiminde ilk 5’te olduğu bir kentte tarımı desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.


’Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nin detaylarını paylaşan Şahutoğlu, küçük aile işletmelerinin tarımsal üretimine destek olan fide-fidan, sulama borusu ile makine ekipman desteklerini anlattı. Bölgeye özgü ürünleri çeşitli etkinliklerle hem Türkiye’ye, hem de dünyaya tanıttıklarını belirten Şahutoğlu, tarımın her noktasında üreticilerle beraber, omuz omuza yürüdüklerini kaydetti.



"Genç neslin geleneksel gıdaya bakış açısı biraz dar kaldı"


Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ da son yıllarda vatandaşların geleneksel gıdaya önem verdiğini, fakat genç neslin geleneksel gıdaya bakış açısının biraz dar kaldığını ifade etti. Karadağ, "Geleneksel gıdaları, kültürümüzü aktarmada ciddi öneme sahip köprüler olarak görüyorum. Geleneksel gıdaları biz yaşatacağız, biz üreteceğiz" dedi.


TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü ise geleneksel gıdaların kültürel mirasın en önemli parçalarından biri olduğunu ifade etti. Üzümcü, "Geleneksel gıdalar yerel üreticiler için istihdam kaynağı sağlarken, bölgesel kalkınmaya ve kırsal ekonomiye de katkıları bulunmaktadır" diye konuştu.


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez de gıda üretim alanlarının ciddi tehdit altında olduğunu belirtti. Suiçmez, "Üretim olmadan tüketim olmaz. Gıda olmazsa yaşam da olmaz. Geleneksel gıdalar, olmazsa olmazımız" dedi.



Mersin’de ’6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’ başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı 14 kişinin yaralandığı kaza sebebiyle kapanan D100 yeniden trafiğe açıldı Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde 14 kişinin yaralandığı zincirleme trafik kazası sebebiyle kapanan D100 karayolunun Samsun istikameti, araçların kaldırılmasının ardından yeniden trafiğe açıldı. Kaza, öğlen saatlerinde D100 karakolu Göynükçukuru köyü mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Samsun istikametinde seyir halinde olan ve sürücüleri öğrenilemeyen 18 LE 111 plakalı Otokar marka midibüs, 34 MBP 477 plakalı, Murat Lojistik firmasına ait kamyon ve 34 HZ 2272 plakalı Volkswagen marka hafif ticari araç çarpıştı. Kazada araçlarda bulunan E.Ö., H.K., S.Y., F.T., İ.T., C.A., B.T., G.Y., A.Y., M.K., C.K., Z.K., F.A. ve E.K. yaralandı. Yaralılar olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırıldı. Kaza sebebiyle trafiğe kapanan D100 karayolunun Ankara istikametinde uzun araç kuyruğu oluştu. Samsun istikametindeki trafik akışı karşı istikametten kontrollü olarak sağlandı. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından araçların kaldırılması ile Samsun istikameti yeniden trafiğe açıldı. Öte yandan tedavi altına alınan yaralılardan birinin hayati tehlikesinin olduğu öğrenilirken, kazada yaralanan vatandaşların araçlardan çıkartılma anı ise cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde vatandaşların büyük panik yaşadığı görülüyor.
Kayseri Büyükşehir’in binicilik eğitimleri özel derslerle devam ediyor Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin, Türkiye’nin sayılı, Kayseri’nin en kapsamlı ve en büyük atlı spor merkezi olan Geleneksel Sporlar Binicilik ve Okçuluk Tesisi’nde düzenlediği binicilik eğitimleri özel derslerle devam ediyor. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin, 2024 Avrupa Spor Şehri Kayseri’de sporseverlere etkin ve kaliteli bir spor hizmeti sunan kuruluşu Spor A.Ş. sporun her çeşidini Kayserililerle buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. bünyesinde hizmet veren Geleneksel Sporlar Binicilik ve Okçuluk Tesisi’nde düzenlenen ve biniciliğe merakı olan vatandaşlardan yoğun ilgi gören binicilik eğitimleri, özel derslerle devam edecek. Anadolu Harikalar Diyarı Spor Tesisleri arkasında faaliyet gösteren Geleneksel Sporlar Binicilik ve Okçuluk Tesisi’nde binicilik tutkunlarına keyifli bir deneyim yaşatacak özel dersler 40 dakika şeklinde planlandı. Hava şartlarının da etkisi göz önüne alınarak günlük programların belirleneceği özel binicilik dersi ücreti 40 dakikalık eğitim 500 TL olarak belirlendi. Temel teorik bilgi verilerek başlayacak eğitim, manej içerisinde binicinin seviyesine göre başlangıç, orta veya ileri seviye aşamalarında uygulamalı olarak ilerleyecek. Özel eğitimler 40 dakikalık tek seans olup, dileyen binici birden fazla seans alabilecek ve eğitimlere 9 yaş ve üzeri biniciler katılabilecek. Kayıtların, şahsen Cırgalan Mahallesi 4121. Sokak Kocasinan adresindeki Geleneksel Sporlar Binicilik ve Okçuluk Tesisi’nde yapılabileceği eğitimler hakkında detaylı bilgiye, 0530 375 00 38 numaralı telefon üzerinden erişilebilecek.
Çorum Doğal gaz patlamasında hasar tespit çalışmaları devam ediyor Çorum’da geçen hafta sonu Osmancık Caddesi’nde yaşanılan patlamanın ardından Çorum Belediyesi ekipleri hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Osmancık Caddesi üzerinde yer alan bir dairede geçtiğimiz hafta sonu yaşanılan patlamanın ardından birçok ev ve iş yeri zarar görürken, Çorum Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü ekipleri daire ve iş yerlerini tek tek gezerek hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Gelen tüm müracaatları dikkate alan ekipler patlamanın meydana geldiği bina çevresindeki işyeri ve meskenlerde incelemelerde bulunurken hazırlanan rapor komisyon tarafından değerlendirilecek. ’55 ev ve işyerinde hasar tespit çalışması yapıldı’ Patlamanın meydana geldiği Hilal Apartmanı ile ilgili yıkım kararının çıkması nedeniyle bina değerlendirmeye alınmazken, bu zamana kadar 55 ev ve işyerinde hasar tespit çalışması yapıldı. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, oluşturulan ekiple birlikte hasar tespit çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti. 3 Kasım Pazar günü meydana gelen patlamanın ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bina ile ilgili yıkım kararı verildiğini hatırlatan Başkan Aşgın “Bilindiği gibi ilimiz geçen hafta çok üzücü bir olaya şahit oldu. Olayın gerçekleşmesi ile birlikte tüm belediye ekiplerimiz seferber oldu. 1 vatandaşımızın hayatını kaybettiği patlamanın ardından zarar gören ev ve işyerleri ile ilgili hasar tespit çalışmalarımıza başladık. Hilal Apartmanı ile ilgili yıkım kararı çıkması nedeniyle bu bina değerlendirmeye alınmadı. Ekiplerimiz şu ana kadar 55 işyeri ve konutta hasar tespit çalışması yaptı. Gelen müracaatların tamamını değerlendiriyoruz ve ne kadar zararın meydana geldiğini tespit etmeye çalışıyoruz. Hemşerilerimizin yanında yer alacağız ve tüm yaralarımızı birlikte saracağız” ifadelerini kullandı.