EKONOMİ - 30 Aralık 2024 Pazartesi 13:02

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde hedefler büyüyor

A
A
A
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde hedefler büyüyor

Mersin’de 25 bin kişiye istihdam sağlayan, kurulu olduğu 823,5 hektar alan üzerinde bir çok sektörde faaliyetlerini sürdüren Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB), her geçen gün büyümeye, istihdama, üretime ve ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor.


Kurulduğu günden bu yana her yıl büyüme odaklı çalışmalarını sürdüren, üreten ve eğiten çizgisi ile Türkiye’de örnekle gösterilen MTOSB, 4. ve 5. bölgelerin de üretime geçmesi ile birlikte istihdam sayısını ve üretim alanlarını artırmayı hedefliyor.


Faaliyette bulunan 3 organize sanayi bölgesi, yapımı devam eden 4. organize sanayi bölgesi ile mevcutta 823,5 hektar alanıyla Mersin’in en büyük organize sanayi bölgesi olduklarını söyleyen MTOSB Başkanı Sabri Tekli, "Ağırlıklı olarak çelik konstrüksiyon, gıda, plastik, makine, mobilya, kimya, cam başta olmak üzere 14 ayrı sektörün kümelendiği bölgemizde, ilave alan yatırımlarında teknoloji yatırımları hız kesmeden devam ediyor. 4. bölgede alt yapı ve üst yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından 6 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Onayı alınan 5. bölge ile birlikte bin 83 hektar alana sahip olacağız" dedi.


Tekli, 2024 yılı içerisinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla Türkiye’de ‘Yeşil OSB Belgesi’ verilen 13 OSB’den birisi olmayı başardıkları bilgisini de vererek, "Aynı zamanda ‘OSB Yıldızları Araştırması’ kapsamında en çok katkı veren 8. OSB olduk. Birçok kurum ve kuruluştan ödüller aldık. İstanbul’da düzenlenen SAHA EXPO 2024 Fuarına, Mersin’den 13 firmamız ile katılarak ‘Mersin SAHA’da standımızı kurduk. Standımız büyük ilgi gördü. Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde eğitimlere devam ederken, Özel MTOSB Esra Şemsi Çocuk Bakımevi’nde sürdürdüğümüz eğitimler ile kadınlarımızın iş hayatında daha çok istihdam edilmesini sağladık. Model Fabrika ve İnovasyon Merkezimizdeki çalışmalarımız devam ederken, yurtiçi ve yurtdışından birçok heyet merkezimizdeki çalışmaları incelemek üzere ziyaretimize geldiler" diye konuştu.


Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin her geçen gün büyüyen bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Tekli, şöyle devam etti; "2025 yılında hedefimiz 5. bölgemizin tahsislerini tamamlayarak, 6. bölgemizin çalışmalarına başlamak. En büyük hedefimiz ve görevimiz kentimize yeni sanayi alanları açarak istihdam ve üretim sayılarına katkıda bulunmak. Mersin, limanıyla, havaalanıyla, demiryolu ve otoyol bağlantılarıyla ciddi bir lojistik üstünlüğe sahip. Yatırımcının gözü Mersin’de. Biz de bu anlamda yönetim kurulumuz ile birlikte üzerimize düşen sorumluluğu biliyoruz."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BTÜ öğrencilerinden yenilikçi mühendislik projeleri Bursa Teknik Üniversitesinde 13. Geleneksel Genç Mühendisler Sergisi açıldı. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin dönem sonu projelerinin sergilendiği alanı ziyaret eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Mezun olmadan mühendislik problemlerini çözme başarısı gösteren siz öğrencilerimizi tebrik ediyorum” dedi. BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin projeleri, Mimar Sinan Yerleşkesi B Blok Fuaye alanında sergilendi. Elektrik Elektronik Mühendisliği 2’nci ve 3’ncü sınıf öğrencilerinin “Elektromanyetik Alanlar”, “Güç Elektroniği” ve “Elektrik Makinaları” derslerinde verilen proje ödevlerinin sergisine, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar da katıldı. Öğrencilerin projelerini tek tek inceleyen Rektör Naci Çağlar, “Burada sergilenen projeler öğrencilerimizin, mühendislik biliminin temellerini ne kadar sağlam bir şekilde kavradıklarını ve bu bilgileri pratikte nasıl kullanabildiklerini ortaya koyuyor. Elektrik ve elektronik mühendisliği gibi dinamik ve hızlı gelişen bir alanda, öğrencilerimizin bu projelerle gösterdikleri performans, üniversitemizin mühendislik eğitimindeki güçlü altyapısının bir yansımasıdır” dedi. Mezun olmadan mühendislik problemlerini çözüyorlar BTÜ’de yürütülen eğitim çalışmalarının, sadece teorik bilgilerle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda öğrencileri iş hayatına hazırlayan projelerle desteklendiğini ifade eden Rektör Çağlar, “Bu projeler, öğrencilerimizin sadece akademik anlamda değil, aynı zamanda problem çözme, takım çalışması ve kişisel gelişim gibi becerilerini de geliştiriyor. Projeler sayesinde öğrencilerimiz mezun olmadan mühendislik problemlerini çözmeye başlıyor ve bunun sonucunda donanımlı bir şekilde mezun oluyor. Bu doğrultuda projelerin hazırlanmasında emeği geçen tüm öğrencilerimize ve onları yönlendiren değerli akademisyenlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu. Öğrenci projeleri Sergilenen projeler hakkında bilgi veren Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Barış Tabakcıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bugün sergimizde 3 farklı dersi konu alan projelerimiz yer alıyor. Örneğin öğrencimiz Mustafa Sevinç tarafından hazırlanan “PMSM Motor” projesinde PermanentMagnetSynchronous Motoru (PMSM) tasarlanıp, üzerinde inceleme yapıldı. Proje ile motor teknolojilerinin geliştirilmesine katkı amaçlanıyor. Öğrencimiz Kübra Yiğit’in “Akıllı Garaj” projesinde ise çift güvenlikli ve akıllı garaj sistemi tasarımı amaçlandı. Ayrıca projede HC06 Bluetooth modülü kullanılarak aracın uzaktan kontrolü sağlandı. Aracın önüne koyduğumuz mıknatıs ve garaj kapımızda bulunan RFID sayesinde çift yöntemli giriş sağlandı.”