KÜLTÜR SANAT - 19 Ekim 2024 Cumartesi 15:16

Başkan Seçer: "Bölgesel gastronomi için iş birliği yapmalıyız"

A
A
A
Başkan Seçer: "Bölgesel gastronomi için iş birliği yapmalıyız"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ’8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ kapsamında düzenlenen ’Bölgesel Bir Gastronomi Destinasyonu Olabilmek İçin Yerel Yönetimlerin Rolü’ panelinde konuşmacı olarak yer aldı. Başkan Seçer, "Bölgesel gastronomi için işbirliği yapmalıyız" dedi.


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde, Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla ’Kökleriyle Adana’ sloganıyla düzenlenen festivale katıldı. Festival kapsamında Dr. Fatoş Karahasan moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Başkan Seçer’in yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel ve Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet de konuşmacı olarak yer aldı.



"Birçok alanda konuların bölgesel ele alması gerekiyor"


Başkan Seçer, Adana Merkez Park’ta düzenlenen ve Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in de dinleyenler arasında yer aldığı panelde, Akdeniz hinterlandında bulunan kentlerin sadece gastronomi alanında değil, birçok alanda konuları bölgesel ele alması gerektiğini ifade etti. Bunun bölgesel kalkınma için önemli olduğunu vurgulayan Seçer, "Bölgesel bir ekonomik kalkınma ya da gastronomi destinasyonu oluşturacaksanız Mersin özelinde değil de bölgesel yapacaksınız ki daha cazip hale getireceksiniz. Destinasyonu zenginleştireceksiniz, tahkim edeceksiniz. Bölgesel gastronomi, bölgesel destinasyon oluşturmak istiyorsak belediyeler olarak iş birliği yapmalıyız. Bu konuda bir çalışma masası oluşturup bunun üzerinde kafa yormak ve artık bunu bir rutin haline getirmek gerekiyor" dedi.



"Mersin, gastronomi zenginliğini bir arada bulduğunuz bir şehir"


Mersin’in demografik ve coğrafi yapısı dolayısıyla mutfak kültürünün de çok çeşitli olduğuna dikkat çeken Seçer, "Mersin coğrafi, tarihi ve demografi olarak çok kozmopolit bir kent. Mersin’de Türkiye’nin her yerinden insan var, çok kültürlülük hakim. Bütün kültürlerin damak ve gastronomi zenginliğini bir arada bulduğunuz bir şehir. Mersin’in bu değerini ve potansiyeli açığa çıkartma noktasında azmimiz, irademiz ve inancımız var" diye konuştu.



"Gastronomide tanınmak için enstrümanlar oluşturmak gerekiyor"


Gastronomi alanında ilerleyebilmek adına yerel yönetimlerin üzerine eğilebileceği bazı başlıklar olduğuna işaret eden Seçer, "Markalaşmayı sağlayacaksınız, keşfedeceksiniz, lezzetleri öne çıkaracaksınız. Coğrafi işaret tescili alacaksınız. Bunların tanıtılmasını sağlamak için enstrümanlar oluşturacaksınız. Yerel üreticilere destek yapacaksınız" dedi.


Tarsus’ta yapılan Gastronomi Merkezi’nin 1-3 Kasım arasında yapılacak Tarsus Festivali ile açılacağını belirten Seçer, "Biz bu festivalleri mutfağımızı, yöresel ürünlerimizi, bölgesel değerlerimizi tanıtmak için yapıyoruz. Bir değer, eğer kimsenin görmediği bir yerde duruyorsa o değer olmaktan çıkmaya başlıyor ama bunu bir potansiyel olarak görüp açığa çıkartıyorsanız değerine değer katıyorsunuz. Bunun başarmanın yolları; tanıtım, yerel üreticilerinizi destekleme, bu tanıtımları festival yoluyla, medya ya da sosyal medya yoluyla duyurmak ve bölgesel iş birliklerini yoğunlaştırmak" diye konuştu.


Festivalde, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger tarafından Başkan Seçer ve protokol üyelerine katılımlarından dolayı hediye takdimi yapıldı.



Başkan Seçer: "Bölgesel gastronomi için iş birliği yapmalıyız"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Hintli turistler Adana lezzetlerine hayran kaldı Adana’da bu sene 8.’si düzenlenen Uluslararası Adana Lezzet Festivali, yerli ve yabancı binlerce turistin katılımıyla sürüyor. Hindistan’dan festival için gelen turistler, Adana kebap başta olmak üzere birçok lezzeti beğendiklerini ve seneye ailecek festivale katılacaklarını söyledi. Adana Valiliğinin ev sahipliğinde "Kökleriyle Adana" temasıyla düzenlenen "8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali" Merkez Park’ta sürüyor. 1,5 milyonun üzerinde ziyaretçinin katılması hedeflenen festivale yerli ve yabancı turistler akın ediyor. Turistler festival alanında Adana kebap başta olmak üzere birçok lezzeti deneyimliyor. “Festival esnafa can suyu oldu” Festivalde stant açan kebapçılardan Cihangir Korkmaz, “Adana kebaba ilgi çok büyük. Yerli ve yabancı binlerce turist Adana kebabı severek tüketiyor. Bizim de mangal ateşimiz hiç sönmüyor. Kebaplarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu festival esnafa can suyu oldu” dedi. “Adanalılar yemeği çok seviyor” Bir başka esnaf Mehmet Nuri Erzi ise festivalde 800 kilogram ağırlığında tavuk döner taktıklarını anlatarak, “Özel ocağımızda 1 metre 15 santimetre boyunda 800 kilogram ağırlığında tavuk döner taktık. Adanalılar yemeği çok seviyor. Bizler de Adanalıları dönere doyuruyoruz” ifadelerini kullandı. Hindistan’dan festivale geldi Öte yandan festivale Hindistan’dan arkadaşı Naisha ile gelen Phalak Gangi, “Festival için Hindistan’dan geldim. Adana kebap ve çiğköfteyi çok beğendim. Ayrıca kabak tatlısını da çok beğendim. Festival çok güzel. Seneye tüm ailemle birlikte bu festivale geleceğim” diye konuştu. Ankara’dan festivale gelen Ayhan Eryılmaz, “Hem Adana’yı gezmeye hem de lezzetleri tatmak için Ankara’dan geldim. İlk Adana kebap yiyeceğim, akşama daha vakit var. Birçok lezzeti tadacağız” dedi. Arkadaşlarıyla birlikte festival alanına gezmeye gelen Hamiyet Gülüç ise festivali çok güzel bulduğunu söyledi.
Adana Hintli turistler Adana lezzetlerine hayran kaldı Adana’da bu sene 8. düzenlenen Uluslararası Adana Lezzet Festivali, yerli ve yabancı binlerce turistin katılımıyla sürüyor. Hindistan’dan festival için gelen turistler, Adana Kebap başta olmak üzere birçok lezzeti beğendiklerini ve seneye ailecek festivale katılacaklarını söyledi. Adana Valiliğinin ev sahipliğinde "Kökleriyle Adana" temasıyla düzenlenen "8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali" Merkez Park’ta sürüyor. 1.5 milyonun üzerinde ziyaretçinin katılması hedeflenen festivale yerli ve yabancı turistler akın ediyor. Turistler festival alanında Adana Kebap başta olmak üzere birçok lezzeti deneyimliyor. “Festival esnafa can suyu oldu” Festivalde stant açan kebapçı esnaflarından Cihangir Korkmaz, “Adana Kebaba ilgi çok büyük. Yerli ve yabancı binlerce turist Adana Kebap’ı severek tüketiyor. Bizim de mangal ateşimiz hiç sönmüyor. Kebaplarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu festival esnafa can suyu oldu” dedi. “Adanalılar yemeği çok seviyor” Bir başka esnaf Mehmet Nuri Erzi ise festivalde 800 kilogram ağırlığında tavuk döner taktıklarını anlatarak, “Özel ocağımızda 1 metre 15 santimetre boyunda 800 kilogram ağırlığında tavuk döner taktık. Adanalılar yemeği çok seviyor. Bizlerde Adanalıları dönere doyuruyoruz” ifadelerini kullandı. Hindistan’dan festivale geldi Öte yandan festivale Hindistan’dan arkadaşı Naisha ile gelen Phalak Gangi, “Festival için Hindistan’dan geldim. Adana Kebap ve çiğköfteyi çok beğendim. Ayrıca kabak tatlısını da çok beğendim. Festival çok güzel. Seneye tüm ailemle birlikte bu festivale geleceğim” diye konuştu. Ankara’dan festivale gelen Ayhan Eryılmaz, “Hem Adana’yı gezmeye hem de lezzetleri tatmak için Ankara’dan geldim. İlk Adana Kebap yiyeceğim, akşama daha vakit var. Birçok lezzeti tadacağız” dedi. Arkadaşlarıyla birlikte festival alanına gezmeye gelen Hamiyet Gülüç ise festivali çok güzel bulduğunu söyledi.