YEREL HABERLER - 13 Mart 2012 Salı 13:30

TEDARİK ZİNCİRİ AKREDİTE TEST VE AR-GE MERKEZİ TEMMUZ’DA AÇILIYOR

A
A
A
TEDARİK ZİNCİRİ AKREDİTE TEST VE AR-GE MERKEZİ TEMMUZ’DA AÇILIYOR

Türkiye’nin ilk Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Merkezi Mersin’de kuruluyor. Proje Koordinatörü Fevzi Filik, bu yılın Temmuz ayında hizmet vermeye başlayacak olan merkezin, sanayiciye tedarik zinciri sürecinde önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) bir ilke daha imza atarak, sanayicinin gıda sektörü dışında ihtiyaç duyduğu tüm testlerin, kalite kontrollerinin yapılacağı, simülasyon ve tersine mühendislik uygulamalarının da yer alacağı Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Merkezi’ni Temmuz ayında hayata geçiriyor. MTSO Proje Ofisi yetkilisi ve Proje Koordinatörü Fevzi Filik, sürekli kendini yenileyecek bir merkez olma konumunda hizmet verecek olan merkezin kurulma aşamaları ve sağlayacağı katkıları İHA muhabirine anlattı. Üretim noktasından tüketim noktasına kadar geçen bütün süreci kapsayan tedarik zincirinde, ürünün hareketliliği, bir yerden bir yere gitmesi, paketlenmesi, etiketlenmesi gibi süreçlerin hepsini inceleyecek, özellikle metal sanayi, kutu-ambalaj üretimi yapan sanayi, kağıt sanayi gibi sanayileri içine aldığı bir merkez kurmak istediklerini anlatan Filik, Bu amaçla Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Merkezi Projesi adı altında bir proje hazırladıklarını belirtti. Proje sahibinin MTSO, proje ortağının da Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olduğu bu projeyi, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) 2010 yılı hibesine sunduklarını aktaran Filik, projenin 2011 Haziran ayında onaylandığını ve yaklaşık 1 milyon TL’lik hibe alındığını ifade etti. Projenin Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıdığını belirten Filik, merkezin kurulacağı yerle ilgili alternatifler olduğunu, iki-üç hafta içerisinde de netleşeceğini kaydederek, “Merkez, 2012 Temmuz ayının ilk haftasında bütün hizmetleri vermeye başlayacak” dedi.
“BÜTÜN TEST HİZMETLERİ, PROTOTİPLER, TASARIM HİZMETLERİ VERİLECEK”
Merkezin, Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) akreditasyon alacağının altını çizen Filik, sanayicilerin "Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Merkezi"nde tedarik zinciri sürecinde talep ettiği gerekli bütün test hizmetlerini akredite ve bütünleşik olarak alabileceklerini dile getirdi. Filik, merkezde verilecek hizmetleri şöyle sıraladı: “Bu laboratuarın içerisinde metal sanayiye gerekli olan bütün testleri yapacağız ve akredite olduğumuz için imza yetkimizle birlikte rapor halinde vereceğiz. Ayrıca ambalaj testleri yapabileceğiz; herhangi bir istenen ambalajın tasarımını yapıp, üç boyutlu prototipini sanayicinin eline verebileceğiz. Bu merkezin kutu ve ambalaj üzerine inanılmaz bir altyapısı olacak. Öte yandan yine Mersin’de ilk olarak tersine mühendislik hizmeti verilecek. Yani herhangi bir ürün üzerinde istenilen değişikliklerin üç boyutlu tarayıcıda yapılarak, üç boyutlu yazıcıdan prototipini çıkarıp sanayiciye kullanılabilir şekilde verme imkanı olacak. Bir üretim sürecinde örnek bir üretim yapmak ciddi bir maliyettir, bunun önüne geçmiş olacağız. Tasarım hizmetleri vereceğiz. Ayrıca çevre testlerini alabilecekler, egzoz emisyon ve baca gazı ölçümü, bütün kalite kontrolleri, ürünlerin kalite kontrol sertifikasyonunu yapabileceğiz. Amerika’dan bir kurumla ortaklığımız var. Türkiye’den Amerika’ya ihraç edilecek olan paketlerin, ambalajlı ürünlerin paket ve ambalaj onayının sertifikasyonunu bu merkez yapacak. Sigorta şirketleri de bu merkezden yararlanabilecek ve taşıma esnasında ambalajın düşme-kırılma testlerini yapabileceğiz. İmalat ve lojistik sektörüne yönelik danışmanlık hizmetleri, imalat sanayi ve lojistik sektörüne yönelik uygulamalı eğitim, ulusal ve uluslararası proje danışmanlık hizmetleri gibi birçok hizmet kalemi kurulacak olan merkezde yer alacak. Merkezin bir danışmanlık havuzu olacak ve Türkiye’nin lojistik alanında önde gelen isimleri ile çalışacağız.”
Merkezde imalat ve lojistik sektörüne yönelik simülasyon uygulamalarını da yapacaklarına dikkat çeken Filik, “Örneğin bir depo kurmak istiyorsunuz ve nasıl olacağını hayal ediyorsunuz. O depoyu görmek mi istiyorsunuz? Gelin görün, bilgisayar ortamında onun küçük bir simülasyonunu yaratıyoruz, hacimleri artırdıkça kutuların nasıl dizmesi gerektiğine kadar görüyorsunuz” diye konuştu.
Özellikle tasarımda OSB’deki firmaların ayrı ayrı makine almaları yerine, bu merkezden yararlanarak maliyeti düşüreceklerine işaret eden Filik, böylece ortak kullanım kültürünün de gelişeceğini vurguladı. OSB’deki firmaların merkezin biran önce kurulmasını istediklerinin altını çizen Filik, şunları söyledi: “Gerçekten bir Ar-Ge merkezi, bir yandan da sanayicinin bütün testlerini yapabileceği bir merkez olacak. Bu kendini çevirebilecek ciddi bir yatırım projesi. Mersin’de ilk defa bu yatırım projesi var. OSB’ler arasında sadece Ankara OSB’de var ama orada tersine mühendislik yok; hem test hem Ar-Ge olunca Türkiye’de ilk oluyor. Bu merkez gelirini kendini geliştirmeye harcayacak ve sürekli yenilenecek.”
Projenin Türkiye’ye de örnek olduğuna dikkat çeken Filik, projeyi İzmir, İstanbul gibi büyük illerin istediğini, bazı kalkınma ajanslarının projeyle ilgili bilgi aldığını sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya MÜSİAD Antalya şubesi heyetinden Mısır’a ticari ve kültürel temas MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Ali Akçay ve yönetim kurulu üyeleri, Mısır’a gerçekleştirdikleri ziyaretle hem ticari hem de kültürel temaslarda bulundu. Yoğun bir program çerçevesinde gerçekleşen ziyaret, iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle görüşmelerin yanı sıra Mısır’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini de içine aldı. Heyet, Kahire’de Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi Salih Mutlu Şen ile bir araya gelerek iki ülke arasındaki ticari ilişkiler üzerine fikir alışverişinde bulundu. Ayrıca, Ticari Ateşeler Hakan Atay ve Çağlar Göksu ile yapılan görüşmelerde, işbirliği fırsatları ve yatırım potansiyelleri değerlendirildi. Bu ziyaretler sırasında, MÜSİAD Mısır Başkanı Ekin Gümüşdağ ile de bir toplantı gerçekleştirildi. İş dünyasının temsilcileri, Mısır’daki Türk iş insanlarının mevcut durumunu, karşılaşılan zorlukları ve geleceğe dönük projeleri ele aldı. MÜSİAD heyeti, Kahire Merkez ve Yeni Kahire bölgelerinde iş bağlantılarını güçlendirmek adına çeşitli ticari görüşmelere de imza attı. Bu görüşmeler, Türk ve Mısırlı iş dünyası arasındaki bağların daha da kuvvetlendirilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirildi. Ticari temasların yanı sıra heyet, Mısır’ın dünya mirası kabul edilen kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Piramitler ve diğer tarihi yapıları ziyaret eden grup, Mısır’ın eşsiz tarihini yerinde gözlemledi. MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Ali Akçay, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “Mısır, Türk iş insanları için stratejik öneme sahip bir ülke. Burada hem işbirliği fırsatlarını değerlendirme hem de kültürel bağlarımızı güçlendirme şansı yakaladık. Bu temasların iki ülke arasında yeni kapılar açacağına inanıyorum” dedi.
Antalya Başkan Özçelik: "Alanya’nın kalitesini yukarıya çıkaracağız" Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Alanya’nın kalitesini yukarıya çıkarmak istediklerini belirterek, turizmle ilgili önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmaları aktardı. Alanya protokolü, STK, turizm ve tarım sektörü temsilcilerinin katıldığı ’Alanya Otelcileriyle Arama Toplantısı’na katılan Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, "Vizyonumuzu ve bakış açımızı, gelecekte Alanya’mız için ne istediğimizi sizlere anlatmak bizim için çok önemli. Alanya’nın en önemli iki geliri tarım ve turizmdir. Turizm olursa tarım daha fazla var, turizm olursa tarımdan gelir elde eden arkadaşlarımızın da geliri daha yüksek olur. Alanya’da 170 bine yakın yatak var ve sizler gibi yanınızda çalışan arkadaşlarımız gibi, köyde domates yetiştiren amcamız da para kazanıyor. Biz geldikten sonra arkadaşlarımızla birlikte tespit ettiğimiz en önemli sorunlardan birisi ulaşım. Ulaşımla ilgili de önümüzde bir planımız var. İnşallah bizim dönemimiz içerisinde Atatürk Caddesi’ni bir ucundan bir ucuna tramvayla geçip, şehir merkezindeki bu kalabalığı aşacağız” dedi. "Yeni hizmet binamıza aralık ayında taşınmaya başlıyoruz" Şehri yeniden planladıklarının altını çizen Başkan Özçelik, “Bizim eski karakol dediğimiz kısımlarda inşallah bir iki yıl içerisinde çalışma başlatacağız. Oradaki çarpık yapıyı düzelteceğimizi şimdiden söyleyebilirim. Yeni Belediye Hizmet Binamıza da Aralık ayında taşınmaya başlayacağız ve büyük ihtimalle Ocak ayında meclis toplantımızı orada gerçekleştireceğiz. Mevcut binadaki sonradan yapılan ek kısmı yıkıp, o bölgeye farklı bir proje çerçevesinde ulusal bir yarışma açarak Alanya’mızı şekillendirmek istiyoruz. Alanya’ya gelen bir misafirimiz tekrar memleketine döndüğünde daha önce geldiyse ‘Alanya çok değişmiş, güzel işler olmuş’ ilk defa geldiyse de ‘Alanya çok güzelmiş’ dedirtmek istiyoruz. Alanya’mızın kalitesini yukarıya çıkaracağız. Benim hedefim bu ve sizlerden bu hedef için destek istiyoruz. Benim yönetim şeklimde, kendi konusunda uzman olan ve en iyi bildiğini düşündüğüm arkadaşlarla bu işi yürütmektir. Alanya’yı belki de ilk defa 7 kişi yönetiyoruz" diye konuştu. "İnsanların kafasına Alanya’ya gitmek gibi bir fikri oturtabilmeliyiz" Bugüne kadar herkesin kış turizmini geliştirmek istediğini söylediğini belirten Başkan Özçelik, "Artık lafla kalmasın diye projelerimizle bu kış turizmine hazırlanıyoruz. Alanya’nın kış dönemini hareketlendiriyoruz. Bu projelerle ilgili resmi prosedürüler pazartesi itibariyle başlıyor. Milli Egemenlik Stadı, Okurcalar spor alanı ve Galip Dere Plajı ile ilgili projelerimizin resmi görüşmelerine başlıyoruz. Büyükşehir ile istişarelerimiz de devam ediyor ve arıtma gibi sorunları çözmek için büyük adımlar atıyoruz. Alanya Belediyesi olarak 1 Ocak’tan itibaren planladığımız her şeyi yapacağız. Zabıtalarımız 1 Ocak itibariyle de yeniden yapılanmış bir şekilde sahada olacaklar. Her ay en az bir defa bir pastaneye zabıta girecek ve ceza yazmak için değil, oranın temiz, tertipli olduğunu görmek için girecek. Toplu taşıma ile ilgili görüşmelerimiz de devam ediyor. Batı tarafındaki otellerdeki turistlerin şehre taşınmasıyla ilgili yaptığımız görüşmeler de bu doğrultuda sürüyor. Hedeflerimiz elbette 1-2 senede olacak bir şey değil ama insanların kafasına Alanya’ya gitmek gibi bir fikri oturtabilmeliyiz. Geçmiş sebepler beni ilgilendirmiyor ben önüme bakıyorum ve bu yıl ilk defa ‘Biz Alanya’yız’ dedik. Fuarlara katıldık ve emin olalım bu çok etkili oldu” dedi. Program soru ve cevap kısmının ardından sona erdi.