Mersin`in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, gelişmiş ülkelerde kentsel dönüşümlerin vatandaş eksenli olduğunu, ancak ülkemizde müteahhit bir zihniyetle ve emrivaki yapılarak konuya yaklaştığını savundu.
Mersin`in merkez Akdeniz ilçesi sınırları içerisinde yer alan Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılmak istenen kentsel dönüşümle ilgili olarak Akdeniz Belediyesi tarafından `Kentsel Dönüşüme Alternatif Yaklaşımlar-Sağlıklaştırma ve Sosyal Politikalar` paneli düzenlendi.
Panelde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, dünyadaki değişim ve dönüşümlerin, yaşamın her alanında kendisini hissettirdiğini, ancak bu değişimin insan odaklı bir bakış açısıyla geliştirmesi gerektiğini belirtti. Geleceği kurgularken yine insani ve ekolojik dengeyi göz ardı etmeden çözümler üretmenin, en doğru seçenek olduğunu vurgulayan Türk, "Türkiye`de ve Mersin`de kentsel dönüşüm konusu, iletişim eksikliğinden yeterince anlaşılamıyor. Akdeniz Belediyesi olarak konunun uzmanlarının da katkılarıyla bu konuyu tartışmaya ve doğru mecrada yol almaya çalışıyoruz. Bugünkü panelimizde kentimizi şekillendirirken nasıl bir yol almamız gerektiğini tartışacağız" dedi.
TOKİ`nin emrivaki uygulamalarının halka güven vermediğini ileri süren Türk, "Kentin ilgili sivil toplum kuruluşlarına, halka, yerel yönetimlere sorulmadan başlatılan bu uygulamalar, sorunu tıkanma noktasına getirdi. Çay, Çilek, Özgürlük mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik durumları göz ardı edilmiştir. Kentsel dönüşüm, sağlıklı bir çalışma yapmadan ve masa başında alınan kararlarla oldu bittiye getirilmeye çalışılmaktadır. Kentimizin merkezinde çok daha yıpranmış alanlar dururken söz konusu mahallelerin dönüşüm programına alınması düşündürücüdür. Kentsel dönüşüme karşı değiliz. Ancak bazı yaklaşımlar bizleri tatmin etmemiştir. Halkımız nasıl istiyorsa bizler de o doğrultuda hareket edeceğiz" diye konuştu.
Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Dr. Ümit Özcan da panelde `Kentsel sorun alanlarının iyileştirilmesi için geliştirilmiş olan farklı çözümler ve Türkiye`deki uygulamaların karşılaştırılması` başlıklı sunum yaptı. Şehir Plancıları Odası olarak yanlış uygulamalara karşı mücadele ettiğini dile getiren Özcan, "Hükümet gecekonduları yıkıyor, yeni gecekondu yaptırmıyor ama Boğaz`da, orman alanlarında yapılan gecekondu niteliğindeki havuzlu villalara af çıkarıyor. Burada da Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinin bulunduğu konum, iştah kabartıyor" şeklinde konuştu.
Mimar Sinan GSÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Cemal Yalçıntan ise `Yoksul mahalleler, sağlıklaştırma ve sosyal politika` başlıklı sunumunda, kentsel dönüşümün getirilmesinin birinci nedeninin ekonomik olduğunu ifade etti.