KÜLTÜR SANAT - 25 Kasım 2024 Pazartesi 12:24

Tarihi Kentler Birliği’nden Şehzadeler Belediyesi’ne başarı ödülü

A
A
A
Tarihi Kentler Birliği’nden Şehzadeler Belediyesi’ne başarı ödülü

Şehzadeler Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) 23’üncüsünü düzenlediği ’Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda’ başarı ödülünün sahibi oldu.


Türkiye genelinde 469 belediyenin üye olduğu Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’na 30 belediye 61 proje ile katıldı.


Şehzadeler Belediyesi’nin, Doğu Kışla içerisinde bulunan ve Kurtuluş Savaşı sırasında karargâh binası olarak kullanılan tarihi binanın “Çocuk Kültür ve Sanat Merkezi’ne dönüştürülmesi için yürüttüğü General Seyfettin Çalbatur Binası Restorasyon Projesi, TKB’nin bu yıl 23’üncüsünü düzenlediği “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda” başarı ödülüne layık görüldü.


Muğla’da düzenlenen ödül törenine katılan Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, ödülü Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TKB Başkanı Mansur Yavaş’ın elinden aldı.


Şehzadeler Belediye Başkanı ve TKB Encümen Üyesi Gülşah Durbay, projenin Manisa’nın kültürel mirasına katkı sağlamakla kalmayıp, milli birlik ve beraberliğin sembolü olarak gelecek nesillere de aktarılacağını vurguladı. Durbay, “Sürdürmekte olduğumuz restorasyon çalışmaları ile metruk durumdaki tarihi bina, hem modern bir çocuk merkezi olarak kullanılacak hem de kentin tarih ve kültür mirasına değer katacak Şehzadeler Belediyesi’nin bu projesi, hem çocukların hem de şehir halkının faydalanabileceği bir kültür merkezi oluşturma hedefiyle Manisa’ya tarihi ve anlamlı bir armağan olarak kazandırılacak. Tarihi yapılar toplumun tarihini, kültürünü, sanatını ve yaşam biçimini bizlere anlatan en önemli unsurlardır. Tarihi yapıları restore etmek sadece geçmişle bağlarımızı güçlendirmekle kalmıyor, gelecek nesillere de ışık olmayı sürdürüyor. Belediye olarak kentimizdeki tüm tarihi değerlerimizi önemsiyor ve korumak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.



General Seyfettin Çalbatur Karargâh binası


1916 yılında kışla olarak inşa edilen tarihi yapı, Kurtuluş Savaşı sırasında Karargâh Binası olarak kullanılmış ve General Seyfettin Çalbatur gibi kahraman isimlere ev sahipliği yaptı. Savaşın ardından, 8 Eylül 1922 tarihinde Manisa’nın kurtuluşunun simgesi olan Türk bayrağını hükümet konağına çeken General Çalbatur’un ismi, bu bina ile ölümsüzleştirildi. Şehzadeler Belediyesi’nin restorasyon projesiyle tarihi yapı, çocuklara yönelik eğitici kurslar ve öğretici etkinliklerin düzenleneceği bir merkez olarak hizmet verecek.



Tarihi Kentler Birliği’nden Şehzadeler Belediyesi’ne başarı ödülü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Yılmaz’dan vatandaşlara çorba ikramı Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, ilçenin farklı noktalarında oluşturduğu çorba dağıtım merkezleri ile vatandaşların içini ısıttı. Sabahın erken saatlerinde başlayan çorba dağıtımına katılan Başkan Umut Yılmaz, belediye tesislerinde pişirilen çorbaların soğuk kış günlerinde her sabah vatandaşlara dağıtılacağını belirtti. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, bir kez daha vatandaşların gönlünü fethetti. Sabahın erken saatlerinde işine, okula ve camiye giden vatandaşlara çorba ve ekmek ikram ediliyor. Vatandaşlardan tam not alan proje, ilçe genelinde yaygınlaştırılacak. “Çorba dağıtımları devam edecek” Başkan Umut Yılmaz, sabah saatlerinde devam eden çorba dağıtımına eşlik etti. Vatandaşlara bizzat çorba ikramında bulunan Yılmaz, çok fazla ihtiyaç duyulan bir projeyi uygulamaya koyduklarını belirtti. Çorbaların belediye tesislerinde pişirildiğini aktaran Yılmaz, “Projemiz bununla sınırlı değil. Çorba dağıtımlarımız soğuk kış günlerinde devam edecek. Çorba dağıtım noktalarımızı da artıracağız. Vatandaşlarımız sabahın erken vaktinde, henüz güneş doğmadan evden çıktığında ne yiyeyim derdine düşmesin istiyoruz. Bu anlamda bizim için de çok kıymetli bir proje. Halkımızın ihtiyaçlarını giderebiliyor ve mutlu ediyorsak ne mutlu bize” dedi. “Şehitkamil yaşanabilir bir kent olacak” Başkan Yılmaz, çorba dağıtımı esnasında vatandaşlarla da sohbet etti. Sorun ve taleplerini dinleyen Yılmaz, “Daha mutlu bir Şehitkamil” yolunda çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi. Yılmaz, tüm sorunları ortak akılla çözüme kavuşturacaklarını dile getirerek, “Hep birlikte Şehitkâmil’i yaşanabilir bir kent haline getireceğiz” diye konuştu. Sabahın ilk ışıklarında sıcak çorba ile güne başlayan öğrenciler, esnaf ve vatandaşlar yapılan hizmet için Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz ve ekibine teşekkür etti.
Malatya Battalgazi Belediyesi kış mesaisinde Battalgazi Belediyesi, yoğun kar yağışının ardından ilçede günlük hayatın aksamaması için karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sahadaki çalışmaları yerinde inceleyerek ekiplere destek verdi ve vatandaşlarla bir araya geldi. Kış mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte Malatya genelinde başlayan yoğun kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Battalgazi Belediyesi, kar yağışının ardından vatandaşların mağduriyet yaşamaması için tüm ekiplerini sahaya seferber etti. İlçenin birçok noktasında devam eden kar temizleme çalışmalarıyla yolların açık tutulması ve günlük yaşamın normale dönmesi hedefleniyor. Malatya genelinde etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkilerken Battalgazi Belediyesi, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için tüm ekiplerini sahaya seferber etti. İlçe genelinde cadde ve sokaklarda yapılan kar temizleme çalışmalarıyla yolların açık tutulması ve günlük yaşamın normale dönmesi hedefleniyor. Kırsal mahallelere de öncelik veren belediye ekipleri, ana arterlerin yanı sıra ulaşımı zorlaşan kırsal yolların açılmasını sağladı. Özellikle hastane, okul ve toplu taşıma güzergâhlarına öncelik tanınırken, kırsalda yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçlarına erişimi için yolların açılması hızla tamamlandı. Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sahadaki çalışmaları yerinde inceledi ve ekiplere kolaylıklar diledi. Mahalle sakinleri ve esnafla sohbet eden Başkan Taşkın, kar yağışının bereket olduğunu vurgulayarak, “Kar yağışı hepimiz için bereketi simgeliyor. Ancak bu süreçte vatandaşlarımızın günlük hayatlarının aksamaması için tüm ekiplerimizle sahadayız. Hem merkezde hem kırsalda yolları açık tutmak ve ulaşımı kolaylaştırmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Tüm hemşehrilerimizin huzurlu bir kış geçirmesi için gayretle hizmet veriyoruz” dedi. Geniş kapsamlı önlemler Belediye yetkilileri, kar yağışının devam etmesi ihtimaline karşı hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Nöbetçi ekipler 24 saat esasına göre görev yapacak, karla mücadele araçları ise ihtiyaç durumunda hemen müdahaleye hazır bekletilecek. Vatandaşlardan araçlarını dikkatli park etmeleri ve zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları istendi. Battalgazi Belediyesi, kış boyunca kesintisiz hizmet anlayışıyla çalışmalarını sürdüreceğini vurgularken, Başkan Taşkın tüm ekiplere özverili çalışmaları için teşekkür etti ve vatandaşlara bereketli bir kış diledi.
Ankara HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: “ILO’nun C190 sayılı ‘Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanmasını istiyoruz” Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, “HAK-İŞ olarak Birleşmiş Milletler ILO’nun C190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanmasını önemli bir aşama olarak görüyoruz. Bunun onaylanmasını istiyoruz” dedi. HAK-İŞ Konfederasyonu, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında Filistinli kadınlar başta olmak üzere kadınlara yapılan şiddeti kınamak için 81 ilde eş zamanlı eylem gerçekleştirdi. Ankara’da gerçekleştirilen eylemde, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Konfederasyon üyeleri tarafından ABD Büyükelçiliği’ne ‘Kadına şiddete hayır’ sloganlarıyla yürüyüş yapıldı. Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, hem Filistin’de kadınların yaşadığı şiddeti göz önüne sermek hem de Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni bir alan açmak için harekete geçtiklerini dile getirdi. “Kadına yönelik şiddetle mücadele bizim en temel görevlerimizdendir” Kadına yönelik şiddetle mücadelenin sadece 25 Kasım’la sınırlandırılamayacağını vurgulayan Arslan, “Kadına yönelik şiddetle mücadele bizim en temel görevlerimizdendir. Bizim kültürümüzde, medeniyetimizde, değerlerimizde bu asla söz konusu olamaz. Cennetin kadınların ayakları altında olduğuna inanan ve bunu ilan eden bir dinin mensubu olarak kadına yönelik her türlü şiddet bizim kültürümüzde yasaklanmıştır. Bugün olup bitenler bizim kültürümüze, değerlerimize ve inancımıza asla mal edilemez. Bugün olup bitenleri hiçbir şekilde onaylamadığımızın, hiçbir şekilde kabul etmediğimizin altını çizmemiz gerekiyor” dedi. “Kadına ve erkeğe, hatta bütün canlılara şiddetin yasaklandığı bir kültürün mensuplarıyız” Arslan, kadınların şiddete maruz kalmasının insanlığın değerlerinin yok edildiği bir noktayı işaret ettiğini dile getirerek, “Kadına ve erkeğe, hatta bütün canlılara şiddetin yasaklandığı bir kültürün mensuplarıyız. Bırakın kadınları, erkekleri, karıncayı bile ezmenin bizim kültürümüzde yasaklandığı bir anlayış bugün nasıl oluyor da birkaç yıl içerisinde binlerce kadının katledilmesini seyrediyor. İş yerlerinde, aile içerisinde, sokaklarda kadınların katledilmesine sessiz kalamayız” ifadelerini kullandı. “Kadına yönelik şiddete karşı erkeklerin daha fazla inisiyatif almasını arzu ediyoruz” Kadına şiddet konusunun sadece kadınların sorunu olmadığını söyleyen Arslan, “Bu sorun hepimizin sorunudur. Bu yüzden biz kadına yönelik şiddetle mücadele gününde kadına yönelik şiddete karşı erkeklerin daha fazla inisiyatif almasını arzu ediyoruz ve bunu destekliyoruz. Bu yüzden HAK-İŞ’li erkekler olarak kadına yönelik şiddetle mücadelenin esas öznesi bizleriz. Kadına yönelik şiddetin mağdurları kadınlar ama şiddeti yapanlar ise büyük ölçüde erkeklerdir. O zaman erkekler olarak bu konuda önce kendimizi, sonra teşkilatlarımızı ve milletimizi bu konuda uyarmamız gerekiyor” diye konuştu. “ILO’nun C190 sayılı ‘Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanmasını istiyoruz” Kadına yönelik şiddetin son bulması için kadınların ve erkeklerin dayanışma içerisinde olması gerektiğini belirten Arslan, ‘ILO’nun C190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin kabul edilmesi gerektiğini işaret etti. Arslan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “HAK-İŞ olarak Birleşmiş Milletler ILO’nun C190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanmasını önemli bir aşama olarak görüyoruz. Bunun onaylanmasını istiyoruz. Çünkü bütün dünyada ve ülkemizde bütün çalışanların hem taciz hem de şiddete karşı korunması önemli bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin hayata geçirilmesi konusunda HAK-İŞ liderlik yapmakta ve öncülük etmekteyiz. Eğer ülkemiz bunu onaylamazsa biz bunu toplu sözleşmelerle hayata geçirmek için bir çaba içerisindeyiz. HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın bu konuda yaptığı çalışmaları toplu sözleşmelerle ekleyerek kadına yönelik şiddetle birlikte bütün şiddet türlerine ve tacizlere karşı çalışanları korunduğu yeni bir anlayışı hep birlikte gerçekleştireceğiz.” “İsrail katliamlarının en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklardır” İsrail’in Filistin ve Gazze’de saldırılar düzenleyerek katliam yaptığını ve saldırılar sonucunda Filistinli kadın ve çocukların şiddete maruz kaldığını da sözlerine ekleyen Arslan, “Bu katliamlar Lübnan’dan Suriye’ye kadar uzanmaktadır. Bu katliamların en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklardır. Bu kadın ve çocuk katillerine karşı dünyanın sessiz kalmasını kınıyorum. Uluslararası topluma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, Arap Birliği’ne, Avrupa Birliği’ne, İslam İşbirliği Teşkilatı’na yazıklar olsun. Bu uluslararası kuruluşların sadece konuşup temennide bulunduğu bir katliamlar dönemini yaşıyoruz ve insanlık adına utanıyoruz” şeklinde konuştu. Basın açıklaması, Arslan’ın konuşmasının ardından HAK-İŞ Ankara İl Başkanı Duran Çiçek’in çalışma hayatında kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi için taleplerin yer aldığı ortak bildiriyi okumasıyla sona erdi.