EKONOMİ - 31 Mart 2025 Pazartesi 11:05

Su sıkıntısına karşı kendi imkanlarıyla çözüm

A
A
A
Su sıkıntısına karşı kendi imkanlarıyla çözüm

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde çiftçiler, yaz aylarında tarım arazilerini sulayabilmek için çeşitli önlemler almaya başladı. 700 bin TL harcamayla arazisine sulama göleti inşa eden üretici Ahmet Ur, bu sayede 100 dekarlık tarım arazisini sulamayı hedefliyor.


Alemşahlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ahmet Ur, kendi imkanlarıyla arazisine 6 bin ton su kapasiteli bir havuz inşa etti. Su geçirmez özel naylonla kaplanan havuzun çevresi tel örgülerle çevrildi ve "Havuza girmek tehlikeli ve yasaktır" uyarı levhası asıldı. Üretici Ahmet Ur, kendi imkanlarıyla yaptığı sulama göleti sayesinde 100 dekarlık tarım arazisini yaz aylarında sulamayı hedefliyor.



Su sıkıntısına karşı çözüm


Su sıkıntısı yaşamamak için 700 bin TL harcama yapan Ahmet Ur, "Yeterli yağış olmaması nedeniyle yaz aylarında arazilerimi sulamada sıkıntı oluyordu. Çare arıyordum. Küçük çaplı bir gölet yaparak 100 dekarlık tarım alanımı sulama imkanı sağladım. Bu gölet 6 bin tonluk olup, 10 metre derinlikte, 30 metre genişlikte ve 60 metre uzunluğundadır. Derinkuyu sondaj pompasından suyu dolduruyorum ve toplanan suyla 100 dekarlık tarım arazisini 20 günde rahatlıkla sulayabiliyorum. Böylece enerjiden de tasarruf ediyorum. Ayrıca bu gölet, olabilecek bir orman yangınında helikopterlerin su almasına da imkan sağlayacak" dedi.



Derin sondaj kuyuları yaygınlaşıyor


Sarıgöl ve çevresinde su sıkıntısını gidermek için küçük sulama göletlerinin yaygınlaştığı öğrenilirken, öte yandan, yaz aylarında çiftçiler, tarım arazilerini sulamak için 250-400 metre derinliğe ulaşan derin sondaj pompalarına yönelmeye başladı. Yüksek maliyet nedeniyle ortak kullanımlı sondaj çalışmalarının da yapıldığı öğrenildi.



Jeoloji mühendisinden sondaj açıklaması


Sarıgöl’de serbest çalışan Jeoloji Mühendisi Rukiye Yörük, son yıllarda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle sondaj pompa izin taleplerinin arttığını belirtti. Yörük, "Sadece Sarıgöl ovasında 2024-2025 yıllarında 1500 sondaj ruhsatı alındı. Sarıgöl’de 12 sondajcı gece gündüz sondaj yapıyor. Yeraltı sularının 300 metre derinliğe kadar indiğini görüyoruz. Talepler artıyor. Yeraltı suyu bulmak için son teknolojik cihazları kullanıyoruz. İlçenin bölgesine göre yeraltı suyu derinlikleri değişiyor. Ancak su seviyesi her geçen yıl daha da derinlere iniyor. Bu durum, sudaki mineral madde miktarının artmasına neden oluyor" dedi.



Su sıkıntısına karşı kendi imkanlarıyla çözüm

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Miras kavgasında akrabalarına kurşun yağdırdı: 3 ölü Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde miras meselesi yüzünden çıkan tartışmada yengesi ve iki yeğenine kurşun yağdıran M.G, 3 kişinin ölümüne sebep oldu. Olayın ardından kaçan şüpheli, polis tarafından kısa sürede yakalandı. Olay, sabah saatlerinde Fevzipaşa Mahallesi Ihlamur Sokak üzerinde bulunan 4 katlı bir apartmanda meydana geldi. İddiaya göre, apartmandaki dairelerin paylaşımı nedeniyle kardeşi Z.G ile aralarında uzun süredir husumet bulunan M.G, ağabeyinin yaşadığı apartmana geldi. Z.G’nin evde olmadığı sırada M.G, yengesi Melike G. ve yeğeni Ferdi G ile tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine M.G, yanında getirdiği tabancayla Melike G. ve Ferdi G’yi başlarından vurdu. Silah sesleri üzerine yukarı çıkan diğer yeğeni Bahar T’ye de ateş eden M.G. olay yerinden kaçtı. Sağlık ekipleri Melike G. ve Ferdi G’nin olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Bahar Tunalı da yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Olay sırasında alt katta bulunan Bahar Tunalı’nın eşi B.T, 5 yaşındaki oğlu S.T. ve annesi Ş.T, silah seslerini duyarak birinci kat balkonundan çıkarak kurtuldu. M.G, olay yerinden kaçtıktan kısa süre sonra polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Olayı duyarak apartmana gelen yakınları büyük panik ve üzüntü yaşadı. Sokakta geniş güvenlik önlemi alan polis, olayla ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Cumhuriyet Savcısının olay yerindeki incelemelerinin ardından Melike G., Ferdi G.ve Bahar T’nin cenazeleri hastane morguna kaldırıldı.
Kırıkkale 43 ilin geçiş güzergahında sağanak yağış etkili oldu: Yola çıkan tatilcilere uyarı Ramazan Bayramı tatilinden dönen sürücüler, 43 ilin geçiş güzergahı Kırıkkale’de kuvvetli sağanak yağışla karşılaştı. Akıcı ilerleyen araç trafiğinin olduğu "kilit kavşak" havadan görüntülendi. Emniyet, dönüş yolundaki sürücülere ’dikkatli olun’ çağrısı yaptı. Ülkenin dört bir yanından bayram tatilinden dönen vatandaşların büyükşehirlere yolculuğu devam ederken, 43 ilin geçiş güzergâhı olan ve "kilit kavşak" olarak bilinen Kırıkkale’de sağanak yağış etkili oldu. Araç trafiğinin yoğun olduğu bazı karayolları havadan görüntüledi. Öğle saatlerinde etkisini artıran yağış, özellikle Kırıkkale-Ankara ve Kırıkkale-Kayseri kara yollarında sürücülere zor anlar yaşattı. Kuvvetli yağış nedeniyle bazı bölgelerde trafik akışı yavaşladı; ıslanan yolların kayganlaşmasıyla birlikte zaman zaman maddi hasarlı kazalar meydana geldi. Yağmurla birlikte artan trafik riski karşısında polis ekipleri güzergahlarda görev alarak ulaşımın aksamaması için yoğun çaba harcadı. Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü, tatil dönüşü trafiğinin artmasıyla birlikte sürücülere sosyal medya platformları üzerinden dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu. Yapılan paylaşımda, dönüş yolculuklarının devam ettiğine dikkat çekilerek, sürücülerin hem kendi can güvenlikleri hem de trafikteki diğer bireylerin güvenliği için trafik kurallarına uymaları gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Kurallara uymak hayat kurtarır. Dönüş yolculuğu başladı. Yolda sevdiklerimize kavuşmanın heyecanı kadar trafikteki sorumluluğumuzu da unutmayalım. Birkaç dakikalık dikkat, bir ömrü değiştirebilir. Güvenli yolculuklar" ifadelerine yer verildi.
Elazığ Vali Hatipoğlu: ’’Hak sahiplerini 2025 yılı içerisinde tamamen yeni konutlarına yerleştirmek gibi bir hedef doğrultusundayız’’ Elazığ’da düzenlenen il afet risk azaltma planı toplantısında açıklamalarda bulunan Vali Numan Hatipoğlu, "Yaklaşık 37 bin konut yapıldı, yeni yaşam alanları ortaya konuluyor. Bu anlamda da depremden etkilenmiş olan vatandaşlarımız, hak sahiplerini 2025 yılı içerisinde tamamen yeni konutlarına yerleştirmek gibi bir hedef doğrultusundayız" dedi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde, Vali Numan Hatipoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, sivil toplum kuruluşları (STK), kamu kurumları ve diğer ilgili paydaşlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Hatipoğlu, Elazığ’ın farklı doğal afetlere karşı risk taşıyan bir bölge olduğunu belirterek, afetlere hazırlık ve risk azaltma çalışmalarının ne denli önemli olduğunu vurguladı. Vali Hatipoğlu, şehirdeki tüm paydaşların iş birliği içinde çalışarak, afetlere karşı daha dirençli bir Elazığ’da inşa etmek için gereken adımları atacaklarını ifade etti. Bu tür toplantıların, afet risklerinin azaltılmasına yönelik atılacak somut adımlar için önemli bir fırsat sunduğunu söyledi. Vali Hatipoğlu, ’’Elazığ, hem Doğu Anadolu fayına hem de Kuzey Anadolu fayına olan kesişimi, aynı zamanda yakın bir dönem itibariyle sürekli olarak alarm verdiği ifade edilen Yedisu fayına yakınlıkları olan bir bölgede. 2020 ve 2023 depremlerinden de etkilenmiş olan bir ilimiz. Hala iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor. yaklaşık 37 bin konut yapıldı, yeni yaşam alanları ortaya konuluyor. Bu anlamda da depremden etkilenmiş olan vatandaşlarımız, hak sahiplerini 2025 yılı içerisinde tamamen yeni konutlarına yerleştirmek gibi bir hedef doğrultusundayız’’ diye konuştu. Toplantı, il afet risk azaltma planının kapsamı, afet risk analizi ve öngörülen tedbirlerle ilgili ayrıntılı bir sunumların yapılması ile devam etti.