EKONOMİ - 28 Temmuz 2024 Pazar 09:48

Sarıgöl’de üzüm hasadı başladı

A
A
A
Sarıgöl’de üzüm hasadı başladı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üzüm hasadına başlandı. Temmuz ayının 15’inden önce erkence üzüm türü olan Superiol ve Trakya İlkeren üzümlerinin hasadına devam edilen ilçede havaların çok sıcak gitmesi üzerine Çekirdeksiz Sultaniye üzümlerin kırsal alanlarda erken hasadına neden oldu.


Sarıgöl ve çevresinde 120 bin dekarlık üzüm bağında sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarına giren tarım işçileri kestikleri üzümleri kamyonlara yükleyerek büyük illerdeki hallere göndermeye devam ediyor.


Sarıgöl Ovasında Superiol türü üzümün bağda kilosu 25-50 lira arasında kalitesine göre alımı yapılırken diğer yandan Çekirdeksiz Sultaniye üzüm kırsal alanlardaki bağlardan kilosu 25-45 lira arasında kalitesine göre alımı yapıldığı öğrenildi.


Sarıgöl Emcelli Mahallesinden üzüm üreticisi İlyas Karadağ Superiol türü üzümlerinin kilosunu 50 liradan sattığını ifade etti.


Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise hava şartlarının bu yıl Sultaniye üzüm başta olmak üzere 20 gün önceden geliştiğini ifade ederek, "Sultaniye Üzümlerimizde geçtiğimiz yıllarda ağustos ayının 20’sinden sonra hasadına başlanırdı. Bu yıl 20 gün önceden olgunlaşma gösteren üzümün satışına başlandı. İlçemizde iç piyasa ve ihracatlık üzüm var. Şuan iç piyasaya Sultaniye üzümler 25-35 lira arasında bağdan kesiliyor. Üzüm üreticilerimizi uyarıyorum. Açığa üzüm satmayın havalar sıcak iken kurutulur bu yıl kuru üzüm fiyatı iyi olacak çünkü geçen yıllardan stok kuru üzüm yok. Tüccarlar bile geçen yılın kuru üzümünün kilosunu 125-150 liradan alıyor. Tekrar edeyim açık üzüm vermeyin kurutun. Kapalı alanlarda bulunan üzümlerimiz kaliteli. Bağcılar her gün üzümlerin salkımlarıyla yakından ilgileniyor. Bu nedenle üzümlerimizi değerinde satmaya çalışın. Peşin satın ki geçmiş yıllarda yaşanan mağduriyetleri yaşamayın." dedi.



Sarıgöl’de üzüm hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Dünya Kız Çocukları Günü’nü unutmadılar Ortahisar Belediyesi tarafından 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Numune Kampüsü Yenidoğan Servisi’ndeki 11 bebeğin ailesine yenidoğan destek paketi hediye edildi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın sosyal belediyecilik projeleri arasında yer alan ‘Yeni Doğan Destek Paketi’ uygulaması aileleri sevindirmeye devam ediyor. Sosyal İşler Müdürü Toktamış Han Bahadır, Başkan Kaya adına 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Numune Kampüsü Yenidoğan Servisi’ndeki 11 bebeğin ailesine yenidoğan destek paketi hediye etti. Aralarında bugün doğan bebeklerin de bulunduğu 6 kız 5 erkek bebeğin ailesi, hediyelerinden dolayı Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’ya teşekkürlerini iletti. Ailelere yenidoğan destek paketlerini hediye eden Sosyal Yardım İşleri Müdürü Bahadır, “Bebeklerimize dünyaya hoş geldiniz diyoruz. Ayrıca kız bebeklerimizin 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nü de kutluyoruz. Bebeklerimizin ailelerine, belediye başkanımız Ahmet Kaya’nın hediyesi olan yenidoğan destek paketlerini teslim ettik. Yenidoğan destek paketimizin içerisinde; bebek giyim seti, müslin örtü, şampuan, krem, ıslak mendil, bez, hastane çıkışı seti gibi ürünler yer alıyor. Bu uygulamamızla bebek sahibi olan ailelerimize destek olmayı ve sevinçlerini paylaşmayı hedefliyoruz. Bu anlamda; önümüzdeki günlerde ailelerimize destek olacak sosyal belediyecilik uygulamalarımızın kapsamı genişleterek çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Şehirde bir ilk olan yenidoğan destek paketi uygulamasının diğer belediyelere de örnek olması gerektiğini dile getiren aileler, Belediye Başkanı Ahmet Kaya’ya teşekkür ettiler.
Sakarya 1 ay sonra evlenecekti: Gelinlik yerine kefen giydi Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Oba Makarna fabrikasında meydana gelen patlamada ağır yaralanan ve 1 ay sonra düğünü olacağı öğrenilen 26 yaşındaki Merve Menteş, 26 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Gelinlik yerine kefen giyen genç kadın, evinin önünde kılınan namaz sonrasında son yolculuğuna uğurlandı. Merve’nin nişanlısı ve babasının ayakta durmakta güçlük çektiği cenaze namazına, fabrika sahibi Mehmet Musa Özgüçlü’de katıldı. Anadolu Otoyolu Hendek gişeleri mevkiinde faaliyet gösteren Oba Makarna fabrikasında 15 Eylül Pazar günü meydana gelen patlamada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 30 kişi de yaralanmıştı. İtfaiye ekiplerince devam eden soğutma çalışmaları esnasında fabrika içerisinde cansız bedeni bulunan 27 yaşındaki Mesut Şimay, 16 Eylül tarihinde Akyazı ilçesinde son yolculuğuna uğurlanmıştı. Patlamada ağır yaralanan ve tedavi gördüğü Kocaeli Şehir Hastanesi’nde 20 günlük yaşam savaşını kaybeden 22 yaşındaki Eray Kızıldağ’da 5 Ekim Cumartesi günü Hendek ilçesinden son yolculuğuna uğurlandı. Patlamada ağır yaralanan ve tedavisi İstanbul Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi’nde devam eden 24 yaşındaki Güven Albayrak’ta 25 gün sonra Düzce’de toprağa verildi. Gelinlik yerine kefen giydi, nişanlısı gözyaşlarını tutamadı İstanbul Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi’nde tedavisi süren Merve Menteş’ten de (26) dün acı haber geldi. Menteş, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Ayrıca Merve’nin, 9 Kasım 2024 tarihinde dünya evine gireceği öğrenildi. 26 yaşındaki Merve’nin de hayatını kaybetmesi ile birlikte makarna fabrikasındaki patlamada ölü sayısı 4’e yükseldi. Hastane işlemleri sonrasında ailesine teslim edilen Merve’nin cenazesi, Hendek ilçesi Yeşilköy Mahallesi’ndeki evine getirildi. 3 kardeş olduğu öğrenilen ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği’den geçen sene mezun olan Merve, öğle namazı sonrasında evinin önünde kılınan namazın ardından mahalle mezarlığına defnedildi. Tabutuna duvak konulan Merve’nin nişanlısı ve babası Mehmet Menteş gözyaşlarına hakim olamadı. Cenazeye; nişanlısı, ailesi, yakınları, arkadaşları ve fabrika sahibi Mehmet Musa Özgüçlü’de katıldı. Merve Menteş gözyaşları içerisinde son yolculuğuna uğurlandı. Fabrika müdürü tutuklanmıştı Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde aralarında fabrika sahipleri ve yöneticilerin de bulunduğu 7 şüpheli 19 Eylül tarihinde Hendek Adliyesi’ne ifadeye çağrıldı. İfadeleri tamamlanan 6 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. 1 kişi ise alınan ifadesinin ardından salıverildi. 20 Eylül’de sağlık kontrollerinden geçirilen ve Hendek Adalet Sarayı’na götürülen 6 şüpheliden fabrika müdürü V.U., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Fabrika sahipleri, 1 iş güvenliği uzmanı, değirmen sorumlusu ve elektrik bakım uzmanı ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
Konya Meram Belediyesi 2025 bütçesi: 4 milyar 280 milyon lira Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi Meclisi, belediyenin 2025 bütçesini onayladı. 4 milyar 280 milyon TL olarak onaylanan bütçenin ilçeye hayırlı olması temennisinde bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Yeni yılda da mali disiplin ve tasarruf tedbirlerinden taviz vermeden, yeni yatırım ve hizmetlerin önünü açacak bir bütçe ile hemşehrilerimizin karşısında olacağız” dedi. Meram Belediyesinin 2025 yılı bütçesi 4 milyar 280 milyon lira oldu. Meram Belediyesi Meclisinin Ekim ayı meclis toplantısında yapılan görüşmeler sonrasında kabul edilen bütçe bir önceki yıla göre yüzde 45 oranında artış gösterdi. Bütçede en büyük payı 746 milyon 139 bin lira ile yine Fen İşleri Müdürlüğü alırken onu 492 milyon 484 bin lira ile Mali Hizmetler Müdürlüğü, 475 milyon 170 bin lira ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü takip etti. 2025 yılı bütçesinde Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne 372 milyon 843 bin lira, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ise 266 milyon 657 bin lira ayrıldı. “Tasarruf tedbirlerinden taviz vermeden ilçeye değer katacak hizmetler üretecek bir bütçe hazırladık” Mali disiplin sağlamak adına tasarruf tedbirlerinden taviz vermeden maksimum hizmet ve azami verimlilik hedefiyle hareket ettiklerini belirten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bu düstur çerçevesinde hazırlanan ve belediye meclisinden onay alan 2025 yılı bütçesinin ilçeye hayırlı olması temennisinde bulundu. Mevcut kaynakları daha verimli kullanırken diğer taraftan da yeni kaynaklar üretmek için özveri ve gayretle çalışmaya devam ettiklerini belirten Başkan Kavuş, yeni bütçe ile ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “Hemşehrilerimize, tasarruf tedbirlerinden en küçük taviz vermeden en iyi hizmeti götürme gayretindeyiz. Günü geçmiş borcumuzun olmaması bu noktada bizim elimizi güçlendiriyor. Bu çerçevede en büyük payı, yine asli görevlerimizi layıkıyla yerine getirmemizi sağlayacak alanlara ayırdık. Yeni yıl için güçlü mali yapı oluşturduk. Önceki yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıl da yatırım ve hizmetlerde hiçbir aksama yaşanmayacak şekilde bir planlama ortaya koyduk. Göreve başladığımız 2019 yılında 305 milyon olan bütçemizi ilk dönemimizin son senesi 2024’de yaklaşık 3 milyona çıkararak ilçemizin bütçesini 10 kat artırmış olduk. İkinci dönemimizin ilk yılında ise hazırladığımız 4 milyar 280 milyonluk bütçemizi ve gelirlerimizi de aynı hızda artırmak adına özveriyle çalışmaya devam edeceğimizi tüm hemşehrilerimin bilmesini isterim. Yeni bütçemizin ilçemize ve hemşehrilerimize hayırlar getirmesini diliyorum.”