EKONOMİ - 07 Eylül 2024 Cumartesi 12:23

Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümüne Avrupa Coğrafi İşaret yolda

A
A
A
Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümüne Avrupa Coğrafi İşaret yolda

Manisa Ticaret Borsası tarafından yapılan Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurusuyla dünyaca ünlü Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü hem yeni pazarlara kavuşacak hem de yüksek kar oranlarıyla önemli bir ihracat kalemi olacak.



Dünyaca ünlü Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümünün yetiştirildiği Manisa’da hasat sezonu devam ediyor. Dalından toplanarak kurutmak amacıyla boş alanlara serilen üzümler istenilen kahverengi tonlarına geldiğinde toplanarak çöpünden ayrıldıktan sonra çiftçiler tarafından depolanıyor ya da işletmelere götürülüp satış işlemi gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıla göre rekoltede düşüşün gözlemlendiği üzümde şekerlenme oranının yüksek olması üzümdeki kaliteyi arttırdı. Geçtiğimiz yıla göre salkım ağırlığı yüksek olan üzümler kurutma işlemlerinin ardından başta Avrupa Birliği olmak üzere bir çok ülkeye ihraç ediliyor.


Özellikle Avrupa kentlerinde "Manisa üzümü" olarak bilinen Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm için Manisa Ticaret Borsası tarafından Avrupa Birliği coğrafi işaret alınması amacıyla işlemlere başlandı. Manisa Çekirdeksiz Sultani Üzümün Avrupa Birliği coğrafi işareti alması sonrasında yeni pazarların açılması ve yüksek karla ürün satılacağından dolayı üreticiler ve ihracatçılar için önemli ölçüde gelir elde edilmesi hedefleniyor.


“Rekolte düşük, şekerlenme oranı yüksek”


Bu yıl küresel bazda yaşanan iklim değişikliği nedeniyle üzümde rekoltede düşüş yaşandığını ancak sergideki üzümlerde hastalık gibi durumların bulunmadığından ve şekerlenme oranının yüksek olmasından dolayı yüksek kalitede ürün elde edildiğini belirten Manisa Ticaret Borası Başkanı Sadık Özkasap, “Çiftçilerimizin çok büyük emeği vardır. Budağından başlayan bu macera devam ediyor. Kesimler aşağı yukarı bitmiştir. Sergilerde üzümlerimiz var. Hava şartlarına göre üzümler 12 gün civarında sergiden kaldıktan sonra makinelerle sergiden üzümlerimizi kaldırıyoruz. Üreticilerimiz açısından üzümlerimiz bu sene gayet kaliteli. Herhangi bir hastalığa sebebiyet verilmeden bu günlere kadar gelindi. Tabi dünyada olduğu gibi sıcaklıklar ve iklim krizi bağların strese girmesine sebebiyet verdi. Temmuz ayının sonuna doğru rekolte çalışması gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıllara göre rekoltede düşüş olduğu gözlendi. Geçtiğimiz yıla göre bu yıl 10 gün kadar erken hasada girdik. Geçtiğimiz yıllarda bizim şekerleme oranı dediğimiz brix 17-18’lerde üzüm keserken. Bu sene bağlarda üzümlerimiz 22-24 brix civarında. Bu da şu demek oluyor, üzümün sergideki kilogramının arttığı anlamına geliyor. Üzümün özü, şekerlenmesi ne kadar iyi olursa sergideki kilogramının arttığını görüyoruz” dedi.


Geçtiğimiz hafta gerçekleşen yağışlara değinen Başkan Özkasap, “Gönül isterdi ki yağmursuz şekilde sergilerden çıkmak. Ama yağmura da yakalanmış olduk. Ama renklerde çok çok büyük bir sıkıntı yaşamadık. Biraz kızıla döndü ama genele baktığımızda 2024-2025 mahsulünün iyi olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.


“Manisa üzümünü bütün Avrupa bilir”


Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümün Avrupa’da "Manisa Üzümü" olarak bilindiğini ve özellikle aranan bir ürün olduğunu söyleyen Başkan Özkasap, “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü dünyaca ünlü bir üzümdür. Üzümün özel karakteristiğine baktığımızda serçe parmağı kadar büyüklüğü olan, zarının inceliği ve Manisa üzümünü bütün Avrupa da bilir. Üzümümüzle ilgili bundan 3 sene önce Türk Patent Enstitüsünden coğrafi işaret aldık. Daha önce Ege Üzümüydü. Ege üzümü dediğinizde Kütahya’sından Afyon’una kadar giriyor. Bu Manisa’ya mal olmuş bir üzüm. Yüzde 85’i Manisa’da üretilen yüzde 90’ı da Manisa’daki işletmeler tarafından ihraç edilen bir ürün. Manisa’yla özdeşleşmiş olan bu ürünü Manisa coğrafi işareti almak hem bir sosyal sorumluluktur hem de Manisa’ya bir hediyemiz olsun istedik. Türk Paten Enstitüsünden Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm coğrafi işaretini aldık. 1 yıldan beri de Avrupa Birliğine başvurularımızı yaptık. Üzümün en çok tüketildiği yer Avrupa’dır. Genelde İngiltere alır. Bu üzüm bu kadar Avrupa’ya gidiyorsa bu üzümün Avrupa Coğrafi İşareti almak hakkıdır. Coğrafi işareti alan kurumlar aktif bir şekilde kullanmaları gerekiyor. Ben coğrafi işareti aldım bitirdim, eğer onu kullanmıyorsan coğrafi işareti kullanacak olanların da önünün kesilmemesi gerekiyor” diye konuştu.


“Coğrafi işaretle Manisa üzümü taçlanacak”


Coğrafi işaretin alınması durumunda hem yeni pazarlara hem de yüksek karla ürün satışı elde edeceklerini söyleyen Özkasap, “Bu Avrupa coğrafi işaretiyle beraber bizim üzümümüzün tüketiciler tarafından izlenebilir bir ürün, gönül rahatlığıyla tüketilebilir bir ürün olduğunu taçlandırmış olacağız. Zaten Avrupa tarafından bilinen dünya kalitesindeki Manisa Çekirdeksiz Sultani Üzümün bir tacı olacak. Biz inanıyoruz ki izlenebilir bir ürün olması, satıcılarımız için pazarımızın büyümesi, ürünü daha yüksek fiyatla vermek, üreticilerimiz bakımından katma değeri yüksek olan bir ürünün daha karlı olmasını amaçlıyoruz. Üreticilerimiz için mahsulü bol bereketli bir yıl olmasını, ihracatçılarımıza bol pazarlı ve kazançlı bir yıl geçirmesini diliyorum” dedi.


(AY-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tunceli Tunceli’de asayiş toplantısı: 2 bin 29 olayın yüzde 97,8’i aydınlatıldı Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu başkanlığında asayiş değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Tunceli Valiliğinde düzenlenen asayiş değerlendirme toplantısında konuşan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, kentte huzur ve güveni sağlamak amacıyla jandarma ve polisten oluşan 6 bin 110 personelin görev yaptığını söyledi. İlde son 8 ayda meydana gelen asayiş olayları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Tekbıyıkoğlu, “Son 8 ayda ilimizde 2 bin 29 olay gerçekleşmiş bunun yüzde 97,8’i aydınlatılmıştır” dedi. Emniyet ve jandarma sorumluluk sahasında yaşanan asayiş olaylarına ilişkin detaylar paylaşan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, vatandaşları özellikle son günlerde artan dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında önceki yıla kıyasla yüzde 26’lık düşüş yaşandığını belirten Vali Tekbıyıkoğlu, doğal hayatı korumaya yönelik yapılan denetim verilerini de paylaştı. Uyuşturucu, kaçakçılık, terörle mücadele konularındaki faaliyetleri de değerlendiren Tekbıyıkoğlu, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla hayata geçirilen tedbirlere vurgu yaptı. Jandarma Bot Komutanlığı ile su altı kurtarma timi kuruldu Jandarma sorumluluk sahasında Bot Komutanlığı ile su altı kurtarma timi kurulduğunu aktaran Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, “Akarsu, gölet ve barajlarda emniyet ve asayiş hizmetleri için kurulan komutanlık, boğulma olayları ile yaşanması muhtemelen kaçakçılık olaylarına zamanında müdahale edecek. Yine su altı jandarma kurtarma timimiz de yaşanabilecek olaylarda etkin şekilde görev alacak” diye konuştu. Kentin artık turizmle anıldığını ifade eden Vali Tekbıyıkoğlu, “Son verilere göre ilimizi bu yıl 2 milyonun üzerinde turist ziyaret etti. Huzur ortamının sağlanmasıyla bu sayının gittikçe artacağını biliyoruz” ifadelerini kullandı. Toplantıya, Tunceli İl jandarma Komutanı Tuğgeneral Bülent Baykal ile Emniyet Müdürü Hakan Duman da katıldı.
Samsun Terme ve Bafra’da keson suyu terfi merkezleri devrede Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) tarafından, şiddetli yağış sonrası meydana gelen sel ve su baskınlarına çözüm olması amacıyla Terme ve Bafra’da inşa edilen keson kuyu terfi merkezleri devreye alındı. Karadeniz’in merkezi Samsun’da hayatı kolaylaştırıp yaşam konforunu artırmak adına içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısı, depoların yapımı ile dere ıslahı projelerine aralıksız devam eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ), şiddetli yağış sonrası meydana gelen sel ve su baskınlarına çözüm olması amacıyla keson kuyu terfi merkezleri inşa etti. Cadde ve bulvarlar ile ara sokaklarda biriken yağmur sularını hızla toplayacak keson kuyulardan ilkini Canik ilçesi Gülsan Sanayi Sitesi’nde inşa ederek işletime alan SASKİ, yüzey sularını Mert Irmağı’na deşarj ediyor. Sağanak yağışların düşük kotlu yerleşim yerlerinde sel ve su baskınlarına neden olduğu ilçelerden Terme’nin Çay Mahallesi ile Bafra’nın Kemal Paşa Mahallesi’nde inşa edilen yağmur suyu keson kuyu terfi merkezlerinin yapımını da tamamlayarak devreye alan SASKİ, 10 metre çapında ve 10 metre derinliğindeki kuyularda toplanan yağmur sularını pompa ve terfi hatları ile Terme Çayı ile Baduk Kanalı’na deşarj edecek. Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Terme ve Bafra’da inşa edilen ve devreye alınan keson kuyu terfi merkezleri ile şiddetli yağış sonrası meydana gelen sel ve su baskınlarının büyük oranda önlenmesi planlanıyor.
Bursa Karacabey’in Kurtuluş Günü coşkuyla kutlandı Karacabey’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı ilçede çeşitli etkinliklerle gerçekleşti. Cumhuriyet Meydanında yapılan resmi törenle başlayan etkinlikler 3 gün boyunca sürdü. Bu yıl kurtuluş etkinlikleri geleneksel Karacabey Panayırı ile birleşince ortaya renkli görüntüler çıktı. Karacabey’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü Cumhuriyet Meydanında düzenlenen resmi törenle başladı. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen resmi törene Karacabey Kaymakamı Hakan Kafkas, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Cumhuriyet Başsavcısı Sadullah Gümüş, İlçe Emniyet Müdürü Ümit Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mahir Yağmur ile protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcisi ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen tören, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı çelenklerinin Atatürk Anıtına sunulmasının ardından, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı günün anlam ve önemini anlatan konuşmasını gerçekleştirdi. Karabatı konuşmasında, “14 Eylül, Karacabey’imizin tarihindeki en önemli günlerden biridir. Bugün, milletimizin kahramanlığı ve özgürlük mücadelesinin simgelerinden olan Karacabey’in kurtuluşunun yıldönümünü coşku ve gurur içinde kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kurtuluş Savaşı’nın zaferle taçlandığı bu anlamlı günde, bizlere bu toprakları vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor; gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Bizlere düşen görev, bu kutsal emaneti korumak ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmaktır.” ifadelerine yer verdi. Karabatı’nın konuşmasının ardından 14 Eylül Ortaokulu öğrencisi Zehra Betül Yılmaz günün anlam ve önemini anlatan şiirini seslendirdi. Törende daha sonra, Bursa Büyükşehir Belediye Bandosu’nun verdiği konser büyük beğeni topladı. Kurtuluş şehitleri dualarla anıldı Karacabey’de kurtuluş günü etkinlikleri kapsamında, Belediye Başkanı Fatih Karabatı ve protokol eşliğinde ilk olarak Taşlık’ta bulunan kurtuluş şehitleri mezarları başında törenle yad edildi. Taşlık şehitlerinin anılmasının ardından ise Kulakpınar Mahallesi’nde bulunan ve 14 Eylül öncesi tüm köy halkını ölümden kurtaran Kahraman Demir Dede mezarı başında dualarla anıldı. Son olarak da düşman tarafından yakılan Canbalı Köprüsünün onarımı sırasında şehit düşen kahraman askerlerimiz için dualar edildikten sonra dereye karanfil bırakıldı. Festival coşkusu konserlerle devam etti Resmi törenin ardından başlayan ve üç gün süren etkinlikler bu yıl Karaca Park’ta gerçekleşti. Bu yıl kurtuluş etkinlikleri ile birlikte geleneksel Karacabey Panayırı da kuruldu. Etkinlikler pop müziğin sevilen gruplarından Gece Yolcuları konseri ile başladı. 7’den 70’e çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşen konserde Gece Yolcuları birbirinden güzel şarkılarını Karacabeyliler için seslendirdi. Başkan Karabatı da konseri dinlemeye gelenler arasındaydı. Sahnede Gece Yolcuları ekibine teşekkür ederek günün anlam ve önemine ilişkin hediyelerini takdim eden Karabatı’ya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Karaca Park’ta devam eden kutlamalar sonraki günlerde yerli müzik gruplarından Anatolia ve Balyoz konserleri ile sürdü. “Birlik ve beraberlik içinde nice güzel günler kutlamaya devam edeceğiz” 14 Eylül Karacabey’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu etkinliklerinde birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Başkan Karabatı yaptığı açıklamada, "Kurtuluş günümüz, tarihimizden aldığımız güçle Karacabey’in geleceğine olan inancımızı pekiştiriyor. Bu yılki Kurtuluş Günü Etkinliklerine hemşehrilerimizin gösterdiği yoğun katılım bizi çok mutlu etti. Hem kurtuluşumuzun gururunu yaşadık hem de üç gün boyunca düzenlenen etkinliklerle Karacabey’in sosyal ve kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdik. Bugün bir kez daha birlik ve beraberlik içinde olduğumuzda aşamayacağımız hiç bir engelin olmadığını görüyoruz. Hep birlikte geleceği inşa ederken, milli mücadele ruhunu bağımsızlık ve özgürlük aşkını hiç bir zaman unutmayacağız. " şeklinde konuştu. Başkan Karabatı, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen tüm ekip arkadaşlarına ve Karacabey halkına teşekkür ederek, "Birlik ve beraberlik içinde nice güzel günler kutlamaya devam edeceğiz." diye ekledi.