SAĞLIK - 02 Temmuz 2024 Salı 10:09

İlçe Sağlık Müdüründen sıcak hava uyarısı

A
A
A
İlçe Sağlık Müdüründen sıcak hava uyarısı

Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklara karşı dikkatli olunması için Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Çağrı Bozkurt uyarılarda bulundu.


Aşırı sıcakların etkili olduğu son günlerde Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Çağrı Bozkurt, basın açıklaması yaparak vatandaşları uyardı. Dr. Süleyman Çağrı Bozkurt açıklamasında, aşırı sıcakların çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini belirterek, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısını dengelemek mümkün olmayabilir. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olan kişiler bu durumdan daha fazla etkilenir. Terleme mekanizması bu gruplarda her zaman etkili olamayabilir. Ayrıca, şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalıkları, alkol ve uyuşturucu kullanımı, tansiyon düşürücüler ve idrar söktürücüler gibi ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu durumlar, beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir." dedi.



Kimler Risk Altında?


Aşırı sıcak havalardaki risk altında bulunan grupları da açıklayan Dr. Bozkurt, "Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar arasında yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular ve kronik hastalığı olanlar bulunmaktadır. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en yüksek risk grubunu oluşturur. Sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler de bu durumdan büyük ölçüde etkilenirler." diye konuştu.



Korunma yöntemleri


Sıcak havalarda korunma yöntemlerini de açıklayan Dr. Bozkurt şunları söyledi: "Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında dışarı çıkmaktan kaçınmak, aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmada önemli bir adımdır. Dışarıda bulunmak zorunda kalanlar, açık renkli, hafif ve bol giysiler giymeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapkalar kullanmalıdır. Güneşin dik geldiği saatlerde denize girmekten ve güneşlenmekten kaçınılmalı, bu saatler dışında denize girerken güneş koruyucu krem, şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu önlemler alınmalıdır. Fiziksel aktiviteler ve spor için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, aşırı sıcaklarda ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmelidir. Bebekler, çocuklar ve hayvanlar asla kapalı ve park etmiş araçlarda bırakılmamalıdır. Kapalı alanların iyi havalandırılması ve güneş gören pencerelerin perdelerle gölgelenmesi de sıcakların olumsuz etkilerini azaltmada önemlidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bu mümkün olmadığında ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalıdır. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler tercih edilmeli, yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak yemekler hazırlanmalı ve bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Dışarıda satılan yiyeceklerden kaçınılmalı ve hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Bu önlemlerle aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak mümkündür."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Başkan Özlü’den Suriye sıkıntısına çözüm önerisi Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü; “Suriye sorunu dört maddelik bir uzlaşma metni imzalanarak çözülebilir” dedi. Savunma Sanayi Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcılığı, TBMM Savunma Sanayi Komisyon Başkanlığı görevlerinde bulunmuş ve Dışişleri konularına hakim bir isim olan 65’nci Hükümet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü Suriye sıkıntısıyla ilgili çözüm önerisinde bulundu. Başkan Özlü bu konuyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımında, “Suriye sorunu dört maddelik bir uzlaşma metni imzalanarak çözülebilir” dedi. “4 hususu içeren bir mutabakat muhtırası metni hazırlanmalı” Rusya Devlet Başkanı öncülüğünde Türkiye ve Suriye Dışişleri Bakanları’nca Mutabakat Muhtırası metni imzalanması gerektiğine dikkat çeken Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, "Suriye sorunu dört maddelik bir uzlaşma metni imzalanarak çözülebilir. Rusya Devlet Başkanının başkanlığında Türkiye ve Suriye Dışişleri Bakanlarınca imzalanacak bu Mutabakat Muhtırası metni aşağıdaki 4 hususu içermelidir: Suriye Yönetiminin kapsamlı bir genel af ilan etmesi. Türkiye’de yaşayan bütün Suriye vatandaşlarını ön şartsız ülkesine kabul etmesi. Türkiye ve Suriye’nin birbirlerinin toprak bütünlüğüne saygı göstermesi, muhalif ve bölücü terör örgütlerine kendi ülkelerinde müsaade etmemeleri. İç savaş nedeniyle Suriye’de tahrip olan bütün altyapı ve üst yapıların Türk firmalarınca yeniden inşa edilmesi. Bu maksatla, Türkiye tarafından Suriye’ye Eximbank kredisi açılması. Bu mutabakatın gerçekleşmesi her iki ülke için, bölgemiz için ve tüm dünya için en doğrusu” ifadelerini kullandı.
Malatya Kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat ‘Güneşin altın yumurtası’ olarak bilinen Malatya kayısısında hasat devam ediyor. Bin bir emekle dalından toplanan kayısılar, meşakkatli sürecin ardından tüm dünyanın damağını tatlandırmak için ihracata hazırlanıyor. Dünya kuru kayısı üretiminde liderliği elinde bulunduran Malatya’da geçtiğimiz hafta başlayan hasat dönemi, bunaltıcı sıcak havaya rağmen sürüyor. AB coğrafi işaret belgesi ile kayısının dalından 115’den fazla ülkeye ihracat serüveni ile üreticiler yıl boyunca baktıkları ağaçlardaki meyveleri gerek teknolojinin nimetlerini kullanarak gerekse insan gücü ile topluyor. Mevsimlik işçilerin çalıştığı bahçelerde toplanan kayısılar, ilk olarak kükürtlü islim damına konulduktan sonra sergene çıkarılarak güneşte kurumaya alınıyor. Bir bölümü natürel, bir bölümü ise işlenmiş olarak hazır hale getirilen kayısılar daha sonra pazarda satışa çıkıyor. Bu sezon kuru kayısıda rekolte 107 bin 517 bin ton olarak tahmin edilirken Malatya, Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62, yaş kayısı üretiminin yüzde 38, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90, dünya kuru kayısı üretiminin ise yaklaşık yüzde 55’ini karşılıyor. Kentte yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlarken kayısıdan ortalama olarak yıllık 450-500 milyon dolar üzerinde gelir sağlanıyor. Türkiye ve dünyada bir marka olan Malatya kayısısının ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısısı olduğu biliniyor.