EĞİTİM - 26 Şubat 2024 Pazartesi 16:53

İhtiyaç sahibi kadınlar iş sahibi oldu

A
A
A
İhtiyaç sahibi kadınlar iş sahibi oldu

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde Sosyal Destek Merkezi’nde (SODAM) Şehzadeler Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde açılan Saç Bakımı ve Kuaförlük kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerin işyeri açılışı törenle gerçekleştirildi. Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, toplamda onuncu kursiyerin işyerini açtığını vurgulayarak bunun örnek bir uygulama olduğunu vurguladı.


Şehzadeler ilçesindeki Nişancıpaşa Mahallesinde gerçekleştirilen işyeri açılışına Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Gencay, Şehzadeler Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İlyas Kayaokay, Şehzadeler İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürü Esin Ağırkaya ile kurs eğitmeni Nurten Aymergen ile kursiyerler ve aileleri ile davetliler katıldı.


Saç bakım ve kuaförlük kursu eğitmeni Nurten Aymergen, 756 saatlik kursları başarıyla tamamlayarak girdiği sınav sonrasında ustalık ve usta öğreticilik belgelerini almaya hak kazandığını söyledi.


“Hayalimi gerçekleştirdim”


Ustalık belgesini alarak işyerini açan kursiyer Dilek Katar ise çok mutlu olduğunu belirterek “Yaklaşık 1,5 yıldır kursa devam ediyordum. İşyeri açmayı en başta planlamamıştım, ama öğretmenimizin de destek ve telkinleriyle cesaretlenerek işyeri açmaya karar verdim. Hayalimi de gerçekleştirdim, artık bende aile bütçesinde katkı sağlayacağımdan dolayı mutluyum.” diye konuştu.


20 yılı aşkın süredir eğitmenlik yaptığını ve 5 bin üzerinde kursiyer yetiştirdiğini vurgulayan Aymergen, ”Kursiyerlerimden 10 tanesi kendi işyerini açarak meslek sahibi oldu. İşyeri açamayan kursiyerlerimiz de çeşitli güzellik merkezleri ve kuaför salonlarında çalışmaya başladılar. Kursiyerimle gurur duyuyorum. Hiçbir ücret ödenmeyen SODAM kurslarımıza kadınlarımızı davet ediyorum.” dedi.


SODAM’da 443 kursiyer ustalık belgesi aldı


Şehzadeler İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürü Esin Ağırkaya ise ilçede ikamet eden gelir düzeyi düşük kadınlar başta olmak üzere Sosyal Destek Merkezi’nde (SODAM) faaliyete geçirilecek beceri kursları, hobi kursları, meslek kursları, seminer çalışmaları, sevgi ve atölye çalışmaları, meslek edindirme kursları açtıklarını kaydetti.


Kursların eğitmenlerinin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müftülük tarafından görevlendirildiğini ifade eden Ağırkaya, “Kursiyerler 3 ayda bir yenilenmektedir. Her kurs bitişinde kadınların ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla ürettikleri ürünler sergilenerek açılan stantlarda satışa sunulmakta ve sergiden elde edilen gelirler kursiyerlere kalmaktadır. 2020-2024 yılları arasında toplamda 756 kurs saatini bitiren toplam 443 kursiyer ustalık belgesi almaya hak kazanmıştır. Bugüne kadar Dilek Katar ve diğer 10 kursiyerimiz güzellik salonu açmış ve yaklaşık 15 kursiyerimiz çeşitli güzellik salonlarında çalışmaya başlamıştır.” şeklinde konuştu.


“İlçemizde örnek olacak bir uygulama”


İstihdam ve üretimin ülkemizin en önemli konuları arasında yer aldığını vurgulayan Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, “İlçemizde örnek bir uygulama ile karşı karşıyayız. Ben burada hem Sosyal Yardımlaşma Vakfı’mıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’müze, hem de kurs eğitmenimiz Nurten Aymergen’e şükranlarımı sunuyorum. Bugün Sosyal Destek Merkezi (SODAM) eğitim merkezimizde kuaförlük ve saç bakım kurslarına katılarak ustalık belgesi almaya hak kazanan 10’’ncu kursiyerimizin işyerini açıyoruz. İşyerinin açılışını yaptığımız Dilek hanım aslında ev hanımı, ama yoğun gayretle kurslarımıza devam ederek ustalık belgesini aldı ve işyeri sahibi oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu çok önemli bir konu, bir meslek sahibi olmak ve aile bütçesine katkı sağlamak, üretim yapmak, hayatın üretimin içinde yer almak önemli. Eğitmenlerimiz çok kutsal birer görevi yerine getiriyorlar. Kendilerini kutluyor, işyerini açan öğrencimize de bol kazançlar temenni ediyorum.” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin AK Partili Çelik: "İstemezükçüler Yusufeli Barajı’nın yapımını 5 yıl geciktirdi" Geçmişte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlerinde bulunan AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Yusufeli Barajı’nın yapılmasına engel olmak isteyen nedeniyle yapımının 5 yıl geciktiğini ve ülkenin büyük ekonomik kayba uğratıldığını söyledi. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için hayata geçirilen Yusufeli Barajı, ülke ekonomisine yılda 6 milyar liralık katkı sağlıyor. Yusufeli Barajı, 2022 yılında su tutma işleminin ardından 2023 yılında yapılan testler sonrası elektrik üretimine başladı. AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Yusufeli Barajı’nın yapılmasına karşı çıkan grupların barajın inşaatının 5 yıl gecikmesine yol açtığını belirterek, bu durumun Türkiye’nin enerji üretimine ve ekonomisine önemli bir kayıp yaşattığını ifade etti. Çelik, “Yusufeli Barajı, Türkiye’deki barajların en önemlisi diyebiliriz. Kendi kategorisinde Türkiye’de birinci, dünyada 5. barajlar arasında yer alıyor. Geçtiğimiz dönemde 2 milyar 180 milyon kilovat saat elektrik üretimi gerçekleşti. Önümüzdeki yıllarda da yaklaşık 1.9 milyar kilovat saat enerji üretimi devam edecek. Bugüne kadar gerçekleşen üretimin maddi değeri 6 milyar TL’dir. Bu da merkezi bütçeye önemli bir katkıdır. Çoruh üzerinde birçok baraj var; Borçka, Muratlı, Deriner, Artvin gibi. Bu yönüyle de Artvin’e enerji başkenti demek doğru olur diye düşünüyorum. Yusufeli Barajı, ülkemizdeki hidroelektrik santrallerinin yüzde 3,5’üna tekabül ediyor. Çoruh havzasındaki barajlar ise, Türkiye’deki hidroelektrik santrallerinin ürettiği enerjinin yüzde 10’u. Çok önemli rakamlar bunlar. Bu istemezükçüler vardır; Türkiye’de her olumlu projeye karşı çıkarlar. Burada da baraj inşaatlarının gecikmesine vesile oldular. Kendileri bir şey kazanmadı, ülke bir şey kazanmadı, Artvin bir şey kazanmadı. Karşı olmak için karşı olmak anlayışı maalesef Türkiye’de ortadan kaldırılamadı. Demokratik hakların suiistimal edilmesi şeklinde değerlendirmemiz daha doğru olur. Yusufeli Barajı 5 yıl önce devreye konulduğu zaman 1 yıl içerisinde 6 milyar liralık getirisi varsa, yıllarla değerlendirdiğiniz zaman kayıp kolayca ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.