KÜLTÜR SANAT - 07 Temmuz 2024 Pazar 10:47

) Alaşehir kültür kenti olma yolunda

A
A
A
) Alaşehir kültür kenti olma yolunda

Manisa’nın Alaşehir ilçesi İncil’de adı geçen 7 kiliseden birine ev sahipliği yapması ve antik çağlardan bu yana yerleşim bölgesi olması nedeniyle pek çok kültürel zenginliği içinde barındırıyor. Kültür kenti olma yolunda çalışmalarını sürdüren Alaşehir Belediyesi, kentin bir çok noktasında gerek kazı çalışmalarıyla gerekse restorasyon çalışmalarıyla kültürel zenginlikleri günümüze kazandırıyor.


Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği, denizi ve sınır kapısı olmamasına rağmen ilçede bulunan Gümrük Müdürlüğünden yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştiren Alaşehir, ekonomi alanındaki başarısının yanında kültürel zenginlikleriyle de dikkat çekiyor. İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan Saint Jean Kilisesine ev sahipliği yapan ve Philadelphia antik şehri üzerine kurulu ilçe, turizm kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Alaşehir Belediyesinin önemli restorasyon çalışmalarıyla ilçedeki pek çok kültürel değer günümüze kazandırılırken, turistlerin kenti tek başlarına bile rahatça gezebilmeleri için birçok noktaya yönlendirme levhaları konuldu. Yönlendirme levhalarıyla kentin kültürel değerlerini gezebilen turistler kare kodları telefonlarına okutarak hem İngilizce hem de Türkçe olarak o bölge hakkında tüm bilgilere ulaşabiliyorlar. Ekonomi kenti Alaşehir’i kültür yol haritasında önemli bir noktaya taşımak isteyen Alaşehir Belediyesi yaptığı yatırımlarla ilçeyi bacasız sanayi kenti haline getirmeyi hedefliyor.


Belediye yaptığı çalışmalarla turizmi hareketlendiriyor


Bir çok antik yapıya ev sahipliği yapan Alaşehir için proje hazırladıklarını söyleyen Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, “Alaşehir milattan önce 150. yıllarda eski antik şehir Philadelphia üzerine kurulu bir ilçe. Bununla birlikte turizm yol haritamızda tarihi kentler birliğine bütüncül proje yazdık. Bu projemiz anıt ağaçların tescili, Toptepe bölgesinde arkeopark kurulumu, Bakkal Şükrü Evi’nin kent müzesi haline getirilmesi, Alakent Evimizin Alaşehir Kongresinin canlandırılacağı bir müze haline getirilmesi, ayrıca UNESCO Miras Listesi’ne Alaşehir Kapamasını ve Tahinli Pidesini işletip, Turizm Bakanlığının haritasına Alaşehir işlendi. Bu yol haritamızdan sonra Belediyeler Birliğine de proje yazdık. Bu proje sayesinde Alaşehir ilçesine yönlendirme levhalarını koyduk. Artık turistlerimiz o levhalarını takip ederek ilçede gezebiliyorlar. Gezdikleri yerlerde de bilgilendirme panolarımız var. O panolar kare kodlu olup telefondan okutulduğunda o bölgenin tarihçesini İngilizce ve Türkçe olarak oradan takip edebiliyorsunuz. Belediyeler Birliğine ve Tarihi Kentler birliğine teşekkür ediyoruz. Kurşunlu Hanımızda da turistlerin gezebileceği yöresel ürünleri satın alıp lezzetlerini tadabileceği bir yer haline getireceğiz” dedi.


“Jeotermal turizm canlanacak”


İlçe aynı zamanda önemli jeotermal kaynaklarına da ev sahipliği yapıyor. Bu konuda da girişimlerini devam ettirdiklerini söyleyen Başkan Öküzcüoğlu, “İleride jeotermal turizmi canlandıracak 3 bölge ilan ettik. Jeotermal turizmi de Alaşehir’de görmek istiyoruz. Alaşehir bir arkeopark. Mozaikleri, yer altı tünelleri, tapınakları, amfitiyatrosu, Kurşunlu Hanı, Saint Jean Kilisesi, dini turizm açısından 7 kilisenden birisi, yamaç paraşütünü de ortaya koyuyoruz. İleride Alaşehir’i turizm açısından farklı bir yerde göreceksiniz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Devlet sanatçısı Erbil’den minyatür sergi “Muğla’ya Sevgilerle” Türk Çağdaş Resim Sanatının büyük ismi, Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Devrim Erbil’in Muğla’ya Sevgilerle isimli sergisi Uluslararası 31. Muğla Kültür Festivali etkinlikleri kapsamında Sekibaşı Hamamı’nda açıldı. Yapmış olduğu minyatür resimlerini, Dünya’nın en seçkin sanat galerilerinde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Prof. Dr. Devrim Erbil’in “Muğla’ya Sevgilerle” isimli resim sergisinin açılışına sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Sergiye katılanlar açılış töreni öncesinde Erbil’in eserlerini hayranlıkla inceleyerek bolca hatıra fotoğrafı çektirdiler. Sergi’nin açılışında konuşan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, “Kıymetli Prof. Dr. Devrim Erbil hocamızın bu özel sergisinin Sekibaşı Hamamı Kent Belleğinde açılıyor olmasını çok değerli buluyoruz. Dünya kenti sloganıyla çıktığımız bu yolla Menteşe’nin adının kültür ve sanatla anılmasını hedefliyoruz. Tüm sanatseverler bu sergideki eserleri derinlemesine inceleyecek ve resimlerin perspektifinde kaybolacaklar. Bu özel sergi kentimizin sanat hayatının çok önemli bir etkinliği olarak hafızalarda kalacak. Bu eşsiz sergiyi Muğla’ya taşıyan, bize yeni bir bakış açısı kazandıran Sayın Devrim Erbil hocamıza ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise “Devrim Erbil hocamızın bugün burada olması bu sergiyi burada açması Menteşe için önemli bir tarihtir” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Aras ve Başkan Köksal tarafından günün anısına Prof. Dr. Devrim Erbil’e kristal baca şeklinde teşekkür plaketi takdim edildi. Daha sonra serginin açılışı Başkan Aras, Başkan Köksal, Prof. Dr. Devrim Erbil ve katılımcılar tarafından yapıldı. Sergi 15 Ekim’e kadar açık kalacak.
Manisa Selendi MHP Kadın Kolları Başkanı Akcan istifa etti Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Selendi Kadın Kolları Başkanı Adile Tuğçe Akcan 2019 yılından beri sürdürdüğü Kadın Kolları Başkanlığından istifa etti. Adile Tuğçe Akcan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında İşlerinin yoğunluğu nedeniyle istifa ettiğini belirterek, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin emirleri doğrultusunda her türlü görevi ifa etmesi kaydı şartı ile ayrılma kararı aldığını belirtti. Açıklamasında Selendili kadınlara, parti teşkilatına, Selendi Belediye eski Başkanı Nurullah Savaş ve eşi Ayçin Savaş’a teşekkür eden Adile Tuğçe Akcan, "Selendi halkından bir hatam, kusurum olduysa haklarını helal etmelerini rica ediyorum. 2019 yılında partimizin desteği ile seçildiğim çok sevdiğim Milliyetçi Hareket Partisi Kadın Kolları İlçe Başkanlığı görevimden işlerim yoğunluğu nedeni ile istifa ettim. Ancak yıllarca emek verdiğim ve hiç bir çıkar ve menfaat gözetmediğim partimizden kopmadan bundan sonrada Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanım Liderim Sayın Dr. Devlet Bahçeli’nin emirleri doğrultusunda her türlü görevi ifa etmem kaydı şartı ile ayrılma kararı aldım. İlçe başkanlığım süresince parti tüzüğü ve disiplinine uygun bir yönetim sergilediğim kanaatindeyim. Öncelikle bu süreçte hiç çıkar ve menfaat gözetmeksizin her zaman yanımda olan ve desteklerini hiç eksik etmeyen Selendili kadınlarımıza, parti teşkilatlarımıza, Başkanım Sayın Nurullah Savaş beyefendiye ve eşi Ayçin Savaş hanımefendiye en içten duygularımla saygı ve teşekkürlerimi arz ediyorum." dedi.