EKONOMİ - 22 Eylül 2024 Pazar 12:47

Domatesin kurusu yüz güldürüyor

A
A
A
Domatesin kurusu yüz güldürüyor

Malatya’nın Kuluncak ilçesinde hasadı tamamlanan domatesler yüzlerce dekarlık alanda kurutularak Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor.


Malatya’nın Kuluncak ilçesinde hasadı tamamlanan domatesler yüzlerce dekarlık alanda kurutularak başta Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.


Malatya’da son yıllarda ihracatıyla dikkati çeken kurutulmuş domateste üretimin çok büyük bir bölümünün karşılandığı Kuluncak ilçesinde sezonun son ürünleri tarlalardan toplanarak kurutulma işlemlerinin ardından Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor.


Kuluncak’ta kayısıya alternatif ürün olarak yüzlerce dekarlık alanda yetiştirilerek kurutulduktan sonra ihraç edilen domatesler kent ekonomisine önemli bir katma değer sağlarken, çiftçilerin ise yüzünü güldürüyor.



Domatesin kurusu yüz güldürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Sporseverler, yeşile pedalladı ’Yeşile pedalla, yeniden yeşile pedalla’ temasıyla 16’ıncısı düzenlenen ’Tophane-Nilüfer-Mudanya Bisiklet Turu’ bu yıl da bine yakın bisiklet tutkununu buluşturdu. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de tura katılarak fosil yakıtı en az kullanan ulaşım araçlarının tercih edilmesi çağrısında bulundu. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin katkılarıyla düzenlenen ’Tophane-Nilüfer-Mudanya Bisiklet Turu’ bu yıl da bine yakın bisikletlinin katılımıyla gerçekleştirildi. Bisiklet turu, Tophane Tarihi Surlar Bölgesi Saltanat Kapısı’ndan başladı. CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elifhan Köse Çal, etkinliğin başlangıcında yer aldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de, Nilüfer Belediyesi’nin alternatif ulaşım aracı olarak hayata geçirdiği Nilespit projesinde kullanılan bisiklete binerek, turu başlattı. Nilüfer Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Bisikletli Zabıta ekibi de turda yerini aldı. Avrupa Hareketlilik Haftası içinde gerçekleştirilen bisiklet turunda sağlıklı ve güvenli ulaşıma dikkat çekildi. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, etkinlikte yaptığı konuşmada, fosil yakıtı en az kullanan ulaşım araçlarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Bu konudaki farkındalığın daha da artması gerektiğini dile getiren Başkan Şadi Özdemir, “Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Mudanya Belediyesi, Mudanya Kent Konseyi’nin yanı sıra ve bu defa doğaya çevreye saygılı bir Bursa yönetimi olunca Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür AŞ. de buraya destek vermeye başladı. Her yıl daha kalabalık oluyoruz. Önümüzdeki yıl da umarım daha çok kişi burada buluşacak” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, bisikleti günlük yaşamda sürekli kullanılması gereken bir araç haline getireceklerini dile getirerek, “Yakın zaman içerisinde bisiklet yolu güzergahları ile sizlerin daha güvenli bir şekilde bir yerden bir yere ulaşmanızı sağlamayı hedefliyoruz.Daha çok bisiklet kullanan, karbon salınımı yapmayan araçları kullanan bir kent olmak istiyoruz” diye konuştu. Nilüfer Metro İstasyonu, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinden geçen bisiklet turu, Mudanya Mütareke Meydanı’nda son buldu.
Bursa Doğaseverler, Rota Myrleia’da buluştu Mudanya Belediyesi, Kültür Bakanlığı’ndan tescilli Rota Myrleia’nın en zorlu parkurlarından birinde tarih ve doğaseverleri bir araya getirdi. Mudanya’nın eşsiz doğasında zorlu ama keyifli bir yürüyüş gerçekleşti. Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen doğa yürüyüşü etkinliği büyük ilgi gördü. Bölgenin tarihi ve doğal zenginliklerini keşfetmek isteyen doğaseverlerin katılımıyla gerçekleşen etkinlik, Rota Myrleia’nın en zorlu etaplarından biri olarak kabul edilen parkurda yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin yeni kültür rotası ilan edilen Rota Myrleia Mudanya’nın köklü tarihi, kültürel ve doğal değerlerini kapsayan toplam 131,6 kilometrelik bir parkurdan oluşuyor. Doğaseverler, parkurun, Çepni Mahallesi’nden başlayarak Kumyaka’ya kadar uzanan 7,8 kilometrelik etabında, profesyonel rehberler eşliğinde güvenli bir yürüyüş deneyimi yaşadı. Mudanya Belediye BaşkanıDeniz Dalgıç, halkın hem fiziksel sağlığını desteklemek hem de bölgenin doğal güzelliklerine dikkat çekmek için bu tür doğa etkinliklerini düzenlediklerini belirterek, “Mudanya, tarihi ve doğal zenginlikleriyle her mevsim keşfedilmeyi hak eden bir bölge. Rota Myrleia’da gerçekleştirdiğimiz doğa yürüyüşleriyle hem tarihimize sahip çıkıyor hem de ilçemizin doğal güzelliklerini tanıtıyoruz. Katılan tüm doğaseverlere teşekkür ediyorum” dedi. Rota Myrleia’nın doğa ve tarihle iç içe geçmiş zorlu etabında yürüyüşün tadını çıkartan katılımcılar da etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirerek, böylesi organizasyonların artmasını istedi.
Bursa Yıldırım Gençlik Merkezi, yeni döneme hazır Yıldırım Gençlik ve Spor Merkezi yeni dönem kurs kayıtları başladı. 17 farklı dalda eğitimlerin verileceği kurslar 14 Ekim’de start veriyor. Gençlerin topluma kazandırılması kültür, sanat ve spor faaliyetlerinde yer alması adına çalışmalar yürütülen Yıldırım Gençlik ve Spor Merkezi’nde kurs kayıtları başladı. Akıl ve zekâ oyunlarından el sanatlarına, İngilizceden gitara, satrançtan saza, diksiyondan dramaya, basketboldan halk oyunlarına 17 farklı branşta ücretsiz eğitimlerin verileceği merkezde 7-29 yaş grubundaki çocuklar ve gençler hem yeni beceriler kazanacak hem de sosyalleşecek. Gerçekleştirilen tüm faaliyetlerden ücretsiz yararlanacak katılımcılar, her biri alanında uzman eğitmenler tarafından verilen kişisel gelişim ve hobi kurslarına katılarak, yeteneklerini geliştirme ve ilgi alanlarının üzerine eğilme fırsatı bulacak. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerlerin sertifika alacağı kurslar kontenjan ile sınırlı. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım Gençlik ve Spor Merkezi’nin gençler ile çocukların kişisel gelişiminin yanı sıra onların okul hayatlarındaki başarılarının artmasına da önemli katkılar sunduğunu belirtti. Okul dışı öğrenme ortamlarıyla da Yıldırım’da öncelikli hizmet grupları içerisinde yer alan çocuk ve gençlerin yanında olduğunu hatırlatan Başkan Oktay Yılmaz, “Yıldırım’ın gerçek sahibi olarak gördüğümüz evlatlarımızın, donanımlı milli ve manevi değerleri özümsemiş bireyler olarak yetişmesi, için onlara yönelik kültür sanat faaliyetleri spor aktiviteleri düzenliyoruz. Tesisimizde bu yaz döneminde 5 bine yakın gencimizi kültür ve sanat eğitimleriyle buluşturduk. Kursiyerlerimiz burada ilgi ve yeteneklerine göre teorik ve uygulamalı eğitimler alıyorlar.17 farklı atölye ileçocuklarımızın ve gençlerimizin sosyal, sanatsal ve kültürel gelişimlerine katkı sunuyoruz. Başvuruların devam ettiği kurslarımıza tüm Yıldırımlı çocuklarımızı ve gençlerimizi bekliyorum” ifadelerini kullandı.