ÇEVRE - 17 Aralık 2024 Salı 11:42

Kütahya ormanlarında gençleştirme çalışmaları

A
A
A
Kütahya ormanlarında gençleştirme çalışmaları

Kütahya Orman İşletme Müdürlüğü Ketenova Orman İşletme Şefliği 20 ve 39 nolu bölmelerde toplam 49,80 hektar alandaki karaçam gençleştirme çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.


Konuyla ilgili Kütahya Orman İşletme Müdürlüğünden yapılan açıklamada,“ Yapılan ölçüm ve planlamalar neticesinde yaşlanmış ormanlarımızın halen tohum verebilme kabiliyetleri varken yerlerine yeni ve genç generasyonun getirilmesi için gençleştirme çalışması yapılmaktadır. Gençleştirmenin amacı ormanın devamlılığını garanti altına almaktır. Gençleştirme çalışmalarında bol tohum yıllarında Tohumlama kesimi yapılarak ağaçlar seyreltilir ve toprak işlenerek tohumların çimlenmeleri için uygun ortam sağlanır. İlkbaharda çimlenmeler beklenir. Gençleştirme çalışmaları kapsamında Kütahya Orman İşletme Müdürlüğü Ketenova Orman İşletme Şefliği 20 ve 39 nolu bölmelerde toplam 49,80 hektar alanda karaçam gençleştirme çalışmaları tamamlandı. Genç fidanlarımızın çimlenmesi beklenmektedir” şeklinde ifadelere yer verildi.



Kütahya ormanlarında gençleştirme çalışmaları

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Suriye’den dönen balıklar hayvanlara yem oldu Kayseri’de balıkçılık yapan Ekrem Duran, Suriye’ye ihraç ettiği ve geri dönen 12 ton balığı, ilçelerde yaban hayatı yaşayan hayvanlara yem olarak dağıttı. Kayseri’de 24 yıldır balıkçılık yapan ve 15 yıldır da yurtdışına balık ihraç eden Ekrem Duran, Suriye’ye gönderdiği ve iç karışıklıktan dolayı geri dönen 12 ton balığı ilçelerde yaban hayatı yaşayan hayvanlara yem olarak dağıttı. Soğuk havaya ve kar yağışına rağmen yemleme yapan Ekrem Duran’ın aracını gören hayvanlar, yaşadıkları alanlardan karınlarını doyurmak için koşarak yemleme alanını doldurdular. Düzenli olarak yemleme yaptıklarını ve yemleme alanına alışan yaban hayvanlarının da avlanmamasını istediklerini söyleyen Ekrem Duran; "Biz Kayseri’den buralara haftalık rutin olarak balık getiriyoruz. Bu haftada biraz fazla getirdik. Buraya 3 ton kadar balık getirdik. Bizim toplamda 12 ton balığımız vardı ve bazı ilçelerimize bu şekilde gönderip hayvanlara verdik. Bu balıklar da nasıl vardı dersek; Suriye’ye geçen hafta balık gönderdiğimiz tır, oradaki iç savaştan dolayı geri döndü. Biz normalde de rutin olarak haftanın 2 günü burada terk edilen hayvanlara balık getirerek besliyoruz. Bu balıklar ihracat fazlası gibi yani ihracattan geri dönen balıklar. Suriye’deki iç savaştan kaynaklı geri döndü araçlarımız ve biz bunları yem fabrikalarına gönderip paraya çevirmektense haftalık rutin yaptığımız besleme işini balıkları getirerek bu hayvanlara yedirdik. Balıklarımızı Kayseri’nin ilçelerinde bu şekilde yabanda yaşayan hayvanlara dağıtıyoruz. Şu anda Bahçecik Barajı yanındayız ve burada bizim işletmemiz var. Burada Pınarbaşı’nda da işletmemiz olduğu için haftada 2 sefer buradaki hayvanlara balık getiriyoruz. Buradaki sahipsiz hayvanları sahipleniyoruz. Biz rutin olarak bazı noktalara bu şekilde yem döküyoruz. Burada yaban hayvanları da bunlara alışıyor. Bilinçsiz avcılar da bu hayvanların yerlerini sabitte öğrenince yaban hayvanlarını avlıyorlar. Onlardan ricamız da biz bu hayvanlar yaşasın diye onlara emek verip bir şeyleri getiriyoruz. Bilinçsiz avcılar da bu hayvanların derisinden faydalanmak için bunları vuruyorlar. Biz bunların yapılmasını istemiyoruz” dedi. Öte yandan karınlarını doyurmak için bırakılan balıklara koşan hayvanlar havadan da drone ile görüntülendi.
İzmir Oksijen yerine azot verilmişti; minik Ege hayata tutunamadı İzmir’in Torbalı ilçesinde iddiaya göre, göz ameliyatı esnasında oksijen yerine azot verilmesi sonrası solunumu ve kalbi duran Ege Avcı, 6 yıllık yaşam mücadelesini kaybetti. Torbalı’da yaşayan İpek Yeşilçam ve Ünal Avcı’nın ikinci çocukları Ege Avcı, 4 yaşındayken tek gözünde şaşılık şikayetiyle 12 Aralık 2018’de bir hastanede ameliyata alındı. Anestezi esnasında 19 dakika boyunca oksijen yerine azot verilmesi sonrası solunumu ve kalbi duran Ege, Ege Üniversitesi Hastanesine sevk edildi. 26 gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Ege’ye serebral palsi (beyin felci) teşhisi konuldu. Ege Avcı’ya yüzde yüz engelli raporu verildi. Ailenin suç duyurusunda bulunması üzerine Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı Yaşam mücadelesini kaybetti O günden beri engelli olarak yatağa bağımlı yaşayan Ege, 2 Eylül’de Behçet Uz Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Ege, 15 Aralık’ta verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Ailesi, Ege’nin hayatını karartan bu ihmal nedeniyle yıllardır hukuk mücadelesi verirken, olayın üzerinden geçen 6 yıla rağmen dava sonuçlanmadı. 19 kişi hakkında dava açılmıştı Soruşturma sonrası anestezi cihazının bağlantılarını yapan medikal firmasının yetkilileri F.K. ile A.Y., mekanik eksikliklerin giderilmesi için anlaşılan firma yetkilisi N.Ö., hastanenin faaliyete geçtiği tarihten kesin kabulüne kadar bakım ve onarımının yükümlülüğünde sorumlu olan firma yetkilisi V.B., Torbalı Devlet Hastanesi Başhekimi Ş.T., Hastane Müdürü A.A., Mekatronik Teknikeri T.O., Biyomedikal Teknikeri F.G., Ameliyathane Sorumlu Hemşiresi A.Ö., Anestezi Teknisyeni S.A. ve Anestezi Uzmanı Dr. G.G.’nin de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında Torbalı 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, ’taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 1,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.