Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde, Öğretmen Okullarının kuruluş 164. yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.
Anadolu Öğretmen Lisesi tarafından Belediye Düğün Salonunda düzenlenen programa, Hisarcık Kaymakamı Mustafa Koç, Garnizon Komutanı Ahmet Özenç, Belediye Başkan Vekili İsmail Altınok, İlçe Emniyet Amiri Mustafa Güler, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Değirmenci, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Ali Köse, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çalışkan, daire amirleri ,öğrenci ve veliler katıldı.
Hisarcık Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Mehmet Ali Özdemir, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “ Yaşadığı dönemin önemli bilim ve devlet adamı, değişimin öncüsü Ahmet Cevdet Paşanın temellerini attığı öğretmen okulları 16 Mart 1848 de Darülmuallmin adıyla açılmıştır. Zamanla değişime uğrayan okullar 1973 yılında yürürlüğe giren 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu öğretmenlerin yüksek öğrenim görmeleri zorunluluğu getirdiğinden, ilkokullara Sınıf Öğretmeni yetiştirilmesi için 1974 1975 öğretim yılından itibaren İlk öğretmen Okullarının bazılarında iki yıllık Eğitim Enstitüleri açıldı. 1982 yılında yürürlüğe giren 41 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname sayesinde iki yıllık Eğitim Enstitüleri Eğitim Yüksek Okuluna dönüştürülerek Eğitim Fakültelerine bağlanmış oldu. Eğitim Fakülteleri olmayan yerlerde Rektörlüklere bağlandı. Eğitim Yüksek Okullarının süresi 1989-1990 öğretim yılından itibaren dört yıla çıkartıldı ve Eğitim Yüksek Okullarının bazıları Eğitim Fakülteleriyle birleşti. Bu kurumlar ‘Sınıf Öğretmenliği Bölümüne’ dönüştü. Rektörlüğe bağlı olan Eğitim Yüksek Okulları da Eğitim Fakültelerine dönüştürüldü. Başöğretmen Mustafa kemal Atatürk’ün “tarihi olmayan bir millet köksüz ağaca benzer” veciz sözüyle belirttiği gibi öğretmen okulları 164 yılık geçmişiyle tarihteki haklı ve önemli yerini almıştır. Yüksek Öğretim Kurumu ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında varılan anlaşmayla öğretmen yetiştiren kurumlara öğrenci seçmede asıl kaynak olmak ve öğretmen liselerini iyileştirmek amacıyla 1989-1990 öğretim yılından itibaren Anadolu Öğretmen Lisesi uygulamasına geçilmiştir. Eğitim Fakültelerine öğrenci hazırlamak amacıyla kurulan Anadolu Öğretmen Liseleri, Köy Enstitüleri ve İlk öğretmen Okullarının devamı olan Öğretmen Liselerinin binalarında öğretime başlanmıştır” dedi.
Özdemir, “ İlçemizde 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında açılan okulumuz bu köklü geçmişin verdiği güç ve sorumluluğun bilinci içinde eğitim ve öğretim yapmaktadır. Öğretmenlik bir ülkenin can damarı meslektir. Bilgi birikiminin hızla arttığı, uzlaşmanın önem kazandığı gelişmiş toplumlarda bireylerin planlı bir şekilde yetiştirilmesi gerekmektedir. Ancak bireylerin bu eğitimleri kitle iletişim araçlarından elde etmesi mümkün değildir. Bu tür öğrenmeler telafisi güç sonuçlar doğurabilmektedir. Öğrenmenin gerçekleşmesi için öğreten ile öğrenen arasında güçlü bir bağ kurulmalıdır. Buda yüreğinde bitmek tükenmek bilmeyen sevgi ve sonsuz fedakârlıkla çalışan öğretmenlerimiz sayesinde olacaktır. Cumhuriyet dönemine geçilirken eğitimin önemi her zamankinden daha fazla anlaşılmış Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk tebeşiri alarak kara tahta başında ders vermiş halkımızı eğitmek için büyük çaba sarf etmiştir. Hayatlarını eğitime adamış emekli öğretmenlerimizin, bütün eğitimcilerin ve öğretmenlik mesleğine gönül vermiş öğrencilerimizin bu anlamlı gününü kutluyor” diye konuştu.
Daha sonra sinevizyon gösterisi ile Ahmet Cevdet Paşa’nın hayatının anlatımının ardından, öğrenciler tarafından şiir ve müzik dinletileri ile skeçler sunuldu.