SAĞLIK - 13 Ekim 2024 Pazar 08:53

Uzmanlardan salgın hastalıklarda artış uyarısı

A
A
A
Uzmanlardan salgın hastalıklarda artış uyarısı

Sonbaharın gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte covid, influenza ve diğer viral enfeksiyonların görülme sıklığında bir artış olduğunu belirten uzmanlar, okul, alışveriş merkezleri ve cami gibi sosyal ortamda daha dikkatli olunması konusunda uyarıyor.


Son dönemde viral enfeksiyonlarda artış yaşanıyor. Uzmanlar, özellikle diyabet, hipertansiyon, astım, KOAH, alerji gibi değişik kronik hastalıkları olan hastalarda ateş yüksekliği, öksürük, balgam, nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi belirtiler varsa mutlaka bir doktora başvurmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Özellikle çocukların hapşırma, öksürme ve yakın temas ile sınıf gibi ortamlarda birbirlerine hastalıkları çok kolay bir şekilde bulaştırdığının altını çiziyor. Hastalıkların önüne geçmek için ise el yıkama, kapalı ortamlarda maske kullanımı gibi tedbirler alarak pandemi döneminde olduğu gibi korunmak fayda sağlıyor.



“Bu tür gribal hastalıkların çoğunun sebebi bir viral enfeksiyon, bir virüs ya da bir bakteriye bağlı olabiliyor”


Sonbaharın gelmesi, havaların soğuması ve okulların da açılmasıyla öğrencilerin okullara başlaması ile grip vakalarında, gribal sendromu olan hastalarda artış meydana geldiğini belirten Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, “Özellikle acil servislere başvuran, bir polikliniğe başvuran, ateş yüksekliği, boğaz ağrısı, kuru öksürük, halsizlik şikayetleriyle gelen çok sayıda hem çocuk hastamız hem de yetişkin hastamız mevcut. Tabii hastalarımızın bir kısmı bu şikayetleri hafif atlatırken, çok ağır geçiren, yatmak zorunda kalan, işe gidemeyecek şekilde ağır olan hastalar da geliyor. Bu hastalarımızın çoğuna ilaç tedavisi başlamamız, bazı hastalarımıza hastaneye yatış vermemiz gerekebiliyor. Dolayısıyla bu dönemde eğer ateş yüksekliği, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, eklem ağrıları gibi gribal semptomlarınız varsa çok da fazla göz ardı etmemeniz gerekiyor ve mutlaka bir doktora başvurmanızda fayda var. Çoğunlukla acil servislere, polikliniklere bu şekilde hastalarımız geliyor. Bu tür gribal hastalıkların çoğunun sebebi ya bir viral enfeksiyon, bir virüs ya da bir bakteriye bağlı olabiliyor. Genellikle de viral enfeksiyonlar ağırlıklı oluyor. Çoğunun şikayetleri, semptomları birbirine benzer olduğu için çoğunun ayrımını yapmak sadece şikayetlere bakarak çok zor. Bunlar için ayrı testler yapılması gerekiyor. Hastanelerin çoğunda da etkene yönelik, acaba neye bağlı böyle oldu, grip mi, covid hastalığına mı bağlı, RSV mi, parainfluenza mı, pek çok virüs aynı benzer şikayetlerle hastalıklar yapabiliyor. Bunların tanıları da özel testler yapılarak konulabiliyor. Bunun için de kişilerin hastaneye başvurması gerekebilir. Ne zaman dikkatli olalım, ne zaman hastaneye başvuralım. Özellikle inatçı bir ateş yüksekliğiniz varsa, 48 saatten uzun süren 38-38,5 derecelerde ateş yüksekliğiniz varsa, öksürük, balgam, nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi şikayetleriniz geçmiyor aksine artıyorsa, bir özel hastalığınız varsa, özellikle diyabet, hipertansiyon, astım, KOAH, alerji gibi değişik kronik hastalıklarınız varsa, çok fazla evde durmadan bir doktora başvurmanızda fayda var. Ona özel tedavilerin de hastane şartlarında başlanmasında fayda var” şeklinde konuştu.



“Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda daha dikkatli olmamızda fayda var”


Bu aralar hem covid hem influenza hem de diğer viral enfeksiyonların görülme sıklığında bir artış olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, "Özellikle okulların açılmasıyla çocuklar birbirine bu hastalığı çok kolay bulaştırıyor. Özellikle hapşırma, öksürme, yakın temas, kapalı ortamlarda birlikte kalabalık yaşamak özellikle sınıflar gibi buradan çok rahat bu enfeksiyonlar kişiden kişiye bulaşabilir. Bir pandemi geçmişimiz oldu. 3 yıl süreyle çok fazla önlem aldık. O dönem aldığımız tedbirleri de şimdi uygulamamızda fayda var. Özellikle çok yakın temastan uzak durmalı, hapşıran, öksüren, ateşi olan kişilerle çok fazla temas etmemeliyiz. El yıkama, kapalı ortamlarda maske kullanımı gibi tedbirler alarak aynı pandemi döneminde olduğu gibi korunmamız mümkün olacaktır. Dolayısıyla dikkatli olmak lazım. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlar, okullar, alışveriş merkezleri, camiler her türlü sosyal ortamda bir miktar daha dikkatli olmamızda fayda var” dedi.



“Tedbiri elden bırakmazsak hastalıklardan korunmak mümkün olacaktır”


Farklı hastalıklara yönelik tedaviler uygulanabildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, “Özellikle ateşiniz düşmüyorsa ve öksürük, balgam gibi bir sıkıntınız varsa hızlıca bir doktora, bir uzmana başvurmanızda fayda var. Enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları, dahiliye gibi ya da çocuk hastalıkları gibi ilgili branşlara başvurmakta fayda var. Bu kış böyle devam edecek gibi görünüyor. Her sene olduğu gibi yine bu tarz viral enfeksiyonlar görülecektir. Tedbiri elden bırakmazsak hastalıklardan korunmak mümkün olacaktır. Dediğimiz gibi özellikle kronik bir hastalığınız varsa şeker, tansiyon, kalp hastalıkları gibi iki kez daha fazla dikkat etmeniz ve kendinizi korumanız gerekiyor” diye konuştu.



Uzmanlardan salgın hastalıklarda artış uyarısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Otoyolda tıra arkadan çarpan otomobil hurdaya döndü: 4 yaralı DÜZCE (İHA) – Anadolu Otoyolu Düzce kesiminde meydana gelen trafik kazasında seyir halindeki tıra arkadan çarpan otomobil hurdaya döndü. Kazada otomobilde bulunan 4 kişi yaralanırken sıkışan bir yolcu için itfaiye ekipleri uzun süre kurtarma çalışması yaptı. Kaza gece saatlerinde Anadolu Otoyolu Kaynaşlı mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgilere İstanbul istikametinden Ankara istikametine gitmekte olan B.K. idaresindeki 35 ARZ 198 plakalı tıra aynı istikamete gitmekten olan İ.D.’nin kullandığı 06 BT 5389 plakalı Hyundai marka otomobil Anadolu Otoyolu Kaynaşlı mevkii 1. viyadüklerde arkadan çarptı. Çarpışmanın etkisiyle otomobil hurdaya döndü. Kazayı gören diğer sürücülerin 112 acil çağrı merkezine ihbarı üzerine olay yerine sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Otomobilde bulunan yaralılar sürücü İ.D. ile yolcular G.D., T.U.D. ve F.E.’ye sağlık ekipleri olay yerinde ilk müdahalelerini yaparak ambulanslarla Atatürk Devlet Hastanesine ve Düzce Üniversitesi Hastanesine sevk etti. Uzun süre kurtarılmayı bekledi Hurdaya dönen otomobilde sıkışan yolcu F.E. için Düzce Belediyesi ve Kaynaşlı Belediyesi itfaiye ekipleri seferber oldu. İtfaiye ekipleri otomobilde sıkışan F.E.’yi kurtarmak için çalışma başlattı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmasını ise F.E. korku dolu gözlerle izledi. İtfaiye ekiplerinin uzun süren çalışmasının ardından otomobilde sıkışan F.E. kurtarılarak ambulans ile Atatürk Devlet Hastanesine kaldırıldı. Otoyolda kaza nedeniyle trafik uzun süre tek şeritten verilirken kaza yapan araçların yoldan kaldırılmasıyla trafik yeniden normale döndü. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
Niğde Son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı Niğde semalarında görüntülendi Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından yapılan açıklamada son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olan C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlas’ın ekim ayında gökyüzünde çıplak gözle görülebileceği açıklamasının ardından fotoğrafçılar bu özel anı kaydetmek için gökyüzünü gözlemledi. Gökyüzü olaylarına ilgi duyanların merakla beklediği, sadece parlaklığıyla değil, 21 derece uzunluğundaki etkileyici kuyruğuyla da dikkat çeken yıldızı Niğde’de yaşayan fotoğraf sanatçısı Ömer Kilit kaydetti. 11 Ekim’den itibaren, Kuzey Yarımküre’den çıplak gözle görülebileceği, 12 Ekim civarında ise dünyaya en yakın mesafede geçişini yapacak ve gözle görülebilecek en yüksek parlaklığa ulaşacağı açıklanan kuyruklu yıldız 14 Ekim tarihinde Niğde semalarında görüntülendi. Tarihteki en etkileyici kuyruklu yıldız geçişine tanık olduğu ve fotoğraflama şansına sahip olduğu için mutlu olduğunu dile getiren fotoğrafçı Ömer Kilit, astrofotoğrafçıların hayatları boyunca bir kez şahit olacakları bu doğa olayını görüntüleyebilmek nöbet tuttuğunu söyledi. Kilit, “Bu özel anı gözlemleyebilmek ve kayıt altına alabilmek için ilk olarak ışık kirliliği olmayan Aladağlar bölgesine gittim ancak orada parlak kuyruklu yıldızı göremedim. Akşam saatlerinde evimin balkonunda otururken gözlem yapmaya devam ettim yarım saat kadar gökyüzünü izledikten sonra bu özel anı gördüm ve hemen fotoğrafladım. Bu özel gökyüzü olayına şahit olduğum ve kayıt altına aldığım için mutluyum.” dedi.
Bursa Mudanya Triatlonu sona erdi Mudanya Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonu iş birliğiyle düzenlenen “2024 Mudanya Triatlonu Türkiye Kupası Finali” iki gün süren zorlu yarışların ardından sona erdi. Parkurları tamamlayabilen her yarışmacının madalya ile ödüllendirildiği Triatlon Finali’ne Mudanya’nın mavi suları, eşsiz manzarası ve tarihi sokakları damga vurdu. Mudanya Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonu işbirliği ile Mudanya’da ilk kez düzenlenen 2024 Mudanya Triatlonu Türkiye Kupası Finalleri büyük heyecan ve mücadeleye sahne oldu. Yüzme, bisiklet ve koşu sporunu ardı ardına yaptıkları için “demir adam” tanımıyla bilinen triatletlerin final parkuru, Mudanya’nın havası, denizi ve tarihi eşliğinde tamamlandı. Mudanya Mütarekesi’nin 102. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde yapılan finallerde, 13 ile 70 yaş arası 485 triatlet, Elit, Genç, Yıldız, Yaş Grupları, M3 ve PTS olmak üzere 17 ayrı yaş kategoride yarıştı. Mudanya’nın sert poyrazında zorlu hava şartlarında gerçekleşen finallerde, Mudanya halkı ve sporseverler yarışmacıları yalnız bırakmadı. Bazı sporcuların yarışı erken bıraktıkları görülürken 20,6 derece su sıcaklığı triatleri zorladı. Dereceye girenlere ödülleri Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mudanya Gençlik ve Spor Müdürü Çağlar Yeni, Türkiye Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya, federasyon yöneticileri ve ilçe protokolünün katıldığı törenle verildi. “Triatlon sporunun kaybedeni olmaz” Mütareke etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Mudanya Triatlanu Türkiye Finali’nin bir ilk olduğunu ancak son olmayacağını söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Olağanüstü bir organizasyon gerçekleştirdik. Bu alandaki organizasyonları uluslararası olarak yapmak istiyoruz” dedi. Dalgıç, “Triatlon gibi multidisipliner bir sporun kaybedeni olmaz, katılmak yeterlidir. Her bitiren şampiyondur. Yarışlara katılım ve ilgide çok yüksekti. Sporcularımız, antrenörleri ve aileleri ile birlikte bin 500 kişilik misafirimiz vardı. Onları Mudanya’da ağırlamaktan büyük keyif aldık. Mudanya hem Bursa’nın hem de Türkiye’nin dışa açılan kapısıdır. Her zaman da öyle olmuştur. Bu nedenle de triatlonu çok önemsiyoruz. Gece gündüz emek veren herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Türkiye Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya ise Mudanya Belediyesi’ne yaptıkları ev sahipliği için teşekkür etti. Mudanya’da başlayan iş birliğini uzun yıllar devam ettirmek istediklerini belirten Yalçınkaya, “Mudanya’da muhteşem bir uyum yakaladık. Sizlerin de desteğiyle her geçen gün triatlon sporunu büyütmeye çalışıyoruz” diye konuştu.