SAĞLIK - 14 Eylül 2024 Cumartesi 10:21

Okullar açıldı, sağlıklı beslenme telaşına uzmanlardan bitkisel tavsiyeler

A
A
A
Okullar açıldı, sağlıklı beslenme telaşına uzmanlardan bitkisel tavsiyeler

Eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla özellikle anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin doğal beslenmesinin önemine değinen uzmanlar, hazır yiyeceklerin başta bağışıklık sistemi olmak üzere bir çok zarara davetiye çıkarttığına dikkat çekiyor.


Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla beraber özellikle ilkokul ve anaokulu öğrencilerinin ailelerine uzmanlardan doğal beslenme önerisi geldi. Fast food tarzı yiyeceklerin başta bağışıklık sistemine zarar verdiğini belirten ve ev yapımı doğal ürünlerin faydalarını anlatan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, "Çocuklarımıza hazır gıdaların tüketiminden ziyade ev yapımı yoğurtlar, ev yapımı meyve suları, bu meyve sularının içerisine sıvı propolis ekleyebiliriz. Bununla birlikte çocuklarımız sabah kahvaltı yaptırılarak okula gönderilebilir. Genelde anasınıfı çocuklarımızda ve birinci sınıf çocuklarımızda hastalık üretimi çok fazla oluyor, kişiden kişiye bulaşıyor. Çocuğun savunma mekanizmasını yükseltmek için de çocuğumuzu doğal beslemeye dikkat etmemiz gerekiyor. Bununla birlikte mevsim geçişlerinde, havaların soğumasıyla çok fazla gribal enfeksiyonlar, boğaz ağrıları görmekteyiz. Gelen danışanlarımız daha çok böyle boğaz ağrısı ve gribal enfeksiyonlardan geliyor. Bunun için akşam yemeğinden sonra çay yerine ıhlamur, limon bunların tüketilmesini, C vitamini içeren nar çiçeğinin tüketilmesini ve doğal bitki çayları yapılmasını öneriyoruz. Tabii bu bitki çayları yapılırken de aynı zamanda çocuklarımıza da bu bitki çaylarından içirmemiz gerekiyor ve kendimiz de günde en az bir su bardağı kadar tüketmemiz gerekiyor" dedi.



"Maden suyu içilmesi ve içerisine karadut özü katılması, bağışıklığın artırılması ve kemik gelişimi açısından önemli"


Okul çağında çocuklarında hazır meyve sularının tüketilmesi yerine karadut özünün meyve suyu şekline getirilip beslenme listesine eklenenileceğine dikkat çeken Ayşen Çebiç, "Okula giden çocuklarımıza savunma sistemini yükseltmek ve kemik gelişimi için maden suyunun içerisine karadut özünün katılarak içilmesini özellikle tavsiye ediyorum. Çünkü çocuklarımız doğal sade maden suyunu tüketemiyor. Tadı itibariyle biraz acı geliyor. Karadut özünü bununla karıştırıp bir meyve suyu şeklinde çocuklarımızın beslenmesine koyabiliriz. Yoğurtlarına ekleyip çocuklarımıza karadut özüyle meyveli yoğurt yapabiliriz. Karadut özünün de içerdiği C vitamini ve bağışıklık yükseltici etkisi sayesinde çocuklarımızı hem hastalıklardan korumakta hem de vücut savunmasını yükseltmektedir. Ev yapımı yoğurdun içerisine iğde çekirdeği unu, bununla birlikte keçiboynuzu tozu bunları ekleyip çocuklarımıza daha zengin bir kahvaltı yaptırabiliriz. İğde çekirdeğinin, eskilerin bir sözü var, ‘iğdenin çekirdeği kemik, derisi deri, eti et yapar’ diye. Bu da çocuklarımızın boyunun uzamasına ve kilo alımına destek sağlamaktadır. Çocuğun metabolizmasını güçlendirip savunma sistemini yükselttiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır" şeklinde konuştu.



"Sağlıksız besinlerin yerine çocuğumuza daha doğal, daha içeriği bitkisel ürünler tükettirebiliriz"


Çebiç, "Çocuklarımıza hazır paketli ürünler yerine evde kendimiz yoğurdun içerisine katacağımız bazı reçeller ve karadut özleri sayesinde meyveli yoğurt tükettirebiliriz. Bununla birlikte çocuklarımıza bol bol meyve yeme alışkanlığı kazandırabiliriz. Son zamanlarda çocuklarda patates kızartması, fast food tarzı yiyecekler, sosis, salam tüketimi çok fazla yaygınlaşmış durumda. Sağlıksız bu besinlerin yerine çocuğumuza daha doğal, daha içeriği bitkisel ürünler tükettirebiliriz. Bizim burada önerdiğimiz ürünlerden bir tanesi de yulaf ve çocuğun gelişimi açısından çok büyük fayda sağladığı bir gerçektir” diye konuştu.



Okullar açıldı, sağlıklı beslenme telaşına uzmanlardan bitkisel tavsiyeler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli Tandır Kebabı esnafından zam açıklaması Denizli’nin gastronomik zenginliği tandır kebabının kilogram fiyatı artan maliyetler nedeniyle yüzde 25 zamlanarak 2 bin lira oldu. Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği Başkanı Güzide Metinöz, tandır kebabı esnafının her daim bu lezzeti insanlara ulaştırmak için fiyat politikasını en uygun şekilde sunduğunu belirterek, “1 kilogram tandır kebabı ve yanında sunduğumuz aperatiflerle 4-5 kişi rahatlıkla doymaktadır. İddialı konuşuyorum! Denizli Tandır Kebabı, fiyatıyla en uygun lezzetlerden birisidir” dedi. Denizli’nin 1800’lü yıllardan gelen tarihi mirası Denizli Tandır Kebabının fiyatına zam geldi. Artan aşırı maliyetler karşısında Denizli Tandır Kebabı esnafı, kebabın 1 kilogram fiyatını yüzde 25 artışla 2 bin liraya yükseltti. Denizli halkının ve şehir dışından gelen misafirlerin bu lezzete uygun fiyatta ulaşması için azami gayret sarfettiklerini belirten Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği Başkanı Güzide Metinöz, yüzde 25 zammın gerekçelerini anlattı, yapılan bazı eleştirilere cevap verdi. “Fiyatıyla halen en uygunu” 1 kilogram tandır kebabı ve yanında sundukları aperatiflerle 4-5 kişinin rahatlıkla doyduğunu hatırlatan Metinöz, sundukları lezzet ve hizmetle fiyatın karşılaştırıldığında tandır kebabının çok uygun olduğunun altını çizdi. Denizli Tandır kebabı esnafı alarak bugüne kadar zaruri olmadıkça zammı telaffuz bile etmediklerini belirten Metinöz, “Geçmişte olduğu gibi bugünde Bayramyerinde, Kaleiçi’nde Denizlili Kebapçılarımız, hem yerli hem de yabancı misafirlerimize bu özel lezzeti sunmaya devam ediyor. Sektörümüz gastronomi anlamında da Denizli’mizin tanıtımına katkısını sürdürüyor. Denizli Tandır Kebabı esnafımız, her daim zaruri bir durum olmadığı sürece fiyat artışına gitmiyor. Ancak son dönemde başta et ve diğer gıda ürünleri olmak üzere maliyetlerindeki artışı yansıtmak durumunda kaldık. Kilogram başında yüzde 25’lik bir artış uyguladık. Yanında ikramlarıyla birlikte 1 kilogram kebapla 4 ya da 5 kişi rahatlıkla doymaktadır. Örneğin bir porsiyon yani 250 gram tandır kebabının fiyatı 500 lira oldu. Fast food ürünleri, et yemekleri, sulu yemekler, döner ve kebap türevlerinin fiyatlarına baktığımızda Denizli Tandır Kebabının fiyatının uygun olduğu da açıkça görülmektedir. Ancak bu gerçeklere rağmen Denizli Tandır Kebabının çok pahalı olduğunu göstermeye çalışanların, sosyal medyada pahalı algısını yaymaya çalışanların amacını da anlamakta zorlanıyoruz. Denizli Tandır Kebabı esnafı olarak her daim amacımız, Denizli halkımıza, misafirlerimize kalite olarak en üst, fiyat olarak da en uygun şekliyle hizmet etmeye devam etmektir” ifadelerini kullandı.
Aydın Başkan Çerçioğlu: “İki yer önerdik ama beğenmediler” Aydın’ın Efeler ilçesindeki fidanlık arazisi üzerine yapılması planlanan yeni adliye sarayı binasına ilişkin kendilerine resmi bir bilginin ulaşmadığını ifade eden Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, daha önce önerdikleri 2 yerin de beğenilmediğini ifade ederek, söz konusu yerin olması durumunda oluşacak trafik yoğunluğunun iyi hesaplanması gerektiğini belirtti. Aydın’da uzun süredir yeni adalet sarayının nereye yapılacağı konusu gündemdeki yerini korurken, son olarak yeni binanın Efeler Mahallesi’nde yer alan fidanlık arazisi üzerinde yapılacağı gündeme geldi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından basın mensuplarının yapılması planlanan adliye binasının yeni yerine ilişkin sorularını yanıtlayan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın’a yeni bir adalet sarayının kazandırılmasından memnun olacaklarını ifade ederek, düşünülen bölgede oluşacak trafik yoğunluğunun iyi hesaplanması gerektiğine dikkat çekti. “İki yer önerdik beğenmediler” Adalet Sarayı’nın yeni yerinin fidanlık üzerindeki araziye yapılması ile ilgili açıklamalarda bulunan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu; “Bu konu resmi olarak bana gelmedi. Ben de basından duyuyorum. Yaklaşık 23 yıldır Aydın’a bir adliye sarayı yapılmadı. Tabi ki, bir adliye sarayının Aydın’a kazandırılmasından biz çok mutlu oluruz. Daha önce bu konu bana intikal ettiğinde, şu anki Atatürk Spor Kompleksi’nin olduğu yeri önermiştik fakat beğenilmedi. Daha sonrasında da şimdiki Mimar Sinan Parkı’nın olduğu yeri önerdik. Yine beğenilmedi. Bu tip yerleri yaparken, çok akıllı olmak gerekiyor. Oradaki trafik yoğunluğunu düşünmek gerekiyor. Binlerce insan gidecek oraya. Oradaki trafik yoğunluğunu, o kavşak kaldırmaz. ‘Ben yaptım, oldu’ anlayışıyla değil. Ulaşım mühendislerini çağırsınlar, trafiğe bir baktırsınlar, altyapıyı baktırsınlar. O yoğunluğu kaldırıyor mu kaldırmıyor mu? Ama dediğim gibi biz yapılmasından çok memnun oluruz. Fakat, tabi ki Aydın’ın geleceği, 10 yıl, 20 yıl sonra bu trafik ne durumda olacak diye de bir baktırmaları gerekiyor. Efeler Belediye Başkanım Anıl Bey, Baro Başkanı iken de çok defa bu konuyu konuştuk, masaya yatırdık. Maalesef bizim önerdiğimiz 2 alternatif yerleri de beğenmediler. Gelselerdi bunu oturur konuşurduk. Daha önce geldiklerinde 2 yer sunmuştuk. İkisi de Aydın’ın trafiğini yoğunlaştırmayacak yerlerdi. Fikrimizi sorsalar söylerdik. Bu konu ile ilgili bizden bir görüş alınmadı” dedi. “Güzel yatırım ama çok pahalı” Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılarak faaliyete geçen Aydın-Denizli Otoyolu ilgili de konuşan Başkan Çerçioğlu; “Aydın için önemli bir yatırım ama çok pahalı gerçekten. Daha henüz otoyolu kullanmadım ancak Ankara’ya gidersem kullanırım” şeklinde konuştu. Yıkılan Adnan Menderes Stadyumu’nun yerine yapılacak 6 bin kişilik yeni stadyum hakkında da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çerçioğlu; “Yeni bir stadyum yapılması çok iyi olur, biz de bunun yapılmasını bekliyoruz. Biz şimdi Aydın’a yeni bir kapalı spor salonu kazandırıyoruz. 3 bin kişilik olacak ve Mimar Sinan Mahallesi’ne yapılacak. İnşallah önümüzdeki yıl açılışını yapacağız” dedi.
Erzincan Erzincan’da Dünya Diyabet Günü kapsamında stant açıldı Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Birimi tarafından diyabet konusunda farkındalığı artırmak ve hastalık hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla stant açıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği stantta Diyabet, Akciğer Kanseri, Lösemi, İnme, KOAH, Dumansız hava ve normal doğum sezaryen konularında bilgilendirmelerde bulunuldu Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı biriminde görevli Diyetisyen Tuğba Özbay açılan stant ile ilgili bilgi verdi. Diyabet yönetiminde kan şekerini dengelemeye yardımcı besinlerin seçimi, farklı besinlerin birlikte tüketimi ve düzenli beslenmenin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Diyetisyen Özbay, “Kan şekeri dalgalanmaları yaşamamak için, glisemik indeksi düşük, lif içeriği yüksek karbonhidrat kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Dengeli bir öğün planı, diyabetle mücadelede büyük bir avantaj sunarken, aynı zamanda genel sağlığı da olumlu yönde etkiliyor. Bizler toplumumuzda farkındalık oluşturmak, eğer hastalık varsa erken evrede yakalayıp hızlı bir şekilde tedavi sürecine başlamak amacıyla Erzincan İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Birimi olarak stant açtık. Temel amacımız toplumumuzu diyabet konusunda aydınlatmak” dedi. Açılan diyabet bilgilendirme standını gezen Vali Yardımcısı Ömer Özbay, diyabet hastalığı ile tedaviye yönelik hayata geçirilen teknolojik gelişmeler ve uygulamalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Diyabetin önlenmesi, diyabetli bireylerin yaşam kalitesinin artırılması için bireysel ve toplumsal farkındalığın önemine dikkat çeken Vali Yardımcısı Özbay, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, görevlilere çalışmalarında başarılar diledi. Stantları gezen ve edindikleri bilgilerden dolayı vatandaşlar, Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde görevlilere teşekkür ettiler.