ÇEVRE - 19 Ekim 2024 Cumartesi 10:36

Başkan Pekyatırmacı Selçuklu’nun çevre ve sıfır atık çalışmalarını Portekiz’de anlattı

A
A
A
Başkan Pekyatırmacı Selçuklu’nun çevre ve sıfır atık çalışmalarını Portekiz’de anlattı

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, 23. Uluslararası Katılımcı Demokrasi Gözlemevi (IOPD) Zirvesi’nde Selçuklu Belediyesi tarafından Çevre ve Sıfır Atık Yönetimi ile ilgili yapılan iyi uygulama örneklerini anlattı.


23. Uluslararası Katılımcı Demokrasi Gözlemevi (IOPD) Zirvesi Portekiz’in Valongo kentinde düzenlendi. IOPD tarafından düzenlenen etkinliğe aralarında UCLG-MEWA’nın da yer aldığı dünyanın farklı bölgelerinden temsilciler katıldı. Etkinlikte, yerel yönetişimin şekillendirilmesinde katılımcı demokrasinin kritik rolüne değinildi. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı da "Çevre, Şehirler ve Modern Sorunlar" başlıklı panelde Selçuklu Belediyesi’nin "Çevre ve Sıfır Atık Yönetimi" konusunda yürüttüğü projeler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.



“Sıfır atıktaki başarılarımızı ödüllerle taçlandırdık”


Başkan Pekyatırmacı, sunumunda Selçuklu Belediyesi tarafından yürütülen Sıfır Atık Uygulamaları çerçevesinde; atık ambalajların toplanması, pil ve elektronik atıkların toplanması, tekstil ve medikal atıkların toplanması, mobil atık getirme merkezi, kompost çalışmaları, atık kumbaram projesi, eğitim çalışmaları ve Selçuklu 2. El Pazarı hakkında panelistlere bilgi verdi. Başkan Pekyatırmacı, Selçuklu Belediyesi’nin sürdürdüğü başarılı atık çalışmaları ile Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen “2023 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’nda “Kompost Çalışması Projesi” ile sürdürülebilirlik özel kategori ödülünü almaya hak kazandığını belirtti. Pekyatırmacı, ayrıca “Atık Kumbaram” projesinin de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Aralık 2022 tarihinde “İklim ve Gençlik” temasıyla düzenlenen 3. Sıfır Atık Zirvesi’nde yerel yönetimler “En İyi Uygulama Ödülü”ne layık görüldüğü bilgisini paylaştı.



“Yıllık 85 bin 600 ağacın kesilmesini ve 4 bin 534 ton karbon salınımını engelledik”


Panelde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına özel bir başlık açan Başkan Pekyatırmacı, “Selçuklu Belediyesi olarak hem modern enerji kaynakları için yatırımlar gerçekleştirmekte hem de enerji tasarrufu konusunda eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yapmaktayız. Yenilenebilir enerji kapsamında belediyemizin ana hizmet binası, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi ve Bağrıkurt Mahallesi’nde toplam 4080 kWe kurulu güce sahip güneş enerji santrallerimiz bulunmaktadır. Bu santrallerden 6 milyon 560 bin kWh güneş enerjisi üretilerek belediyemizin tüm tesislerinin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 88’i buradan karşılanıyor. Böylece, yaşanabilir çevresel ortamların sürdürülebilirliği ile bölgenin refah seviyesinin artırılmasına katkı sağlıyoruz. Üretilen elektriğin yanında yıllık 85 bin 600 ağacın kesilmesini ve 4 bin 534 ton karbon salınımını engelledik” şeklinde konuştu.



“Sıfır Atık konusunda yaptığımız bütün iyi uygulama örneklerini Portekiz’de anlattık”


Oturum sonrası zirve hakkında açıklamalarda bulunan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Portekiz’de Uluslararası Demokratik Katılımcı Gözlemevi (IQPD) Zirvesi’nde Selçuklu Belediyesi olarak İklim Dirençliliği sunumunu gerçekleştirdik. Küresel anlamda artık gündemimiz çevre ve iklim değişikliği. Bu anlamda Selçuklu Belediyesi olarak çok sayıda faaliyet gerçekleştiriyoruz. Başta Emine Erdoğan hanımefendinin liderliğinde sıfır atık programları çerçevesinde önemli çalışmaları yürütüyoruz. Bu manada yaptığımız bütün iyi uygulama örneklerini burada Portekiz’de, bütün dünyadan, farklı ülkelerden katılımcıların da bulunduğu bir ortamda anlatma fırsatımız oldu. Selçuklu Belediyesi olarak çevre en büyük hassasiyetimiz ve bu konuda her zaman öncü olmaya gayret ediyoruz. Öncü çalışmalar yapıyoruz. Bu çerçevede sıfır atığın ülkemizdeki uygulama örneklerinde Selçuklu Belediyesi olarak en başta Sıfır Atık Müdürlüğünü kurmuş olmamız, çevre meclisini oluşturmuş olmamız, sıfır atık platformunu bütün toplumun katmanlarının katılımıyla gerçekleştirmiş olmamız önemliydi. Yine atık kumbaram uygulaması, kompost uygulaması, evlerde yaptığımız eğitim çalışmaları, okullarda yaptığımız eğitim faaliyetleri ve geri dönüşümle ilgili yaptığımız iyi uygulama örneklerini burada buradaki oturuma katılan katılımcılarla paylaşmış olduk. Her zaman çevreyi önemsiyoruz. İklim değişikliğiyle ilgili yapmamız gereken önemli işler olduğunu biliyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte de Selçuklu Belediyesi olarak bu çalışmalarımızı en güçlü şekilde devam ettireceğiz” dedi.



Başkan Pekyatırmacı Selçuklu’nun çevre ve sıfır atık çalışmalarını Portekiz’de anlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da fuhuş çetesine darbe Bursa’da uyuşturucuya alıştırdıkları kadınlara zorla para karşılığı fuhuş yaptırıp uyuşturucu madde sattırdıkları iddia edilen çete üyesi 26 kişi Bursa, Bolu ve Beyşehir’de jandarma tarafından eş zamanlı olarak yapılan operasyonlarda gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Orhangazi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ekipler uyuşturucu ticareti, fuhuş ve insan ticareti yapan suç örgütüne yönelik 31 ayrı adrese operasyon gerçekleştirildi. Yapılan operasyonlar sonrasında Bursa merkez ve Orhangazi, İznik, Yenişehir ilçeleri ile Bolu ve Beyşehir’de 8’i kadın toplam aralarında örgütün liderliğini yaptığı belirlenen İsmail Zengin’inde bulunduğu 26 kişi gözaltına alındı. Operasyona Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve GKİT Daire Başkanlığına bağlı ekipler katıldı. Çok sayıda suç unsuru ele geçirildi Eş zamanlı baskın yapılan adreslerde çok sayıda uyuşturucu madde, hassas terazi, ruhsatsız silah ve para ele geçirildi. Şahıslar Bursa İl Jandarma Komutanlığı’ndaki işlemlerin ardından geniş güvenlik önlemleri altında "Suç işlemek için örgüt kurmak, uyuşturucu ve insan ticareti" gibi suçlardan Orhangazi Adliyesine sevk edildi. Öte operasyon kapsamında Orhangazi’de aranan bir araç jandarmanın dur ihtarına uymayarak kaçtı. Örnekköy mahallesinde arazide aracı bırakıp kaçan zanlılar daha sonra jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. 22 kişi tutuklandı Orhangazi Adliyesi’nde Cumhuriyet savcısına ifade veren zanlılar daha sonra Suç işlemek için örgüt kurmak, uyuşturucu ve insan ticareti, fuhuş suçlarından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiler. Zanlılardan örgüt lideri İsmail Hakkı Zengin’in de aralarında bulunduğu 22 kişi tutuklanıp cezaevine gönderilirken, 4 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldılar. Suç örgütünün mağdurları kandırıp uyuşturucu maddeye bağımlı hale getirerek, torbacı olarak kullandıkları ve fuhuş yapmaya zorladıkları belirlendi. Zanlıların mağdurlara psikolojik baskı uygulayarak suç işlemeye yönlendirdikleri. insan ticareti, cinsel istismar, uyuşturucu ticareti, 6136 sayılı kanuna muhalefet ettikleri bildirildi.
Bursa İnegöl’de muhtarlar günü kutlandı 19 Ekim Muhtarlar Günü, İnegöl’de düzenlenen çelenk sunma töreniyle kutlandı. Muhtarlarla birlikte İnegöl protokolü de törende yerini aldı. 2015 yılında çıkan Başbakanlık genelgesinin ardından 2016 yılından bu yanan kutlanan 19 Ekim Muhtarlar Günü, tüm Türkiye’de olduğu gibi İnegöl’de de düzenlenen törenlerle kutlandı. Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi’nde çelenk töreni düzenlendi. Törene; Kaymakam Eren Arslan, Belediye Başkanı Alper Taban, siyasi parti temsilcileri, Muhtarlar Derneği Başkanı Oktay Garip ve muhtarlar katıldı. Tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Ardından Muhtarlar Derneği Başkanı Oktay Garip, kadın muhtarlarla birlikte Anıt önüne çelenk sunumunu yaptı. Programın icra edilmesinde katkı sağlayan Başkan Alper Taban ve ilçe protokolüne teşekkür eden İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Oktay Garip, törende 19 Ekim Muhtarlar Gününe ilişkin bir konuşma da yaptı. Garip, “Muhtarlık müessesesi 1829’dan günümüze bu topraklarda aziz milletimize hizmetini sürdürmektedir. Genel ve yerel sorunların ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesinde köprü rolü oynayan muhtarlık müessesesi Osmanlı’dan Cumhuriyet’e taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir. Muhtar kelime anlamıyla Türk toplumunun tarihi ve geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Söz sahibi, seçilmiş kişi anlamı da taşımaktadır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan köy ve mahalle muhtarlıklarımız vatandaşın ilk devlet ve hizmet kapısıdır. Muhtarlarımız köylerimizde ve mahallelerimizde özveriyle çalışmış, devletimizin her zaman gören gözü işiten kulağı olmuştur. Her geçen gün büyüyen bu güzel şehirde milletimizden aldığımız güçle 116 muhtarımız ile görevimizi yerine getirmekte milletimizin acısıyla hüzünlenip, derdiyle dertlenir, sevinciyle sevinmekteyiz. Muhtar siyasetten uzak, tarafsız, tamamen kendi kişiliğiyle toplumda kabul görmüş, halkın güvenoyuyla seçilmiş en önemli kanaat önderi, yerel yönetimin kılcal damarı ve demokrasinin temel taşıdır. Bu büyük camianın bir üyesi olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin banisi Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk; "Muhtar Demokrasinin temel taşıdır" sözüyle muhtarlarımızın Türk Demokrasisinde ki önemini ifade etmiştir. Muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim gününün 19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan genelge ile ‘’Muhtarlar Günü’’ olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Günümüzde muhtarların her ne kadar yetkileri kısıtlanmış da olsa hizmet anlamında muhtarlarımız halen etkin rol almaktadır. Biliyoruz ki devlet büyüklerimizin bu yönde düzenlemeler yaparak muhtarlarımızın daha güçlü ve kaliteli hizmet vermesi sağlanacaktır. Cumhurbaşkanımızın da muhtarlarımıza verdiği önemi şu sözlerle belirtmek isterim "Muhtarlarımızı üzen beni de üzer, Muhtarlarımızı memnun eden beni de memnun eder. Her Muhtar Mahallesinin Cumhurbaşkanıdır." Sözlerime son verirken bu güzel programı hazırlamakta bizlere yardımcı olan Sayın Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, bürokratlarımıza ve bu günün şerefi muhtarlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Ebediyete intikal etmiş muhtarlarımızı rahmetle anıyorum. Geçmişten günümüze görev yapan muhtarlarımızın tekrardan 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor herkesi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi. Resmi tören sonrası Başkan Alper Taban ve Kaymakam Eren Arslan Muhtarlar Derneği’ni ziyaret ederek, muhtarlarla sohbet etti.