SAĞLIK - 09 Nisan 2025 Çarşamba 11:27

Antibiyotikle iyileşmek isterken hastanelik olmayın

A
A
A
Antibiyotikle iyileşmek isterken hastanelik olmayın

Son günlerde ani hava değişimleriyle özellikle viral kökenli solunum yolu enfeksiyonlarıyla hastanelere başvurularda yoğunluk yaşanırken, uzmanlar, hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanılmaması gerektiğini, iyileşmek isterken hastanelik olma riskine dikkat çekiyor.


Yaşanan hızlı hava değişimleri sağlığı olumsuz etkiliyor. Solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastanelere yoğun başvurular oluyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Raşit Özer, solunum yolu hastalıklarının havaların soğumasıyla beraber artış gösterdiğini ve acil başvurularında önemli bir yer tuttuğunu söyledi.



"Hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanmayın"


Dr. Öğr. Üyesi Özer, "Yalnız bu hastalıkların en büyük etkeni viral kökenli. Şu anda bize en çok başvuru viral kökenli hastalıklar. Ama halkımızın yanlış bir öngörüsü var. Mutlaka ve mutlaka hekime başvurduğu zaman ‘bir antibiyotik yazılmayacak mı, bir antibiyotik kullanmayacak mıyım’ gibi bazı serzenişleri oluyor. Bu konuda dikkat etmemiz gereken şey şu: Antibiyotikler bakterileri öldüren ilaçlardır. Bizim de özellikle kış aylarında sıklıkla viral kökenli hastalıklara maruz kaldığımızı söylemiştim. Antibiyotik kullanımıyla beraber antibiyotik sadece zararlı bakterileri de öldürmüyor. Vücudumuzda yararlı olan bakterilerimiz de var. Bu yararlı bakterilerin ölmesi -belki kısmi zararlı birkaç bakteri de olabilir- bu sefer viral bir enfeksiyonda vücudun direncinde çok ciddi azalmalara sebep oluyor. Ve daha sonrasında belki 1 hafta, 10 günde ayaktan idare edebilecek bir hastalık sizi yatağa hatta hastaneye yatışa bile sebep olabiliyor. Bu konuda özellikle antibiyotik kullanımı için hekim önerisi olmadan kendimiz inisiyatif alıp antibiyotik kullanmamamız çok önemli" dedi.


Dr. Öğr. Üyesi Özer, hastalıkta ne yapılabileceği ile ilgili ise, "Beslenme çok önemli, özellikle mevsim meyveleri, yeterli derecede vitamin almak, yeterli protein miktarını almak. Dengeli spor, kararında spor, dengeli sağlıklı beslenmeyle beraber hekimin önereceği ilaçları kullanarak bu etkenlere, bu enfeksiyonlara karşı direncimizi arttırabiliriz" diye konuştu.



Antibiyotikle iyileşmek isterken hastanelik olmayın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da deprem sonrası dışarıda kalanlar ateş başında ısınmaya çalıştı İstanbul’daki 6.2’lik depremin ardından vatandaşlar ikinci günde de parklarda çadırda kalmaya devam etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde soğuk havada çadırda kalan vatandaşlar ateş yakarak ısınmaya çalıştı. İstanbul’da dün Silivri merkezli yaşanan 6,2’lik depremin ardından vatandaşlar çadırlarını alıp park ve bahçelerde konaklamaya devam etti. Depremin 2. gününde çadırda kalan vatandaşlarda azalma görülürken, çadırda kalmaya devam edenler ise gece saatlerinde ateş yakarak ısınmaya çalıştı. "Bir anda deprem olur diye korkuyoruz" Deprem sonrası, ailecek çadırda kaldıklarını söyleyen Emin Ali Yeşildağ, "Deprem anında evde uzanıyordum, kucağımda kardeşim vardı bir anda ev haliyle dışarı çıktım. 2 gündür buradayız, bütün sülalemiz burada bir anda deprem olur diye korkuyoruz. Binamızda çatlama var, bekliyoruz. Burada 1 hafta kadar kalmayı düşünüyoruz. Denilecek bir şey yok çadırda mecburi kalıyoruz. Bizim binalarımız yeni bina değil fakat yine de şükrediyoruz" dedi. "1999’da annem beni alıp dışarı koşmuş, bugün ben çocuğumu alıp koştum" Güvende olmadıklarını belirten Ahmet Aluç ise, "Ben depreme evde yakalandım. Eşim bana seslendi ben de çocuğumu alıp bir köşede bekledim. Deprem bitene kadar bekledim sonra hanımı ve çocuğu alıp dışarı çıktım. Akrabalarımızla burada buluştuk, çadır kurduk 2 gündür de burada bekliyoruz. 50 senelik binalarda kiracıyız, güvenliğimiz yok. Bunu 1999 Depremi’nde annem yaşadı kendini dışarı attı, beni yanına aldı. Bu depremde de ben çocuğumu aldım çadıra geldim. Aynı şeyleri yaşıyoruz" diye konuştu. "Burada kadar Ali dedim" Binalarında çatlak olduğunu söyleyen Ali Şahin, "Depreme evde telefonla konuşurken yakaladım. İlk anda olmaz diye düşündüm o kadar deprem oldu ki bu sefer olmaz diye ümitlendim. Sonra bina çatladı. Kendi kendime buraya kadarmış diye düşündüm. Ablamdaydık ve yeğenlerim vardı kendimi geçtim çocukları dışarı attım. Mahalleli de dışarı çıkmıştı ardından ailece sahile geldik. Depremin bitmesini bekliyoruz. İnşallah bu felaketler başımızdan gider" dedi.