SAĞLIK - 19 Ağustos 2024 Pazartesi 10:54

1 yaşındaki bebeğin organları 4 hastaya umut oldu

A
A
A
1 yaşındaki bebeğin organları 4 hastaya umut oldu

Konya Şehir Hastanesinde uzun süredir tedavi gören ve beyin ölümü gerçekleşen 1 yaşındaki bebeğin bağışlanan organları 4 kişiye umut oldu.


Konya’da 1 yaşındaki bebeğin yaklaşık 30 gündür tedavi gördüğü Konya Şehir Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşti. Bebeğin ailesinin onayıyla alınan kalp, karaciğer ve 2 böbreği, organ bekleyen 4 hastaya nakledilecek.


Konya Şehir Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Uzman Doktor Mehmet Akif Yazar, "Bugün hastanemizde 1 yaşında beyin ölümü gerçekleşen bir çocuğumuzun organ nakli gerçekleşti ve organlar Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde, Antalya’da Akdeniz Üniversitesi’nde organ bekleyen hastalara nakledildi. Bugünkü vaka 1 yaşında bir hastamızdı. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra organlarını aile bağışladı. Daha sonra 4 tane organımız kalp, karaciğer ve 2 böbrek Ankara’daki ve Antalya’daki nakil merkezlerine nakledildi. Şu an organlar orada bekleyen kişilere umut oldu" dedi.



"Küçük yaştaki çocuklardan da nakil gerçekleştirilebiliyor"


Uzman Doktor Mehmet Akif Yazar, "En çok merak edilen konulardan bir tanesi de küçük yaştaki çocuklardan da nakil gerçekleştirilebiliyor. 1 yaş gibi küçük yaşlardaki çocuklarda da beyin ölümü gerçekleşebiliyor ve ailelerinin organ naklini onaylamaları durumunda bu kişiden çıkarılan organlar yaklaşık aynı yaşta olan ve organ bekleyen hastalara nakil edilebiliyor" şeklinde konuştu.



"İnsanlar bu konuya birazcık daha dikkat gösteriyorlar"


Uzman Doktor Yazar, "Herkesin bildiği gibi aslında ülkemizdeki en ciddi konulardan bir tanesi de organ nakli. Çünkü ülkemizde yaklaşık 30 binden fazla kişi şu an organ için bekleme listesinde. Bugünkü vakada ailemizin çocuklarının organlarını bağışlamaları aslında ülkemizde halkımızın artık bu konuya daha duyarlı olduğunu gösteriyor. Biz hekimler de bu konuda daha fazla gayret ederek organ bekleyen hastalara birer derman olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.



1 yaşındaki bebeğin organları 4 hastaya umut oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan 78 yaşındaki felçli kadın başarılı ameliyatla yeniden hayata tutundu Erzincan’da beynine pıhtı atan ve felç geçiren 78 yaşındaki Meryem Özdemir, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan başarılı ameliyat sonucu yeniden hayata tutundu. 78 yaşındaki Meryem Özdemir, kan sulandırıcı ilaç kullanmasına rağmen tekrarlayan beyne pıhtı atması şikâyetiyle Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Kardiyoloji Anabilim Dalı Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Muharrem Said Coşkun tarafından tedaviye alınan Özdemir, gerçekleştirilen sol kulakçık kesesinin kapatılması ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Hastanın güçlü kan sulandırıcılar kullanmasına rağmen 2 defa beynine pıhtı attığını söyleyen Doç. Dr. Muharrem Said Coşkun, “Bizde kan sulandırıcıların yetersiz gelmesi nedeniyle kalp içinde pıhtı oluşan kesenin kapatılması ameliyatını yapmaya karar verdik. Hastamızı sol kulakçık kesesinin kapatılmasının ardından taburcu ettik.” şeklinde konuştu. Bu işlemin İstanbul, İzmir gibi Türkiye’nin belirli merkezlerinde yapılabildiğinin altını çizen Prof. Dr. Eftal Murat Bakırcı, bölge bakımından işlemin Ankara’dan sonra yalnızca Erzincan’da yapılabildiğini kaydetti. Bakırcı, “Güçlü bir ekibe sahibiz. Bu tür yapısal kalp hastalıklarıyla alakalı tüm işler, hastanemizde başarıyla gerçekleştirilmektedir. Hastalarımızın Erzincan dışına gitmelerine gerek kalmamaktadır.” dedi. Kalp hastası Meryem Özdemir’in oğlu Yunus Emre Özdemir ise 3 yıldır annesinin felçli olduğunu ifade ederek, “Annem, ritim bozukluğu nedeniyle kan sulandırıcı kullanıyordu. Ona rağmen beyne pıhtı attı. Said hocamızın gerçekleştirdiği ameliyatla bunu inşallah bir daha yaşamayacağız. Annem çok şükür başarılı bir ameliyat geçirdi. Şu an elhamdülillah bir sorumuz yok.” dedi.