YEREL HABERLER - 27 Mart 2012 Salı 16:35

HAYVAN GÜBRESİ TOPRAОIN SİGORTASI

A
A
A
HAYVAN GÜBRESİ TOPRAОIN SİGORTASI

Konya`nın Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven, Ereğli`de hızla artan hayvancılığa bağlı olarak, organik madde bakımından fakir ve yetersiz olan topraklar için büyük öneme sahip hayvan gübresi kullanımında büyük artış meydana geldiğini, hayvan gübresinin toprağın sigortası olduğunu söyledi.
Yaptıkları eğitim çalışmaları ile bölgede büyükbaş hayvan işletmelerinin meydana getirdiği hayvan gübresinin tarım arazilerinde kullanımı için önemli mesafe kaydettiklerini ifade eden Özgüven, ``Artık hayvan gübresi iktisadi bir sektör haline geldi`` dedi. Hayvan gübresinin faydalarından bahseden Özgüven, ``Hayvan gübresi, toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Suyun toprak yüzeyinde bağımsızca akmasına, buharlaşmasına engel olur, zerreleri birbirine yapıştırarak toprağın su ve rüzgar erozyonuna dayanmasına katkıda bulunur. Toprak üzerinde kaymak tabakasının oluşmasını önler. Toprağın kolay tava gelmesini sağlar, işlenmesini kolaylaştırır. Toprak ısısını bitki gelişmesine uygun duruma getirir. Toprakların reaksiyonu üzerinde etkili olmaktadır. Toprağa uygulanan ticari azotlu gübreler (bilhassa amonyum nitrat gübresi) sulama ve yağış suları ile kolayca yıkanmasına rağmen, ahır gübresi organik artıklardan oluştuğundan, bitkininin ihtiyaç duyduğu bütün elementleri (azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve mikro elementler) içermekte olup, özellikle en önemli bitki besini olan azotun sürekli kaynağını oluşturmaktadır. Ahır gübresi organik yapısı nedeni ile toprağın havalanmasına olumlu etki yapar. Ahır gübresinin toprakta parçalanması sonucu oluşan karbondioksit ve organik asitler, bitki besin elementlerini bitkiler için yarayışlı şekle sokarlar. Ahır gübresiyle toprağa fazla miktarda mikroorganizma verilir. Böylece, toprakta biyolojik aktivite ve değişimlerin hızı artarak toprağın biyolojik verimliliği artırılmış olur. Netice olarak ahır gübresinin etkisi kimyasal gübreler gibi tek yönlü değildir. Bu gübre bir yandan toprağa bitki için gerekli besin maddelerini sağlarken, öte yandan da toprağın yapısını tarım için uygun hale getirmektedir. Ahır gübresinin etkisi 3-4 yıl sürmektedir. Tarım topraklarına her 3-4 yılda bir kez dekara 3 ton ahır gübresi uygulayarak hem toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzeltmiş, hem de sürdürülebilir tarım için önemli bir kaynağı doğru bir şekilde kullanmış oluruz`` diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Erzincan’daki kazada hayatını kaybeden son aile ferdi de son yolculuğuna uğurlandı Uşak’tan kızlarının üniversiteye yerleşme işlemleri için yola çıkan aileyi taşıyan hafif ticari aracın, Erzincan’da arıza yapması sonucu emniyet şeridinde duran tıra arkadan çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında ailenin son ferdi Semiha Ceylan son yolculuğuna uğurlandı. Kaza, 26 Eylül günü Erzincan - Sivas kara yolu Refahiye ilçesi Kova köyü civarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; Uşak’ta yaşayan Ramazan Ceylan (44), üniversiteyi kazanan kızının yerleştirme işlemlerini yapmak için ailesiyle birlikte 45 ALS 068 plakalı hafif ticari aracıyla yola çıktı. Seyir halindeki araç, Kova köyü civarına geldiğinde arıza yapması sonucu emniyet şeridinde duran Y.T. yönetimindeki 47 PU 521 plakalı tıra arkadan çarptı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık, AFAD, itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. Hafif ticari ticari aracın hurdaya döndüğü çarpışma sonucunda sürücü Ramazan Ceylan (44) ile kızı Huri Elif Ceylan (17) olay yerinde, eşi Melike Ceylan ise (39) kaldırıldığı Refahiye Devlet Hastanesinde hayatlarını kaybederken, Ağır yaralanan Ahmet Enes Ceylan (11) ise 28 Eylül tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Aynı kazada ağır yaralan Ceylan ailesinin son ferdi Semiha Ceylan ise tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Semiha Ceylan için bugün öğle namazına müteakip merkeze bağlı Yücetepe Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Sivaslı ilçesine bağlı Akarca köyünde sevenleri tarafından aynı kazada hayatını kaybeden ailesinin yanına gözyaşlarıyla defnedildi. Cenaze namazına Uşak Vali Yardımcısı Burak Bozkurt Gürses, Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel, aile yakınları ve sevenleri katıldı. Öte yandan Semiha Ceylan’ın babası, annesi ve ablası 27 Eylül tarihinde, kardeşi Ahmet Enes Ceylan ise 29 Eylül tarihinde Uşak’ın Sivaslı ilçesine bağlı Akarca köyünde kılınan cenaze namazlarının ardından sevenleri tarafından gözyaşlarıyla defnedilmişti.