GENEL - 29 Nisan 2012 Pazar 13:14

KONYA`DA ÖMSS HEYECANI

A
A
A
KONYA`DA ÖMSS HEYECANI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Türkiye`de ilk defa yapılan Özürlü Memur Seçme Sınavı`na (ÖMSS) Konya`da giren engelli vatandaşlar, devlet memuru olabilmek için ter döktü.
Saat 10.00`da başlayan sınava yakınlarıyla birlikte gelen engelli adaylar, okul merdivenlerini ailelerinin yardımıyla çıktı. Adaylar, sınavların yapıldığı binalara görevliler tarafından üzerleri aranarak alındı. Bazı okullarda adaylar sınıflarda tek başına sınava girdi. Görevliler tarafından yapılan kimlik kontrolünün ardından adaylara, içinde kalem, silgi, şeker ve peçete bulunan kutu dağıtıldı. Sınavda adaylara, öğrenim düzeyine ve özür grubuna uygun genel yetenek ve genel kültür testlerinden oluşan
soru kitapçıkları dağıtıldığı bildirildi. Sınava giren yakınlarını okul bahçesinde bekleyen aileler dua etti. Görme engelli amcasını sınava getirdiğini belirten Osman Şenyurt, amcasının sınıfta tek başına sınava girdiğini ve kendisine okutmanın ile işaretleyici tarafından eşlik edildiğini söyledi. Sınavda 60 soruyu cevaplayacak olan adaylara 60 dakika süre verildi. Ancak özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları gerçekleştirildiği için bazı adaylara ek 40 dakika süre verildiği belirtildi.
Bu arada engelli adayların sınava girdiği okullardaki görevliler, ÖSYM yetkililerinin kesin talimatı olduğunu ileri sürerek, sınav öncesi gazetecilerin sınıflardan görüntü ve fotoğraf çekmesine izin vermedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Mudanya’da servisçilere trafik polisinden seminer Mudanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği’nce, Mudanya’daki servis sürücülerine eğitim semineri verildi. Mudanya ilçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği görevlileri, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenci servislerine yönelik çalışmalarını sıklaştırdı. Bir yandan denetimlerini sürdüren trafik polisleri, diğer yandan da sürücülerde kurallarla ilgili farkındalık düzeyini artırmak gayesiyle eğitim semineri düzenledi. S.S. 182 Nolu Mudanya Servisçiler Kooperatifi şoförlerine yönelik, kooperatif toplantı salonunda toplam 48 servis şoförü ve rehber personele eğitim verilmiş olup "Okul Servis Araçları Yönetmeliği, Güvenli Sürüş İlkeleri, Genel Trafik Kuralları, Trafikte Çocuk, Okul Servis Araçları Denetimi, Trafikte Saygı" konularına yer verildi. Polis Kubilay Tercanlı, 10 servis ablası görevlisi, 38 şoför katılım gösterirken, seminere Mudanya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hikmet İlhan, Dernek Başkanı Ersin Mecit ve servis sürücüleri katıldı. Seminerde servis sürücülerinin trafik kurallarına azami şekilde riayet göstermesini isteyen trafik polisleri öğrenciler ile çocukların güvenli şekilde servis aracına binip inmelerini ve karşıdan karşıya geçişlerini sağlayıp güvenli bir şekilde evlerine gitmelerinin sorumluluğunun sürücülerde olduğunun altını çizdi. Seminerde, emniyet kemerinin önemi ve her koltukta emniyet kemerini bulunması, şoförün direksiyon başındayken cep telefonu kullanılmasının sakıncaları, hız kurallarına uymadan araç kullanmanın kaza oluşumuna etkisi ve diğer trafik kural ihlallerinden kaynaklanan trafik kazalarının önlenmesi ve bu kazaların en aza indirilmesi konularının üzerinde duruldu. Okul öğrencilerinin ve okul taşıtlarının karşılaşabileceği trafik kazalarını önlemek ve çocukların sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim öğretimlerini sağlamak amacıyla bu tür seminer ve programların ilerleyen dönemde de yapılacağı belirtildi.
Bursa (Özel) Kendi ürettikleri meyve kasasından 3 milyon lira tasarruf ettiler Bursa’daki Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, kurduğu tesisle her yıl çöpe giden ve doğayı kirleten milyonlarca liralık hurdayı geri kazanıyor. Daha önce dışarıdan satın aldığı meyve kasalarını da kendi üretmeye başlayan kooperatif, yıllık 3 milyon lira tasarruf etmeyi başardı. Bursa’nın Gürsu ilçesinde 1958 yılında kurulan Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif’i kendi ürettiği plastik meyve kasası ile yıllık 3 milyon lira tasarruf etmeyi başardı. Avrupa Birliği (AB) hibesiyle aldıkları makine sayesinde her 15 saniyede 2 adet meyve kasası üreten kooperatif, her yıl çöpe giden ve doğayı kirleten 300 bin liralık hurdayı da geri kazandırdı. Bölgede bulunan çiftçi ve tüccarların meyve kasasını karşılayan kooperatif günde yaklaşık 9 bin kasa üretimiyle çiftçiye destek olup 3 milyon lira tasarruf etti. Proje ile kooperatifin girdi gelirlerinden yıllık 3 milyon lira tasarruf ettiklerini belirten Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif’i Başkanı Hakan Şener, "Daha önce her yıl çöpe giden ve doğayı kirleten 300 bin liralık hurdayı geri kazandırılması, mevcut kapasitenin genişletilmesi, verimlilik artışı ve pazar genişlemesi gibi temel hedeflerimize ulaşmış olmaktan dolayı mutluyuz. Proje çerçevesinde Bursa’da istihdam edilen çalışanlarımız oldu. Aslında hem Bursa’mızda hem de proje tabanlı iş fikirlerinde bir kooperatif olarak örnek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ağaköy mevcut armut üretim potansiyeli ve kapasitesi ile ünü sınırlarını çoktan aşmış bir köy. Dolasıyla bu proje aslında bize ekonomik ve sosyal anlamda birçok kazanım da sağlamış oldu. Bizim gibi çalışan birçok kurum ve kişilere böyle iş fikirleri varsa neler yapabileceğinin en iyi örneğiyiz" diye konuştu. Armudun en iyi şekilde pazarlanması gerektiğini ifade eden Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ise, "Yaklaşık 10 yıl önce başladığımız bu projelerde hem BEBKA hem Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hem de diğer kurumlara bir köprü olduk. Her köy ve kooperatif başkanı bu projelere ne kadar inanır ve takip ederse böyle güzel sonuçlandığını görüyoruz. İnşallah diğer köylerimize örnek olur. Çünkü biz dünyanın en lezzetli armudunu yetiştiriyoruz. En iyisini yetiştirmeniz bir şeyi değiştirmiyor, bunları en iyi şekilde pazarlamamız gerekiyor. Biz bugün burada kurduğumuz tesiste daha uygun maliyetle üretebileceğimiz kasalar ile soframıza gelecek olan ürünlerin daha uyguna gelmesine vesile olacağız. Bugün burada çocukların emanetini kullanıyoruz. Emanet olarak kullandığımız toprakları bizden sonraki nesle bırakmak zorundayız" şeklinde konuştu.