GÜNDEM - 28 Eylül 2024 Cumartesi 10:14

Mucitler ve akademisyenler buluştu

A
A
A
Mucitler ve akademisyenler buluştu

Kocaeli Bilim Merkezinde gerçekleştirilen Avrupa Araştırmacılar Gecesi’nde mucitler ile akademisyenler bir araya geldi.


Araştırma ve araştırmacılar ile halk arasında var olan mesafeyi kaldırmayı hedefleyen, bilim alanında Avrupa’nın en büyük iletişim ve dış erişim etkinliği olan “Avrupa Araştırmacılar Gecesi” Sanat Merkezleri için Araştırmacılar Buluşması, Kocaeli Bilim Merkezinde gerçekleştirildi. Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yürütücülüğünü yaptığı projeye Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yaptı. Her yıl eylül ayının son cuma günü gerçekleştirilen etkinlikte araştırma ve araştırmacılar ile halk arasında var olan mesafenin kaldırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda bilim merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte ilkokul, lise ve üniversite öğrencileri gerçekleştirdikleri projeleri sergileme fırsatı buldu. Etkinliğe birçok üniversiteden akademisyenlerde destek verdi. Toplam 25 ülkede gerçekleştirilen etkinlikte araştırmacılar ve toplum bir araya getirmek, araştırma ve inovasyon konusunda farkındalık oluşturmak, araştırmacıları vatandaşların günlük yaşamlarını etkilemeye teşvik etmek, araştırmanın günlük hayata etkisini gösterme ve gençleri araştırma kariyerlerini seçmeye teşvik etmeyi amaçlıyor.



Mucitler ve akademisyenler buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Uzmanlar uyardı: "Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahale hayat kurtarır" Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nden 28 Eylül Dünya Kuduz Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, "Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahale hayat kurtarmaktadır" denildi. Kuduzun insan sağlığını tehdit eden ve klinik belirtiler geliştikten sonra geriye dönüşü olmayan ve dramatik bir şekilde ölümle sonuçlanan zoonotik bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, "Dünyada kuduz, 150’den fazla ülke ve bölgede görülen, aşı ile önlenebilir viral bir hastalık olduğu bilinmektedir. Ülkemizde insan kuduz vakalarının önlenmesi amacıyla kuduz riskli temas öncesi ve temas sonrası profilaksi uygulamaları Sağlık Bakanlığı Kuduz Profilaksi Rehberi çerçevesinde yapılmaktadır. Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahale hayat kurtarmaktadır" denildi. Kuduzun öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün 28 Eylül’ü ’Dünya Kuduz Günü’ olarak ilan ettiği kaydedilirken, "Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülmektedir. Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan enfekte olmuş hayvanın salyası ile de bulaşabilir. Riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı önlemek mümkündür. Kuduz riskli temas sonrasında, zamanında, gerekli önlemler uygulanmadığında hastalık gelişebilir. Kuduza ilişkin belirtiler görülmeye başladıktan sonra insanlar için ölümcüldür. Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalığın insanlara bulaşmasının engellenmesi açısından önemlidir. Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz. Kuduz riskli temas sonrasında yara yeri hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika süre ile yıkandıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Hekim tarafından Kuduz bağışıklaması uygun görülerek aşı programı başlanırsa, aşıların ve gerekli hallerde kuduz antiserumunun zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılması konusunda dikkatli olunmalıdır" ifadelerine yer verildi. Açıklamanın sonunda kuduzun önlenebilir bir hastalık olduğu kaydedilirken, "Hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmadığından ve ölümle sonuçlandığından, kuduz şüpheli temas durumunda özellikle yaranın su ve sabunla yıkanması ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması hayat kurtarıcıdır" denildi.
Eskişehir Salgın ve savaşlardan dolayı ayrı kalan çift 6 yıl sonra dünya evine girdi Eskişehir’de yaşayan Kemal Şanlı, 10 yıl önce internet üzerinden iş için tanıştığı ve daha sonra sevgili olduğu Victoria Ozirska ile Covid-19 salgını, Ukrayna-Rusya savaşı gibi global problemler nedeniyle 6 yıl sonra dünya evine girebildi. Eskişehir’de geçmişte bankada çalışan Kemal Şanlı (33), 10 yıl önce internet üzerinden işle alakalı soruları cevaplamak için Ukrayna’daki büyük bir bankanın avukatı olan Victoria Ozirska (33) ile tanıştı. Sohbetleri ilerleyen ikili zamanla daha çok birbirlerini tanımaya başladı. Yaklaşık 6 yıldır sevgili olan çift yaşanan Covid-19 salgını, Ukrayna-Rusya savaşı ve bazı pürüzlerden dolayı evliliklerini sürekli erteledi. Çift sonunda sorunları aşarak hayatlarını birleştirme kararını aldı. Ukraynalı gelinden Eskişehir çiftetellisi Düğünlerini Eskişehir’de bir düğün salonunda yapan Kemal ve Victoria çiftinin mutlu gününe akrabaları ve sevenleri katıldı. 33 yaşında olan çift, danslarının ardından çalan Eskişehir çiftetellisi ile oynadı. Ukraynalı Victoria Ozirska’nın, eşi Kemal Şanlı ile birlikte çiftetelli performansı ise salondakilerden büyük beğeni topladı. Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut da düğüne katılarak çifti tebrik etti. “Covid dönemi başladı, Ukrayna’da savaş çıktı, bunların hepsi bizleri etkiledi” Victoria Ozirska ile tanışma hikâyesini anlatan Kemal Şanlı, “Ben önceden bankada çalışıyordum. Şimdi muhasebeciyim. Victoria da, Ukrayna’daki büyük bir bankanın avukatı durumunda şu an. İnternet üzerindeki bir forumda birbirimizle tanıştık. Orada bankayla ilgili bazı soruları vardı. Onlarla ilgili tanışırken birbirimizle daha da yakınlaştık. Aslında daha önceden birbirimizi tanıyorduk. Bir 10 yıl öncesinden birbirimizi tanıyorduk ama 5-6 yıldır beraberiz diyebilirim. Biraz uzun bir süreç oldu. Bunun çeşitli nedenleri var. Biliyorsunuz ki, Covid dönemi başladı, Ukrayna’da savaş çıktı, bunların hepsi bizleri etkiledi. O yüzden dolayı da biraz ertelendi ama bugün inşallah bugün düğünümüz olacak, evleneceğiz, heyecanlıyız. Ukrayna’daki avukatlık Türkiye’de geçerli olmuyor. Artık başka mecralarda duruma göre bakacağız” dedi. “Hayat bana Türkiye’den Türk biriyle evlenme şansı verdi” Eskişehir’de yaşayacağı için çok mutlu olduğunu belirten Victoria Ozirska, eşi ile tanışmasının kendi için şans olduğunu nitelendirirken şöyle devam etti: “Eskişehir güzel bir şehir, burayı seviyorum. Eğer hayat bir şans tanırsa burada yaşamak isterim. Kemal ile tanışmam bir şanstı aslında. Hayat bana Türkiye’den Türk biriyle evlenme şansı verdi. Gerçekleşti, bundan dolayı mutluyum.”
Trabzon Bilim merkezi ilgi odağı oldu Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek bilim merkezi olan Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi, açıldığı günden itibaren 57 bin 967 ziyaretçi ağırladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Doğu Karadeniz’in tek bilim merkezi olma özelliği taşıyan merkez, bugüne kadar 57 bin 967 ziyaretçi ağırladı. Bu ziyaretçilerin 36 bin 177’si öğrenci, 21 bin 790’ı ise sivillerden oluştu. Trabzon ve ilçelerinden 391 okulun yanı sıra 5 farklı ilden gelen 24 okul da merkezi ziyaret etti. Ziyaretçi sayılarına göre Ortahisar ilçesi 162 okulla ilk sırada yer alırken, Akçaabat 107 okulla ikinci sırada. Ayrıca Yomra’dan 22, Düzköy’den 16, Maçka’dan 11 ve diğer ilçelerden de çeşitli sayılarda okul merkeze ziyaret gerçekleştirdi. Ayrıca Artvin’den 7, Gümüşhane ve Rize’den 6, Giresun’dan 4 ve Bayburt’tan 1 okul merkezi ziyaret etti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Bilim merkezimiz, farklı yaş gruplarından, keşfetmeyi ve denemeyi seven misafirlerini ağırlıyor. Amacımız bilim ve teknolojiyi her kesim için daha anlaşılır ve ilgi çekici kılmak. Bunun için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bilime ve teknolojiye ilgiyi artırarak gençlerimizi düşünmeye teşvik etmek, geleceğimiz açısından büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin geleceğine katkı sunacak bireylere ilham olmaya devam edeceğiz” denildi.
Denizli DTO’da yeni iş modelleri anlatılacak Denizli Ticaret Odası (DTO), Girişimcilik, Yeni İş Modelleri ve Mesleki Eğitim Semineri verecek. Etkinlik; katılımcılarına, geleceğin iş dünyasında başarılı olabilmeleri için gereken girişimcilik ve inovasyon becerilerini geliştirme imkânı sunacak. 30 Eylül 2024 Pazartesi günü saat 13.30’da DTO’nun hizmet binasında gerçekleştirilecek olan Girişimcilik, Yeni İş Modelleri ve Mesleki Eğitim Semineri; Kişisel Eğitim Uzmanı Psikolog Besim Ogelman tarafından verilecek. Seminer, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG OP) altında, Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı (IQVET-III) kapsamındaki etkinlikler arasında yer alıyor. DTO’nun başvuru sahibi olduğu ve Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) eş başvuran olarak yer aldığı Tekstil Teknolojisi Sektörel Mükemmeliyet Merkezi Kurulması Yoluyla Mesleki Eğitimin Kalitesinin Artırılması Projesi kapsamındaki organizasyon, mesleki eğitimde yenilikçi yaklaşımların farkındalığının desteklenmesini amaçlıyor. Geleceğin teknolojilerine ışık tutacak Seminerin konuları arasında; proje yönetiminin girişimcilik ve inovasyondaki rolü, tasarım odaklı düşünme ile yeni iş modelleri geliştirme, yapay zekâ ve otomasyonun mesleki eğitime etkisi gibi önemli konular bulunuyor. Katılımcılar, yaratıcı düşünme ve yenilikçi iş modelleri geliştirme konularında farkındalık kazanacaklar. Ayrıca proje tasarımı ve yönetimi becerilerini de uygulamalar yoluyla geliştirme fırsatı bulacaklar. “Kobi’lerimizi, ücretsiz eğitimlerimize bekliyoruz” DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, teknolojik gelişmeler ile dönüşümlerin, iş dünyasında büyük değişimlere yol açtığına, işvereninden çalışanına herkesin bu sürece uyum sağlamasının ve kendini geliştirmesinin her geçen gün daha da büyük önem kazandığına dikkat çekti. Üyelerini etkinliklerine davet etti. Başkan Erdoğan, “Mesleki eğitimde girişimcilik ve inovasyon becerilerinin geliştirilmesi hem bireylerin hem de işletmelerimizin bu hızlı dönüşüme ayak uydurabilmesi için kritik önem arz etmektedir. Bu seminer ile; katılımcılarımıza, geleceğin iş dünyasında rekabet edebilmeleri için gerekli becerileri kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.