GÜNDEM - 24 Ekim 2024 Perşembe 11:09

Minikler trafik kurallarını öğreniyor

A
A
A
Minikler trafik kurallarını öğreniyor

Kocaeli’de hizmet veren ve çocuklara gerçek trafik ortamını sunan Trafik Eğitim Parkı’nda yeni dönem eğitimleri başladı.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Trafik Eğitim Parkı’nda eğitimler devam ediyor. 2022 yılında hizmete açılan park, Marmara bölgesinin en büyük Trafik Eğitim Parkı olma özelliğini taşıyor. Kamu kurumlarının eğitim ihtiyaçlarına cevap veren parkta 2024-2025 eğitim öğretim döneminde 7 bin 500 öğrenciye eğitim verilmesi planlanıyor. Çocuklara gerçek trafik ortamını sunan Trafik Eğitim Parkı’nda levhalar, trafik ışıkları, yol çizgileri ve trafiğe dair birçok donanım bulunuyor.


2022 yılından bu yana Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Trafik Eğitim Parkı’nda 18 bin 138 öğrenciye eğitim verildi. 2024-2025 eğitim öğretim döneminde ise 7 bin 500 öğrenciye eğitim verilmesi planlanıyor. Teorik Eğitim ve Parkur Eğitimi olarak 2 farklı eğitim alan öğrenciler, eğitim sonunda sertifika alarak trafik gönüllüsü olmaya hak kazanıyor. Eğitimler Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü ve Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli eğitmen personeller tarafından veriliyor.


Trafik Eğitim Parkı’nda Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatı doğrultusunda ilkokul 4. sınıflara eğitim veriliyor. Eğitimlerde trafikte uyulması gereken kurallar öncelikli olarak öğretiliyor. Emniyet kemeri kullanımı, yaya önceliği, toplu taşıma kullanımı, trafik işaretleri ve anlamları, takip mesafesi, araç kullanırken cep telefonu ile konuşmanın tehlikesi, yaya geçidi ve trafik lambalarının önemi gibi konular işleniyor. Teorik eğitimin ardından pratik eğitime geçiliyor. Çocuklar teorik eğitimlerde öğrendikleri bilgileri trafik pistinde uygulamalı olarak öğrenme fırsatı buluyor. Eğitim sonunda katılımcı sertifikası alan çocuklara ikramlıklar, şapka ve kırmızı düdük hediye ediliyor.



Minikler trafik kurallarını öğreniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de jandarma ekipleri ruhsatsız silahlara geçit vermiyor Gümüşhane’de jandarma ekiplerinin yaptıkları operasyonlarda çok sayıda ruhsatsız silah ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Kürtün ilçesi Kadırga Yaylası’nda İlçe Jandarma ekiplerinin yaptığı denetimlerde Z.D. ve B.K. isimli şahıslar üzerinde yapılan aramada 2 adet 9 milimetre çapında ruhsatsız tabanca, 2 adet şarjör ve toplamda 14 adet tabanca fişeği ele geçirildi. Şiran ilçesinde de Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri ve Şiran İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrolü esnasında durdurulan araç içerisinde ve sürücü M.K. üzerinde yapılan aramada ise 1 adet ruhsatsız 6.35 milimetre çapında tabanca, 1 adet şarjör ve 6 adet tabanca fişeği ele geçirildi. Son olarak Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda İ.A. isimli şahsın Kürtün ilçesinden Giresun’un Doğankent ilçesine ruhsatsız tabanca götüreceği bilgisine ulaşılmasının ardından Kürtün İlçe Jandarma Komutanlığı asayiş ekipleri yol kontrolü esnasında İ.A. isimli şahsa ait aracı durdurdu. Bomba arama köpeği Maske ile araç içerisinde ve şahıs üzerinde yapılan aramada 1 adet 9 milimetre çapında ruhsatsız tabanca, 1 adet şarjör ve 5 adet tabanca fişeği ele geçirildi. Şahıslar hakkında adli tahkikat başlatıldı.
İzmir Hilltown AVM’de 15 yaşındaki çocuklar güvenliği bıçakladı İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Hilltown Alışveriş Merkezi’ne gelerek güvenlik görevlisiyle tartışan 15 yaşındaki iki çocuk, güvenlik personelini bacağından bıçaklayarak olay yerinden uzaklaştı. Çocuklar kısa sürede polis ekipleri tarafından yakalandı. Olay, dün akşam saat 17.30’da Karşıyaka ilçesinde bulunan Hilltown Alışveriş Merkezi’nin giriş kapısında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre alışveriş merkezine geldiklerinde sürekli taşkınlık çıkartan T.Ö. (15) ve U.F. (15) adlı çocuklar, yine AVM’ye girmek istedi. Çocukların AVM’ye girmesi üzerine güvenlik görevlisi Muhammet S. (34) onları dışarı çıkartmak istedi. Bunun üzerine çocuklar ve güvenlik görevlisi arasında tartışma çıkarken güvenlik görevlisi Muhammet S. bacağından bıçaklandı. Olayı gerçekleştiren çocuklar AVM’den koşarak kaçarken, güvenlik görevlisi kanlar içerisinde yere yığıldı. Muhammet S., durumun bildirilmesi üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Çiğli Eğitim Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Saldırıya uğrayan güvenlik görevlisinin durumunun iyi olduğu öğrenildi. Ellerini kollarını sallayarak uzaklaştılar, polis kısa sürede yakaladı Olayın ardından kaçan iki çocuk, bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Güvenlik kamera görüntülerinden tespitleri yapılan çocuklardan, T.Ö. saat 19.00 sıralarında Çiğli İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerince, U.F. ise saat 22.00 sıralarında Karşıyaka Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekiplerince yakalandı. Çocuklar sorgulanmak üzere Bostanlı Polis Merkezi Amirliğine götürüldü.
Samsun Hastalara umut olan Türkiye Kök Hücre Merkezi’nden bağış çağrısı: "İnsan için her zaman umut var" Karadeniz Bölgesi’nde tek olan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Türkiye Kök Hücre Merkezi (TÜRKÖK), 41. kök hücre naklini gerçekleştirdi. Kök hücre bağışçısı genç ve merkezde görevli doktor, herkesi ’bağışçı’ olmaya davet etti. Sağlık Bakanlığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Türkiye Kök Hücre Merkezi (TÜRKÖK), 41. kök hücre naklini başarıyla gerçekleştirdi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve Türk Kızılay iş birliğiyle kurulan Türkiye Kök Hücre Merkezi’nde 11 aylık süre zarfında 62. donör taraması yapıldı. Merkezde 41. kök hücre bağışçısı 27 yaşındaki Anıl Uludoğan, "Bağışçı oldum, her zaman insan için umut vardır" dedi. "İsteğimiz doku grubunuzun çalışılması için bir tüp kan vermenizdir" Yapılan işlem hakkında bilgi veren Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzm. Doç. Dr. Sude Hatun Aktimur, "Mart 2023 tarihi itibarıyla aferez ünitemiz açıldı. Kasım 2023 tarihi itibarıyla TÜRKÖK koordinasyon merkezi ile çalışmaya başladık. Şu ana kadar 62 tane donör taradık. 41. donörümüzden kök hücreyi alıyoruz. Kök hücre herhangi bir santral dediğimiz büyük damardan değil, koldan kan alır veya kan verir gibi yapılmaktadır. Ayrıca halkımızın ’kemik iliğinden parça alınıyor mu?’ gibi sorularıyla karşılaşıyoruz. Hayır, hastamızda kemik iliğinden değil normal damarından kan almaktayız. Lösemi, lenfoma kemik iliği gibi kanserlerde kemoterapi, immünoterapi gibi tedavileri tamamladıktan sonra tedavilerin devamında kök hücre ihtiyacı doğduğunda önce akraba içini tarıyoruz. Uyumlu akraba içi veriyi saptayamazsak TÜRKOK ile birlikte akraba dışı verici yani bağışçılarımızdan doku grubu uyan kişiden kanlarını alıyoruz. Sizlerden isteğimiz Kızılay’a giderek doku grubunuzun çalışılması için bir tüp kan vermenizdir. Doku grubunuzun bankaya iletilmesi ve ihtiyaç halinde bu kök hücrelerinizin hasta kişilere ulaştırma görevini de biz üstleneceğiz" dedi. "Benim için de karşı taraf için de ’çok iyi bir şey’ olduğunu söylediler" Kök hücre bağışçısı Anıl Uludoğan, "Kızılay tarafından kök hücre bağışında bulunmam için bana ulaştılar. Ben de bağışçı olmak istedim. Doktorlarımız, hemşirelerimiz bana tavsiye etti. Benim için de karşı taraf için de ’çok iyi bir şey’ olduğunu söylediler. Herkesin kök hücre bağışında bulunmasını bekliyorum. Her zaman bir insan için umut vardır" diye konuştu. Türkiye’de 8 ilde bulanan merkez, Karadeniz Bölgesi’nde tek TÜRKÖK olma özelliğine sahip durumda. Kök hücre nakli sayesinde lenfoma ve lösemi gibi pek çok kemik iliği hastalığı başarıyla tedavi edilebiliyor. Bu hastalıklarla mücadele eden ve kök hücre nakli bekleyen hasta sayısı da edinilen bilgilere göre ortalama 2-3 bin civarında. Bu hastalar hayata tutunmak için bağış bekliyor.
Balıkesir Bandırma’da trafik kazasında hayatını kaybeden 62 yaşındaki kadının ailesi, sürücünün serbest bırakılmasına tepkili Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 31 Temmuz 2024’te gerçekleşen trafik kazasında motosiklet çarpması sonucu Türkan Balcı isimli kadın hayatını kaybetmişti. Kaza sonrası gözaltına alınan motosiklet sürücüsü, "taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmiş ancak 27 Eylül 2024’te görülen duruşmada, mahkeme motosiklet sürücüsünün tutuksuz yargılanmasına karar vermişti. Adli kontrol şartı ile sürücünün serbest kalması, Balcı’nın ailesinde büyük üzüntüye neden oldu. İnönü Caddesi’nde yolun karşısına geçmeye çalışan 62 yaşındaki Türkan Balcı, Yusuf Toprak yönetimindeki 10 NT 686 plakalı motosikletin çarpmasıyla ağır yaralandı. Olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Balcı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazada, motosiklet sürücüsü Yusuf Toprak (24) ve motosiklette bulunan iki kişi de yaralandı. Türkan Balcı’nın (62) cenazesi, kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için Bursa Adli Tıp Kurumuna gönderildi ancak olayın üzerinden geçen zamana rağmen ne Adli Tıp raporu ne de bilirkişi raporu dosyaya dahil edilmedi. 59 gün sonra sürücü serbest bırakıldı Kazanın ardından gözaltına alınan motosiklet sürücüsü Yusuf Toprak, "taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ancak 27 Eylül 2024 tarihinde görülen duruşmada, mahkeme Toprak’ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile sürücünün serbest kalması, Türkan Balcı’nın ailesinde büyük üzüntü ve hayal kırıklığına neden oldu. Kaza detayları ve kusurlu sürücü Kazayla ilgili yapılan incelemeler sonucunda, Yusuf Toprak’ın Trafik Kanunu’nun 74/B maddesi uyarınca yaya geçidinde yavaşlamadığı ve yayaya yol vermediği gerekçesiyle kusurlu olduğu belirlendi. Güvenlik kamerası görüntüleri, diğer araçların Türkan Balcı’ya yol verdiği sırada Toprak’ın hızını kesmeden yaşlı kadına çarptığını ortaya koydu. Çarpmanın etkisiyle Balcı 7,60 metre ileriye savrulurken, motosiklet sürücüsünün hiç fren yapmadığı tespit edildi. Aileden "cinayet gibi kaza" tepkisi Yusuf Toprak’ın serbest bırakılması, Türkan Balcı’nın ailesini derinden sarstı. Aile, kazayı "cinayet gibi kaza" olarak nitelendirerek olayın yeterince aydınlatılmadan sürücünün serbest kalmasına tepki gösterdi. Adli Tıp ve bilirkişi raporlarının henüz mahkeme dosyasına eklenmemiş olmasına dikkat çeken aile, bu sürecin eksik incelemelerle yürütüldüğünü ifade etti. Yargı süreci devam ederken, polis ekiplerinin kazayla ilgili soruşturması da sürüyor. Bu olay, trafikte yayaların karşılaştığı tehlikeleri ve sürücülerin dikkat eksikliğinin nasıl ölümcül sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Erzurum Gaziler gençlerle buluştu Erzurum’da vatan ve kahramanlık buluşmaları çerçevesinde gaziler ile öğrenciler bir araya geldi. Atatürk Üniversitesi Özel Vakıf Okulları’nda geçmişin kahramanlarıyla geleceğin mimarları olan gençleri bir araya getiren “Vatan ve Kahramanlık Buluşması” programında duygu dolu anlar yaşandı. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen buluşmaya Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şube Başkanı Salih Mesci, gaziler, askerler, öğretmen ve öğrenciler katıldı. “Türkiye’nin geleceğini inşa edeceksiniz” Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, gazilerin, milletimizin kahramanlık destanlarını yazan kıymetli büyükleri olduğunu dile getirerek, “Bugün onların fedakârlıkları sayesinde özgür ve güvenli bir ülkede yaşıyoruz. Siz sevgili gençler, bu destanın yeni sayfalarını yazmaya devam edeceksiniz. Şehitlerimizin ve gazilerimizin bize emanet ettiği bu kutsal mirası korumak ve yüceltmek en büyük görevimizdir. Sizler de bu mirası devralarak Türkiye’nin geleceğini inşa edeceksiniz. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu önemli dönemde, gazilerimizin fedakârlıklarını daha derin bir sorumlulukla taşıyoruz. Vatanımızın birliğine ve bütünlüğüne kasteden her türlü tehdide karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz. Bildiğiniz üzere, dün Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ne hain bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Bu saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyorum. Ülkemizin birlik ve beraberliğini bozmaya yönelik bu alçakça girişimler asla amacına ulaşamayacaktır. Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarılarının hedef alınması, bu başarıların ulusal ve uluslararası düzeyde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Sevgili gençler, sizlerin iradesi ve kararlılığı, bu tehditleri aşmamızda en büyük gücümüz olacaktır” dedi. “Gazilik gençler tarafından iyi anlaşılmalı” Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şube Başkanı Salih Mesci de gaziler adına bir konuşma yaptı. Gazi Jandarma Uzman Çavuş Murat Karaman da vatan için hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna ulaşan kahramanların gençler tarafından iyi anlaşılması gerektiğini dile getirdi. “Vatan ve Kahramanlık Buluşması” kapsamında Atatürk Üniversitesi Özel Vakıf Okulları’nda yapılan programda öğrenciler gazilere sorular sordu. Programın sonunda gazilere çiçek verildi ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.