GÜNDEM - 02 Eylül 2024 Pazartesi 10:56

İş çok, çırak yok

A
A
A

Kocaeli’de ayakkabı tamircileri artan iş yükü dolayısıyla çırak sıkıntısı yaşıyor. 33 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Murat Yazıcı, "Ayakkabı pahalı olduğu için ayakkabı tamircilerine talep artmış durumda. Gençlerin bu işi öğrenmeleri şart" dedi.

Sopalı’da dükkanı bulunan Murat Yazıcı, 10 yaşındayken başladığı mesleğini 33 yıldır sürdürüyor. Dükkanında her gün onlarca ayakkabıyı onaran Yazıcı, sağlığı el verdiği ölçüde mesleğini yaşatmak istiyor.

İş çok, çırak yok

"Gençler hevesli değil"

Mesleğini çok sevdiğini söyleyen Yazıcı, "Bu mesleği seviyorum, tamirat ve tadilat güzel işler. Ayakkabı tamirciliğinin günümüzdeki değeri gitgide artmaya başladı fakat çırak bulmak bütün mesleklerde olduğu gibi, burada da çok zor. Okul olmadığı zamanlarda, gençlerin bu tür yerlere gelip meslek öğrenmesi çok güzel olur. Gençler hevesli değil" dedi.

"İşlerimiz arttı"

Ayakkabı tamirciliğinin gelecekte en çok aranan mesleklerden biri olacağına inanan Yazıcı, "Şu an bile yaşanan hayat pahalılığı yüzünden, insanlar ayakkabı alamıyor. Bu yüzden tamirciye geliyorlar ve işlerimiz artmış durumda. Ebeveynler, özellikle çocuklarınızı boş zamanlarında tamirci, oto kaportacı, berber, terzi, ayakkabıcılık gibi meslek öğrenecekleri yerlere göndermeliler. Çünkü böyle giderse, 5-10 yıl sonra bu mesleği yapan kimse kalmayacak. Hayat pahalılığı had safhada; bir ayakkabı 2-3 bin lira olmuş. Ayakkabı fiyatları pahalı. Bu yüzden tamire yönelen çok. Ayakkabı pahalı olduğu için ayakkabı tamircilerine talep artmış durumda. Bu yüzden gençlerin bu işi öğrenmeleri şart" diye konuştu.

Fiyatlandırmaların, ayakkabının tamir şekline göre değiştiğinin altını çizen Yazıcı, "Dikişine ve taban değişimine göre her ayakkabının tamir fiyatı farklıdır. 5 ila 100 lira arasında tamir fiyatlandırmamız var. Fiyatlar geçen seneye oranla tabii ki arttı. Her şeye gelen zamlar malzemelerimize de yansıdı, bu da fiyatlara yansıdı" şeklinde konuştu.

İş çok, çırak yok

"Ayakkabı tamircileri yalnızca ayakkabı tamir etmez"

Dükkanında sadece ayakkabı tamir etmediğini söyleyen Yazıcı, "Ayakkabı tamircileri sadece ayakkabı tamir etmez. Anahtar kaplaması da yapıyoruz, bıçak bilemede de yardımcı oluyoruz, çanta tamiri yapıyoruz, deri mont tamiri ve yenilemesi de yapıyoruz. Her ayakkabı köşker bunu yapar" ifadelerini kullandı.

İş çok, çırak yok

Talha Berat Kurt

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Özdoğan: "Kitapla buluşan nesiller, aydınlık bir geleceğin teminatıdır" Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, ilçede düzenlenen kitap okuma etkinliğine katıldı. Başkan Özdoğan, "Kitapla buluşan nesiller, aydınlık bir geleceğin teminatıdır" dedi. Hacılar Erva Spor Kulübü tarafından düzenlenen kitap okuma etkinliği, Şehit Polis Ahmet Cihan Kilci Kültür Merkezi’nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Programa Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Hacılar Kaymakamı Burak Dertlioğlu, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, ilçe protokolü, öğrenciler, veliler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Hacılar Muhittin Tatar Camii İmam Hatibi Nazmi Yüksel’in okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Etkinlikte Turgut Özal İlkokulu Müdür Yardımcısı Mustafa Bal, “Aile İçi İletişim” konulu bir sunum yaparak katılımcılara değerli bilgiler aktardı. “Okuma Alışkanlığını Geliştirmek İçin Çalışıyoruz” Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, etkinlikte yaptığı konuşmada kitap okuma alışkanlığının önemine vurgu yaparak, “Kitapla buluşan nesiller, aydınlık bir geleceğin teminatıdır. Bu tür etkinlikler, sadece öğrencilerimiz için değil, toplumumuzun her kesimi için büyük bir farkındalık oluşturuyor. Çocuklarımızın bilgiyle donatılmış bireyler olarak yetişmesi adına bu tür projeleri her zaman destekliyoruz” ifadelerine yer verdi. Resim Sergisi ve Kütüphanede Okuma Etkinliği Etkinlik kapsamında, Hacılar’daki öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan resim sergisi, katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle gezildi. Programın devamında, Hacılar İlçe Halk Kütüphanesi’nde veliler ve öğrencilerle birlikte gerçekleştirilen okuma programı, hem çocuklara hem de ailelere kitap okuma alışkanlığını teşvik etmeyi amaçladı. “Aile ve Eğitim, Toplumun Temelidir” Başkan Özdoğan, etkinliğin sonunda şu ifadeleri kullandı: “Bugün burada bir kez daha gördük ki, ailelerin ve eğitim camiamızın desteğiyle çocuklarımızı daha bilinçli, daha donanımlı bireyler olarak yetiştirebiliriz. Hacılar Belediyesi olarak eğitim ve kültüre olan desteğimiz devam edecek. Çocuklarımızın ve gençlerimizin başarılarını desteklemek en önemli önceliğimizdir.” Başkan Özdoğan, Hacılar’daki kitap okuma etkinliğinde emeği geçen tüm öğretmenlere, öğrencilere ve velilere teşekkürlerini iletti.
Bursa BUÜ öğrencilerinin 10 projesine ÜNİDES desteği Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında, 2024-2025 yılı 2. dönem başvuru sonuçları açıklandı. Listede Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) öğrencilerinin hazırladığı 10 proje yer aldı. Genç ofislerin üniversite öğrenci topluluklarıyla etkileşimlerini artırmayı ve gençlerin gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen programda BUÜ öğrenci topluluklarının gönderdiği 10 proje destek almaya hak kazandı. Yaklaşık 180 öğrenci topluluğuna sahip olan BUÜ’de faaliyet gösteren Yenişehir İbrahim Orhan MYO Kültür Sanat Bilim Mesleki ve Spor Topluluğu, Ombudsmanlık Topluluğu, Düşünce ve Hareket Topluluğu, Tekvando WingChun Topluluğu, Uludağ Basketbol Topluluğu, İnegöl İşletme Topluluğu, Uludağ Bilimsel Araştırmalar Topluluğu, Büyükorhan MYO Öğrenci Topluluğu ve Biz Biriz Uluslararası Gençlik Topluluğu hazırladıkları projelere destek almayı başardı. Gençlerin bilime ilgisini artırıyoruz Elde edilen başarıdan dolayı gençleri tebrik eden BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, araştırma üniversitesi vizyonunun kurumdaki tüm katmanlara yayıldığını görmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını vurguladı. Nitelikli eğitim-öğretimin yanı sıra gençlerin bilime ve araştırmaya olan ilgilerini artırmaya özen gösterdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Her zaman çok daha iyisini yapabilmek için gayret ediyoruz. Bilimsel faaliyet, proje üretme ve araştırma yapma işini sadece akademisyenlerimize bırakmıyoruz. İşin içine öğrencilerimizi de katmak istiyoruz. Teknofest yarışlarında olduğu gibi bilimsel tüm alanlarda öğrencilerimizi teşvik etmek ve geleceğe en iyi şekilde hazırlamak gayretindeyiz. Alınan bu kıymetli sonuçları gördükçe mutluluğumuz daha çok artıyor. Projelerine destek almayı başaran tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.