EKONOMİ - 15 Şubat 2024 Perşembe 13:24

Sınırın sıfır noktasında çiftçilerin zorlu gübre atma mesaisi başladı

A
A
A
Sınırın sıfır noktasında çiftçilerin zorlu gübre atma mesaisi başladı

Türkiye’de tarımsal üretimde önemli yere sahip olan sınır kent Kilis’te, kuraklık riski etkili olan yağışlarla ortadan kalkarken, yüzü gülen çiftçinin yüksek rekolte beklentisi ve yoğun mesaisi de başladı.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan tarımla uğraşan Kilisli çiftçilerin ekinlere üst gübresi atma mesaisi başladı. Yağışlı geçen kış mevsiminin ardından çiftçiler, tarlalarını sürmek, tohum ekimi ve gübre atmak için tarlaların yolunu tuttu. Satın aldıkları tohum gübrelerini mibzere yükleyen çiftçiler, günün erken saatlerinde tarlaların yolunu tutup traktöre yükledikleri tohum ve gübreyi toprakla buluşturuyor.



"Bu sene çiftçiler çok heyecanlı"


Sınırın sıfır noktası Kilis’te 150 bin dekar alanda buğday ve arpa üretimi yapılmakta olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Hava şartlarını geçen seneye göre kıyaslarsak bu yıl yağışlar beklediğimizin üzerinde ve çiftçilerimizin yüzleri gülüyor. Kilisli çiftçiler bu sene hem heyecanlı hem daha da ümitli çünkü dört gözle beklenen yağışlar yağdı ve yağmaya da devam ediyor. Kuraklığın ardından 4 günlük yağacak olan yağmurlar hububat tarlalarına da yağdı ve çiftçilerimiz de hummalı bir şekilde tarlalarına gelerek üst gübrelerini atıyorlar. Geçen sene buğday ve arpa üretiminde rekolte çok düşüktü ama bu yıl yağan yağış miktarları iyi olduğu için çiftçilerimiz hem mutlu hem heyecanlı hem de rekolte beklentimiz çok yüksek" dedi.



"Bu yıl hedefimiz 700 kilogram"


Havaların kurak gitmesinden dolayı rekoltenin düşük olduğunu söyleyen Çiftçi Uğur Demir, "Geçen sene havalar çok sıcaktı ve yağışlar da hemen hemen hiç olmamıştı. Bu yıl ise erken gelen yağmur bizi çok sevindirdi. Biz çiftçiler hemen tarlaların yolunu tuttuk ve yağışlı geçen kışın ardından tarlalara gübre atma mesaimiz de başladı. Bu yıl biz çiftçiler çok sevinçliyiz çünkü herhangi bir olumsuz olay olmazsa 400 ile 450 kilogram verim aldığımız alandan bu yıl 600 ile 700 arasında geleceğine inanıyoruz" diye konuştu.



Sınırın sıfır noktasında çiftçilerin zorlu gübre atma mesaisi başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Geleceğin düşünce liderleri ‘Mektep Melikgazi’de’ yetişecek Eğitime önem veren yatırımları ile örnek olan Melikgazi Belediyesi, bir ilke daha imza atarak belediye kapsamında ücretsiz eğitim verecek olan Mektep Melikgazi Sosyal Bilimler Okulu’nu açıyor. Kayseri Valiliği ve Melikgazi Belediyesi işbirliği ile kurulacak olan okulda katılımcıların bilgi birikimlerini derinleştirmesi, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmesi, toplumsal konularda farkındalık kazanması hedeflenerek, topluma ışık olacak düşünce liderlerinin yetiştirilmesi amaçlanıyor. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine özel olarak açılacak okul hakkında bilgi veren Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, “Gençlerimizin geleceği bizim için önemli. Birçok okul ve birçok kütüphane yaptık. Eğitime önem veren belediye olarak öğrencilerimizin ve gençlerimizin her zaman yanındayız. ‘Önce Eğitim’ temamızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Kayseri Valiliği’miz ile birlikte Mektep Melikgazi Sosyal Bilimler Okulu’muzu açıyoruz. Katılımcılar mantık, sosyoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat, dijitalleşme, tarih, sinema ve müzik gibi alanlarda eğitim alacak. Her bir alanın dersini, konusunda uzman danışmanlar, deneyimli ve seçkin öğretmenler verecek. Ücretsiz eğitimin verileceği bu okulu başarıyla tamamlayan öğrencilere, üniversitelerce akredite edilen sertifikalar verilecek. Gençlerimizin geleceğine bu okulda güzel bir yatırım yapmasını planlıyoruz. Eğitimi okul haricinde Gülük Mahallesi’nde tarihi bir konak olan Filinta Konağı’nda vereceğiz. Aralık ayında başlayacak olan eğitimlerimiz 6 ay sürecek. Eğitimler haftada 3 gün; Salı ve Perşembe günü saat 17.00 ile 19.00, Cumartesi günü ise 13.00 ile 17.00 arasında verilecek. Aynı zamanda bazı aralıklarla vatandaşlarımızın da katılacağı konferanslar da düzenleyeceğiz. Mektep Melikgazi Sosyal Bilimler Okulu’muza katılmak aramızda olmak isteyenler için son başvuru tarihi 29 Kasım 2024. Başvuru yapmak için https://mgazi.li/8333b5 linkini ziyaret edebilirsiniz. Kendisine yatırım yapmak isteyen ve topluma ışık olmak isteyen tüm öğrencilerimizi bekliyoruz” dedi.
Çanakkale 2 bin 500 yıllık Polyksena Lahti, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde siyah örtüyle kapatıldı Çanakkale’deki Troya Müzesi’nde 2 bin 500 yıllık Troya Kralı Priamos ile Kraliçe Hekabe’nin küçük kızları Polyksena’nın kurban edilmesinin betimlendiği Polyksena Lahti, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde 1 saat siyah örtüyle kapatıldı. Çanakkale’de 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde farklı bir etkinliğe imza attı. Troya Müzesi’nde yer alan ve Troya Kralı Priamos ile Kraliçe Hekabe’nin küçük kızları Polyksena’nın kurban edilmesinin betimlendiği 2 bin 500 yıllık Polyksena Lahti, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde 1 saat siyah örtüyle kapatıldı. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, bugünün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olduğunu belirterek, “Kadına yönelik şiddetin tarihi kökenleri var. Bunu Troya destanında ya da bağlantılı anlatılarda da görüyoruz. Bunlardan bir tanesi Aka Komutanı Agamemnon’un kızı İfigenya’yı kurban etmesi ya da bugün önünde durduğumuz Troya Kralı Priamos’un ve anne Hekabe’nin kızı Polyksena’nın kurban ediliş sahnesi de bunlardan birisi ve arkamızda duran 2 bin 500 yıllık lahitin üzerinde bir kadının kurban ediliş sahnesi tüm yürek burkuculuğuyla işleniyor. Bugüne dikkat çekmek için Polyksena’nın kurban ediliş sahnesinin yer aldığı arkadaki ahdi siyah bir örtüyle örtüp, 1 saat kadar üzerindeki şiddetli bloklamaya, engellemeye ve onu göstermemeye çalışıyoruz. Kadın başka hiçbir sebeple değil, sadece insan olduğu için kıymetli ve değerli. Ve dolayısıyla biz de bulunduğumuz noktada bu değeri, bu kıymeti tekrar vurgulamak istiyoruz” dedi. Polyksena Lahti, 1994 yılında Çanakkale’nin Biga ilçesinde Kızöldün Tümülüsü’nde bulunmuştu.