GÜNDEM - 25 Mart 2025 Salı 16:34

Kilis’te Bayram öncesi alışveriş yoğunluğu

A
A
A
Kilis’te Bayram öncesi alışveriş yoğunluğu

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Kilis’te alışveriş hareketliliği hız kazandı. Vatandaşlar bayram hazırlıklarını tamamlamak için sokaklara akın ederken, çarşı yerlerinde yoğunluk yaşandı. Bayramlık kıyafet, tatlı ve ikramlık alışverişine çıkan vatandaşlar, esnafların yüzünü güldürdü.


Kilis’in yöresel lezzetlerinden olan Kilis Kahkesi ve gerebiç, bayram sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Esnaf Sıddık Yedilioğlu, vatandaşların bu özel lezzetlere olan ilgisinin bayramlarda arttığını belirterek, "Kilis Kahkesi olarak bu kahkemiz Ramazan Bayramı öncesinde de satışa sunulmakta. Aynı zamanda bayramlarda daha çok tercih ediliyor" dedi.


Yedilioğlu, özellikle bayram öncesi tatlı ve kurabiye çeşitlerine büyük ilgi olduğunu vurgulayarak, "Bayramlarda genelde kahke ve gerebiç üzerine yoğunluk oluyor. Vatandaşlar hem kendi tüketimleri hem de misafirlerine ikram etmek için bu geleneksel tatları almayı tercih ediyor" diye konuştu.


Bayram alışverişi son günlere kadar sürecek


Bayram coşkusunun hissedildiği Kilis’te, esnaflar alışveriş yoğunluğunun arife gününe kadar devam etmesini bekliyor. Vatandaşların bayram sofralarını en iyi şekilde hazırlamak için alışveriş telaşına girdiği şehirde, özellikle tatlıcılar, fırınlar ve gıda satışı yapan işletmelerde büyük hareketlilik yaşanıyor.



Kilis’te Bayram öncesi alışveriş yoğunluğu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sağlık personeline ‘Temel Yaşam Desteği ve Entübasyon’ eğitimi verildi Mersin Büyükşehir Belediyesinin sahada görevli sağlık ekibine ‘Temel Yaşam Desteği ve Entübasyon’ eğitimi verildi. Katılımcılar, vitrin mankenleri üzerinde entübasyon tekniklerini uygulayarak bilgilerini pekiştirdi. Büyükşehir Belediyesi, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde sahada görev alan ambulans ve evde sağlık ekibine yönelik eğitimleri sürdürüyor. Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik eğitimlerle sağlıkçılar hem güncel teorik bilgiler ediniyor, hem de gerçekçi uygulamalarla becerilerini geliştiriyor. Bu kapsamda her hafta farklı konularda hem teorik içerikli, hem de pratiğe dayalı eğitimler gerçekleştiriliyor. Büyükşehir Belediyesi Halk Sağlığı ve Şube Müdürü Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat’ın bu kapsamda verdiği eğitimde ise entübasyon işleminin doğru şekilde yapılabilmesi için gerekli ekipmanlar tanıtılarak, kullanımları hakkında ayrıntılı bilgi verildi. "Konuyla alakalı farklı vakalar çizdik" Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, Ambulans ve Evde Sağlık ekiplerine yönelik her hafta eğitimler düzenlendiğini belirtti. Ekiplerin daha önce aldıkları bilgileri hem hatırlamalarını, hem de güncel bilgilerle değiştirmelerini sağlamak amaçladıklarını dile getiren Çat, "Sahada karşılaşabilecekleri vakalar, sorun yaşayabilecekleri durumlarda hastayı nasıl yönetmeleri gerektiğiyle alakalı bir eğitim planladık. Bugün, hastaların kalp durması ya da solunumlarının olmaması sonrasında, temel yaşam desteği dediğimiz eğitimle beraber, hastaların solunum yolunun kontrol altına alınabileceği entübasyon eğitimini verdik. Personelimizin bu konudaki tecrübesini artırmak amacıyla, konuyla alakalı farklı vakalar çizdik ve bu vakaları çözmelerini sağladık" dedi. "Vatandaşlarımızın hayatta kalmalarını sağlamaya çalışıyoruz" Hatırlatma eğitimlerindeki amaçlarının, sahadaki sağlık personelinin kalbi duran ya da koma durumundaki bir kişiye hangi müdahalelerde bulunmaları gerektiğini anlatmak olduğunu ifade eden Dr. Çat, "Eğitimde; kişinin kalp atımını defibrilasyon yöntemiyle geri döndürdüğümüzde, hastanın beyin, akciğer ve diğer organlarının oksijensiz kalmasının önüne nasıl geçilebileceğini personelimize anlattık. Bu yolla vatandaşlarımızın hayatta kalmalarını, bu süreçten sonra da kaliteli bir hayatlarının olmasını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Gümüşhane 2021 yılında açılacak denilen Vauk Dağı tüneli 8 yıldır açılmayı bekliyor Gümüşhane ile Bayburt illerini birbirine bağlayacak olan ve yapımına 2017 yılında başlanan Vauk Dağı Tüneli 8 yıldır tamamlanamadı. Yapımına Bayburt Group tarafından başlanılan ve Karadeniz ile Doğu Anadolu’yu birbirine bağlayacak önemli bir güzergâhta yer alan Vauk Dağı Geçidi’nin altından geçmesi planlanan ve yapımına 2017 yılında başlanan Vauk Dağı Tüneli 8 yıldır tamamlanamadı. 8 yılda sadece yüzde 50’si tamamlanan ve 2021 yılında hizmete alınması beklenen daha sonra ise bu sürenin 2023 yılına kadar uzatıldığı tünelin inşaat sahaları hayalet şehri andırırken, tünel inşaat alanlarında, paslanmış malzemeleri koruyan bekçilerden başka kimse bulunmuyor. Bin 850 metre rakımda yer alan Vauk Dağı Geçidi’nde çift tüp uzunluğu yaklaşık 15 kilometre olarak inşa edilmesi beklenen tünel inşaatının 2024 yılının Mayıs ayında ödenek yetersizliği nedeniyle durdurulmasının ardından ise hiçbir çalışma yapılmadı. Özellikle kış aylarında sürücülere zor anlar yaşatan Vauk Dağı Geçidi’ndeki tünelin bir an önce bitmesi gerektiğini savunan vatandaşlar ise, çalışmayı tamamlayamayan firmaya tepki gösterdi. Vauk Dağı Tüneli’nin Gümüşhane ve Bayburt illeri için olduğu kadar Türkiye için de çok önemli bir proje olduğunu belirten esnaf İbrahim Bektaş, "Bildiğimiz kadarıyla 2017’de başlayan Vauk Dağı tüneli inşaatı 2021 yılında bitecekti ama şu an hala bitmedi ve çalışma da yok. İlimiz için de önemli olan bu tünel Karadeniz ile Doğu illerini birbirine bağladığı için, Gümüşhane’nin kalbi olarak gördüğümüz için bunun yanında Kop Dağı Tüneli ve Tersun Dağı Tüneli gibi biz bunları kalbi besleyen damarlar olarak görüyoruz. Çünkü ilimizin Köse, Kelkit ve Şiran ilçesinde hayvancılık yaygın olduğu için ve Doğu’nun da bir hayvan pazarı Kelkit’te olduğu için ilimize çok katkısı olacağını düşünüyoruz" dedi.