GÜNDEM - 19 Aralık 2024 Perşembe 12:27

Türkiye’nin toplu ulaşımdaki ilk rüzgar enerji santrali projesi adım adım ilerliyor

A
A
A
Türkiye’nin toplu ulaşımdaki ilk rüzgar enerji santrali projesi adım adım ilerliyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından hayata geçirilecek olan Türkiye’nin toplu ulaşım sektöründeki ilk Rüzgâr Enerji Santrali projesi için Kayseri’ye dev türbin parçaları ulaşıyor. Hafta sonu itibarıyla kurulan ilk türbinin montajının tamamlanması planlanıyor.


Kayseri; Türkiye’nin toplu ulaşım sektöründeki ilk Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İzmir Alsancak Limanı’ndan yola çıkan 80 araçlık dev türbin sevkiyatının parçaları peyder pey Kayseri’ye ulaşmaya devam ediyor. Türkiye’nin enerji geleceği için önemli bir adım olan bu projede, dev türbin parçaları kente getirilirken, montaj işlemleri de hızla devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, projeyle ilgili yaptığı açıklamada; "Proje çerçevesinde Nasel adı verilen jeneratör kutusu kente ulaştı. Nasel, rüzgâr türbinlerinin elektrik üretiminde en önemli parçalarından biri olarak, jeneratör, şaft ve kontrol ekipmanlarını barındırıyor. Hafta sonu itibarıyla kurulan ilk türbinin montajını tamamlamayı planlıyoruz. Proje tamamlandığında, türbinlerin en büyük parçası 81,5 metre uzunluğunda ve 155 ton ağırlığında olacak. Bu parçaların montajı sonucu, türbinler toplamda 194,5 metreye kadar yükselerek, 65 katlı bir binaya eşdeğer bir yükseklik kazanacak” ifadelerini kullandı. Projenin Cumhurbaşkanlığı tarafından kamu kaynaklarının tasarruf ve verimlilik esasına göre kullanılmasına ilişkin genelge doğrultusunda yürütüldüğünü vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Yalnızca enerji üretimini değil, çevre dostu ulaşım sistemlerinin de Kayseri’ye kazandırılmasını sağlayacağız. Kayseri’nin yeşil enerji dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla başlatılan bu projemizde, rüzgâr enerjisinin toplu ulaşımda kullanılmasını hedefliyoruz” diye konuştu. Büyükkılıç, bu dev yatırımın, Kayseri’yi çevre dostu ve yenilenebilir enerji projeleriyle öne çıkan bir şehir yapma hedefine katkı sağlayacağını belirterek, “Kayseri olarak, çevreye duyarlı enerji çözümleri ile geleceği şekillendiriyoruz” dedi. Başkan Büyükkılıç, projenin tamamlanmasıyla Kayseri’nin ulaşım alanında enerji tüketiminde önemli bir tasarruf sağlanacağını ve çevreye duyarlı ulaşım sistemlerinin hızla yaygınlaşacağını da sözlerine ekledi.


Türkiye’nin toplu ulaşım sektöründeki ilk Rüzgâr Enerji Santrali projesinin bir parçası olarak Kayseri, bu proje ile yenilenebilir enerji yatırımları ile çevre dostu bir şehir olma yolunda büyük bir adım atıyor.



Türkiye’nin toplu ulaşımdaki ilk rüzgar enerji santrali projesi adım adım ilerliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ABB’den pelet ve pelet sobası desteği Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), 25 ilçedeki ibadethane ve muhtarlıklara pelet ve pelet sobası desteğine başladı. 25 ilçede faaliyet gösteren ibadethane ve muhtarlıklara her kış düzenli olarak yakıt desteği sağlayan ABB, bu yıl da pelet ve pelet sobası desteğine başladı. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığının 15 Kasım’da başladığı destek programı kapsamında 18 ilçede bulunan 660 ibadethane ve 675 muhtarlığa toplam bin 335 adet pelet sobası ile bin 329 ton pelet yakıtı teslim edildi. Ekipler, aralık ayı sonuna kadar 900 ibadethane ve bin 100 muhtarlık için 2 bin adet pelet sobası ve 2 bin ton pelet yakıtı dağıtımını tamamlamayı hedefliyor. “18 ilçede dağıtımı tamamlandı” BelPlas tarafından üretilen peletin yüzde 100 yerli olduğuna dikkat çeken ABB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Güven, "Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak ibadethanelerimiz, cemevleri ve muhtarlıklara her yıl düzenli olarak yakacak desteği sağlıyorduk. Değişen iklim koşulları ve küresel ısınma dikkate alınarak bu kış da düşük karbon ayak izine sahip enerji kaynağı olarak pelet yakıtını kullanmaya başladık. Kömüre kıyasla halk sağlığı için daha uygun olan pelet yakıtı hava kirliliğinin önlenmesinin yanı sıra yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynağı olmasından dolayı tercih edildi. Belediyemiz şirketlerinden olan BelPlas tarafından üretilen pelet yakıtının 18 ilçede dağıtımı tamamlandı ve ay sonuna kadar tüm ilçelerde tamamlanmış olacak. Bu yıl 2 bin adet pelet sobası ve 2 bin ton pelet yakıtı dağıtımı gerçekleştirilecek" dedi.
Kilis Suriyeli mülteciler vatanlarına dönmeye devam ediyor Suriyeli mülteciler, Esad rejiminin devrilmesiyle Türkiye’de yıllarca süren zorunlu yaşamın ardından vatanlarına dönmeye devam ediyor. Dönüş için Kilis’te bulunan Öncüpınar Gümrük Kapısı’na gelen göçmenlerin kimisi geri dönüş yolculuklarında geçmişlerinden ve Türkiye’deki hatıralardan kopmamak için yanlarına kedilerini, kimisi ise Antep baklavasını aldı. 61 yıl süren Baas rejiminin son bulduğu Suriye’de yaşam şartları iyileştikçe, Türkiye’deki Suriyeliler de ülkelerine dönmeye devam ediyor. Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda yoğunluk, önceki günlere kıyasla daha az olsa da geçiş yapan ailelerin mutluluğu gözlerden kaçmadı. Ailelerin çoğunlukta olduğu geçişlerde, bazı mülteciler yanlarına sevdikleri evcil hayvanlarını alırken, bazıları da Türkiye’de edindikleri lezzetleri, özellikle de Antep baklavasını yanlarına almayı tercih etti. "Kedimi yanıma aldım, Türkiye’yi unutmayacağım" 1 yaşındayken ailesiyle Halep’ten kaçarak Türkiye’ye sığınan 12 yaşındaki Muhteha Derkel, annesi ve 2 kardeşiyle birlikte vatanına dönen mülteciler arasında yer aldı. İlk kez Suriye’ye gidecek olan Derkel, heyecanını gizleyemedi ve yıllarca beslediği kedisi Pisso’yu da yanına almayı unutmadı. Kedisini çok sevdiğini belirten Derkel, Türkiye’yi çok sevdiğini ve burada birçok arkadaşlık kurduğunu söyledi. Eğitimine Halep’te devam edeceğini ve hayalinin öğretmen olmak olduğunu belirten Derkel, Türk halkına gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür etti. Sınır kapısında geçiş işlemleri sırasında mültecilere çeşitli ikramlar sunulurken, çocuklara da pamuk şeker dağıtıldı.
Van Bu yıl 150 yavru Van kedisi dünyaya geldi Her yıl yerli ve yabancı on binlerce kişinin ziyaret ettiği Van Kedi Villası’nda, bu yıl üç parti halinde gerçekleşen doğumlarla toplamda 150 yavru kedi dünyaya geldi. Van’ın simgelerinden biri olan ve Türkiye’nin milli ırkı olarak tescillenen Van kedilerinin neslinin korunması için yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Cana yakınlıkları, ipeksi beyaz kürkleri, farklı göz renkleri ve suya olan ilgileriyle tanınan Van kedileri, ününü sınırların ötesine taşıyarak Türkiye’nin önemli değerleri arasında yer alıyor. İHA muhabirine konuşan Van Kedisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, bu yılki doğumların planladıkları şekilde tamamlandığını ve 2025 yılı doğumları için hazırlıkların başladığını belirtti. Her yıl bir önceki yılı geçme gibi bir hedeflerinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaya, “Araştırma merkezimizde 2024 yılına yönelik bir program hazırlamıştık. Bu programda üç grup halinde çiftleştirme yapmayı planlıyorduk ve 2024’ün son ayına geldiğimizde bu projeyi başarıyla tamamladık. Dolayısıyla her yıl bir önceki yılı geçme hedefimiz var ve bu doğrultuda çalışıyoruz. Ancak, daha fazlasını düşünsek de temkinli ilerlememiz gerektiği bilinciyle hareket ediyoruz. Ayağımızı yere sağlam basarak 2024 yılının planlamasını tamamladığımızı söyleyebilirim” dedi. “Bu yıl toplamda 150 yavru elde ettik” Yavru kedilerin büyük bir kısmını merkezde bırakarak ciddi bir gençleştirme çalışması yaptıklarını dile getiren Kaya, “Fazla olanları ise belli bir ücret karşılığında sahiplendirdik. Çünkü bu yıl kendi bünyemizdeki hayvanları gençleştirme fırsatı bulduk. Bu nedenle, bu yılki yavruların genelini merkezimizde değerlendirerek önemli bir adım attık” diye konuştu.