KÜLTÜR SANAT - 19 Aralık 2024 Perşembe 14:33

Selanik’teki Atatürk Evi yeniden restore ediliyor

A
A
A
Selanik’teki Atatürk Evi yeniden restore ediliyor

Selanik’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda yeniden restore ediliyor.


Selanik’te müzeye dönüştürülen Atatürk’ün doğduğu ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde TİKA koordinasyonunda özgün kimliğine uygun olarak yeniden restore ediliyor. Türkiye-Yunanistan iş birliğiyle 4 Aralık’ta başlayan projede, Atatürk Evi’nin son restorasyonunda kaybolan "Türk Evi" atmosferi, eski fotoğraflar ve klasik mimari unsurlar temel alınarak yeniden oluşturulacak. Restorasyon kapsamında ahşap kapı, pencere, tavan ve döşeme gibi tüm detaylar aslına uygun şekilde yenileniyor. Binanın iç mekanında sıva ve boya işlemleri yapılırken, bahçedeki taş kaplama ve duvar düzenlemeleri de özenle ele alınıyor. Elektrik ve mekanik tesisat tamamen yenilenerek, modern standartlarla uyumlu hale getiriliyor. Bunun yanı sıra, evin bodrum katında tarihçesi, orta katında etnografik öğeler ve üst katında Atatürk’ün çocukluk yıllarını yansıtan sergiler hazırlanacak.


Restorasyon çalışmalarının 2025 yılı Eylül ayında tamamlanması planlanıyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AK Parti, Türkiye Adalet Akademisi’nin yapısını güçlendirecek kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Yılmaz, Türkiye Adalet Akademisi Kanun Teklifi’nin hakim ve savcıların meslek öncesi eğitimiyle beraber meslek içerisindeki eğitimlerini de düzenlediğini belirterek, "Yargı mensuplarının meslek öncesi eğitim süreci yargıyı daha da güçlendirecektir” dedi. AK Parti tarafından hazırlanan Türkiye Adalet Akademisi Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, teklifin 20 maddelik bir teklif olduğunu söyleyerek, “Tüm devlet kurumlarının anayasaya, kanuna ve hukuka uygun davranmasının yanı sıra mevzuatın da yine evrensel hukuka, demokratik bir standarta göre oluşturulması elzemdir, zarurettir. Hukuk devleti olmanın en önemli şartlarından biri de adil, bağımsız, tarafsız ve etkin bir yargı sistemidir. Böyle bir yargı sisteminin varlığı için hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız, hür vicdanıyla karar veren, meslek etik ilkelerini benimseyen, toplumun adalet ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte hakim ve savcılar yetiştirilmeli, yargı teşkilatına kazandırılmalıdır. Bu sebeple uluslararası belgeler ve raporlar ile mukayeseli hukuktaki iyi örnekleri de dikkate alarak Türkiye Adalet Akademisi’nin teşkilatını düzenleyen bir kanun teklifi hazırlanmıştır. Türkiye Adalet Akademisi’nin mevcut yapısı dikkate alınarak kapasitesinin güçlendirmesine yönelik önemli düzenlemeler vardır. Eğitim ve öğretim faaliyetleriyle ilgili bir eğitim kurulu oluşturulmaktadır. Bu eğitim kurulu da çoğulcu bir yapıyla oluşturulmaktadır. Yargıtay’dan, Danıştay’dan, HSK’dan, istinaf ve ilk derece mahkemeleri ile üniversitelerden buraya temsilciler yine katılmaktadır, katılacaktır. Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nda belirtilen hedeflerden biri de yine akademi bünyesinde hukuk araştırmaları merkezi kurulmasıydı. İşte bu kanunla hukuk araştırmaları merkezi kurulmasını da yine öngörmekteyiz. Bu merkezle beraber gerek ülkemizdeki, gerek dünyadaki adalete ilişkin gelişmeleri yakından takip etme, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu daha adil, daha güvenilir, etkin bir yargı sistemine ilişkin tüm düzenlemeleri yapabilecek bir önemli hukuk merkezi ülkemize kazandırılmış olacaktır. Yine akademi hakim ve savcıların meslek öncesi eğitimiyle beraber meslek içerisindeki eğitimlerini de yine düzenlemektedir. Ayrıca avukatların, noterlerin, yine bilirkişi ve arabulucular gibi hukukçuların da eğitilmesine imkan tanımaktadır. Yargı mensuplarının meslek öncesi eğitim süreci yargıyı daha da güçlendirecektir” dedi.
Manisa Şehzadeler Belediyesi parke taşı üretiminde hedef büyüttü Sancaklıbozköy Mahallesi’ndeki parke taşı üretim tesisi yeniden faaliyete geçti. Günlük üretimini artıran tesis, Şehzadeler Belediyesi’nin ihtiyaçlarını karşılamanın ötesine geçerek 2025 yılında gelir sağlayacak bir yapıya dönüşmeyi hedefliyor. Şehzadeler Belediyesi, Sancaklıbozköy Mahallesi’nde 2024 ocak ayından bu yana kapalı olan parke taşı üretim tesisini temmuz ayında yeniden faaliyete geçirdi. Üretim kapasitesini kısa sürede artıran tesis, belediyenin altyapı projelerine önemli bir katkı sağlarken, 2025 yılında gelir elde edecek bir yapıya ulaşmayı hedefliyor. Göreve geldikten 3 ay sonra, temmuz ayında yeniden faaliyete geçirilen Sancaklıbozköy Mahallesi’ndeki parke taşı üretim tesisi, başlangıçta günlük 300 metrekare parke taşı ve 1.000 metre bordür üretimi ile çalışmaya başlamıştı. Kısa sürede yapılan düzenlemelerle üretim kapasitesi artırılarak günlük 400 metrekare parke taşı ve 1.200 metre bordür üretimine ulaşıldı. Belediye ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayan tesis, aynı zamanda tasarruf sağlıyor. Şehzadeler Belediyesi, üretimi 2025 yılında iki katına çıkarmayı ve tesisi gelir sağlayan bir yapıya dönüştürmeyi planlıyor. Bu hedef, bölgedeki üretim kapasitesini artırırken belediye bütçesine de olumlu katkı sağlayacak. Parke taşı üretiminde kapasiteyi kısa sürede artırdıklarını ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, “Parke taşı üretim tesisimizi yeniden faaliyete geçirmek, belediyemizin altyapı projelerinde kendi kendine yetebilmesi açısından çok önemli bir adım oldu. Üretim kapasitemizi kısa sürede artırdık ve kendi ihtiyaçlarımızı rahatlıkla karşılayabiliyoruz. 2025 yılında üretimi iki katına çıkararak belediyemize gelir sağlayacak bir tesise dönüşmeyi hedefliyoruz” dedi.
Bursa Yazdığı en özel şiirlerini Osmangazi’de okudu Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği Türk Sanat Müziği eşliğinde şiir dinletisi etkinliğinde Şair Zeynep Demir, yeni çıkarttığı kitabından en beğenilen şiirleri koroyla okudu. Her ay düzenli olarak Osmangazi’de yaşayan yurttaşların ruhuna hitap eden çok sayıda kültürel etkinlik gerçekleştiren Osmangazi Belediyesi, düzenlediği şiir dinletisi programıyla Osmangazili yurttaşlara unutulmaz bir gece yaşattı. Uzun yıllar Osmangazi Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu’nda korist olarak görev alan Zeynep Demir, aynı zamanda şiire büyük ilgi duyuyordu. Uzun zamandır şiirler yazan Demir, yazdığı bu eserleri “Sesimdeki Şiirler” ismini verdiği kitabında topladı. Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği Türk Sanat Müziği eşliğinde şiir dinletisi programında sahne alan Zeynep Demir, burada yeni çıkarttığı “Sesimdeki Şiirler” kitabındaki en beğenilen şiirlerini yıllardır görev aldığı Osmangazi Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu eşliğinde seslendirdi. Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen geceye Osmangazi’de yaşayan yurttaşlar büyük ilgi gösterdi. Geceye katılan vatandaşlar Demir’in seslendirdiği şiirleri keyifli bir şekilde dinlemenin mutluluğunu yaşadı. Şiirin bir şairin gönül sancısının doğumu olduğunu ifade eden Zeynep Demir, “Şiir yazmak kadar şiire ses olmak da bana büyük keyif vermiş olmalı ki kendimi bu yolda ilerlerken buldum. Şiir, benim için şarkının melodisiz halidir. Şiiri de okurken şarkılarda olduğu gibi ritim duygusuyla okumaya çalışırım. Yazdığım şiirleri “Sesimdeki Şiirler” kitabımda topladım. Bu akşam bu güzel topluluğun önünde şiirlerimi seslendirmek benim için büyük mutluluk. Bu güzel gecede bizi bir araya getiren Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür ederim” dedi. Programın sonunda gecenin anısına Osmangazi Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Berkant Yılmaz, Şair Zeynep Demir’e çiçek takdim etti.
Samsun Çiçek bahçesi değil karnabahar tarlası: Rengarenk karnabaharların hasadı yapıldı Samsun’da “Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında dikilen rengarenk karnabaharların hasadı yapıldı. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 19 Mayıs ilçesi Devlet Hastanesi yanında yer alan tarım alanında renkli karnabahar hasat etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Türkiye’de 2023 yılı üretim sezonunda 1 milyon 120 bin 34 dekar alanda 3 milyon 491 bin 127 ton kışlık sebze (Beyaz baş lahana, kırmızı baş lahana, karalahana, karnabahar, ıspanak, pırasa ve turp) üretiminin yapıldığını hatırlattı. Samsun’da toplam sebze üretiminin 1 milyon 10 bin ton civarında olduğunu, kışlık sebze üretiminin ise 100 bin 997 dekar alanda 537 bin 798 ton olarak gerçekleştiğini açıklayan İbrahim Sağlam, “Kışlık sebze üretim alanlarının yüzde 8,81’ine sahipken üretimin yüzde 15,11’ini ilimiz tarafından karşılanmaktadır. İlimiz kışlık sebze alanlarının yaklaşık yüzde 84’ünü, üretimin ise yüzde 94’ünü Bafra ilçemiz karşılamaktadır. İlimizde 2023 yılında 17 bin 545 dekar alanda karnabahar üretimi yapılmakta olup, 70 bin 98 ton ürün elde edilmektedir. Üretimin tamamına yakını Bafra ilçemiz tarafından gerçekleştirilmektedir. İlimizde üretilen karnabaharın büyük çoğunluğu iç piyasada tüketilmekte iken 2023 yılında yaklaşık 5 bin tona yakın ihracat gerçekleştirilmiştir” dedi. 220 bin adet renkli karnabahar fidesi desteği Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP ) kapsamında “Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi” ile 29 üreticiye 100 dekar alanda dikilmek üzere 220 bin adet renkli karnabahar fidesinin (154 bin mor renkli karnabahar 66 bin turuncu renkli karnabahar) temin edildiğini belirten Sağlam, “Toplam bütçesi 1 milyon 300 bin 869 TL olan projenin yüzde 75’i bakanlık katkısı, yüzde 25’i çiftçi katkısından oluşmaktadır. 1 adet fide bedeli 5,92 TL olup, çiftçi katkısı 1,48 TL olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu. Sağlam, karnabaharlar hakkında şu bilgileri verdi: “Turuncu karnabahar dikim sonrası ortalama 75-80 günde hasat olgunluğuna ulaşırken, mor karnabahar dikim sonrası ortalama 85-110 günde hasat olgunluğuna ulaşmaktadır. Proje kapsamında 20 Ağustos 10 Eylül tarihleri arasında fide teslimleri yapılmıştır. Dekara 2 bin 200 adet bitki dikilmiş olup dekara verim beklentimiz 2 tondur. İlimizden kışlık sebze ihracatı geçmiş yıllarda düşük miktarlarda seyretmesine karşın 2020 üretim sezonundan itibaren ilimizden direkt ve dolaylı olarak ihracat yapan firmalar tarafından ilçemizde üretilen kışlık sebze (Pırasa brokoli baş lahana karnabahar) yaklaşık 4 bin 250 ton olan ihracatımız 2023 üretim sezonunda yaklaşık 8 bin ton seviyelerine ulaşmıştır.” Çiğ olarak da yenilebiliyor, Üretici Adem Güney, “Bu sene İlçe Tarım ve Orman İlçe Müdürümüzün tavsiyesi ve desteğiyle 20 dönümlük bir alanda renkli karnabahar üretimini denedik. Turuncu ve mor karnabaharlarımız oldu. Bu çiğ olarak da yenilebiliyor. Aynı brokoli gibi. Salatası ve yemeği de oluyor. Renkleri tamamen doğal, genetiğiyle oynanmış değil. Fideler Tarım Bakanlığımızdan sağlandı. Onların tavsiyeleri, yönlendirmeleri, bilgilendirmeleri doğrultusunda dikim yapıldı. Şu anda renkli karnabahar hasadına başladık. Bu sene karnabahar fiyatları iyi. Çiftçinin yüzü bu noktada gülüyor” ifadelerini kullandı. Etkinliğe İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, İlçe Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ve teknisyenler katıldı.